Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
No, a s tím přezkoušením na místě. To je zavádějící. Kdyby tam byl jen policajt, tak ti naši psi si ho očichají a pak poslouchají na slovo. nedej bože, kdyby se tam přihrnul jiný pes bez vodítka. To je pokyn ke hře a to by měl pan policajt smůlu (tedy vlastně já). Každý pes je naučený na něco jiného. jak už jsem psala, ti moji - nemám vodítko - můžu si běhat a hrát si. Bohužel někdy nechápou, že i přes to, že vodítko mají a přiběhne k nim nějaký jiný pes bez vodítka, že to ke hře není.
Proto je nepouštím tam, kde vím, že by byl problém.
A ještě jedno kontroverzní téma, ale musím se zeptat. Spí s vámi v posteli?
Arumba píše:
ALe já si fakt myslím, že ta poslušnost co je na cvičáku je do běžného života jen omezeně použitelná. Myslím že by se lidi divili, kdyby viděli plno psů co mají IPO3 apod. někde ve městě nebo podobném prostředí. Takže samozřejmě poslušnost ano, ale ve výsledku to vůbec nemusí vypovídat o nebezpečnosti psa.
No a ještě co si budeme, ale většina poldů na ulici nic o psech a jejich povaze neví…
S náma v posteli nespí, ani nesmí do ložnice. Nechceme tam mít chlupy a bordel (stejně na zemi chlupy jsou, protože tam přifouknou…), ale s ohledem na plánování mimča nesmí ani do ložnice ani na koberec, který je kolem gauče v obýváku, aby byly aspoň nějaké prostory čisté
Lemaz, v bytě psa nemám, ale když jsem bydlela u našich, tak občas ovčoun vlítnul do vnitř a nacpal se mi do postele. Ale ani tak jsme spolu v posteli nespali, protože se zapřel o zeď a sprostě mě vyhodil
Já proti psovi v posteli nic nemám…krásně hřeje ![]()
Kakika píše:Arumba píše:
ALe já si fakt myslím, že ta poslušnost co je na cvičáku je do běžného života jen omezeně použitelná. Myslím že by se lidi divili, kdyby viděli plno psů co mají IPO3 apod. někde ve městě nebo podobném prostředí. Takže samozřejmě poslušnost ano, ale ve výsledku to vůbec nemusí vypovídat o nebezpečnosti psa.![]()
tak v tomhle s tebou souhlasím. Chodila jsem rok na cvičák s fenou (bylo mi 14) a tam šlapala jak hodinky, ale hned, jak jsme vylezli za bránu, tak už zase táhla jak saňový pesAle ona byla jinak fakt zlatíčko neskutečný
Jo, jo, můžu potvrdit. Se Samíkem (byli mu 4 měs) jsme chodili do skupiny velkých psů. Původně to měl být labrador
Byl tam nejmenší, ale nejšikovnější. Nemusela jsem ani mluvit, stačilo ukázat rukou. Ale jakmile jsme vyšli ven, tak už ho to nezajímalo. Prostě asi si chtěl na cvičáku zvýšit ego a mazlit se s instruktorkou (neobyčejně ho chválila). Dodnes je to o tom, jak se mu chce. Ale stačí přitvrdit na hlase a poslouchá. Ovšem největší úspěch mají kokýnka. jakmile ví, že mám v kapse sušený maso, tak by se samou poslušností rozkrájel.
My jsme si koupili hodně velikánskou postel do ložnice, aniž bychom měli doma byť jen jednoho psa. No, pak přišel Samík. 6 týdenní miminko, bylo to 27. prosince. Trvali jsme na svém 2 noci. Jenomže on byl od malička strašně vyčůranej. Přišel k posteli, lehnul si na zem, schoulil se do klubíčka a pokňukával a třásl se zimou. Dvě noci jsme chodili a vraceli ho do pelíšku. pak jsme se dozvěděli, že mu není 8 týdnů, ale 6, a bylo rozhodnulo. No, a Eiminka už tam prostě nějak zahučela. přes den spí v pelechu, ale v noci s náma. už jsem si na to tak zvykla, že když tam nejsou, tak se necítím. Je mi zima, tak si holčičku stáhnu pod deku a chrníme. A chlupy neřeším, protože ke psům 5 koček - to ani bez chlupů nejde. Ale máme spešl vysavač.
jo s tím posloucháním. Pes měl neuvěřitelný talent vycítit, kdy si ze mě srandu dělat může a já se tomu zasměju a kdy by riskoval vlastní život
To pak stačilo na povel snad jen pomyslet
Ale jsem na něj fakt pyšná, je to Pan Pes, který už povely nepotřebuje. Nemusí mít košík, nemusí mít vodítko, reaguje na ruku na hřbetě…poklepání - volno. Vrací se sám, když vidí kohokoliv proti nám (pes, dítě, dospělý, kočka), když se blížíme k rohu (občas se za rohem někdo nečekaně vyloupne a lekne se), když se blížíme k silnici. Prostě neuvěřitelný pes, který by měl žít min. stejně dlouho jako já. Protože mu bude v lednu 12 a až jednou přijde jeho čas, tak nevím, jak to zvládnu. ![]()
Takhle jsem měla předešlou rtw, ta by mouše neublížila, měla jsem pocit, že mi rozumí aniž bych něco řekla, ale bohužel umřela v 8 letech. Týden jsme jí měli doma na kapačkách, bylo to hrozný, myslela jsem taky, že to nemůžu přežít. Nejhorší bylo rozhdnout se, odvézt jí uspat. Pak se mi trošku ulevilo, to přiznávám, ale bylo to hrozný.
No a pak jsem si pořídila tuhle, super pes, perfektní kontakt, bomba do výcviku, je taková „opravdová“ nebo jinak to říct neumím, většina dnešních rtw by se za majitele nepostavila, nebránila, jsou to takový ňoumové, ale tohle ne. Když mě někdo plácne a řeknu au, tak je hned u mě a řešila by to. Byla by super do služby. ALe má to i své nevýhody, musí se víc hlídat, prostě musí být člověk ve střehu a předvídat. ALe bezdůvodně by neublížila, od cizích se nechá v pohodě hladit, ale nesmí jí přespříliš omezovat
Arumba píše:
ALe já si fakt myslím, že ta poslušnost co je na cvičáku je do běžného života jen omezeně použitelná. Myslím že by se lidi divili, kdyby viděli plno psů co mají IPO3 apod. někde ve městě nebo podobném prostředí. Takže samozřejmě poslušnost ano, ale ve výsledku to vůbec nemusí vypovídat o nebezpečnosti psa.
Moc by mě zajímalo v čem je méně použitelná. Neznám psa „neznám všechny“ který by nějak selhal ve městě či obchodě, když prodělal výcvik.
janmar80 píše:
Moc by mě zajímalo v čem je méně použitelná. Neznám psa „neznám všechny“ který by nějak selhal ve městě či obchodě, když prodělal výcvik.
Ono i záleží na plemeni psa. Takový ovčák je pro běžný cvičákový dril jako stvořený (i když i zde se najdou výjimky, toho svého bych podle jejich metod akorát tak zmrzačila a zlomila), ale zkus jít na cvičák třeba s asiatem. Většina cvičáků není připravená začít cvičit jinak, jedou ve starých kolejích a troufnu si říct, že cvičit asiata podle starých ovčáckých metod, tak je průser skoro jistý ![]()
Bylo to myšlené tak, že poslušnost ve „sterilním prostředí“ na cvičáku neznamená, že pes bude poslouchat v ruchu města. Většina těhlech psů nikdy nejela busem, nikdy nebyla ve městě atd. a to je pak poznat. Věř mi, vidlěa jsem takových psů vícero, samozřejmě neříkám že jsou takový všichni. Bojí se třeba i na dlaždičky v místnosti, na lino atd, plno věcí co by normál člověka nenapadlo. Je to tím, že jsou v kotci, psovod je naloží, odveze na cvičák, vyloží, zacvičí a tak dokola
Pes spí s námi v posteli od mala. Když jsem si ji přivezla spala mi na hrudi nebo omotaná kolem krku, pak se přesunula k nohám a už tam zůstala:-) Teď spím se synem v pokoji a manžel v ložnici tak pes v noci lítá mezi námi:-).
K těm cvičákům - já mám stejný názor jako Arumba - když pes není socializovaný, nefunguje mu smečka může chodit na cvičáky celý život, nebude poslouchat.
Chodím se psem na volno, poslechne, valí vedle kočáru. Na vodítku chodí jenom tam, kde je to nezbytně nutné, nebo když hárá.
Příspěvek upraven 26.11.10 v 10:52
No jo, ale právě to je ten problém, že ten pes musí mít dost pohybu - jasně že když jsou s nim venku hodně, je pak jedno, jestli spí v paneláku nebo v boudě. Jenže co lidi, co na něj kašlou. Na zahradě aspoň může běhat. Ale dobře, odpovídající bydlení možná ne - i když, v tom paneláku minimálně souhlas sousedů například bych vyžadovala - co pak ti chudáci, co jsou doma (maminky, lidi v důchodu) a musí poslouchat, jak to psi celý dny štěkají, protože nejsou naučený být doma sami? Taky už tu na to byly diskutze. JInak mi to ale nepřijde jako „perla“, jak se tu někdo přínosně vyjadřoval. Nějak regulovat by se to mělo.
Jenže on pes, který je puštěný na zahradě nebude běhat dobrovolně, krom plemen jako borderka a podobně praštěných (majitelé prominou). A s tím štěkáním v bytě - to ti můžu říct, že z 90% takhle štěkají malí psi (aspoň co vím z těch míst kde bydlím), ty mají větší sklony k uštěkanosti. Ostatně myslím, že je to vidět i venku - málokdy vidíš jak jde majitel a před ním ovčoun, boxer, labrouš, který nezavře tlamu, narozdíl od těch malých psů… Nic proti nim nemám, ale na sídlišti u nás to tak je…
Altche, většina lidí spíše snese, když znuděný pes demoluje zahradu, než když demoluje byt. Věř mi, že procento psů s nedostatkem pohybu je mnohem větší u těch, co jsou na zahradě.
Ale chápu, jak to myslíš. Jen to prostě nejde nijak paušalizovat a když ani my pejskaři se na tom jednoznačně nedokážeme schodnout, tak nechtěj vědět, jak by to vypadalo, kdyby se do toho politici pustili ![]()