Hlavní diskuze
- Otevřená skupina
Vše, co se týká genealogie, rodokmenů, rodinné historie, předků a potomků, stromu života, rozrodů, vývodů, atd.
Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)
- Fotoalbum (35)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
Ahoj milarko,
vítej mezi nás, snad se ti tu bude líbit, taky díky za odkazy, určitě se budou hodit. Já se dostanu k pátrání až večer, tak mi to jde hooodně pomalu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hanucho - záleží, jaké je to období, jak je zapsaný její věk. Pokud se máš přímo datum narození, je to divné, že nenacházíš. Pokud bylo u svatby napsáno, že jí je např. 24 let, musíš projít matriku narozených přibližně 2 roky před i po. A u obojího pozor, mohla se narodit nemanželská, později legitimovaná (osvojená).
Bambo - pokud je to období po r. 1910, tak zkusit okresní archiv. Tam by mohla být uložena matrika obce, kterou měly za povinnost vést obecní úřady. V ní jsem našla, odkud byli, datumy narození jejich i dětí, případná úmrtí, odstěhování. Ale ne všechny obce to vedly pěkně a ne všechno se dochovalo a dostalo do archivů.
A děkuju za přivítání, ráda si přijdu pokecat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Milarko,já tě zapoměla přivítat,takže omluva a vítej mezi námi.
Zítra prý zajedeme na ten hřbitov,manžel má asi obavy,aby měl na vánoce co mlsat,když jen sedím u PC.
Snad něco najdu tam.Olomoucký archiv musím zatím oželet,ale určitě se tam vypravím.Je to jako droga,nedá mi to,abych stále nehledala,bo jsem nepřestala doufat,že aspoň někoho z rodiny prababky najdu.
- Citovat
- Upravit
Ahoj Milarko, taky tě tu vítám mezi nadšenci pátrání ve starých archívech. Potvrzuji tvé zkušenosti, taky už se setkala s tím, že u oddacího zápisu bylo napsáno věk 20 a pak jsem ho našla jako křtěnce a fakticky mu bylo 22. Taky jsem našla jednoho prapředka v křestní knize až na konci mezi nemanželskými, ale rodiče byli uvedeni oba s poznámkou neoddáni, takže si to vysvětluju tak, že se jim dítě narodilo, než se stihli vzít? Spolu pak měli další děti.
Teď jsem se dostala do slepé uličky u jedné větve - možná mi Milarko pomůžeš (víš, jak mi někdo podá prst, tak bych mu pak nejraději utrhla celou ruku - co se týká pomoci s rodokmenem), našla jsem oddací zápis předků Václava Lisáka a Mariany Wichopeň http://www.actapublica.eu/…hlizec/4767/?… a nemůžu zaboha najít křestní zápis ženicha. Podle zápisu by měl mít 20 let, tak hledám +- 3 roky a našla jsem jednoho Václava, ale ten by měl umřít v témže roce. http://www.actapublica.eu/…hlizec/3828/?…
Můžeš mi, prosím říct, jaké čteš jméno otce ženicha Václava?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Bianca123 píše:
Ahoj Milarko, taky tě tu vítám mezi nadšenci pátrání ve starých archívech. Potvrzuji tvé zkušenosti, taky už se setkala s tím, že u oddacího zápisu bylo napsáno věk 20 a pak jsem ho našla jako křtěnce a fakticky mu bylo 22. Taky jsem našla jednoho prapředka v křestní knize až na konci mezi nemanželskými, ale rodiče byli uvedeni oba s poznámkou neoddáni, takže si to vysvětluju tak, že se jim dítě narodilo, než se stihli vzít? Spolu pak měli další děti.
Teď jsem se dostala do slepé uličky u jedné větve - možná mi Milarko pomůžeš (víš, jak mi někdo podá prst, tak bych mu pak nejraději utrhla celou ruku - co se týká pomoci s rodokmenem), našla jsem oddací zápis předků Václava Lisáka a Mariany Wichopeň http://www.actapublica.eu/…hlizec/4767/?… a nemůžu zaboha najít křestní zápis ženicha. Podle zápisu by měl mít 20 let, tak hledám +- 3 roky a našla jsem jednoho Václava, ale ten by měl umřít v témže roce. http://www.actapublica.eu/…hlizec/3828/?…
Můžeš mi, prosím říct, jaké čteš jméno otce ženicha Václava?
Tak jsem si rikala, ze se na to mrknu a reknu nazor, ale tohle teda vazne neprectu
Mam se jeste co ucit ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dívala jsem se na to. Koukám, že toho tady moc nevykoukám. Ale kdyžtak to pošlu ještě známé.
Ale to co vykoukám - druhý odkaz je odkaz na index, tam jsem našla vpravo dole Lisáka - Venceslaus Simonis Lisak a Rosina - doporučuji kouknout na tu stranu 63, kam index odkazuje.
Odkaz první - jestli se ptáš na zápis druhý vlevo, tak jméno otce ženicha taky nepřečtu, večer to pošlu té známé, aby na to koukla, třeba bude vidět víc.
Bohužel jsem moc nepomohla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky, děkuju za ochotu. On ten otec ženicha bude asi oříšek, protože ani na actapublice si s tím neví rady, vylučovací metodou se nejvíc přikláním k Andreasovi (Ondřej) a domnívá se to i jedna paní na tamnějším foru. Problém je ten, že jsem kolem toho roku 1785 žádného Václava s otcem Ondřejem nenašla. Jen toho Wenceslawa s otcem Simonem http://www.actapublica.eu/…hlizec/3828/?…, který umřel 1784. Pak ještě Václava s otcem Lorencem http://www.actapublica.eu/…hlizec/3853/?…, ale to by musel mít 16, když se ženil. No, proč ne, podaří se. Snoubenka měla 15!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Milarko,tak nevím,ale mě se spíš zdá,že svatby se konaly v bydlišti ženicha.Aspoň v rodišti mé mámy. ![]()
A jak tu hledám a hledám,tak mi padlo do oka jedno příjmení a chudákům zemřelo hned po porodu 5 dětí za sebou.To byla doba.
Příjmení bylo Píč,takže nepřehlédnutelné.
- Citovat
- Upravit
Bianco - ptala jsem se známé, velké kapacity. Je to Andreas, podle ní „jasný“.
Bambo - já vždy viděla jen svatby u nevěsty. Zkusím večer kouknout do záložek, jestli tam o tom nemám nějaké pojednání.
A taky jsem našla rodinu, kde jim zemřely děti všechny, měli jich asi 5-6, a chalupu pak zdědila neteř.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Milarko, děkuji za potvrzení Andrease, až budu mít náladu, tak zkusím matriky projít ještě jednou. Ale vypadá to tak, že jsem narazila.
A potvrzuji, že mám taky tu zkušenost, že se vždy brali v místě bydliště nevěsty. Ale dost jsem měla i adresy jiné, tak pokud vše jiné souhlasilo, tak jsem po tom nijak nepátrala, asi někde nádeničili nebo se často stěhovali nebo tak něco.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak se omlouvám,asi se tak ženil jen prababičky bratr.Teď jsem našla i sestru a tam už byla svatba v bydlišti nevěsty.
- Citovat
- Upravit
Ahojte, ja zas ponocuju ![]()
Narazila jsem na to, ze v jedne vesnici napadne casto rodily zensky v jednom uritem dome, pribuzne to nebyly. Rekla bych tak kazdy 10-15 porod tam probehl. Tak jsem si rikala, jestli uz v te dobe (slo o roky 1825-1840) byly nejake jako porodni domy? Urcite prave ta ma pribuzna nerodila doma, ale tam ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobré ráno, Hanucho, já jsem si myslela, že to číslo domu u křestního zápisu je číslo domu, kde rodina bydlela a ne číslo domu, kde se rodilo. Rodilo se většinou doma, porodní babka naklusala. Ale já jsem taky našla v jednom čísle domu více rodin a podle mapy to byl takový malý čtvereček, dřív prostě bydlelo více rodin pohromadě, jak měli běžně těch 10 dětí, tak kde měli všichni bydlet, že jo? Všichni v jedné místnosti, spávali asi po 3 na posteli a na zemi. Tato moje větev, kterou teď hledám je z valašska a jak vypadali takové domy před 200 lety znám ze strážnického skanzenu. Prostě v jedné místnosti 20 lidí a ve druhé zvířata. Myslím, že nějaké porodní domy v té době a na vesnici jsou blbost. Možná ale, že ve městě to bylo jinak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
http://obchod.hiu.cas.cz/index.php?…
Zajímavá kniha o historii, o tom, jak se žilo.
Místo narození - rodilo se většinou doma, občas u rodičů či sourozenců. Pokud byla menší obec, snadno mohl být každý 10-15 porod na jednom čísle, zvlášť jestli to byl sedlák a měl nějakého podruha (pomocník, který u něj pracoval za byt).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Návštěvy uživatelů
- Somrkrálka Blues , 4.10.25 21:50
- Xxxxx197 , 18.9.25 22:21
- Bubu2828 , 27.7.25 20:48
- mm0234 , 11.6.24 18:38
- helga123 , 6.4.24 06:30
- Sheelle , 5.10.23 14:50
- kubmaja02 , 19.11.22 06:32
- Knihoušek , 7.10.22 16:00
- elpiska , 6.7.22 23:10
- Simisek , 7.1.22 13:07
- Aleano345 , 14.7.21 12:19
- Evelline , 14.6.21 12:04
- hanucha , 17.4.21 11:11
- ŠedáMišička , 14.1.21 19:26
- Catloveee , 10.1.21 15:42
Moderátor skupiny
Členové skupiny
- Adriana
- Advise
- adys
- Amys
- Angua
- AramisDeMar
- Aspera
- batata
- Bianca123
- brulinka
- Bubu2828
- Caira
- Chocolate
- cline
- Dana Klaudie
- Denullka
- edevira
- elitana
- es-myska
- fialovka
- hanucha
- Jahlina
- Jani85
- janina1974
- Jindřiška7
- Jitulinaja
- jizvíková
- Jura007
- kiri
- korana.kora
- leicka
- leviska
- Mandlička
- me2dova
- milarka
- myskalucka
- opinka
- PeťaPeťa
- Petunnka
- Romana5
- ŠedáMišička
- Sheelle
- Vertiline
- ynax
- Zdenaka
Nové diskuze
Brigáda pro 14 tiletého chlapce
- 25.5.26 16:39
- Duhovka12
- 2
Máte někdo zkušenost s ultrasonickým...
- 25.5.26 16:06
- MariePent.99
- 2
Kdy po obědě/večeři myjete nádobí?
- 25.5.26 16:55
- Fazulina
- 20
Hlídání dětí a péče o domácnost
- 25.5.26 14:02
- Rajan
- 1
Odplenkování a vaše zkušenosti
- 25.5.26 16:03
- Paní.Norrisová
- 17
Ledvinový stent a teploty
- 25.5.26 13:14
- Aeiou324
- 1
Černé tričko bez obrázku pro dítě – kde...
- 25.5.26 15:28
- Enitka
- 13
Kdy prospí většinu noci?
- 25.5.26 15:26
- Eva2610
- 12
Potřebuji poradit: Zájem, nebo jen slušnost?
- 25.5.26 16:22
- Černá Madonna
- 27
Očkování MenQuadfi – jaké máte zkušenosti?
- 25.5.26 12:50
- Zuz186
- 2
Nové příspěvky
Kdy po obědě/večeři myjete nádobí?
- 25.5.26 17:01
- Dahlia0409
- 24
Hra - jídlo podle abecedy
- 25.5.26 17:01
- Nickonie
- 58391
Slovní fotbal č.2
- 25.5.26 17:00
- Nickonie
- 20624
Jak vysvětlil chlapovi, že se má taky...
- 25.5.26 16:58
- Prelesta
- 492
Velikost penisu
- 25.5.26 16:57
- DarkPhoenix
- 14594
Potřebuji poradit: Zájem, nebo jen slušnost?
- 25.5.26 16:56
- 555Petr
- 28
Mám obnovit vztah s prarodiči?
- 25.5.26 16:56
- Okta
- 18
Nájem nebo vlastní bydlení s hypotékou ?
- 25.5.26 16:55
- Zumpa
- 245
Milenky sem nová diskuze
- 25.5.26 16:54
- My Melody
- 107656
Existují citově založené ženy?
- 25.5.26 16:48
- Anezka1990
- 26
Hanucho,ty teda ponocuješ,jak můžeš pak celý den fungovat,mě by to zabilo.