Hlavní diskuze

• Otevřená skupina

Vše, co se týká genealogie, rodokmenů, rodinné historie, předků a potomků, stromu života, rozrodů, vývodů, atd.

Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1063
20.12.10 22:18

:lol: kytka :lol: anno je rok, tak že by něco kolem toho? A co je to v té kolonce, kde je datum? Ale to už vážně vědět nepotřebuju, to jen tak. No nic, radši jdu spát. Brou!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3329
20.12.10 22:19

Annona je tropicky nebo subtropicky strom z celedi Lauraceae :D Vetsina druhu plodi celkem dobre ovoce… A. officinalis neznam, znam sqamosa nebo muricata ;-)

Ja jsem zase natrefila na zahadu :roll: tchan mi dal rodny list sve babicky, tam je jako matka napsana Anna rozena Saulova. A v matrikach je vsude vsechno mozne, ale Saulova rozhodne ne, vetsinou je to neco co mi pripomina Součkova, viz napr. jeji zaznam v matrice narozenych tady (snad to uvidite taky, je to prvni zaznam roku 1825 - 18.1.)
Co to zase proboha je???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
20.12.10 22:44

Batato, mně to slovní spojení „annona official“ připomíná slovo „anonce“. Že by „úřední oznámení“…? Ale to jenom hádám. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
20.12.10 22:48

Hani, kdybych měl to příjmení číst podle současného psacího písma, tak by mně tam vycházelo „Jančíková“. Ale to je určitě blbě - už jenom z toho důvodu, že v záhlaví je nápis „Gmeno otce“ - tehdy ještě nebyly pravidla českého pravopisu tak profilované a souhlásky „g“ a „j“ byly vzájemně zástupné - dědictví po staroslověnštině?
Tak se půjdu ponořit do té pomůcky pro dobové kličky a smyčky - a pro začátek kurentu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
87
20.12.10 23:47

Hanucho - je to Saučková (takže Součková), když později někdo dělal rodný list, tak asi špatně četl. Ze kdy je ten rodný list?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3329
21.12.10 00:12
milarka píše:
Hanucho - je to Saučková (takže Součková), když později někdo dělal rodný list, tak asi špatně četl. Ze kdy je ten rodný list?

Jo tak ten mam doma, ale je mi jasne, ze je to blbost, vsude je soucek nebo neco podobneho, jen v jednom zapisu bych mozna s trochou fantazie toho Saula nasla :D Diky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1063
21.12.10 08:54

Hanu, taky jasně čtu Součková. Pokud máš jen jeden podklad pro Saulovou a vše ostatní svědčí pro Součkovou, tak bych Saulovou brala jako chybu. Co ti zbude jiného? Jinak jsi ve slepé uličce. Já měla to samý, ale příjmení byla úplně jiná. Ty je máš alespoň podobné. :lol:
Juro, taky bych se přikláněla k tvé interpretaci. To kvítko mi nedává smysl, jako zápis v matriční knize. Ale opravdu už jen pro zajímavost - Milarko, jak bys to přeložila ty? I to s tím chirurgi .....

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
21.12.10 09:33

Taky mám podobný problém se Švubová a Šoubová,vím já který je správně? :nevim:
Trochu z jiného soudku,neporadíte mi někdo,kde najdu nějaké rámečky na vytvoření vánočního přání?Díky předem.

• Citovat
  • Upravit
3329
21.12.10 10:02
bamba píše:
Trochu z jiného soudku,neporadíte mi někdo, kde najdu nějaké rámečky na vytvoření vánočního přání? Díky předem.

Kopiruju za nasi zarijove diskuze, ja to nedelam, ale snad to bude ok:
 http://www.digiscrapdepot.com/…page/19.aspx

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3645
21.12.10 11:03

S tou kytkou jsem to nemyslela vazne. Jen jsem to zadala do googlu a vyjeli my samy botanicky nazvy rostlin :mrgreen: No tak by me to fakt zajimalo. Ale co pise Jura dava smysl. Ze?

Hanu, nechapu, jak z toho mohli udelat Saulovou. Zvlast, kdyz jsou to lidi, co s matrikama pracujou, co? Saučková je celkem jasná. A co ten Novák tam?

Milarko, taky by me zajimalo, co si myslis o tom chirurgickym zakroku, na ktery se pta Bianca :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
21.12.10 11:54

Hani, batato, já myslím - podle mě nebyli v minulosti matrikáři nijak zvlášť vzdělaní. (Příklady podobných státních úředníků bychom myslím našli i dneska…) Třeba celé to dění okolo konkrétní matriky bylo stylem „obsadit a udržet určitou prebendu“ (rozuměj zdroj zisku). Kolikrát si ani neuvědomujeme, jaké možnosti nám naše současné školství nabídlo..... Ale to by bylo na dlouhou debatu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1063
21.12.10 11:59

Že by jako úředně oznámili/nařídili (annona official), aby jí za trest usekli kus prstu (chirurgi phalangis)? :lol: :nevim:
Děsná doba! Copak si to pořídila sama? :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1063
21.12.10 12:06

Hanu, s tou Součkovou/Saulovou bych to taky brala jako nepozornost. Máš tam dost jiných údajů, kterých se chytit a pokud sedí, tak bych to dál neřeešila (oba dědečci byli 1825 po smrti, babička Krejčová, bydliště č.p.) Co tam děká ten Novák, dodatečně pod jménem dopsaný, mě nenapadá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3645
21.12.10 12:09

Bianco, kdyz uz to tak pekne rozvijime, tak este takhle…pokud to byla nejaka deva lehkych mravu, tak dobre no, ale co kdyz na ni skocil „sef“ ci „soused“ ve slabe chvilce a ona se treba ani branit nesmela,ze? Tomu bych chirurgicky taky neco odstranila :mrgreen:

Juro, pokud to byl nekdo uplne bez vzdelani nebo s chabym, tak by tam snad ani Saulovou neprecetl, ne? :think: Ale fakt je, ze jsme se narodili do mnohem lepsi doby :palec: :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
21.12.10 13:12
Bianca123 píše:
Hanu, s tou Součkovou/Saulovou bych to taky brala jako nepozornost. Máš tam dost jiných údajů, kterých se chytit a pokud sedí, tak bych to dál neřeešila (oba dědečci byli 1825 po smrti, babička Krejčová, bydliště č.p.) Co tam děká ten Novák, dodatečně pod jménem dopsaný, mě nenapadá.

Třeba s nim žila na hromádce.
No a já narazila taky na Krejčovou a včil nevim,bo v našem rodě byli všichni Krejčí a najednou je tam Krejčová a nevím,jestli k nám patří,nebo ne.Mě říkala známá,že když se její máma vdávala,tak se jí pteli,jestli se chce psát Krejčí,nebo Krejčová. :nevim:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Návštěvy uživatelů

Moderátor skupiny