Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Většina asi ano, ale moje máma to třeba nedělá. Taky vypadá a má kondičku trošku jinak než tchyně - neupravená, obézní a diabetička. Moje máma se nepřecpává, jí zdravě, sportuje a dost se hlídá, udržuje si váhu, dbá o sebe… A to jsou prosím skoro stejně staré. Tohle není o věku, ale o inteligenci a „sebelásce“. Můj názor.
Tvoje máma by zas nesedla mě
já teda problém v tom říkat NE nevidím, krom toho, že je to unavne a nedostaneme se na jiné téma než jídlo. Ale nikdo potom nebrečí, to zas nevím, jestli mám všemu zde psanému věřit ![]()
@Anonymní píše:
Vždycky jí pochválím (ono to ani jinak nejde, protože ona si to za to jídlo i sama vynucuje - a ne jednou) Jenže to chválení jí zdá se ještě víc dodává sebevědomí a chuti být vlezlejší a vlezlejší…
No tak už Ti nezbývá nic jiného, než jít s barvou ven i za cenu menšího konfliktu. Když se naštve, dej jí čas aby si to v hlavě srovnala.
@Anonymní píše:
Většina asi ano, ale moje máma to třeba nedělá. Taky vypadá a má kondičku trošku jinak než tchyně - neupravená, obézní a diabetička. Moje máma se nepřecpává, jí zdravě, sportuje a dost se hlídá, udržuje si váhu, dbá o sebe… A to jsou prosím skoro stejně staré. Tohle není o věku, ale o inteligenci a „sebelásce“. Můj názor.
To je pravda.
Ani nevíš jak ti rozumím, taky rozumím tomu, že ikdyž jí to řekneš narovinu co ti vadí a že tady platí nějaká pravidla, nebude je dodržovat. To mají přesně ty tchyně co nemají svůj život a jen,,visí" na mladých. Dej si pozor, může vám manželství úplně zničit, nemálo takových případů. Ono fakt hodně záleží na tvém muži, měl by se k této situaci nějak postavit a ne se hihńat a vyhýbat řešení. Zkus tchyni zaměstnat jinak, co třeba nějaký klub seniorů? Moje máma tam chodí, senioři tam rozhodně jen nesedí na čajovém dýchánku. Hrají různé hry, šipky, tancují na vystoupení..
V této situaci bych moná přitvrdila a nebyla tak vlídná, prostě nebýt vždy na telefonu a když něco chce, říkat furt dokola, že máš svůj program..Vím, že je to vyčerpávající ![]()
@Anonymní píše:
To je pravda.
Ani nevíš jak ti rozumím, taky rozumím tomu, že ikdyž jí to řekneš narovinu co ti vadí a že tady platí nějaká pravidla, nebude je dodržovat. To mají přesně ty tchyně co nemají svůj život a jen,,visí" na mladých. Dej si pozor, může vám manželství úplně zničit, nemálo takových případů. Ono fakt hodně záleží na tvém muži, měl by se k této situaci nějak postavit a ne se hihńat a vyhýbat řešení. Zkus tchyni zaměstnat jinak, co třeba nějaký klub seniorů? Moje máma tam chodí, senioři tam rozhodně jen nesedí na čajovém dýchánku. Hrají různé hry, šipky, tancují na vystoupení..
V této situaci bych moná přitvrdila a nebyla tak vlídná, prostě nebýt vždy na telefonu a když něco chce, říkat furt dokola, že máš svůj program..Vím, že je to vyčerpávající
Díky za tip. Zkusím ten klub seniorů, jestli tady nějaký je, ale jak jsem psala, ona je strašně líná někam chodit a teď si vzpomínám, že jednou něco říkala, že nesnáší stejně staré ženské, že už jí přijdou moc nudné nebo že se prý zase moc vytahují, jak studují a sportují a učí se jazyky, že jí to leze na nervy… No nevím, ale zkusím. Ona má radši mladší společnost, prý má ještě mladého ducha!
Je prostě nejradši doma na zadku a vítá a obskakuje tchána, nás nebo návštěvy.
@Bubla Bůčková Hele a přečtla sis vůbec co tady autorka psala? Že už jí ne řekla xkrát a nemělo to vůbec žádný efekt? Že si je její tchýně vědoma, že jede přes čáru a stejně v tom dál pokračuje? Že i autorčin manžel už jí vytkl co dělá a přesto se nic nezměnilo?
Evidentně ne. A přesto tu zase plácáš ty svoje kritizující nesmysly o tom, jak „ty nemáš problém“.
@Anonymní píše:
Bohužel moji rodiče nejsou tak po ruce. A to je taky další kapitola, tchyně na moji mámu dost žárlí. Teď mají naši přijet na týden a chceme jet spolu na pár dní na výlet a ona už je z toho hotová. Prý: Tak kdy mi tedy sebereš to moje dítě? (myslela tím moje dítěA snažila se mi to tak všelijak jako rozmluvit. Ona nikam moc jezdit na výlety nemůže, protože toho už moc neujde, tak jí to štve, že mí rodiče jsou ještě fit a zvládnou túry.
No tak vysvetlit, jak malemu diteti, ze se musi obe babicky podelit o svou rodinu, neustupovat. Vzdyt by to bylo zase nefer vuci tve rodine. Vyvazila bych to, byt tebou, ze jeden vikend v mesici tchanovi, druhy vikend vasi, a zbyvajici jen vy s ditetem. A pres to nejede vlak. Btv, manzel nema sourozence? Ze by se zamerila taky na nekoho jineho.
@Bubla Bůčková píše:
Tohle ale dělá každá ženská 60+ ne
To fakt nedělá. ![]()
@Bubla Bůčková Tohle nedělá ani tchyně. ![]()
A když si vzpomenu na mámu taťky, která sebrala ze stolu bábovku se slovy „ať mně zbyde na snídani,“ tak tam to taky neplatí. ![]()
@Anonymní píše:co se těmhle lidem s uchylkou na jídlo mohlo v minulosti stát ?
Asi tak. U nás navíc je i to, že ona je tedy schopná najednou zkonzumovat neuvěřitelné kombinace jídel - sladké se smaženým, slaným - klidně to dá na jeden talíř a na vem si! Mně se z toho zvedá žaludek, ale ona nutí a nutí.Slušně jí neustále říkám, že nejsem dobytek, který sežere všechno a že mám trošku umírněnější stravovací návyky a musím jíst postupně v nějakém řádu, ona mi to odkývá, zasměje se a za chvíli jede znovu. Už se i jednou urazila, když se dozvěděla, že jsem řekla známé, že mi pořád nutí jídlo, ale stejně to zase začala dělat. Ona si prostě nemůže pomoct no
@Bubla Bůčková píše:
to doufám, že neee
![]()
@Bubla Bůčková píše:
Jenom matky synů vlastně
ani ty ne, proč by měly?
@Bubla Bůčková píše:
Ne, moje teta by si raději ukousla ruku, než by náhodou musela pustit chlup ze svého, odhání i vlastní děti, aby jí neubylo. Zato když se někde něco rozdává, tak je první ve frontě a pohoštění mizí rychlostí blesku. Byli jsme loni na nějaké oslavě, obsluha nachystala zbytky do krabiček, aby si to oslavenec mohl odvézt, teta to sbalila včetně narozeninového dortu a bez rozloučení a poděkování odfrčela. ![]()
Vsetkeho vela skodi a aj prehnaneho zaujmu. Vadilo by mi, keby mi denne nieco organizovala.
@Anonymní píše:
Ono jí to nepřešlo ani po několika letech, ba naopak, mám pocit, že se to zhoršuje. Já jsem prostě slušný člověk, a když se s ní domluvím, že zítra nepřijdu a ona mi to odkýve a druhý den už píše sms, že si vezme vnouče, že ráda pohlídá, abych si odpočinula, nebo že má úžasně navařeno, tak je mi blbé to ignorovat a aspoň jí neodpovědět, ale to jsem prostě já. Nejsem křupan, navíc se stává, že když jí dlouho neodepisuju, tak volá. Že to není v pořádku prostě cítím podle své vnitřní reakce nebo toho, jak začnu „sprostě nadávat“To bych prostě neměla, kdyby to bylo všechno jen tak neškodné
Jinak to dělat nepřestane. Musíš se ohradit nebo říct ne třeba milionkrát, až ji to opravdu přestane bavit.
@Anonymní píše:
Tchyně nemá povinnost existovat, jen když se to mladým hodí. Má mít i svůj život a na babičku by se děti měly těšit, když se domluví návštěva - u ní nebo u nich. Prostě všeho s mírou. Hlídání taky po domluvě. Já nemám problém s tím, když mi tchyně řekne, že nemůže. Tak se prostě zařídím jinak. Ale když se na něčem domluvíme, že přijdu v tolik a v tolik a ona už ráno otravuje a mění plány, tak jen to, že jí zase musím odpálkovávat už mě unavuje. Říkat jí: přece jsme se domluvily na XY, je jako házet hrách o zeď. Její argumenty: Já vím, ale je tak hezky, tak jsem si myslela, že byste přišli už teďTady nejde o tu praktickou stránku, já tam stejně dřív nejdu, ale že mě už fakt vytáčí tím svým vlezlým otravováním a křupanstvím. Je to ale matka mého muže a hodná babička, takže na ní být sprostá nechci, což je asi to jediné, co by pomohlo…
Je to hrozné. Kdysi k nám zajížděl snad každý den tchán, také bez ohlášení, zazvonil, vzbudil mi dceru, popil kafíčko v pracovní době, a spokojeně odfrčel. Říkala jsem mu, že mi to nevyhovuje, bez ohlášení, ale nedbal. Mobily tehdy naštěstí ještě nebyly, ale měli jsme pevnou, mohl zavolat, ale to bych také mohla říct, že nejsem doma a to mu nevyhovovalo.Tak jsem si udělala na zvonek vypinač, a byl klid. Trochu mrzuté tedy bylo, že se nedozvonila ani jiná návštěva
Nejspíš bych tvé tchýni nezvedala telefon a na návštěvu šla, v danou dobu co bylo domluveno.Ted je otázka, zda by se nepřihnala sama, poté co by jste jí ten telefon nezvedli.