Hlavní diskuze

• Otevřená skupina

Vše, co se týká genealogie, rodokmenů, rodinné historie, předků a potomků, stromu života, rozrodů, vývodů, atd.

Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
bamba
14.12.10 07:09

Hanucho,ty teda ponocuješ,jak můžeš pak celý den fungovat,mě by to zabilo.

• Citovat
  • Upravit
76
14.12.10 07:17

Ahoj milarko,
vítej mezi nás, snad se ti tu bude líbit, taky díky za odkazy, určitě se budou hodit. Já se dostanu k pátrání až večer, tak mi to jde hooodně pomalu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
87
14.12.10 10:15

Hanucho - záleží, jaké je to období, jak je zapsaný její věk. Pokud se máš přímo datum narození, je to divné, že nenacházíš. Pokud bylo u svatby napsáno, že jí je např. 24 let, musíš projít matriku narozených přibližně 2 roky před i po. A u obojího pozor, mohla se narodit nemanželská, později legitimovaná (osvojená).

Bambo - pokud je to období po r. 1910, tak zkusit okresní archiv. Tam by mohla být uložena matrika obce, kterou měly za povinnost vést obecní úřady. V ní jsem našla, odkud byli, datumy narození jejich i dětí, případná úmrtí, odstěhování. Ale ne všechny obce to vedly pěkně a ne všechno se dochovalo a dostalo do archivů.

A děkuju za přivítání, ráda si přijdu pokecat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
14.12.10 10:22

Milarko,já tě zapoměla přivítat,takže omluva a vítej mezi námi.
Zítra prý zajedeme na ten hřbitov,manžel má asi obavy,aby měl na vánoce co mlsat,když jen sedím u PC. :pocitac: Snad něco najdu tam.Olomoucký archiv musím zatím oželet,ale určitě se tam vypravím.Je to jako droga,nedá mi to,abych stále nehledala,bo jsem nepřestala doufat,že aspoň někoho z rodiny prababky najdu.

• Citovat
  • Upravit
1063
14.12.10 11:23

Ahoj Milarko, taky tě tu vítám mezi nadšenci pátrání ve starých archívech. Potvrzuji tvé zkušenosti, taky už se setkala s tím, že u oddacího zápisu bylo napsáno věk 20 a pak jsem ho našla jako křtěnce a fakticky mu bylo 22. Taky jsem našla jednoho prapředka v křestní knize až na konci mezi nemanželskými, ale rodiče byli uvedeni oba s poznámkou neoddáni, takže si to vysvětluju tak, že se jim dítě narodilo, než se stihli vzít? Spolu pak měli další děti.
Teď jsem se dostala do slepé uličky u jedné větve - možná mi Milarko pomůžeš (víš, jak mi někdo podá prst, tak bych mu pak nejraději utrhla celou ruku - co se týká pomoci s rodokmenem), našla jsem oddací zápis předků Václava Lisáka a Mariany Wichopeň http://www.actapublica.eu/…hlizec/4767/?… a nemůžu zaboha najít křestní zápis ženicha. Podle zápisu by měl mít 20 let, tak hledám +- 3 roky a našla jsem jednoho Václava, ale ten by měl umřít v témže roce. http://www.actapublica.eu/…hlizec/3828/?…
Můžeš mi, prosím říct, jaké čteš jméno otce ženicha Václava?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3329
14.12.10 11:39
Bianca123 píše:
Ahoj Milarko, taky tě tu vítám mezi nadšenci pátrání ve starých archívech. Potvrzuji tvé zkušenosti, taky už se setkala s tím, že u oddacího zápisu bylo napsáno věk 20 a pak jsem ho našla jako křtěnce a fakticky mu bylo 22. Taky jsem našla jednoho prapředka v křestní knize až na konci mezi nemanželskými, ale rodiče byli uvedeni oba s poznámkou neoddáni, takže si to vysvětluju tak, že se jim dítě narodilo, než se stihli vzít? Spolu pak měli další děti.
Teď jsem se dostala do slepé uličky u jedné větve - možná mi Milarko pomůžeš (víš, jak mi někdo podá prst, tak bych mu pak nejraději utrhla celou ruku - co se týká pomoci s rodokmenem), našla jsem oddací zápis předků Václava Lisáka a Mariany Wichopeň http://www.actapublica.eu/…hlizec/4767/?… a nemůžu zaboha najít křestní zápis ženicha. Podle zápisu by měl mít 20 let, tak hledám +- 3 roky a našla jsem jednoho Václava, ale ten by měl umřít v témže roce. http://www.actapublica.eu/…hlizec/3828/?…
Můžeš mi, prosím říct, jaké čteš jméno otce ženicha Václava?

Tak jsem si rikala, ze se na to mrknu a reknu nazor, ale tohle teda vazne neprectu 8O Mam se jeste co ucit :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
87
14.12.10 12:21

Dívala jsem se na to. Koukám, že toho tady moc nevykoukám. Ale kdyžtak to pošlu ještě známé.
Ale to co vykoukám - druhý odkaz je odkaz na index, tam jsem našla vpravo dole Lisáka - Venceslaus Simonis Lisak a Rosina - doporučuji kouknout na tu stranu 63, kam index odkazuje.
Odkaz první - jestli se ptáš na zápis druhý vlevo, tak jméno otce ženicha taky nepřečtu, večer to pošlu té známé, aby na to koukla, třeba bude vidět víc.
Bohužel jsem moc nepomohla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1063
14.12.10 16:46

Holky, děkuju za ochotu. On ten otec ženicha bude asi oříšek, protože ani na actapublice si s tím neví rady, vylučovací metodou se nejvíc přikláním k Andreasovi (Ondřej) a domnívá se to i jedna paní na tamnějším foru. Problém je ten, že jsem kolem toho roku 1785 žádného Václava s otcem Ondřejem nenašla. Jen toho Wenceslawa s otcem Simonem http://www.actapublica.eu/…hlizec/3828/?…, který umřel 1784. Pak ještě Václava s otcem Lorencem http://www.actapublica.eu/…hlizec/3853/?…, ale to by musel mít 16, když se ženil. No, proč ne, podaří se. Snoubenka měla 15!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
14.12.10 17:17

Milarko,tak nevím,ale mě se spíš zdá,že svatby se konaly v bydlišti ženicha.Aspoň v rodišti mé mámy. :nevim:
A jak tu hledám a hledám,tak mi padlo do oka jedno příjmení a chudákům zemřelo hned po porodu 5 dětí za sebou.To byla doba.
Příjmení bylo Píč,takže nepřehlédnutelné.

• Citovat
  • Upravit
87
14.12.10 17:54

Bianco - ptala jsem se známé, velké kapacity. Je to Andreas, podle ní „jasný“.

Bambo - já vždy viděla jen svatby u nevěsty. Zkusím večer kouknout do záložek, jestli tam o tom nemám nějaké pojednání.
A taky jsem našla rodinu, kde jim zemřely děti všechny, měli jich asi 5-6, a chalupu pak zdědila neteř.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1063
14.12.10 19:06

Milarko, děkuji za potvrzení Andrease, až budu mít náladu, tak zkusím matriky projít ještě jednou. Ale vypadá to tak, že jsem narazila.
A potvrzuji, že mám taky tu zkušenost, že se vždy brali v místě bydliště nevěsty. Ale dost jsem měla i adresy jiné, tak pokud vše jiné souhlasilo, tak jsem po tom nijak nepátrala, asi někde nádeničili nebo se často stěhovali nebo tak něco.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
14.12.10 19:42

Tak se omlouvám,asi se tak ženil jen prababičky bratr.Teď jsem našla i sestru a tam už byla svatba v bydlišti nevěsty.

• Citovat
  • Upravit
3329
15.12.10 02:43

Ahojte, ja zas ponocuju :?

Narazila jsem na to, ze v jedne vesnici napadne casto rodily zensky v jednom uritem dome, pribuzne to nebyly. Rekla bych tak kazdy 10-15 porod tam probehl. Tak jsem si rikala, jestli uz v te dobe (slo o roky 1825-1840) byly nejake jako porodni domy? Urcite prave ta ma pribuzna nerodila doma, ale tam :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1063
15.12.10 09:15

Dobré ráno, Hanucho, já jsem si myslela, že to číslo domu u křestního zápisu je číslo domu, kde rodina bydlela a ne číslo domu, kde se rodilo. Rodilo se většinou doma, porodní babka naklusala. Ale já jsem taky našla v jednom čísle domu více rodin a podle mapy to byl takový malý čtvereček, dřív prostě bydlelo více rodin pohromadě, jak měli běžně těch 10 dětí, tak kde měli všichni bydlet, že jo? Všichni v jedné místnosti, spávali asi po 3 na posteli a na zemi. Tato moje větev, kterou teď hledám je z valašska a jak vypadali takové domy před 200 lety znám ze strážnického skanzenu. Prostě v jedné místnosti 20 lidí a ve druhé zvířata. Myslím, že nějaké porodní domy v té době a na vesnici jsou blbost. Možná ale, že ve městě to bylo jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
87
15.12.10 10:00

http://obchod.hiu.cas.cz/index.php?…
Zajímavá kniha o historii, o tom, jak se žilo.

Místo narození - rodilo se většinou doma, občas u rodičů či sourozenců. Pokud byla menší obec, snadno mohl být každý 10-15 porod na jednom čísle, zvlášť jestli to byl sedlák a měl nějakého podruha (pomocník, který u něj pracoval za byt).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Návštěvy uživatelů

Moderátor skupiny