Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Diskuzi sleduju už od začátku. A tak mě napadlo… jsi v 8měsíci a ještě chodíš do práce. Tak neříká si mamka, že prostě všechno v pohodě zvládáš, že nemáš žádné problémy, když ještě máš zaměstnání (nevím, jaké).
Možná švagrová umí víc prodat to, že si potřebuje odpočinout. Se přiznám, že já byla v 8.měsíci ráda, že zvládám svoji domácnost a své dítko, ne ještě být v práci.
@novo123 Já přeci neříkám, že je „zdravě průbojná“, jen prostě průbojná, odrzlá, má hroší kůži… Jak chceš. Neříkám, že není drzá, je. A v ideálním světě by se jí to vymstilo. jenže žijem v realitě. ![]()
Vidím to tak, že je toho na tebe prostě moc. A vidíš švagrovou, která to má i díky své povaze jednodušší ![]()
Pochopitelně ji tu můžem sborem kritizovat, ale tobě to nepomůže. Tys hrdě řekla mámě, že hlídání nepotřebuješ. A tím jsi jen uvolnila další kapacity pro švagrovou, která takové skrupule a ohledy nemá. Takže ty to budeš mít zase o kousek těžší a ona jednodušší. ![]()
@sonam já jsem jí napsala, že nemusí jezdit ve středu, že jsem si hlídání zařídila - ona zase ví, že si nemůžu dovolit zaplatit si hlídání, abych si válela šunky, tak doufám, že jí to snad dochází
Ona ví, že je to u mě teď tak, že pracuju a všechny peníze, který vydělám investuju do věcí pro mimina (nechci ze sebe dělat chudáka, ale mám moc dobrej pocit z toho, že můžu přispět do rodinnýho rozpočtu a rozhodla jsem se, že ty peníze prostě investuju do dětí - myslela jsem si, že tak dlouho pracovat nevydržím, ale zatím je to OK a plánuju to vydržet až do Vánoc) - zatím jsem z těch peněz koupila kočár, postýlky, matračky, monitor dechu, fusaky a všechny ty blbiny, který bysme stejně koupit museli. A tím, že část vydělaných peněz dám paní na hlídání, tak vlastně obírám mimča, ale jinou možnost nemám a mamka ví, že to tak je. ![]()
@danik Na mě to vidět je, nemysli si, že ne. Já dva dny v týdnu učím + překlady ( několik v týdnu) a tlumočení (spíš výjmečně naposled minulej pátek). Já už to ani nemusím prodávat jako, že jsem unavená chudinka, jdu s nima na procházku a když dojdu na barák (dvě ulice od domu našich) tak se mě taťka ptá, jestli mi není špatně (evidentně teda vypadám, že se každou chvíli zkroutím - funím jak tank, zastavuju se každejch pár metrů, bolí mě záda, věčně pálí žáha a tak), ale máš pravdu v tom, že já si nahlas nestěžuju. Synovec (19 let) se mě na poslední návštěvě ptal, jak se cítím, že vypadám strašně zeleně a unaveně a jak to vůbec zvládám. Když si toho všimnou chlapy, tak snad není možný, aby si toho nevšimla moje matka, ne?
@Bábrdl Jo, já si tohle uvědomuju, tím, že já se přestanu doprošovat, tak to bude mít švagrová zase o něco jednodušší, protože ten prostor, kterej vyklidím já, zabere ona. V realitě se opravdu vychytralý mrchy mají líp, ale to přece neznamená, že bych se měla chtít stát jednou z nich. Asi jsem blbá, ale chci se s čistým svědomím ráno dívat do zrcadla a vědět, že nikoho nezneužívám.
No prostě naivní idealista
Taky občas přemýšlím, jestli se teď nezlobím na švagrovou neprávem, tohle by přece měla vyřešit moje mamka a věnovat se mě i jí aspoň přibližně stejně, švagrová prostě jen nechává situaci plout
Včera mi švagrová psala, že už objednali našemu malýmu dárek k Vánocům a mě z toho bylo mizerně
Když ono je to prostě těžký, na mě je toho moc a strašně mě štve, že jsem v tom sama, tak asi tak. Zase na druhou stranu jsou to moje děti a moje starost, tak proč by mi někdo měl pomáhat, že? Je to těžký ![]()
Je to tazke. Tiez som s tym mavala problem si niekomu povedat o pomoc a len som naznacovala, co sa malokedy stretlo s tym, ze by si niekto fakt vsimol. Najma manzel mi stale hovoril, ze on nema kristalovu gulu, aby vedel, co potrebujem, nech mu poviem NA ROVINU, lebo on si to nevsimne. A tak som pomaly zacala fungovat na tom, ze ked potrebujem pomoc - postrazit dieta atd., tak proste poviem jemu, obvolam rodinu a podobne a uz sa s tym vobec nehram. Prinajhorsom mi povedia, ze sa im to nehodi.
@sonam já jsem si dlouho myslela, že je to tím, že jsem si neřekla, jenže když jsem si začala říkat na rovinu, tak mě právě na rovinu mamka řekne, že ne, protože… (jsem unavená, něco mě bolí atd.)
@sonam smutno mi z toho bylo minulou sobotu, už jsem se oklepala a jsem jenom strašně naštvaná ![]()
@novo123 Ani nevíš, jak ti rozumím. Já jsem byla v mládí jako ty, taky jsem si myslela, že když si nebudu stěžovat, všechno ponesu hrdě a sama, lidi si přeci musí všimnout a ocenit to. NEVŠIMNOU. Budou to brát jako samozřejmé.
Ty sis toho naložila hodně - jsi v osmém měsíci s dvojčaty, pracuješ, máš roční dítě… Nemůžeš donutit mámu, aby ti bez keců pomáhala, ale můžeš nemakat ty u ní. Mně se nejvíc osdvědčilo obracet věci v žert. Když začne matinka naznačovat, že bys jí měla umýt okna, prostě s úsměvem řekneš - ale no tak mamim přeci nechceš po své těhotné dceři těsně před porodem, aby ti myla okna. A NEPŘIPUSTÍŠ NA TO TÉMA ŽÁDNOU DEBATU. Prostě to neuděláš. Stejně tak s tím hlídáním, zavoláš, řekneš, že nutně potřebuješ, strčíš tam dítě. (pochopitelně ne každý den)
Rozhodně nedoporučuju poslechnout „moudré rady“ typu na matku se vykašli, už s ní nemluv, se švagrovou taky… Vztahy prostě jsou málokdy ideální. Představ si, že tvoje děti by si řekli, že když ty ses nestýkala s babičkou, taky oni vlastně nepotřebují tebe, pokud plně nesplníš jejich očekávání a požadavky. A pokud i nenajdou ideální protějšky, přestanou se stýkat i mezi sebou
To je přeci špatně. Chce to držet balanc mezi tím být rozumný a dělat kompromisy a nenechat se využívat. Jo, člověk je jak provazochodec. A vždycky, když se ti zvedne krevní tlak, zkusi si uvědomit, že tvoje máma byla ten člověk, který ti utíral pokaděný zadeček a každý den šestkrát se do tebe snažil narvat jídlo
To taky není úplně málo.
Ono je fakt možné, že je opravdu unavená. Stáří je na nic.
A k švagrové zkus být velkorysejší (bez toho, aby ses nechala zneužívat!). Ono žít u tchyně taky nemusí být úplný med.Ty vidíš, že je to tvá mamka a výhody hlídání, ale ona žije u tchyně, to je sen málokteré ženské. Možná i ptoto chce mít u sebe svou mamku. Mno a až ji tam mít bude, tak bude hlídat ona a tvoje máma si odpočine (doufejme)
@Bábrdl nepřihláš píše:
@novo123 Ani nevíš, jak ti rozumím. Já jsem byla v mládí jako ty, taky jsem si myslela, že když si nebudu stěžovat, všechno ponesu hrdě a sama, lidi si přeci musí všimnout a ocenit to. NEVŠIMNOU. Budou to brát jako samozřejmé.Ty sis toho naložila hodně - jsi v osmém měsíci s dvojčaty, pracuješ, máš roční dítě… Nemůžeš donutit mámu, aby ti bez keců pomáhala, ale můžeš nemakat ty u ní. Mně se nejvíc osdvědčilo obracet věci v žert. Když začne matinka naznačovat, že bys jí měla umýt okna, prostě s úsměvem řekneš - ale no tak mamim přeci nechceš po své těhotné dceři těsně před porodem, aby ti myla okna. A NEPŘIPUSTÍŠ NA TO TÉMA ŽÁDNOU DEBATU. Prostě to neuděláš. Stejně tak s tím hlídáním, zavoláš, řekneš, že nutně potřebuješ, strčíš tam dítě. (pochopitelně ne každý den)
Rozhodně nedoporučuju poslechnout „moudré rady“ typu na matku se vykašli, už s ní nemluv, se švagrovou taky… Vztahy prostě jsou málokdy ideální. Představ si, že tvoje děti by si řekli, že když ty ses nestýkala s babičkou, taky oni vlastně nepotřebují tebe, pokud plně nesplníš jejich očekávání a požadavky. A pokud i nenajdou ideální protějšky, přestanou se stýkat i mezi sebou
To je přeci špatně. Chce to držet balanc mezi tím být rozumný a dělat kompromisy a nenechat se využívat. Jo, člověk je jak provazochodec. A vždycky, když se ti zvedne krevní tlak, zkusi si uvědomit, že tvoje máma byla ten člověk, který ti utíral pokaděný zadeček a každý den šestkrát se do tebe snažil narvat jídlo
To taky není úplně málo.
Ono je fakt možné, že je opravdu unavená. Stáří je na nic.
A k švagrové zkus být velkorysejší (bez toho, aby ses nechala zneužívat!). Ono žít u tchyně taky nemusí být úplný med.Ty vidíš, že je to tvá mamka a výhody hlídání, ale ona žije u tchyně, to je sen málokteré ženské. Možná i ptoto chce mít u sebe svou mamku. Mno a až ji tam mít bude, tak bude hlídat ona a tvoje máma si odpočine (doufejme)
Já vím, že to tak je, ale vyrovnat se s tím, je něco jiného. Za normálních okolností to i beru nadhledem a neřeším to. teď je to prostě jiný, protože jsem sama v situaci, která se s nadhledem bere špatně. Normálně jsem asi taky klidnější, protože mám obrovskou oporu v manželovi a on tyhle ty nespravedlnosti prosti vyřeší tak, že převezme tu práci za mě a za někoho, kdo by mi měl pomoct. Momentálně to funguje tak, že jsem s malým sama od pondělí do soboty, v neděli vyřídíme všechno, co sama vyřídit nemůžu, příp. se dořeší věci kolem baráku (nákup v Siku apod.) a je zase pondělí… Určitě se to zklidní, až budeme na baráku, i když narození dvojčat bude taky záhul
Já jsem teď v období trucování - takže s mamkou nemluvím, ale znám se, ono to určitě dlouho nevydrží, ale zase je pravda, že jsme měli být letos u našich na Vánoce a už jsme se vlastně rozhodli, že nebudeme (pokud se to nějakým zázrakem nevyřeší samo), protože prostě vím, že bych celej Štědrej den strávila vařením, uklízením a staráním se o cizí děti a večer bych ještě řešila nouzové spaní atd. a u toho bych se samozřejmě dívala na máti a švagrovou, jak vesele odpočívají u zdobení stromečku (takhle to totiž vždycky bylo - zatím jsem byla vždycky bezdětná a plná energie, loňské Vánoce jsme byli u tchánovců). Já mám takovou představu Vánoc, jak s malým nazdobíme stromeček, nachystáme všechno dopo a odpo budeme prostě spolu - to u našich nehrozí, tak budu jenom plnit seznam úkolů
Kdo ví, jak to nakonec bude, ale je pravda, že to, jak to je, strašně vadí i manželovi, protože vidí, že dělám práci za druhý a když mi chce pomoct, tak tu práci za druhý dělá on
Takhle to prostě nemůže fungovat, aspoň si to neumím představit se třema dětma, přece není možný vychovávat tři děti, pracovat a starat se o dvě domácnosti
a nezbláznit se z toho
Mezi náma, na hlídání momentálně kašlu, domluvila jsem se s paní na hlídání, že mi teď bude pomáhat víc (sice to stojí peníze, ale vydělám si na to, je fakt, že většina peněz z práce padne na tohle, ale to je prostě život - k doktorovi musím a roční dítě na gyndu s sebou brát nebudu), navíc mám opravdu štěstí a paní na hlídání je prostě poklad - malej ji má rád, jakmile přijde, tak jsem okamžitě bez starostí, protože péči o malýho kompletně převezme a nečeká, že jí budu asistovat (tchýně a moje mamka vnímají hlídání jako návštěvu - já jim vařím kafe, oběd, přebalím dítě, nakrmím dítě, oblíknu ho a nachystám do kočáru a pak jdu na procházku s nima a ony si ještě vyřídí nákupy po městě). Hodně přemýšlím o tom, jestli je takový hlídání standart nebo jsem si je moc zmlsala, ale tenhle typ hlídání je mi prostě k ničemu. Já potřebuju, aby si to dítě někdo vzal a já jsem se mohla buď věnovat klientům nebo si vysát a vytřít země apod.
Pořád si říkám, jestli jsem náročná a nevděčná nebo mám prostě smůlu a obě babičky jsou na houby ![]()
@novo123 Jo, zmlsala sis je.
Jsi ženská do nepohody, co se umí zapřáhnout a neumí říkat ne, lidi to rychle vycítí a zneužívají toho.
S těma Vánocema souhlasím. Možná si máma uvědomí, co jsi dělala, když tam nebudeš. (Nebo ne…) Ale zajděte k nim na vánoční návštěvu (NA K´TERÉ NEBUDEŠ, OPAKUJI NEBUDEŠ, NIC, A TÍM MYSLÍM NIC, DĚLAT. NECHÁŠ SI UVAŘIT KAFE, PŘEDÁTE SI DÁRKY, MOŽNÁ SE PROJDETE. Nádobí není tvoje, i kdyby ti položili nevyžehlené prádlo na židli, prostě ho dáš stranou a budeš se mile usmívat.) Během konverzace několikrát prohodíš, jak tě bolí v kříži, jak se těšíš, až to bude za tebou.
@Bábrdl nepřihláš píše:
@novo123 Jo, zmlsala sis je.Jsi ženská do nepohody, co se umí zapřáhnout a neumí říkat ne, lidi to rychle vycítí a zneužívají toho.S těma Vánocema souhlasím. Možná si máma uvědomí, co jsi dělala, když tam nebudeš. (Nebo ne…) Ale zajděte k nim na vánoční návštěvu (NA K´TERÉ NEBUDEŠ, OPAKUJI NEBUDEŠ, NIC, A TÍM MYSLÍM NIC, DĚLAT. NECHÁŠ SI UVAŘIT KAFE, PŘEDÁTE SI DÁRKY, MOŽNÁ SE PROJDETE. Nádobí není tvoje, i kdyby ti položili nevyžehlené prádlo na židli, prostě ho dáš stranou a budeš se mile usmívat.) Během konverzace několikrát prohodíš, jak tě bolí v kříži, jak se těšíš, až to bude za tebou.
@novo123
Tak tomuhle, co praktikujete s mamkou a tchyní, se neříká hlídání. Hlídání je, že se sebereš a jdeš a dotyčná se ti o to dítě stará. Pokud se máš o dítě starat ty a babička pije kafíčko a doprovází tě na procházce, říká se tomu návštěva. I taková návštěva babičky může být fajn a jistě je přínosná, ovšem rozhodně bych to nenazývala hlídáním a rozhodně to není nic, za co bys měla být té dotyčné babičce vděčná.
@Bábrdl nepřihláš píše:
Jo, zmlsala sis je.Jsi ženská do nepohody, co se umí zapřáhnout a neumí říkat ne, lidi to rychle vycítí a zneužívají toho.S těma Vánocema souhlasím. Možná si máma uvědomí, co jsi dělala, když tam nebudeš. (Nebo ne…) Ale zajděte k nim na vánoční návštěvu (NA K´TERÉ NEBUDEŠ, OPAKUJI NEBUDEŠ, NIC, A TÍM MYSLÍM NIC, DĚLAT. NECHÁŠ SI UVAŘIT KAFE, PŘEDÁTE SI DÁRKY, MOŽNÁ SE PROJDETE. Nádobí není tvoje, i kdyby ti položili nevyžehlené prádlo na židli, prostě ho dáš stranou a budeš se mile usmívat.) Během konverzace několikrát prohodíš, jak tě bolí v kříži, jak se těšíš, až to bude za tebou.