Hospitalizace nezl. dcery na psychiatrii proti její vůli?

1
21.7.24 17:38

hospitalizace nezl. dcery na psychiatrii proti její vůli?

Zdravím, potřebuji poradit. Mám sedmnáctiletou dceru, potýkáme se doma s mentální anorexií. Bojím se o ni a přemýšlím o tom, že by byla vhodná hospitalizace na psychiatrii, lékař je téhož názoru. Otázka zní : bude stačit můj podpis, nebo bude nutný i ten její? Hospitalizaci zásadně odmítá, nevím jak postupovat.
Děkuji za každou odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9299
21.7.24 17:51

Ahoj,
nedobrovolna hospitalizace lze v případě ohrožení sebe, nebo okolí. Pokud i lekar hospitalizaci doporučuje, tak už asi v ohrožení bude, je otázka, jak ji tam dostanete. Její podpis v případě nedobrovolne hospitalizace nikdo chtít nebude, podepisuje se až pak dobrovolný vstup. Každopádně vám držím palce, ať se na léčbu dostane. Na PPP se specializují v Praze ve VFN, v Brně v Bohunicich, ale i jinde, třeba v Praze ještě v Motole u dětí a dospívajících. A jako následná pece lze se obrátit na sdružení Anabell.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9299
21.7.24 17:57

Jinak mě ještě napadá, pokud je na tom hodně zle, tak nejdřív hospitalizace někde na dětském, jakože metabolicka jednotka a tak, ale to musí posoudit lekar. A v 17 letech už dávají někdy pacienty i na dospělé, na dětském je hrozný poradnik. Byla jsem letos v Bohnicích se 2 holčinama 17 let. A jinak ten podpis i na dobrovolný vstup pak bude potřeba tvuj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11889
21.7.24 18:18

Není plnoletá takže jsi stále její zákonný zástupce…a jak už bylo psáno může být hospitalizována nucené z důvodu akutního ohrožení sebe sama takže tam žádný souhlas potřeba neni…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1858
21.7.24 18:49
@Lollitka píše: Více

S tím problémem bojovala kolegynina dcera. Byla v nemocnici (ne na psychiatrii), kde ji dávali dohromady, ergo zachraňovali jí život. Co bylo dál, nevím, jen to, že ten problém se s ní dál vlekl. Je to těžký psych. problém, takže ano, pak léčit duši.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24833
21.7.24 21:31

Rozhodujete vy, pokud ještě není dospělá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2342
21.7.24 23:01

Bylo by dobré stihnout hospitalizaci do doby, než bude dceři 18, dokud za ni ještě můžete rozhodovat. Snad se najde na psychiatrii místo, v dnešní době je to problém. Možná bude dcera hospitalizovaná na oddělení pro dospělé. Dětská psychiatrická oddělení mají většinou plnou kapacitu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
310
21.7.24 23:12

Na tvým místě bych volila spíš nějaký stacionář, kam se chodí denně jako do školy/práce. A na dceru zatlačila, že pokud to odmítne, zařídím hospitalizaci.
Zavřít skoro plnoletou holku nedobrovolně na psychiatrii mi přijde docela nešťastný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
180
22.7.24 13:37

No, ono to tak snadno nepůjde ani v 17. Třeba u operací chce nemocnice i informovaný souhlas nezletilého, pokud tomu odpovídají jeho rozumové schopnosti. Většina nemocnic má tu hranici nastavenou na 14 nebo 15 let. Pokud ten souhlas nedá, musí rozhodnout soud. Nedobrovolně to jde v ohrožení života, ale musí to být bezprostřední ohrožení - tedy že teď aktuálně slečně selhávají orgány z hladu, ne že je anorektička a dlouhodobě ji to ohrožuje, ale v bezprostředním riziku náhlé smrti není. Taky bych hodně zvažovala, zda to skutečně stojí za to - ta holka je skoro dospělá a váš vztah to může nevratně poškodit. Existují i stacionáře, ambulantní léčba, různé terapeutické skupiny… tak bych spíš šla touhle cestou a rozhodně po poradě s ní, co by jí nejvíc vyhovovalo. Ona ta hospitalizace u anorektiček není úplně fajn i v tom, že jich je tam podobných víc a dost často se tam od sebe akorát naučí, jak svoje problémy lépe skrývat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9299
22.7.24 14:15
@NasranaAdleta píše: Více

No s tím souhlasem, já ho na psychiatrii chtěla dát, abych měla dobrovolný vstup, ale oni mi to zamítli a rovnou poslali na soud a podepsat jsem nic nemohla, i když jsem chtěla.

Jinak souhlasím, že na hospitalizaci se holky od sebe můžou spousty věcí „naučit“, ale to můžou i ve stacíku, na skupině… já se na psychiatrii naučila třeba pálit se cigaretami, do té doby jsem se jen řezala. Navíc jsem tam začala kouřit a to jsem skoro do té doby kouření nesnášela.

Ale pokud i lékař doporučuje hospitalizaci, tak k tomu asi má důvod. Ale na dětských je stejně taková čekací době většinou, že v 17ti dávají často už na dospělé. Já s anorexií byla na psychiatrii ve 25 letech, i když to původně nebyl primární důvod hospitalizace, ale když už jsem se tam dostala, tak mi začali dávat Nutridrinky, jednou mi nacpali celý rohlík do krku a málem jsem se udusila, ale když jsem ani tak nic nejedla, tak mi dali sondu. Zas je fakt, že mě to hodně traumatizovalo.

Takže bych to asi s dcerou pořádně probrala, já měla anorexii i ve 14ti letech a chtěli mě poslat do Motola, což jsem odmítla, ale začala jsem spolupracovat s mamkou, která mi pomáhala jíst a postupně zvětšovat pomalinku porce. Pokud je to u dcery zakladatelky dlouhodobější problém a opravdu prakticky nejí, tak ale by to možná chtělo nějaký pobyt, těžko říct. Asi bych doporučila nějakou společnou schůzku obě dvě s lékařem a pořádně zvážila přínos a rizika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
180
23.7.24 08:39

@Lollitka Tak pro random obvoďáka je nejjednodušší předepsat hospitalizaci. Ne každý má chuť a hlavně kapacitu se pacientem nějak hlouběji zabývat, což na jednu stranu chápu, doktoři jsou dost přetížení. Já mám třeba na doktorku docela štěstí, šle taky mě to stálo dost hledání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9299
23.7.24 21:07
@NasranaAdleta píše: Více

Tak jasně, no, někteří obvodaci takhle chtějí přehodit péči na někoho jiného, ale zakladatelka píše, že to doporučuje lekar a já si to původně vysvětlila, že už mají psychiatra, který by už lépe situaci posoudil. Nepíše, jaky lekar totiž.

Já mám taky super obvodní a taky jsem ji nesehnala hned. Ale pak když něco doporučí, tak vím, že má pravdu a je skvělá nejen profesně, ale i lidsky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
902
28.7.24 14:02

Moje dcera byla anorekticka, nikdy bych nedovolila aby ji nekdo dobrovolne zavrel… nastesti jeji obvodni je rozumna a taky nedoporucila
Ale platila jsem ji online psycho poradny a k nicemu.. pry ji mam nechat zavrit, ze to nrma cenu a blabla
Vzala jsem to so svych rukou sama a to mam dalsich 6 deti, studovala, cetla.. krucek po krucku
Behem roku nabrala 10 kilo, hodne jsme mluvily, rozebíraly a stale delame
Je to beh na dlouhou trat ale uz je na krasne vaze 42/160 v zari 17
Verim, ze to zvladneme.. a drzim pesti i dcerce
Jeste nema znovu MS, 4 ty mesic bere hormony, lehkou lecbu ale vice nez pul roku nenecham.. pridame gynex a homeo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová