Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Chci se přidat k Vaší diskuzi ohledně tchýní a tchánů. Jsme s manželem svoji sice jen 5 měsíců, ale chodíme spolu 7 let a 3 roky spolu bydlíme. Na tchána si stěžovat nemůžu, je perfektní po všech stránkách. Na tchýni (nemám ráda toto oslovení), ale bohužel pár připomínek mám. Není to z důvodu, že by mi mluvila do života a hospodaření apod. Momentálně čekáme rodinu a tchánovci to ještě neví, dostanou to pod vánoční stromeček jako překvapení. Ale tchýně se neustále obouvá do svého vlastního syna - mého manžela, většinou je to neoprávněně. Např. manželova babička s dědou nám darovali starou škodovku, tchýně jak to zjistila, tak došla k tomu názoru, že jsme dědu okradli, protože nám to auto dal jen ať mu ho prodáme. Připomínám, že u toho darování nebyla. Když se manžel ohradil, že je to víceméně neprodejné staré auto a že nám ho děda skutečně dal, tak ho s křikem osočila, „že Tě hanba nefackuje, takhle mi lhát od očí, jako by jsi ani nebyl můj syn“. Ke mě se chová celkem pěkně, samozřejmě mám určité výhrady, ale ty mu vůči mě i ona. Momentálně jsem byla u vytržení, když manžel přišel od nich z návštěvy s tím, že se ho tchýně ptala, jestli příjde na celý štědrý den k nim domů a samozřejmě tam může i přespat. Neřekla jestli příjdeme, ale jestli příjde jen on. A já budu doma sama, nebo půjdu taky ke své mamce? Snad jako manželé budeme o vánocích spolu, buď sami doma, nebo u některých z rodičů, ale oba dohromady. Věřím, že si musí zvyknout na to, že už nemá syna doma, ale ona ho tam nemá už 3 roky a na návštěvy musíme chodit jen my, ona k nám dojde tak 5 x do roka. Podotýkám, že bydlíme od sebe 1 tramvajovou zastávku. Její chování bych ještě chápala, kdyby byl manžel jedináček, ale má staršího bratra, který bydlí taky kousek od svých rodičů a tam tchýně chodí na návštěvy daleko častěji i několikrát měsíčně. Švagr bydlí s přítelkyní, a o vánocích jsou sice každý zvlášť u svých rodin, ale nejsou ještě manželé a tak se to dá pochopit, taky jsme to tak ze začátku praktikovali. Tak nevím na které straně je problém. My se jí snažíme vycházet ve většině věcí vstříct a pomáhat, ale bohužel někdy je to ještě horší, než kdybychom neudělali nic. Tak nevím, třeba se to jejím prvním vnoučátkem spraví, už se na něj těší několik let, a pořád nic. Tak bude mít aspoň pěkné vánoce, teda aspoň doufám.
Ivule
Anonymní: vypadá to, že máš asi hodnou tchýni. Přeji Ti to. Jenže ty neznáš tu moji. Nemá žádné kamarádky, vnuci se o ni moc nzajímají, protože se nikdy nějak nezajímala ona o ně. A o naši malou??? Tu viděla naposled před ¨2měsíci, vůbec o ni nemá zájem. Její věc. Mám stejně starou babičku, jak je ona a když vidím, jak je moje babička obklopena rodinou, je hodná oblíbená…Zato tchýně???Chodí za ní jen jeden jediný vnuk občas na kafé a má celkem 6 vnuků a vnuček. Tak v kom asi problém.
Tak už jsem zpátky od rodičů a je mi celkem dobře.Jsem jenom zvědavá kdy mi tu dobrou náladu zase zkazí tchýně.Zari,ten anonym co sem pořád píše ty problémy vůči nám má asi taky nějakou psych.poruchu ne?Chápu že někdo se svojí tchýní vychází a to je určitě dobře,co by která koliv z nás za to dala ale nechápu proč nás tady pořád z něčeho viní.Maximálně že se nám sem přihlásila nějaká paní tchýně a vyřizuje si tu ůčty s náma,třeba má doma nějakou snachu,která je na tom stejně jako mi a ona to samozřejmě nechápe.Jinak zatím pořád řešíme to moje přihlášení tak jsem pořád jen anonym.Všechny moc zdravím Zuzka
No, tak teda nevím, chodím sem celkem často, některé příspěvky se mi zdají docela vtipně napsané a zasměju se. Docela chápu, že se ty tchýně nesnáší, ono, když je něčeho moc, tak stačí už jen malá kapka a ten pohled na věc se prostě opticky strašně zvětší. Sama to vím, žiju v jedné domácnosti se skorošvagrovou a dobrotu to nedělá. Tchýni mám OK, moc se nevidíme a to nám asi svědčí.
Já jsem ten náhled anonymní moc uvítala, on ten pohled z druhé strany se mi nezdá být špatý a musím uznat, že něco co se zde řeší jako velká křivda snaše mi jako samostatně popsaná událost příjde taky směšné. To proto, že je to vytržené z celkové situace. No pohled z druhé strany je fakt poučný, ony ty tchýně vlastně taky vidí tu snachu jinak než se snachy vidí samy.
Ale co se mi teda fakt nelíbí je, že Zuzko píšeš o anonymní, že má asi taky nějakou psych. poruchu. To je dost adresná urážka, nevšimla jsem si, že by anonymní byla nějak sprostá, hrubá, nebo někoho urážela. I Zari reagovala slušně. Je to diskuse a každý má právo na svůj názor. Ne?
Věra
veera:Tak to se samozřejmě omlouvám jestli se to někoho dotklo,já to myslela spíš obrazně než jako narážku.Vadí mi prostě že když někdo vychází ze svou tchýní a tady čte že většina z nás bohužel ne tak se do nás bude navážet.Vím že je tady vítán každý názor ale pokud některá z nás neví co prožíváme tak bych to napsala trochu slušněji než že jsme neslušný,nevděčný atd.Samozřejmě každé z nás přeju aby se to jednou nějak vyřešilo,ikdyž o tom dost silně pochybuju.Zuzka
Dobré, přeju Ti, aby se situace nějak vyřešila. O společném soužití vím svoje, ale už brzo se snad trhnem. Je to peklo.
Tak ať máte klid aspoň o vánocích.
Věra
Tak to máš pravdu Pindruse,kdyby se dalo všechno vyřešit s takovým klidem jako tady.Já to mám trošku podobný jako ty,dokud nebyl malej a já chodila do práce tak mi bylo celkem jedno co babi dělá ale až se malej narodil tak to začlo.Ona místo aby pochopila že to myslím dobře tak se vždycky urazila a bylo zle.Já prostě třeba jen nechápala proč musí Lukáška pořád chovat.Když je to miminko tak si prostě myslí že může všechno ale už neviděla že malej od 4 měsíců chtěl být jen na rukách,naučil se sedět aby měl rozhled a tak to pokračovalo až když začal chodit(8,5 měsíce) a pořád mi visel na noze že chce chovat,tak jsem zakročila a problém byl na světě.Taky to že mi bylo řečeno přímo že má právo vidět malýho každý den.Já byla ráda že jsem chvilku sama a ona prostě pokaždé došla kdy chtěla a bylo jí jedno jestli se ti to hodí nebo ne.To trvá do teď a budu muset opět zakročit protože malej si pak dělá co chce a já už to pomalu nezvládám.Na vánoce jdem do novýho,sice jen do podkroví nad tchánama ale chci už klid.Snad to pochopí.Vždyť nechcu nic jinýho než být v klidu se svou rodinou.Jo a ty kamarádky,to taky dobře znám.Lepší je si někoho držet dál od těla než se potom pořádně divit.Zuzka
Tak holky už se nám to povedlo,teda myslím ta registrace tak už nejsem anonymní.Je mi najednou nějak líp.Všechny zdravím a přeju pěknej den.Zuzka
![]()
ahoj!!
tak abych se pridala na obhajobu „tchyni“ ta moje je moc hodna,uz starsi pani,pro moji dcerus by se rozdala,nekdy respektuje moje nazory,nekdy ne;ale to je prece normalni,kazdy jsme jiny,no ne?!
Kdyz se mela Linda narodit,rekla jsem si o epidural,jenze byl priserne drahej,ale byla tam moje tchyne a ZAPLATILA MI HO!
Je nekdy dost egoisticka,casto se opakuje;ma nekdy divne reci.ALe ja nejsem taky 100%,mam urcite chyby a vim onich;takze se snazim ji respektovat..
Podle me bychom si nejdriv meli uvedomit nase chyby a snazit se zlepsit a potom teprve se divat na ostatni…myslim tim vseobecne vztahy,ne jen ty s tchyni a tchanem.
Kazda rodina by mela mit svuj prostor,vyslechnout si nazory jinych,bez urazeni se..vzdyt nekdy se nam ostatni snazi jen poradit(nikde neni prece naspano ze to tak musime delat…)no a potom si vse delat po svem.
A pokud ma nekdo tak divnou osobu za tchyni ma jedinou moznost,stykat se s ni jen malo,nebo se s ni pokusit promluvit.Spousta lidi ktera se chova tak ledove" a protivne k ostatnim-za tim musi byt nejaky duvod.
vzdyt je snad prirozene mit rad svoje deti a vnoucata!
ja bydlim v Italii a musim rict ze sleduju opravdu velky rozdil;rodina je tu na 1.miste;deti zustavaji s rodici nekdy az do absurdniho veku 40let?!protoze je jim s nima dobre,schazi se porad na vecere,delaji vse spolecne..v cesku vidim spoustu lidi,kteri se nebavi s vlastnimi rodici!odchazi z domu v 18letech!apod. je to skoda..vzdyt rodina by mela byt takova "zakladna pro kazdeho jedince;kde na nej porad ceka s radou,nebo pomoci.
Ja si vzdycky predstavuju moje rodice,kdyz jsem byla mala,ze se o me staraly a meli radi tak jako ja mam rada to svoje kotatko..
A ze i kdyz si s nima nekdy nerozumim,musim jim byt vdecna,ze me vychovali a vzdycky pomohli kdyz jsem potrebovala..
taky me napada,to spolecne souziti je dost slozity spolu vychazet;je to spis nemozny!ja jsem s tchanama mesic u more v lete a ke konci to pocitam na DNY!
Nejdulezitejsi je bydlet sami mit svuj prostor..
S urazlivyma lidma je to kriz,mam jednu takovou kamaradku,jedina vec je ji nikdy nic nerikat,nesverovat se ji;no ale co je pak za kamaradku,ze?!
nakonec bych jeste dodala,ze nejhorsi vec ktera zhorsuje situace,je mluvit spatne o nekom s nekym 3;je lepsi mu narovinu rict do oci,co nam na nem vadi apod.
No nekdy je to tezky…ale je potreba hodne tolerance........
Taky me napada,jaka budu jednou ja tchyne?????!!!!!!!!!
![]()
Ahoj Ajo, já s Tebou vcelku souhlasím. Taky se snažím s tou svou tchýní nějak vycházet. Taky si říkám, že všechny jsme potencionální tchýně a nevím jaká budu já v jejím věku - jestli se toho vůbec dožiju
. Já tu svou tchýni vidím tak 5× do týdne. měla jsem ji i ráda, avšak do té doby, než mi zkazila svatbu a manželovy narozky (viz. článek na str. 14). Možná ji mám i ráda teď, ale nerozdýchala a nerozdýchám to, co řekla. Časem odpustím, ale nezapomenu - to mě naučil život. Tehdy jsem ty urážky přešla a dneska dělám, že se nic nestalo. Ona už stejně asi neví a zapomněla, tak nemá cenu, aby jsme se v tom spolu nějak babraly…Ale koukám, že bráchy máme podobné..
Ten můj je taky podivín, ač je mu teprve 28 let, ale u něj to dělá chlast, takže se k němu chovám stejně jako Ty: snažím se s ním navazovat kontak i když se za mnou staví jenom tehdy, když něco potřebuje. Mrzí mě to o to víc, že je to moje vlastní rodina, ale co nadělám. Jednou možná bude líp.
Ajo, hezky na netu pomlouvas svoji rodinu. Jestli je tva mamka stejna jako ty, tak se nedivim tve svagrove, ze si mysli, ze ma strasnou tchyni.
Ensteine bude to znít podivně, ale já mám podobnou situaci ve své rodině. Myslím, že AJA nechtěla pomlouvat. Jen nabízí pohled druhé strany. Ty to vždycky vidíš správně a pravdivě? Nemá snad i mince dvě strany? Začínám si myslet, že jsi jediný spravedlivý…