Hlavní diskuze
- Otevřená skupina
Vše, co se týká genealogie, rodokmenů, rodinné historie, předků a potomků, stromu života, rozrodů, vývodů, atd.
Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)
- Fotoalbum (35)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
No já nad tím tady pořát přemýšlím,bo podobných názvů jsem tam objevila víc a teda čučím.Už jsem byla rozhodnutá,že tím praštím.Krnov je malá obec u Žerotína,ale nevím,jestli už v tu dobu existovala.
Pak jsem v matrice narozených narazila,že jsou uvedený rodiče,ale jméno dítěte nikde.Tož nevím,co si mám myslet.je to nejstarší matrika,která je na netu,dál se nedostanu a nevím,jestli uspěju v archivu,tak bych chtěla co nejvíc informací.Jsem u předposledního předka,který je zaznamenaný jako první majitel domku,teda u jeho dětí,takže jsem takovej malej kousek od cíle.
- Citovat
- Upravit
Fondy v SOkA
Tak jsem vypsala, co jsem si vzpoměla, co všechno jde najít v okresním archivu. Je to na stránce http://www.mistopis.org/soka.html , snad to někomu pomůže najít nové informace. Postupně budu na stránku přidávat, když si na něco vzpomenu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A Zuzka zlobí, zatím ještě má přehozený čas, takže se v noci moc nevyspím (jsem spavý človíček a 4-5 hodin nasčítaných po půl hodině až hodině není nic moc). Ale už se to zlepšuje, vstávala jsem i po čtvrthodině spánku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojte,
nejak nestiham, a to jsem se tesila, ze ted bude vic klidu
Byli jsme s malou ve ct a pa lyzovat v Krkonosich, tatinek sliboval ze ji nauci lyzovat, ale uhnal si jednak housera a jednak byl jako vzdy nesnesitelnej, tak jsem rada ze jsme v klidu doma…
Ale poctive jsem vas cetla a mam dotazy - Blani jak jsi psala o tom seznamu padlych v bitve u HK, tak uz dlouho se chci zeptat: tchan ma dnes narozeniny, stavovali jsme se tam vcera cestou z Krkonos a chtel mi zaplatit za to co jsem mu zatim zjistila, tak jsem rikala, ze to ma k tem narozeninam
Ale co jsem chtela - bavili jsme se o tech predcich a rikal prave, ze jeho prapradeda bojoval prave u HK nebo Jaromere nebo kde v 1866, a jako jeden snad ze dvou (? - tomu se mi moc nechce verit, ale tchan to rikal) z te vojenske jednotky to prezil, a dostal za to nejakou medaili nebo co. To s medaili si nejsem jista, jestli bylo zrovna za tu bitvu, ale nakonec za co jinyho? Tu medaili nekdo z pribuznych dodnes ma, ale zajimalo by me, co to mohlo byt za medaili, nevite (Juro)??? A kde bych se docetla neco podrobnejsiho o te bitve a k jake jednotce lidi z Korycan mohli patrit? Tchan mluvil o delostrelectvu, cetla jsem neco malo o delostreleckych jednotkach z Kromerize, ale vzhledem k tomu, ze vojenstvi rozumim jak koza petrzeli, tak netusim jestli to mohlo byt ono nebo ne ![]()
A dalsi vec, podle parizske tety Lily asi, byl v jedne z Pearyho vyprav na severni pol Cech Vaclav Kriz, pribuzny tchanove praprababi (Marie Krizova, narozena 1829). Nikde jsme nenasla nejake soupisy clenu techhle jeho vyprav, tento Vaclav pri te vyprave zahynul. Nevite, kde bych neco nasla?
Tyjo ta historie je tak zajimava, proc me to nikdy nezajimalo?
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo a musim vam prasknout na Adys, ze se zitra vdava
Tak Ilco jeste jednou krasnou svatbu!!! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Chjo, tak jsem mysela ze trochu hejbnu s rodokmenem a prd ![]()
v matrice oddanych je napsane, ze nevesta Terezie Parackova se narodila 5.12.1821 v Nemeckych Prusich. Hledala jsem co to je, nasla, ale matrice nemeckych prusi neni
http://www.actapublica.eu/…hlizec/1820/?…
Kde jsem sakra udelala chybu? A to je dneska uz podruhe, to same Marie Krizova nar. udajne 26.8.1829 v Korycanech. Tam nic ![]()
Asi ze pujdu spat…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hani, bitva u Hradce Králové v roce 1866 je docela fenomén. Někdy o tom můžeme dát řeč, ale je to na hooodně dlouho… s mým stylem vyprávění.
Jinak o vojenských jednotkách z Kroměříže by ses mohla dozvědět asi dost v kroměřížském muzeu, něco možná ve VHA Praha… Odkaz jsem dával na nástěnku. Ale je to armádní instituce a v určitých věcech jsou dost uzavření - a digitalizace tam zatím nula nula prd. Ale pokud bys byla s nima v kontaktu, tak se ptej na „rakouské archívní fondy“.
Mám sice bývalého kolegu přímo z Kroměříže, ale toho zajímá druhá světová; nicméně zeptat se můžu…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak při projíždění rejstříku místních jmen Moravského zemského archívu jsem narazil na názvy vesniček (nebo možná osad…) Česká Cikánka, Moravská Cikánka (oboje okres Žďár nad Sázavou) a Mrdálkový Mlýn (okres Znojmo, u Tulešic). Podobných perel tam určitě bude víc… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hani, teď jsem si tak vzpomněl v souvislosti s bitvou u Hradce Králové (asi je správnější říkat „bitva u Sadové“) - někde tam stojí pomník „baterie mrtvých“. To by mohlo být ono, z té dělostřelecké baterie prý fakt skoro nikdo nepřežil…
Jenom jsem v souvislosti s tou baterií slyšel takovou skoro pohádku - sloužili u ní dva bratři, kteří prý se většinu času hádali, kdo z nich zdědí otcův grunt. Tu bitvu jeden přežil a druhý padl. O tom, co přežil, se říkalo, že uprostřed bitvy pomohl bratrovi na onen svět. Prý se z toho „dědictví“ ale nikdy nevzpamatoval a po zbytek života byl „nějakej divnej“. Ale očití svědci té bitvy už nejsou mezi náma a těžko rozlousknout, jestli je to fakt pohádka pro dospělé… To už je pro mě jednodušší louskat záhady druhé světové na Kyjovsku…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak na cs.wikipedia.org najdeš „Seznam pomníků z bitvy u Sadové“. Má víc jak 400 položek, tak přeju příjemné
hledání…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojte, Adys, přeji krásný svatební den a hlavně spokojené a šťastné manželství!! ![]()
Hani, náhodou jsem se podívala do těch Pustiměřských Prusích pár řádků nahoru a nemohla se Terezie narodit 28.10.?
Ohledně rakousko-pruské války - náhodou jsem se podívala do seznamu inventářů býv. okresu Kroměříž (actapublica-můj účet-dokumenty) na sign. 7398, kde je na str. 44 zápis v němčině o padlých (nebo padlém) 29.6.1866 u Hradce Králové.http://www.actapublica.eu/matriky/brno/prohlizec/8691/?strana=44 No, to asi nebyla přímo bitva u Hradce Králové (Sadové, CHlumu), ale asi některá bitva před tím. U Náchoda, Trutnova, České Skalice? Já jsem ten zápis nelouskala, asi bych to ani nezvládla, jen že padlý je nějaký CHmelař, voják od nějaké 16. kampánie. Možnán právě v té kampanii bojovali vojáci z Kroměřížska? Dívala jsem se i do matrik z Koryčan, ale tam jsem žádný zápis o padlých r. 1866 nenašla. Ale třeba se blbě dívám.
Jinak o tom dotyčném vojákovi nikde nic nezjistíš? Podle jména, místa narození nebo tak?
Přesně jak píšeš, ta historie je tak zajímavá! Taky jsem vygooglila, že se bitev zúčastnil 12. dělostřelecký pluk Kroměříž, ale nic víc. Snad jen přes ty matriky. Ale jak píše Jura, tak bohužel asi rakouské. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky jsem propadla historii,ne,že by mě dřív nezajímala,ale asi jinak,zamlada jsem přečetla dost knih,ale už dlouho nic a řekla bych,že jsem nad nima až tolik nepřemýšlela.Teď je to jiný a v hlavě se mi toho motá.....Jakmile víc pokročím s rodokmenem,vrhnu se na literaturu,ale chtěla bych něco,co o té době něco napoví.
Vrtají mi v hlavě ti Lichtenštejni.Něco jsem si vygooglila,ale nenašla jsem zmínku,že by žili v Žerotíně.Ten co psal tu kroniku,se o nich zmiňuje,jako o šlechtě,která zámek v roce 1884 prodala.
Toto příjmení se v Žerotíně vyskytuje dodnes,dokonce nějaký můj předek byl kmotřencem a mámina sestřenice si jednoho z nich vzala.Dnes vlastní domek,kde žili moji předci od 17tého století.Snad něco zjistím v archivu.Chtěla jsem se do domečku podívat,ale dědic je prý divný patron,nechtěl tam pustit ani svou matku pro oblečení.Ta mamina sestřenice ještě žije,ale je prý už moc stará,tak nevim,jestli bych z ní něco vypáčila.
Příspěvek upraven 27.02.11 v 15:10
- Citovat
- Upravit
Jo a Adys,přeji pěkný svatební den a spokojený život v manželství.
- Citovat
- Upravit
Návštěvy uživatelů
- Somrkrálka Blues , 4.10.25 21:50
- Xxxxx197 , 18.9.25 22:21
- Bubu2828 , 27.7.25 20:48
- mm0234 , 11.6.24 18:38
- helga123 , 6.4.24 06:30
- Sheelle , 5.10.23 14:50
- kubmaja02 , 19.11.22 06:32
- Knihoušek , 7.10.22 16:00
- elpiska , 6.7.22 23:10
- Simisek , 7.1.22 13:07
- Aleano345 , 14.7.21 12:19
- Evelline , 14.6.21 12:04
- hanucha , 17.4.21 11:11
- ŠedáMišička , 14.1.21 19:26
- Catloveee , 10.1.21 15:42
Moderátor skupiny
Členové skupiny
- Adriana
- Advise
- adys
- Amys
- Angua
- AramisDeMar
- Aspera
- batata
- Bianca123
- brulinka
- Bubu2828
- Caira
- Chocolate
- cline
- Dana Klaudie
- Denullka
- edevira
- elitana
- es-myska
- fialovka
- hanucha
- Jahlina
- Jani85
- janina1974
- Jindřiška7
- Jitulinaja
- jizvíková
- Jura007
- kiri
- korana.kora
- leicka
- leviska
- Mandlička
- me2dova
- milarka
- myskalucka
- opinka
- PeťaPeťa
- Petunnka
- Romana5
- ŠedáMišička
- Sheelle
- Vertiline
- ynax
- Zdenaka
Nové diskuze
Zhubnul někdo na inline bruslích?
- 1.6.26 10:38
- Janee19
- 8
Odběr krve na imunologii
- 1.6.26 08:11
- Anonymní
- 1
Koupě bytu s předzahrádkou
- 1.6.26 10:28
- Menton
- 41
Moje první auto Ford fiesta
- 1.6.26 10:26
- Ploskutáček
- 9
Odstranění nosní mandle u dětí - pomůže...
- 1.6.26 09:32
- Schnapi
- 7
Ozdravovna Bedřichov - kdo byl?
- 31.5.26 21:15
- Anonym K
- 1
Intimní fotografie mužů vs žen
- 1.6.26 08:47
- Veru899
- 5
Velký vietnamský obchod s oblečením v Praze?
- 1.6.26 08:48
- z.pepa
- 7
Jak moc je běžné, že člověk prostě nemá...
- 1.6.26 09:58
- malákráličice
- 42
Přechod z Xados na Aerius?
- 31.5.26 19:19
- Doctus
- 3
Nové příspěvky
IVF - ET/KET 2026
- 1.6.26 10:44
- krokodylek
- 4780
Manželka se po dlouholetém manželství...
- 1.6.26 10:43
- WhiteCrow
- 133
Milenky sem nová diskuze
- 1.6.26 10:42
- Velryba černá
- 108927
Nezvládám! Máte to někdo stejně?
- 1.6.26 10:39
- Anonymní
- 180
Zhubnul někdo na inline bruslích?