Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
@rulfička já měla červené vykřičníky![]()
![]()
neboj, bude to dobré.. fakt si ohlídej, abys byla zdravá, pořádně si přečti ten papír, co ti budou dávat.. je tam přesně napsáno, co přesně nesmíš mít..
já třeba v té době měla zrovna léčenou mykozu, trpěla jsem na to v těhotenství, v tom papíru vyloženě bylo, že ji při zákroku nesmím mít.. musela jsem jim to opakovat dvakrát, že prostě nepodepíšu
Ti už neví, jak víc vystresovat podle mě
červené vykřičníky a velkými písmeny a pak bude mimi v pohodě
jiné komplikace zatím nemám, jen se jim asi nebude líbit můj rodokmen (když se dědeček léčí snad na vše, co se dá
ale vše přišlo až po 60. roce věku, tak jsem zvědavá, co z nich vypadne - snad ne zase že spadám do dalších tabulek
na to už bych asi neměla nervy
)
@rulfička jo rodokmen, to jsem nepřišla na to, k čemu jim to je.. my jsme ty informace sháněli všude možně a stejně všechno nesehnali.. hlavně manžel se se svojí rodinou z otcovy strany nestýká, takže nic nevěděl, no taky problém
![]()
Já prožila celý druhý těhotenství ve stresu, furt něco se jim nelíbilo… a zbytečně ![]()
@Anonymní píše:
@rulfička jo rodokmen, to jsem nepřišla na to, k čemu jim to je.. my jsme ty informace sháněli všude možně a stejně všechno nesehnali.. hlavně manžel se se svojí rodinou z otcovy strany nestýká, takže nic nevěděl, no taky problém![]()
Já prožila celý druhý těhotenství ve stresu, furt něco se jim nelíbilo… a zbytečně
Přemýšlela jsem nad tím, a asi to mají jako do budoucna prevenci - netuším
jako kdyby třeba jednou malé/malému bolelo bříško, tak se budou soustředit i na slinivku, když má z ní můj dědeček rakovinu
asi kvůli tomu, nic jiného mě nenapadá…taky jsem zvědavá, co mi řeknou na to, že se s mým biologickým otcem nestýkám už 20 let a nevím o něm a jeho straně absolutně nic
takže vlastně poloviční rokodmen naprd
ale když to chtějí…
Co jsem se ptala babičky zdravotní sestry, tak mi říkala, že teď dělají všechny tyhle preventivní vyšetření + rodokmen a podobný věci z opatrnosti. V dnešní době se prý kde do žaluje a oni se tím tak chrání
když budou na mě hodní a zákrok provedou v pořádku, tak jim tam klidně vysolím rodokmen 4 kolena zpátky a s úsměvem jim zamávám „pápá“
![]()
Ahoj, mě poslali na plodovku jen na základě rodokmenu, máme toho zatížení v rodině vážně moc
a šla jsem, všichni byli moc milí a v pohodě, neměli jsme jedinej problém…a teď máme doma zdravou skoro roční treperendu
![]()
@rulfička ale jo, chtějí zjistit, jestli třeba v rodině nebyl nějaký potrat, postižení atd. To bych i chápala, že každá taková věc je další důvod jít to amnia.
Zajímají je dvě linie, čili tvoje rodiče, jejich sourozenci a jejich děti a pak tvoje babička a dědeček a totéž o manželovy strany. Když nevíš, tak to prostě proškrtnou, ale tváří se všelijak
Pokud babička nebo dědeček už nejsou naživu, tak si zjisti, v kolika letech zemřeli a na co a jestli během života trpěli nějakou nemocí - cukrovkou atd..
U nás si to všechno zapsali a jelikož tam nic nebylo, tak si to založili a k ničemu to není. Ale chápu, že to dělat musí ![]()
@Lenča86 Tak jsem ráda, že i přes velké zatížení v rodině máte doma trependu
protože až teď jsem se dozvěděla, že má babi i má teta obě 2× potratili
nikdo mi to do teď neřekl, až když dáváme dohromady rodokmeny..ale obě do 3. měsíce a já finišuji 4., tak doufám, že mě se to vyhnulo ![]()
Jinak aspoň že už vím, jak daleko rodokmen dělají
babička i dědeček furt žijí, takže mám zjištěno vše - to budou koukat, jak jsem pečlivá
jen přítel je hrozný lajk a řekne mi: my máme rodinu zdravou, nám nic není
asi ho budu muset o víkendu donutit, ať všechny obvolá ![]()
@rulfička v prvním trimestru to není nic zvláštního, to se stane většině žen, já měla taky jednou ZT. To by neměl být nějaký rizikový faktor
@Anonymní píše:
@rulfička no, to je jejich klasika zdá se.![]()
![]()
Taky jsi dostala výsledek NT screeningu - negativní, tužkou přeškrtnutý výsledek na atypický??
Měla jsem to samé, švagrová taky. Já jsem to hodně studovala a ze všech možných míst mi napsali, že ten test byl provedený špatně. A navíc se na něj má pohlížet jako na celek, tedy na výsledek a ne na jednotlivé části. Navíc tou dobou mi bylo čerstvě 30 a to se ty hranice výsledků pak o dost zpřísňují. Kolem sebe jsem měla tenkrát hodně maminek přes 30, kterým to takhle vyšlo
Nicméně my jsme to riskli, malá se narodila v pořádku bez DS. Sice má jiné problémy, cosi genetického, ale prý by se to na té případné plodovce stejně neukázalo. Chodíme na tu druhou genetiku na Borech a tam je ten přístup úplně jinej.
přesně můj případ… Navíc já tam šla sama - když jsem se objednávala, tak mi bylo řečeno, že test je negativní, jen atypický a že mi udělají podrobný ultrazvuk. To samé mi řekl můj doktor, že na plodovku to určitě není. Manžel zrovna nemohl, měl důležité jednání v práci. No ale tam na mě tak tlačili, že musím na plodovku, že jsem se tam sesypala a musela nakonec manžela zavolat. A nejhorší je vlastně fakt, že mi jí chtěli dělat hned a vůbec je nezajímalo, že jsem tam sama a přijela jsem mhd a domů bych musela na vlak a kilometr pěšky
Nakonec manžel z Lošana vytáhnul, že to riziko u mě vlastně není tak velké, můj dokter mi později řekl, že je v podstatě fyziologické, normální, že to by na plodovku musel nahnat každého. Jo a hlavní argument, kterým mě tam dostali - vy nechcete mít zdravé dítě? Musím říct, že mi tam hrozně ublížili, protože mi vlastně zkazili radost z těhotenství, od té doby jsem se hodně bála. I když jsem to později z mysli vypustila, ale někde v podvědomí to bylo a pustilo mě to až po porudu.
Prostě kdyby mi vyšel screening pozitivní na vývojovou vadu, tak si nechám plodovku udělat, ale takhle, když vyšel negativní? To bych si vyčítala do konce života, kdyby se něco stalo a já potratila.
@lecijasek to je pěkná sviňárna
a je ti jasné, proč to tak dělají? Viděla jsi to luxusní vybavení té nové budovy u olympie?
![]()
Já to cítím úplně stejně, taky je viním z toho, že mi naprosto vzali radost z těhotenství. Naštěstí já jsem zas člověk, který se snaží si to moc nepřipouštět, tak jakmile jsme zavřeli dveře, tak se mi podařilo to vcelku vypustit, jenže červíček samozřejmě hlodal ![]()
Ten jejich nátlak na plodovku
A ano, jejich jediný argument je v tom, že dítěb nemusí být zdravé
![]()
Já jsem tu plodovku odmítla s tím, že jsme se doma prostě nepopasovali s myšlenkou, že kvůli našemu ujištění, že je dítě zdravé, ho můžeme ohrozit na životě. A ta situace, kdy bych fakt potratila a to dítě bylo zdravé, to bych asi nedala ![]()
A ještě jsem zapomněla dodat, že u nás to riziko potratu bylo opravdu větší než jinde, protože já jsem vlastně od 6tt do 13tt krvácela a mohla jsem potratit vlastně kdykoliv. Už tak to byl zázrak, že jsem přestala sama od sebe a nechám do sebe píchnout dobrovolně jehlu
Je to tam vůbec nezajímalo, do očí mi řekli, že krvácení v prvním trimestru je normální ![]()
@Anonymní píše:
@lecijasek to je pěkná sviňárnaa je ti jasné, proč to tak dělají? Viděla jsi to luxusní vybavení té nové budovy u olympie?
![]()
![]()
Já to cítím úplně stejně, taky je viním z toho, že mi naprosto vzali radost z těhotenství. Naštěstí já jsem zas člověk, který se snaží si to moc nepřipouštět, tak jakmile jsme zavřeli dveře, tak se mi podařilo to vcelku vypustit, jenže červíček samozřejmě hlodal
Ten jejich nátlak na plodovku
Já jsem tu plodovku odmítla s tím, že jsme se doma prostě nepopasovali s myšlenkou, že kvůli našemu ujištění, že je dítě zdravé, ho můžeme ohrozit na životě. A ta situace, kdy bych fakt potratila a to dítě bylo zdravé, to bych asi nedalaA ano, jejich jediný argument je v tom, že dítěb nemusí být zdravé
![]()
no viděla, byli jsme tam na kardiologii s mladší. Já tenkrát byla ještě na bručné, v jejich staré budově. Já nezpochybňuju, že má odběr plodové vody význam, ale dělat ho takhle preventivně a navíc s takovým přístupem ![]()
@lecijasek jojo, se starším jsem byla taky v tom růžovém domečku ještě ![]()
Já to taky beru, že to význam má při pozitivním výsledku, to jsem tady psala, že bych šla, ale to dělají s atypickými výsledky
Přitom vyloženě NT screening má být buď pozitivní nebo negativní, když jsem psala do poradny jednomu známému uznávanému gynekologovi, tak mi napsal, že si bohužel ty testy jednotliví doktoři hodně přizpůsobujou a že žádný atypický výsledek nezná
A když jsem mu tu zprávu poslala, tak mi napsal, že ten test byl vyloženě špatně provedenej… utz i odběr krve v jednom dni… prý ten odběr krve se má dělat dřív než utz
@Anonymní píše:
@lecijasek jojo, se starším jsem byla taky v tom růžovém domečku ještě
Já to taky beru, že to význam má při pozitivním výsledku, to jsem tady psala, že bych šla, ale to dělají s atypickými výsledkyPřitom vyloženě NT screening má být buď pozitivní nebo negativní, když jsem psala do poradny jednomu známému uznávanému gynekologovi, tak mi napsal, že si bohužel ty testy jednotliví doktoři hodně přizpůsobujou a že žádný atypický výsledek nezná
A když jsem mu tu zprávu poslala, tak mi napsal, že ten test byl vyloženě špatně provedenej… utz i odběr krve v jednom dni… prý ten odběr krve se má dělat dřív než utz
aha já to taky měla v jeden den… Mně to dělal můj doktor a výsledky posílal jim. No už je to za mnou.
@rulfička držím palce, ať je vše v pořádku a miminko zdravé
![]()
@lecijasek já jsem právě byla na tom nt screeningu přímo tam, u nás to nikdo nedělá.. přesně tak si to říkám, je to za mnou, už tam nikdy nejdu ![]()
@rulfička já měla červené vykřičníky

neboj, bude to dobré.. fakt si ohlídej, abys byla zdravá, pořádně si přečti ten papír, co ti budou dávat.. je tam přesně napsáno, co přesně nesmíš mít..
já třeba v té době měla zrovna léčenou mykozu, trpěla jsem na to v těhotenství, v tom papíru vyloženě bylo, že ji při zákroku nesmím mít.. musela jsem jim to opakovat dvakrát, že prostě nepodepíšu