Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@zvědavá borůvka NE. Akorát mi to rozdráždilo parádně dělohu, já si prochodila jeden den v kontrakcích a nic.
( já ale musela ze zdrav. důvodů rodit před tp, tudíž lékaři dělali možné a nemožné, aby to šlo přirozeně.)
@zvědavá borůvka delali me ho a cesty jeste pripravene nebyly a porod to samozrejmne nerozbehlo…pomohl az v momente kdyz uz telo bylo pripravene
vydrz take jsem to chtela uz mit za sebou a drobecka u sebe, zkus nejake babske rady ale ono to uspisit moc nejde. uzivej klidu dokavad je drobek v brisku pak to bude rachot ![]()
@zvědavá borůvka Pokud nejsou připravené porodní cesty, nepomůže hamilton ani babské rady.
Nevím, jestli jsem úplně ten případ, ale mně na poslední poradně (10 dní před TP) doktorka řekla, že na porod to moc nevypadá, udělala mi Hamiltona a než jsem dojela vlakem domů, začalo mi být divně, večer už mi bylo hodně divně, v noci úplně nejdivněji, ve dvě ráno jsem jela do porodnice a v šest ráno jsem hladce porodila. Takže za mě dobrý
. Za pokus to stojí ![]()
Udělali mi ho 2×. Z toho jednou cesty připravené nebyly, bolelo to jak čert, a jen jsme špinila. Podruhé cesty připravené byly, bolelo to jak 100 čertů, a první bolesti přišky do půl hodiny a s tím i odchod zátky, a začalo mega šestnáctihodinové dobrodružství
![]()
@sad 1 píše:
a začalo mega šestnáctihodinové dobrodružství![]()
![]()
jujky
![]()
@zvědavá borůvka Sice nejsem gynekolog, ale mylím, že aby šel hamilton provést, je třeba, aby bylo hrdlo úplně zkrácené a branka alespoň pro prst, jinak by ani nešel udělat. U mě tedy pomohl, branka byla právě na prst otevřená.
@J-K píše:
Mně ne, pomohl mi až „porodní koktejl“.
Ten porodní koktejl mě zajímá, co to je?
![]()
Já si nechávala hmat dělat včera (40+1 tt, požádala jsem o něj), byla jsem otevřená na prst ale porodní cesty ještě nebyly připravené, tak mám takový dojem, že to bylo zbytečné.
Ani to nebolelo, nekrvácím, jen trošičičku špiním.
![]()
Nechápu maminy, co chtějí dítě a pak je jim zatěžko ho donosit do chvíle, kdy ono samo bude chtít přijít na svět. Jako by těch pár dnů hrálo tak významnou roli.
Ale proč ne, proč netlačit na pilu a nesnažit se dělat cokoli, co toho prcka donutí přijít „dřív“, i když je vlastně všechno v pohodě?
A pak se diví a píší deníčky o postižených dětech, o následcích při vyvolaném porodu, o šílené bolesti, o akutních sekcích a nechají se litovat.
Trochu pokory by to chtělo, ženy.
Ono to dítě VÍ, kdy se má narodit.
Jen některé z vás občas nepoužíváte to, co by jste používat měly.
Rozum…
Mě ho taky dělali 40+1, paní doktorka mi řekla, jestli chci, aby tomu trochu pomohla, tak sem kývla, minulý porod jsme přenášela 10 dní a vůbec jsme se neotvírala. Teď po Hamiltonu mám jen bolest v podbřišku jako při menzes a cítím, že se otvírám..bolí mě pánevní kosti, takže pokuď v pondělí při prohlídce budu na víc jak prst, tak sem ráda, že mi hamiltona udělali. ještě dodám, že při prvním těhu jsme se vůbec neotvírala a po 21 hod. šílených bolestí se mi narodila dcera, ale celých 8 hod. trvalo, než jsem se otevřela aspoň na 3 cm. Jinak mě tento,, zákrok,, vůbec nebolel a do půl hodinky jsme se jen cítila, trochu divně, lehký třas, jako když jste z něčeho nervozní…večer už to bylo o. k.:-)
@berry4 Ahoj, já přenášela 9 dní, objednali mě na vyvolávání, že už je na čase, že dýl by to už mohlo být pro miminko nebezpečný. Co jsem jim měla říct? Že ne, že to risknu a počkám až se mu bude chtít? Ořvala jsem to cestou domu, že takhle jsem to nechtěla, že jsem chtěla rodit přirozeně a ne po vyvolávačce, ale smířila jsem se s tím. Nakonec to dopadlo tak, že jsem večer po kontrole měla první kontrakce a druhý den porodila. Kdyby ale ne, na vyvolání bych prostě šla. ![]()
Schody nevybíhám a dřepy nedělám, nebudu se trápit a nechám dítě v klidu ať se rozhodne samo.
Ten hmat jsem zkusila, však za to nic nedám.
Kdybych zpětně věděla, že při nepřipravených porodních cestách to bude k ničemu, tak bych si ho nenechala dělat.
Dost žen všude na diskuzích píše, že jim vyšel nebo nevyšel ale jaksi se zapomněly zmínit, že je tu jeden důležitý faktor a to právě ta připravenost porodních cest.
Ač jsem o tom hmatu vyhledávala a četla kdeco, tak tuto informaci jsem nějak přehlédla a dozvěděla se ji až potom.
Každopádně, můj chlap si zařídil dovolenou do konce října, aby mohl být se mnou u porodu a z toho důvodu bych byla moc ráda, kdybych stihla porodit.
Nevím co ho to popadlo, plánovat si dovolenou, jsem mu říkala, že porod se nedá naplánovat… Že klidně mohu porodit až někdy v listopadu.
On má bohužel zaměstnání takové, kde si nemůže vzít volno ze dne na den jen tak.
Dále, placenta má přeci určitou životnost, plodové vody ubývá, dítěti to přece nemůže svědčit.
Nyní je dítě již dopečené, tak proč by nemohlo vylézt ven? Nevidím na tom nic špatného, plíce vyvinuté má, je životaschopné tak co?
Takhle, když bude narozeno dva týdny po termínu, tak bude celé modré, sloupané, no prostě chudátko.
![]()