Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Když chodíš k doktorce na kontroly, tak máš mimčo u sebe? Prvně jsem na chvíli dítě nechala hlídat, když jsem byla na své kontrole po šestinedělí, v 5 měsících jsem byla na koncertě. Ono je špatné prošvihnout chvíli, kdy mají prarodiče zájem hlídat dítě, protože až ty budeš chtít, tak oni už třeba ne. A tedy mně by víc vadilo, kdyby mi někdo doma uklízel, žehlil. To bych si přišla jak neschopné prase, co nezvládá domácnost.
Já myslím, že to přeháníš. Měla bys být ráda, že mají zájem hlídat. Mě chodila tchýňka hned jak mohl syn ven (byl nedonošený), dala si ho do kočárku a tři hodiny s ním trajdala venku. Měla zájem o vnouče, ne mě uklízet nebo vařit. Byla jsem ráda, že mám klid si toto udělat. ![]()
@Anonymní píše: Více
Tohle je takový běžný prarodicovsky syndrom. Nechápu kde to berou.
Tchyně dost chtěla hlídat. A když jsem ji to umožnila, zjistila jsem, že to nezvládá. Respektive zvládala jenom vozík kočár a při prvním zakňourání letěla zpět. Dokonce nám volala ať jdeme rychle před barák a nasadíme čepičku. To dostala od chlapa ceres, že když teda tak strašné chtěla ať si laskavě pořadí a nevolá kvůli blbostem. Dokonce nesnesla v kočáře žádné hračky. Když dcera nespala tak netušila co s ní.
Pak preonačila způsob hlídání. Chtěla abych já byla s miminem pryč a ona nám uklidila. Tak to jsem nedala.
Co se jídla týče. Tak posílala, to jo. Ale také nadymave jídlo. Knedlo, vepřo…, guláš, chulášovku, segedín. To samé vařila když jsme přijeli. A byla strašně dotčena když jsem to nejedla.
Postupem času si to sedlo hlídá od mimina a na přespání od 10 měsíce. Zkusili jsme už v 8 ale to prostě babička nedala. Pak si to znovu vybrečela a partner ji opět připomněl, že si musí poradit. Když už si to vyotravovala.
Asi nepatřim přímo k matkám, co by striktně potřebovaly mít dítě u sebe. Nějaká Nemsí procházka mi nijak nevadila.
Postupně jsem ocenila jedno volné odpoledne nebo večer ve dvou. Mám ráda být sama se sebou.
Jablko nepada daleko od stromu, tvuj pritel je evidentne blb a ma byt po kom…
Co k tomu dodat, no..
@Anonymní píše: Více
no, nezávidění hodná situce, kdy přítel je na jejich straně
jak moc mladá maminka jsi? nemůžou si jen dělat starosti jestli to zvládnete?
jinak, kdyby jste se rozešli, máš kam jít? nějaký finanční polštář?
je možnost, že to chlapem v klidu probereš a dokážeš mu vysvětlit, v čem je problém? ![]()
Je om pozor na ti větu, že miminko je tvoje. Není, protože jste na něj dva, zatím pod jednou střechou. Ale jestli se dál budeš chovat odtažitě k němu a jeho rodině, tak budeš sama a až dítě bude větší a otec bude mít zájem, tak tě bude čekat střídavá péče.
Ja myslím, ze na to jdete uplne spatne vsichni. Prarodiče by se opravdu meli ptát, ne oznamovat. Rodiče by zas meli byt rádi za hlídací prarodiče, ale to oceníš az pozdeji. Tak bych si jen dala pozor, abys svym přístupem nezajistila, ze pak uz chtít nebudou. Co tomu diteti babička provedla, ze mu ho ani na chvilku nenechas? Je to babicka dítěte, ne tvoje kamarádka. Pokud nedělá neco, co škodí diteti, tak bud rada, ze ma zajem. Ona to nedělá natruc tobě, ale kvůli tomu diteti. Tak mu to neodpirej. Kdybys ji řekla, jak si o to hlídání ma rict, a pak ji to dite dala, tak by to bylo temer jistě jiny.. takhle ona se chová blbe dost mozna proto, ze uz je zoufalá a nevi, jak si cestu k diteti najit. Ja jsem poprvé dala dite na hlídání hned po sestinedeli, chodila jsem do skoly, vzdy na max 3 hodinky mezi kojením a s odstikanym mlékem v lednici.
Hodně mladá maminka znamená co? Že je ti 15? A přítelovi je 16? Protože jestli je vám 18+, tak seber všechny síly a vůči „tchánovcům“ se jasně vymez: rodičovství si užíváš a hlídání, teď nepotřebuješ, až bude dítě větší, jistě nastane doba, kdy jejich nabídku ráda využiješ, teď ne. A klidně jim to otevřeně řekni, že čím víc na tebe budou tlačit, tím méně máš chuť jim dítě nechat na hlidani byť jedinou hodinu. Proč? Protože z toho máš pocit, že tě nerespektují jako matku a dospělou ženu s vlastním rozhodováním. A je nutné, aby si uvědomili, že vy jste dospělí a vy jste rodiče vašeho dítěte, ne oni, takže oni nerozhodují, oni vám život neřídí, už nejste malé děti. A tohle by si měl uvědomit i tvůj přítel, dospět a začít se chovat jako otec od rodiny, prestrihnout pupeční šňůru a rozhodovat se v nejlepším zájmu vás tří a ne jeho rodičů. Takže než nastoupíš na „tchánovce“, musíš si promluvit s přítelem. Vy dva musíte táhnout za jeden provaz. Vyjasnit si, co a jak ohledně dítěte chcete a co ne a proč. On jako otec má taky svůj podíl na výchově. Ale měl by pochopit, že pokud kojíš, tak to ještě není doba na nějaké dlouhé odloučení od dítěte.
Na procházku můžeš jít s nimi, můžeš se pak připojit. Můžou chodit kolem baráku. Určitě se na nejít kompromis. Nemusí být dvě hodiny sami a přitom jim můžeš dát pocit, že hlídání
., že jsou prospěšní.
Tak ja tě teda naprosto chápu. Kdybys potřebovala hlídání, tak si snad o nej řekneš. Prislo by mi taky hezké, kdyby ti nabídla, ze ti vypomůže s úklidem, neco dobrého uvaří. Tohle presne děsí me, az to u nás nastane, protoze svoji tchyni znam a vim, ze bude stejná. Ale asi je důležitý si to vyjasnit hned, nastav ji hranice a pravidla. Vubec bych se s ni nemazala a hodne rychle tyhlety nátlaky utnula, chlap at se postavi treba na hlavu. Jestli by byl schopny se s tebou rozejít, tak to teda taky nebude muž roku. Ma byt na tvoji strane. Evidentne ti to je nepříjemný a mel by to respektovat, jak on, tak jeho matka… tohle mi proste hlava nebere. Navic dle mého šestinedělí by melo byt hlave o tom sžívání ženy s miminkem, zvykáním si na to, ze jsi najednou máma… ne o návštěvách, a už vůbec aby ti někdo chtel miminko brát…
@Cest0vatelka píše: Více
Pane jo, to je teda pěkně agresivní a manipulativní. Nemyslíš, že zakladatelka má právo určit, kterou pomoc uvítá a kterou ne.? Proč jí podsouváš, že je prase?
No hodně štěstí s takovým přítelem a jeho rodiči za zadkem.
Ale zase bych to úplně nehrotila a na hodinu, dvě bych jim ho klidně dala ven do kočárku.
@Janli píše: Více
Nic nikomu nepodsouvám, ale píšu o tom, jak bych se cítila já, kdyby mi někdo nabízel, že mi doma bude uklízet. A tedy beru to i tak, že babička si má budovat vztah se svým vnoučetem a ne s mojí špinavou podlahou nebo žehličkou.
Proč žehlíš? Proč tvoje máma dělá věci, které má udělat tvůj líný přítel? V půl roce už je dítě dost velké, aby bylo pár hodin s prarodiči. Ano, neměli na tebe tlačit, a je opět velká chyba, že se tě TVŮJ PŘÍTEL nezastal. ON je ten problém, ne oni
. Ale teď už má pravdu…
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Před pár měsíci se mi narodila dvojčata a jsem za ně moc vděčná. Jsem hodně mladá maminka a řekla bych, že to zvládám skvěle. Vzpomínám si, že mi ještě ani neskončilo šestinedělí a oni mi už nakazovali že si je vezmou a ať jim dám mlíko. Rozkaz. Je tohle normální? Byla jsem v šoku a přítel samozřejmě na jejich straně. Je taky dost mladý. Jakékoliv věci ohledně dětí iniciují rodiče a přeci ne, že mi budou říkat že si je vezmou. Neviděla jsem důvod, proč bych měla tak malé děti s nimi nechávat samotné. Často k nim jezdíme a vídáme se, a ani v tuhle chvíli nemám důvod je u nich nechávat. Měli i dost nevhodných připomínek a manipulovali mě. Hrozně mi to vadilo a strašně jsme se kvůli tomu s přítelem hádali, který mi pak i vyhrožoval, že se se mnou rozejde a že mě budou všichni nesnášet. Přitom návštěvy probíhají a normálně a miminka si chovají a vše. Čím víc na mě všichni tlačili, tím větší odpor jsem získala k myšlence děti jim vůbec někdy nechat. Možná by mi ta představa tolik nevadila, kdyby mě do toho tolik netlačili a nechovali se tak nevhodně. Protože sice jsem hodně mladá, ale děti jsem si nedělala, abych někoho bavila nebo těšila a myslela na city ostatních, dělala jsem si je kvůli nám, abych se o ně já starala, protože jsem máma a jsou to moje pravidla. Možná kdyby to od začátku uchopili jinak, třeba by to bylo jiné, ale oni si pomalu sami určovali co já budu dělat??. Nikdy jsem totiž nepotřebovala pokoj od dítěte, stačilo by úplně jiné gesto.Co si o tom myslíte? Kdy jste nechali poprvé dítě na hlídání?
Příspěvek upraven 15.01.26 v 20:32