Hlavní diskuze
- Otevřená skupina
Vše, co se týká genealogie, rodokmenů, rodinné historie, předků a potomků, stromu života, rozrodů, vývodů, atd.
Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)
- Fotoalbum (35)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Jura007 píše:
Jinak k těm tabulkám vzorového kurentu - tam mě zaráží jedna věc. Že si pisatel pokroutí všelijak písmenka, no budiž. Ale že si vymyslí nějaké písmenko, které se od obecně uznávaného vzoru liší, to mně hlava nebere. Tím se přece ztrácí smysl psaného slova - aby to po mně v budoucnu jiný člověk přečetl. Když nebude znát moje pojetí písma, je to pro něho stejně vzdálené jak egyptské hieroglyfy.
Juro - no ale to je prave na tom to vzruso ne? Hugo Sonenscheina ja osobne nevyresim, ale lustit kurent nejakyho lotra co si cmaral jak se mu zachtelo, to uz muzu
O to vetsi mam pak radost, kdyz se mi to povede rozlustit. Nakonec to je podobne jako kdyz me bavilo resit rovnice vyssiho radu, coz je ale moc pracne a k nicemu (krome procvicovani meho mozku) to neni. To tady kdyz neco vyresim, tak si to hned zapisu do MyHeritage a jsem spokojena ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hani, to bylo pouze pro ilustraci. Někteří lidi mají přímý užitek z toho, že nás oblbujou. No a já to oblbování nejlíp poznám na tématech z historie 20. století. Tam je pro mě nejjednodušší takového člověka odhalit.
Mimochodem, v Kyjově byl ještě v devadesátých letech Hugo Sonnenschein tabu. A taky jiná podobná témata. Nemám pravdu, Blani?
(Třeba to, co předcházelo vypálení kyjovské synagogy v roce 1943 a proč v Kyjově nemohlo být ani dneska soukromé židovské muzeum, i když předmětů a upomínek by se tam našlo dost…)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky mě napadá téma „čeští fašisti - skuteční a zdánliví“. Nebo taky „kolaboranti - skuteční a zdánliví“. Když jsem se do toho tématu ponořil, čekalo mě nepříjemné překvapení: víc jak polovina toho, co nás učili ve škole, je v přímém rozporu se skutečnou historií našeho státu. Bohužel se většina těch bludů učí na základních i středních školách ještě dnes. Není totiž vůle něco měnit.
To jen tak na vysvětlenou - proč jsem k „oficiálním verzím“ podezřívavý.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Juro, tak si predstav, ze zrovna o tech fasistech jsme mluvili s mati a strejdama pred 2 dny. Moje babicka mela nemanzelskou dceru. Byla od malicka strasne svetla a vsichni sousedi babicky si suskali, ze ju ma s nejakym nemcem fasistou. Clovek, se kterym ale dle rodinnych informaci holcicku mela mel sice nemecke predky, ale byl cech. Za valky smelil s cim se dalo a poslouchal zakazane radio. Nekdo ho praskl a nabidli mu, ze bud pujde do valky bojovat jako nemec nebo ho zastreli. Tak sel do valky proti sve vuli, ale zase si tim zachranil zivot. Co bylo dal nikdo nevi, jestli se vratil nebo ne…ani nevime, jestli o sve dceri vedel. sestrenice ma tak ve svem rodokmenu bile misto a nedari se ji s nikym spojit
Bud to nechcou otvirat nebo maji obavy z cizich lidi… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Batato, mám ve svém okolí podobnou historii. Jeden člověk jezdil jako panský kočí u jistého majitele zámku a statku, jméno a místo není podstatné. Ten majitel byl sice Čech původem, ale cítil se být Němcem. Jeho rod byl povýšený do šlechtického stavu začátkem 19. století, staří šlechtici jim pejorativně říkali „novošlechta“. Ten panský kočí si později udělal řidičák a vozil ho tatraplánem (jedním z prvních na Moravě). No a v roce 1943 dostal kočí na výběr: buď se dobrovolně přihlásí do wehrmachtu a pan baron se za něho zaručí - nebo bude totálně nasazený na práci v německé zbrojovce. Obyčejný človíček zvolil samozřejmě wehrmacht - bral žold a jeho rodina v Protektorátu měla jakési sociální příspěvky. Totální nasazení bylo totiž skoro zadarmo, jen s kapesným… Takže bývalý kočí jezdil na Krymu a na Ukrajině s obrněným radiovozem. Po roce 1945 ho „někdo“ udal za službu ve wehrmachtu, byl odsouzen a zemřel na Mírově ve stejném roce jako Hugo Sonenschein. Ještě dodám, že ten udavač upíral jistým partyzánům jejich zásluhy a připisoval je svým „rudým soukmenovcům“. (Jeho potomky potkávám ve svém bydlišti docela často.) Pořádek v historiografii se podařilo udělat až na konci 70. let.
Není bez zajímavosti, že vnuk toho bývalého panského kočího sloužil v minulých desetiletích jako důstojník v čs. vojenské rozvědce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jura007 píše:
Jinak k těm tabulkám vzorového kurentu - tam mě zaráží jedna věc. Že si pisatel pokroutí všelijak písmenka, no budiž. Ale že si vymyslí nějaké písmenko, které se od obecně uznávaného vzoru liší, to mně hlava nebere. Tím se přece ztrácí smysl psaného slova - aby to po mně v budoucnu jiný člověk přečetl. Když nebude znát moje pojetí písma, je to pro něho stejně vzdálené jak egyptské hieroglyfy.
Juro, myslíš konkrétně toho Matěje? V toto případě si myslím, že zapisovatel psal správně česky kurentem (přesně česká novogotická kurzíva) Matěg, česky bylo „j“ - „g“. http://rodokmen.psinec.com/…isy_jmen.htm
O Sonkovi jsem četla, bylo to zajímavé, nevěděla jsem, že máme tak významného rodáka. Ale sázím se, že ani dnes 9 lidí z 10 o něm nikdy neslyšelo. Tato pro hodně lidí nepříjemná historie je ještě hodně mladou historií.
Toho barona tipuju správně Seidla?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Juro, babicka mela byt taky nasazena, nakonec ji dali pracovat asi uz tehotnou do fabriky na pruziny do otomanu…tam byla prace silena…chudak babi…a myslim, ze z toho nakonec udelali taky zbrojovku…naco postele ve valce…este by lidi zleniveli ![]()
Jinak jsem se chtela zeptat…uz to tu nekde asije…kdybych chtela najit toho pribuznyho jestli padl nebo nepadl…kam na to??
Je to samo 2.svet.valka. A kdy ses takovej sectelej, vis neco o Metodejovi Sebelovi?? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Můj strýc byl taky totálně nasazený,prý se původně přihlásil dobrovolně,jenže jistý německý úředník,to řekl jeho rodičům a za jeho pomoci,byl strejda vyškrtnutej,jenže nakonec se tomu nevyhnul bo byl ročník 23.Dost pil a celou dobu tvrdil,že to má z toho raichu
.
Jinak co se pití týká,jsme to ale rodina,chlastal kde kdo,dokonce jeden předek z babiččiny strany se upil k smrti.V kolonce úmrtí má napsáno alkoholismus.otrava alkoholem.Teda co člověk nezjistí o své rodině.Někomu v těle koluje modrá krev a nám špiritus. ![]()
- Citovat
- Upravit
Dala jsem na nástěnku nejčastěji používaná jména,ale blbě se to skopírovalo,je to nepřehledný,no jo,když je někdo levaso a neumí dát odkaz,tož to pak dopadne.
- Citovat
- Upravit
Zas tu vejrám do matriky a zase problém,teda myslím si,že je to OK bo místoo Švub,mám napsaný Schwub,tak soudím,že je to ten samej člověk,teda předek,nemám se čeho chytit bo se po svatbě odstěhoval,no zas mám o zábavu postaráno.
- Citovat
- Upravit
bamba píše:
Zas tu vejrám do matriky a zase problém,teda myslím si,že je to OK bo místoo Švub,mám napsaný Schwub,tak soudím,že je to ten samej člověk,teda předek,nemám se čeho chytit bo se po svatbě odstěhoval,no zas mám o zábavu postaráno.
Bambo hele tohle ja mam porad, ted jsem lustila jedno prijmeni a nakonec to bylo Švejstil, psáno naprosto všelijak: shweystil, švejstil, švejstýl, šveystyl, schweystyl, ssweystil… a porad slo o to same prijmeni, aspon dle c.p. domu. Takze tohle bych brala jako uplne banalni problemek ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myslím si,že su na správné stopě,ale jinak nevím ani to číslo domu,táta mě pustilk většímu monitoru,tak zkusím štěstí,nevím proč,ale vše dokola je napsaný docela čitelně,jen ti moji nejsou k vyluštění.
- Citovat
- Upravit
Hmmm,tak není Švub jako Schwub,jak to tak vypadá jsou to dva různý lidi a nemají
spolu nic společnýho.
- Citovat
- Upravit
Taky jste se setkali s tím,ře jsou záznamy v knize česky a německy.Chvilku mi to při mé inteligenci
vrtalo v hlavě,až mi docvaklo,že češi jsou psaní česky a němci německy.Abych pravdu řekla,musím na to pořát myslet.Bydlíme v domku a vlastně i ve vesnici,která byla německá a téměř všichni obyvatelé odsunuti.Mockrát jsem přemýšlela nad tím,jestli odsun byl spravedlivej atd.Představa,že něco po generace budujem a pak nám to někdo veme
.Ale skutečnost,že i do matriky se zapisovalo německy mě jaksi nadzvedává ze židle.Jsme v česku a i oni žili v česku,no před tím v rokouskouhersku,ale i tak,chjo řeším ptákoviny.
- Citovat
- Upravit
Návštěvy uživatelů
- Somrkrálka Blues , 4.10.25 21:50
- Xxxxx197 , 18.9.25 22:21
- Bubu2828 , 27.7.25 20:48
- mm0234 , 11.6.24 18:38
- helga123 , 6.4.24 06:30
- Sheelle , 5.10.23 14:50
- kubmaja02 , 19.11.22 06:32
- Knihoušek , 7.10.22 16:00
- elpiska , 6.7.22 23:10
- Simisek , 7.1.22 13:07
- Aleano345 , 14.7.21 12:19
- Evelline , 14.6.21 12:04
- hanucha , 17.4.21 11:11
- ŠedáMišička , 14.1.21 19:26
- Catloveee , 10.1.21 15:42
Moderátor skupiny
Členové skupiny
- Adriana
- Advise
- adys
- Amys
- Angua
- AramisDeMar
- Aspera
- batata
- Bianca123
- brulinka
- Bubu2828
- Caira
- Chocolate
- cline
- Dana Klaudie
- Denullka
- edevira
- elitana
- es-myska
- fialovka
- hanucha
- Jahlina
- Jani85
- janina1974
- Jindřiška7
- Jitulinaja
- jizvíková
- Jura007
- kiri
- korana.kora
- leicka
- leviska
- Mandlička
- me2dova
- milarka
- myskalucka
- opinka
- PeťaPeťa
- Petunnka
- Romana5
- ŠedáMišička
- Sheelle
- Vertiline
- ynax
- Zdenaka
Nové diskuze
Okořenění a polohy
- 26.5.26 04:39
- Emyl
- 1
Léčba chronických poševních zánětů
- 26.5.26 01:22
- Anonymní
- 1
Asi problém ve škole...
- 26.5.26 01:42
- BohunkaP
- 4
Jak se vypořádat s tím, že už někoho...
- 26.5.26 01:18
- Michelle_M
- 2
Eminimo a diskuse na něm jako předmět...
- 26.5.26 00:25
- Anonymní
- 2
Na co se zeptat ve školce?
- 26.5.26 00:12
- Anonymní
- 1
Agrese na mladší děti
- 25.5.26 22:28
- Ada001
- 1
Proplacení kurzu školou
- 25.5.26 22:24
- Natynka193
- 1
Svatba ve dvou na úřadě-šaty
- 26.5.26 04:49
- Heduš Homolková
- 14
Stolní lampička - tipy
- 25.5.26 22:39
- TRG
- 7
Nové příspěvky
Mám chuť si psát s mužem
- 26.5.26 05:04
- 999brno
- 109
Jak vysvětlil chlapovi, že se má taky...
- 26.5.26 04:59
- Venetia
- 688
Svatba ve dvou na úřadě-šaty
- 26.5.26 04:49
- Heduš Homolková
- 14
Kdy po obědě/večeři myjete nádobí?
- 26.5.26 04:44
- AjaF
- 48
Okořenění a polohy