Hlavní diskuze
- Otevřená skupina
Vše, co se týká genealogie, rodokmenů, rodinné historie, předků a potomků, stromu života, rozrodů, vývodů, atd.
Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)
- Fotoalbum (35)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
no radši mě to ujasni Juro já už z toho mám pěknej hokej -doufám ,že až tcyně vyhrabe -doufám ,že vyhrabe fotku pojedu aspon podle uniformy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pavli - ja asi neporadim, jen vim o nejakem seznamu vojaku padlych v polsku, bez ohledu na narodnost ![]()
Ja dnes narazila na divnou vec - v matrice narozenych je jako otec ditete uveden Franz Seiml syn Ondreje Seimla a Marie rozene Sudol, matka Katerina dcera Vaclava Brabce a Marie rozene Schwarz.
Vzhledem k tomu, ze O.Seimla a M. Sudol mam potvrzene jako rodice pribuzneho, usoudila jsem, ze ten Franz je jeho bratr.
Ale o 150 stranek dal je znovu Franz Seiml a Marie Brabcova, rodice Marie stejni, ale jako rodice Franze jsou uplne jiny lidi ![]()
Co si o tom mam proboha myslet???
Co me napadlo jako prvni je ze byl farar namol a s nekym si to spletl ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojte, Hanu, já jsem teď nacpala MH na 250 osob a zkusím to nějak vytisknout. Takže zatím nevím, jestli se dá vygenerovat jen část větve, zítra si s tím zkusím trochu pohrát. Mám prozatím hotovou otcovu větev a pak přejdu na matčinu, ale tam je hodně nedigitalizováno, asi budu muset počkat. Já jsem šla v rodokmenu spíš do hloubky, než do šířky,jako že jsem hledala hlavně rodiče rodičů a sourozence jen pokud jsem na ně narazila. S tím jak dřív měli běžně 10 dětí, bych se daleko nedostala.
Pavlo, tady je odkaz na ruské archívy http://www.cesarch.cz/odkazy.php?…, azbukou se prodírat nebudu, tak se podívej, ale osobně pochybuju, že tam najdeš nějaké vojenské informace. Kombinace obou možností - bordel v evidenci i hraní si na utajení.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
dík za odkaz mrknu na to ,aspon bude nějaká motivace oprášit azbuku ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hani, tak nevím - jednou tam máš Franz Seiml a Kateřina Brabcová, podruhé Franz Seiml a Marie Brabcová.
U každého člověka si zjisti aspoň dvě ze čtyř základních dat (narození, sňatek, narození aspoň jednoho dítěte a úmrtí) a k tomu číslo popisné, které obývala v tom roce, který tě zajímá (máš to v konkrétním matričním zápise…)
Až na základě těchto indicií usuzuj. Já vím, dělám chytrého, ale taky jsem se už takto utnul, ani nejsem přitom „mistr tesař“… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Co se týká definice kozáků jako národa, je to ošemetné. Můžem je definovat jako „skupinu obyvatel se vztahem k území“ (Kubáň, Povolží, oblast severně od Krymu, předhůří Kavkazu) a pak nám z té definice vypadnou ti, kteří vstoupili do carských služeb jako vojáci a usadili se na jiném místě Ruska.
Můžem je definovat jako „slovanské obyvatelstvo obývající jižní část Ruska a Ukrajiny na březích Volhy, Dněpru a Dněstru“, no a pak je tu otázka, proč je nepovažovat za Rusy a Ukrajince. (Oni sami se cítili být někým jiným než Rusy a Ukrajinci.)
Můžem je definovat jako samostatný národ, mají lidovou slovesnost, lidové písně (převážně s vojenskou a rolnickou tématikou) a pak si klademe otázku, jestli vůbec existuje nějaká jejich národní literatura, jestli mají vlastní inteligenci (myšleno jako sociální vrstva nebo sociální skupina) anebo společenskou vrstvu podnikatelů, hlásících se ke kozáctví jako národnosti.
O státoprávním vyjádření identity kozáků ani nemluvím.
Uff, zase slohovka - jen jsem chtěl ukázat, že vymezení pojmu „kozák“ je pro Středoevropana obtížné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jura007 píše:
Hani, tak nevím - jednou tam máš Franz Seiml a Kateřina Brabcová, podruhé Franz Seiml a Marie Brabcová.
U každého člověka si zjisti aspoň dvě ze čtyř základních dat (narození, sňatek, narození aspoň jednoho dítěte a úmrtí) a k tomu číslo popisné, které obývala v tom roce, který tě zajímá (máš to v konkrétním matričním zápise…)
Až na základě těchto indicií usuzuj. Já vím, dělám chytrého, ale taky jsem se už takto utnul, ani nejsem přitom „mistr tesař“…
Já su blb, spletla jsem se, obě jsou to Kateřiny. Už mi z těch Kateřin a jejich matek Marií hrabe.. Jinak mezitím jsem na to narazila podruhé, tj dvakrát F.Seiml s matkou Marií Sudol a otcem Odřejem Seimlem a dvakrát Marií Hájkovou a Bartoloměj cosi z Veselí, pokaždé je tam stejný kmotr Johann Brabec ale pokaždé jiné č.p.
jsem z toho vážně jelen. Bohužel jejich data narození tam nejsou, to bych se tak blbě neptala…
Nechám asi Seimlovy uležet a vrhnu se jinam, fakt záhada hlavolamu…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No kmotr Johann Brabec se mohl stěhovat do většího (polepšil si) nebo se v jeho případě přepsali. Jinak se jako dobová realita bere vždy to, co je zapsáno. Dřív jsem se logickou úvahou pokoušel - z cvičných důvodů
- toto tvrzení napadnout, ale nikam to nevedlo. Pokud nemám jiný zápis, který tomu původnímu protiřečí, tak se nemám na co odvolat. I kdybych tušil, že je archivovaná blbost, tak ji musím vyvrátit nějak uvěřitelně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Teda muze mi nekdo prozradit, jak se od toho mam odtrhnout? Dostala jsem se do roku 1756, dal matriky nejsou, a uz toho ani moc neprectu. Ale vypsala jsem si vsechny strany co se tykaji te rodiny a budu muset nekoho proprosit, kdo mi to pomuze prelouskat. Sice jakz takz se ucim, ale zadna uplna slava to neni, pokud ani netusim co to muze byt, tak jsem kolikrat vedle jak ta jedle ![]()
To bude zitra vstavani, uz se tesim
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hanucho, přesně tak, jak se do toho ponořím, tak se nemůžu odtrhnout. Jsem ráda, že jsem znovu objevila tuto zábavu, můžu se tak u toho odreagovat a utéct od stresu, který teď bohužel mám.
Taky řádím hluboko v 18. st., ale pátrání je daleko složitější. Často se nemám čeho chytit, v zápisech jen stručné informace o rodičích, žádné údaje o věku, na čísla domů se spoléhat nemožu, často se stěhovali, byli kde tam za pacholky, někdy je to vážně detektivka.
Teď se mi na MH po shodě předků ozval jeden příbuzný, tak se těším, že si vyměníme nějaké informace.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nový člen
Ahoj lidi.
Pozvala mě mezi Vás Jahlina už v listopadu, ale teprve dneska se mi podařilo dočíst to, co jste tu napsali. Rodokmeny dělám skoro 6 let, hlavně jihozápadní Čechy, mám o nich i stránky www.mistopis.org . Za člena skupiny už jsem se přihlásila, snad mě vezmete mezi sebe. Děti mám 2 holky (6,5roku a skoro 3 roky), čekáme teď v lednu třetí. Dočetla jsem tu pár nezodpovězených dotazů, tak zkusím odpovědět.
Diskuse o rodokmenech -
http://www.mageo.cz/.chatroom/3451?…
http://www.okoun.cz/…C_genealogie
http://genealogie.phorum.cz/index.php
Evidenci si dělám v programu Ancestry, přijde mi přehlednější, všechny rody mám pohromadě, protože se mi různě proplétají mezi sebou.
Jižní Čechy - nutno si stále pamatovat, že bylo a je používáno „jméno po chalupě“, proto může být jeden člověk označen několika jmény.
Návody na bádání - dobrý návod (a spoustu dalších informací) má na stránkách http://rodokmen.psinec.com/ Claricie - Blanka Lednická
Evidence padlých 1. sv. válka - neexistuje na webu
Evidence padlých legionářů - http://www.pamatnik.valka.cz/index.php?…
Evidence padlých 2. sv. a evidence legionáři - http://www.vuapraha.cz/…gionaru.aspx
Bamba nemůže najít záznam o 1. svatbě pradědy. Zkusit znovu najít záznam o druhé svatbě, tam by mohla být poznámka, kde byl vystaven úmrtní list první manželky (alespoň farnost). Tam potom hledat záznam o úmrtí, v něm by mohla být ta správná data. Manželka mohla zemřít velmi krátce po svatbě.
Svatby byly dříve tam, kde bydlela nevěsta. Vždy!!!! Ještě jsem nepotkala svatbu od ženicha. A pozor, nemusí to být z nevěstina rodného domu, ale třeba z místa, kde zrovna sloužila, nebo od sourozence, takže i jiná farnost, než je rodná.
Živé matriky - existují i „živé“ matriky z období kolem r. 1844, mezi „mrtvé“ se zařazují u matrik narozených 100let po ! posledním ! zápisu, u matrik oddaných a zemřelých je to 75let od posledního zápisu.
Snad se vám podařilo prokousat mým elaborátem až sem, přeju všem pěkné bádání, hodné a zdravé dětičky a klidně se ptejte, budu-li vědět, poradím a pomohu občas přečíst nebo nasměruji.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj milarko, vitam te tu!
Ja dnes zase pracuju, ale uz se tesim az se k rodokmenum vratim, snad zitra, uz jsem uplne natesena prestoze vcera jsem se zklamala. Z matriky oddanych vim kdy a kde se dotycna narodila, a v matrice narozenych, kde by mela byt, tak neni
Co si o tom myslite?
Dobrou! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobré ranko.
Milarko i když jsem si bádání do vánoc zakázala,díky tobě jsem vše porušila a ještě jednou vše prolistovala.Mám s prababkou holt smůlu,bo obec,kde se narodila má záznamy jen do doby před jejím narozením,svatbou i úmrtím.Jinak díky za informace,snad se někdy dopídím nějakých údajů.Prababička porodila nejmíň 5 dětí,takže jistou dobu po svatbě žila.Je zvláštní,že dle mého bádání,žila s pradědou v jiné obci a ani tam nenacházím záznam o úmrtí.Jako jedinou možnost něco zjistit vidím v návštěvě hřbitova a pokusit se podívat,jestli nenajdu ještě jiný hrob rodiny.Jenže to bude muset počkat až se zlepší počasí a bude víc času.
Strašně mě štve,že nemůžu najít jediný záznam.Fakt je zvláštní,že ji nepochovali ve stejném hrobě a že tam je až jeho druhá žena.
- Citovat
- Upravit
Návštěvy uživatelů
- Somrkrálka Blues , 4.10.25 21:50
- Xxxxx197 , 18.9.25 22:21
- Bubu2828 , 27.7.25 20:48
- mm0234 , 11.6.24 18:38
- helga123 , 6.4.24 06:30
- Sheelle , 5.10.23 14:50
- kubmaja02 , 19.11.22 06:32
- Knihoušek , 7.10.22 16:00
- elpiska , 6.7.22 23:10
- Simisek , 7.1.22 13:07
- Aleano345 , 14.7.21 12:19
- Evelline , 14.6.21 12:04
- hanucha , 17.4.21 11:11
- ŠedáMišička , 14.1.21 19:26
- Catloveee , 10.1.21 15:42
Moderátor skupiny
Členové skupiny
- Adriana
- Advise
- adys
- Amys
- Angua
- AramisDeMar
- Aspera
- batata
- Bianca123
- brulinka
- Bubu2828
- Caira
- Chocolate
- cline
- Dana Klaudie
- Denullka
- edevira
- elitana
- es-myska
- fialovka
- hanucha
- Jahlina
- Jani85
- janina1974
- Jindřiška7
- Jitulinaja
- jizvíková
- Jura007
- kiri
- korana.kora
- leicka
- leviska
- Mandlička
- me2dova
- milarka
- myskalucka
- opinka
- PeťaPeťa
- Petunnka
- Romana5
- ŠedáMišička
- Sheelle
- Vertiline
- ynax
- Zdenaka
Nové diskuze
Jak dlouho mixovat ?
- 27.5.26 06:59
- Vladusxx
- 8
Těhotná v MŠ – odejít na rizikové, nebo...
- 27.5.26 05:54
- lucynka25
- 6
Jarní cibulka při kojení?
- 27.5.26 05:56
- lucynka25
- 6
Dotaz na “zahradnice”
- 27.5.26 06:21
- alisekR
- 11
Potřeba sexu, ale bez nevěry. Co mám dělat?
- 27.5.26 07:05
- K. Rocánková
- 30
Zara parfémy: Na jaké pobočce v Praze jsou?
- 26.5.26 22:06
- Aneeek
- 5
Zaujala jsem ho?
- 27.5.26 05:43
- Betty MacDonald
- 42
Chronicka pankreatitida
- 26.5.26 22:15
- Bahha
- 16
Může mít dítě ve školce opalovací krém?
- 27.5.26 05:57
- lucynka25
- 19
UPOL psychologie – přijímačky 2026
- 26.5.26 18:20
- obloha241
- 5
Nové příspěvky
Nájem nebo vlastní bydlení s hypotékou ?
- 27.5.26 07:21
- Nimie
- 300
Snažení 2026
- 27.5.26 07:18
- Anonymní
- 1324
Existují citově založené ženy?
- 27.5.26 07:15
- admin
- 38
Potřeba sexu, ale bez nevěry. Co mám dělat?
- 27.5.26 07:05
- K. Rocánková
- 30
Jak vysvětlil chlapovi, že se má taky...
- 27.5.26 07:01
- Venetia
- 940
Jak dlouho mixovat ?
- 27.5.26 06:59
- Vladusxx
- 8
Postvirový syndrom – zkušenosti
- 27.5.26 06:57
- Anonymní
- 11
IVF - ET/KET 2026