Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@neumisa píše:
A ještě upřesnění, možná jsem to blbě napsala - neměla jsem na mysli odstřihnutí od matky jako osoby, ale od práce na matčině domácnosti.
Tak to radím taky. Nicméně ona pohlídá, jen má kecy. Třeba by mohla novo uklidit a taky mít kecy, aby viděla, jaký to je ![]()
chápu… dovedu se vžít do role jak matky, tak dcery - a věř mi, i jako matce by mi sakra rychle došlo, že je někde problém, když by mi najednou neměl kdo vyvenčit psa. A jako dceři by mě neskutečně štvalo, že bych měla makat na cizí domácnosti, přestože v domě trvale žije další žena, která nemá celkem co na práci a je upředňostňována jen proto, že si pořídila děti dřív než já. Takže ač je to možná tvrdé - ať si matka zapřáhne do práce švagrovou, když už tam bydlí a zakladatelka pozve matku samotnou na kafe do své vlastní kuchyně.
@Bábrdl píše:
Tak to radím taky. Nicméně ona pohlídá, jen má kecy. Třeba by mohla novo uklidit a taky mít kecy, aby viděla, jaký to je
@neumisa píše:
@Bábrdlchápu… dovedu se vžít do role jak matky, tak dcery - a věř mi, i jako matce by mi sakra rychle došlo, že je někde problém, když by mi najednou neměl kdo vyvenčit psa. A jako dceři by mě neskutečně štvalo, že bych měla makat na cizí domácnosti, přestože v domě trvale žije další žena, která nemá celkem co na práci a je upředňostňována jen proto, že si pořídila děti dřív než já. Takže ač je to možná tvrdé - ať si matka zapřáhne do práce švagrovou, když už tam bydlí a zakladatelka pozve matku samotnou na kafe do své vlastní kuchyně.
Proti tomuhle řešení celkem nic nemám ![]()
Původní dotaz byl - proč švaggrové hlídá a bez keců a zakladatelce míň as kecaa. Dospěly jsme k tomu, že švagrová s nima žije v baráku, chtějí s ní být zadobře, tak to prostě je, když s někým bydlíte, navíc je to takoé to hlídání (můžu ti sem dát malýho, jdu na cvičení), naopak na zakladatelku i víc troufne, když je to její dcera.
Rozhodně to podle mě neznamená, že má její děti raději než zakadatelčiny.
souhlasím, děti „doma“ jsou hlídány častěji a dle potřeby - tak to bylo, je a bude. Ale zas bych čekala, že se matka pokusí toto vyvážit a bude „bez keců“ hlídat, když si řekne její vlastní dcera - navíc by to bylo jen jednou za čas, vnouče by jí mělo být vzácnější, takže bych to viděla jako důvod říct švagrové ať si to a to odpoledne hlídá své děti sama, že ve službě bude Bertík. A hlavně - přivezla bych Bertíka, dala si kafe a vypadla ven. ![]()
@novo123 píše:
@Bábrdl jo, ale plánovat, jak si přestěhuje ženskou, které je 45 do baráku, kterej ještě patří tchánovcům, je taky kvalita
Hele, já tě chápu, taky mi bylo líto, když jsem měla pocit, že jsou moje děti v pořadí vnoučat až na posledním místě (a to i po těch nevlastních.) Naštěstí to nebyla moje máma, ale tchyně, u mámy to musí bolet víc. Vyřešilo se to, když jsme se přestěhovali do jiného města. Sešly mi ty všechny ty drobné nespravedlnosti z očí a už to neřeším. Čas od času se tam ukážem, zájem o děti už od tchyně neočekávám- jednou to bude ona, kdo sklidí to, co zasel, protože děti k nebudou mít takový vztah, jaký by mohly k babičce mít.
Ale, co ti chci napsat. Chápu, že se cítíš ukřivděně, ale zase zkus mít trochu nadhled. Švagrová tam bydlí, to, že je barák napsaný na tvoje rodiče není zas až tak úplně relevantní. Kam jinam by si měla svoji mámu v případě potřeby nastěhovat, než k sobě domů?
Být tebou, tak ty návštěvy u rodičů omezím, jim vyhovuje jak to tam mají zařízené a s tím nehneš. Pokud tě bude chtít máma vidět, ať se staví u vás- sama, bez cizích dětí. A že mrzí ta nespravedlnost? Njn, mrzí…co naděláš. Míč je teď na mámině straně hřiště.
Jo, máte pravdu všechny, měla bych se přestat tolik snažit a začínám se k tomu stavět tak, že s pomocí nepočítám, ale zase se s tím nehodlám smířit jako s faktem. Rozhodně se nehodlám tvářit, že je to v pořádku a nehodlám teď nějakou dobu s máti mluvit, aspoň než vychladnu. Ať si rozmyslí, jak to chce, já už mám dost. A pokud chce trávit čas s Bertíkem a Verčou (nebo jaká krycí jména tu dostali synovec s neteří), tak ať si to užije, já se nehodlám doprošovat. V tomhle jediným s Bábrdl nesouhlasím, já prostě nemůžu hrát tu hru na to, že jí tam to děcko dovedu a budu ignorovat, že jí to nevyhovuje a že mi kvůli tomu nadává. Na tohle já jsem moc hrdá a buď to zařídím tak, že jdu všude s dítětem nebo při práci někoho platím. Jediné z čeho mám strach je, co se bude dít, až budu rodit - to fakt nevím
manžel nebude mít dost dovolené (ale zase na to by měl být nějakej paragraf, ne?), tchýně není schopná se o malýho postarat na jedno odpo, týden si nedovedu vůbec představit a podle toho, kam to směřuje si máti najde důvod, proč nemůže tak jako, když mi měla pomáhat, když se malej narodil
Dát dítě cizí ženské na celej tejden nepřipadá v úvahu, takže to bude zajímavý ![]()
@me2dova mě na té situace s matkou švagrové šokuje spíš to, že když je někomu 45, tak by se snad měl starat sám o sebe a ne vymýšlet, jak se nastěhovat k dceři ještě k tomu do cizího baráku
ale to sem nepatří, jen jsem tím chtěla říct, že o nějakou péči o naše na stáří se v tomto případě teda rozhodně nejedná, máti moc dobře ví, že v úvahu připadáme zase jenom my ![]()
@neumisa díky za podporu, já to celkově beru tak, že do rodiny je potřeba investovat spoustu energie a někdy se to prostě nevrací, ale přece jen kdy jindy čekat podporu než v 8. měsíci těhotenství? Loni jsem na to byla taky sama, ale to jsem neměla roční dítě, takže to bylo úplně o něčem jiném - teď je to prostě masakr - manžel buď v práci nebo na stavbě - sednu si večer na hodinu u televize a i to většinou ještě něco dělám. Jsem prostě uštvaná jak pes a když čekám, že mi máti pomůže, tak mi ještě vynadá - dneska jsem se teda rovnou dočkala věty : Tak, to můžeš jet rovnou domů! - protože jsem jí řekla, ať nepouští psa, tam, kde se manžel převlíká, aby se mohl aspoň v klidu převlíct a neměl všechno od chlupů
Dovolila jsem si tak moc? Dneska jsem teda kvalitně použitelná, starám se jen o malýho a brečím jinak nic - mám tu bordel, že až si půjde malej lehnout, tak budu tak minimálně hodinu uklízet
Asi mi šibe z těhuhormonů ![]()
@novo123
tak to bych asi mámě také zmínila…něco v tom smyslu, že v rodině si lidé mají pomáhat a že teď bys potřebovala pomoci ty a jednou pak bude potřebovat pomoci ona. Ale že pokud teď pomáhá jen švagrovce a na tebe kašle, tak aby popřemýšlela, kdo z vás dvou bude pomáhat jí, až bude třeba.
(To, že ve finále to bude asi jinak a pomůžeš jí stejně, protože je to máma, je jiná věc. Ale zmínila bych to, ať se nad tím zamyslí.)
@me2dova taky mě dneska napadlo na ni štěknout něco v tom smyslu, že loni, když jsem byla na rizikovým a doma jsme nedělala vůbec nic, jsem se jí starala o domácnost ještě dva měsíce po propuštění z nemocnice a do nemocnice jsem za ní chodila každej den, ale přijde mi to pod úroveň - tohle má přece vědět sama, ne? A když jí to nedochází, já ji vydírat nebudu ![]()
Jako jo, asi je to trochu pod úroveň…pokud to pak dokážeš hodit za hlavu, až ti třeba doma zůstane několik let stařičká matka-ležák a ty se od ní nehneš, zatímco švagrová si bude jezdit na dovolené a užívat si svých vnoučátek. Protože pak už s tím ona nic neudělá, zpětně to nezmění…a kdyby tě to mělo užírat, tak je lepší to nadnést jako podnět k zamyšlení už teď, kdy svůj přístup ještě může nějak přehodnotit.
Nejezdi tam, žij si svůj život. Zvládneš všechno. Nám nikdo taky nepohlídá a moje matka, tak to je kapitola sama pro sebe. Neustále mi dává najevo, dítě sis pořídila, tak se starej, vykašlala jsem za ní pořád jezdit a dělat blbce. Teď je to tak, že se jednou za měsíc ozve, že si dceru vyzvedne ve školce, asi aby vůbec věděla vnučka jednou kdo je. Nebráním jí, nikdy nebudu, jen doufám, že nebudu nikdy muset matku žádat o pomoc. Dost mě tím otrávila a vlastně zničila vztah k ní. Nechápu ji a nechci už pochopit.
@Bavorov to je drsný, já začínám mít pocit, že jsme na podobné cestě, asi jí realizovat se s neteří a synovceme stačí a my jsme prostě navíc a už nás nestíhá - ale stejně je to strašně smutný, ne?
Už na to koukáš s nadhledem nebo tě to pořád žere. Já moc nevěřím tomu, že se přes tohle dokážu přenést ![]()
@me2dova tohle jsi přece sama psala, že bez ohledu na to, jak to je a co teď řeknu, stejně je to matka a postaráš se o ni, až na to dojde. Jen je fakt smutný, že teď nechápe, že potřebuju pomoc já, strašně mě to štve a mrzí ![]()