Hranicni porucha a jeji projevy

Anonymní
15.10.23 10:51

Hranicni porucha a jeji projevy

Ahoj vsem, je tu nekdo, kdo tuto poruchu ma ci ji ma ve svem okoli? Jak se projevuje v partnerskych vztazich? Mam ve svem okoli cloveka, ktery tim podle me trpi a rada bych si ujasnila nejake veci.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3190
15.10.23 11:12
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2402
15.10.23 11:49

Na tuto poruchu se specializuje DBT terapie. Dialekticko-behaviorální.
V Kroměříži lecebne mají nový DBT program právě pro HPO poruchu na 8 týdnu na psychoterapeutickem otevřeném oddeleni.
Cekacka na delší dobu. Mají poradnik.
Najdu odkaz.

Případně i jinde najdete DBT, ale není to moc rozšířené.

Kdyby Vás známý chtěl, je také možnost lázní má psychiku přes pojišťovnu. Pobyt v lázních je měsíční s variantou týdenního prodloužení na vlastní přání. Jezdí se tam jako alternativa hospitalizace anebo po hospitalizaci. Lazne jsou na Jesenicku (Lázně Jeseník, Karlova Studánka, Lipova).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2402
15.10.23 11:51

Odkaz https://www.pnkm.cz/…alni-terapie
Slyšela jsem že je tam hodný a příjemný personál včetně pana doktora.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tosidelassrandu
15.10.23 12:31

Já myslim, že s hraničářem se prostě žít nedá. Uteč. Fakt.

• Citovat
  • Upravit
9305
15.10.23 12:42
@Anonymní píše:
Ahoj vsem, je tu nekdo, kdo tuto poruchu ma ci ji ma ve svem okoli? Jak se projevuje v partnerskych vztazich? Mam ve svem okoli cloveka, ktery tim podle me trpi a rada bych si ujasnila nejake veci.

Ahoj, mám HPO, ale co se týká vztahů, tak v tom nejsem „typický“ hraničář. Ti se většinou na někoho upnou, strašně si ho idealizují a pak někdy zas nenávidí. Dost často vztahy střídají. Poznala jsem holku s HPO, které střídala chlapy, se všemi spala a pak vlastně říkala, když se to rozebíralo na skupině, že je to taky určitá forma sebepoškozování.

Já tohle vůbec třeba nemám. U mě je hlavní sebenenávist, střídání emocí, pocity prázdnoty, sebepoškozování a impulzivní chování. Vztahy naopak moc nedávám, nedokáži se zamilovat, neupínám se, neidealizuji, měla jsem jen několik krátkodobějších vztahů se schizofreniky a rozhodně jsem nějaké peklo ve vztazích nedělala, vycházeli jsme spolu moc hezky.

Jinak ti můžu doporučit knížku Nenávidím tě, neopouštěj mě. Nebo taková modrá knížka Hraniční porucha osobnosti od Heinze Petera Rohra, tam je celá HPO rozebraná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.10.23 12:43
@Tosidelassrandu píše:
Já myslim, že s hraničářem se prostě žít nedá. Uteč. Fakt.

Nemám tyhle definitivní, stigmatizují výroky ráda. S člověkem z hraničkou se dá spokojeně žít, ale je to kus od kusu - jako u všeho.
Osobně si troufnu říct, že jsem lepší partnerka než spousta „normálních“ ženských. Ale mám za sebou 3 roky terapie a spoustu práce na sobě. Mám celkem zmapovaný, co se mi děje, jak na co reaguju a umím to komunikovat.
Pokud to ale je člověk, kterej si to nepřiznává, ničí sebe i všechny kolem nebo si nedej bože dělá z diagnózy životní styl… Ne, tohle nemá smysl.

• Citovat
  • Upravit
9305
15.10.23 12:46
@jejjej píše:
Na tuto poruchu se specializuje DBT terapie. Dialekticko-behaviorální.
V Kroměříži lecebne mají nový DBT program právě pro HPO poruchu na 8 týdnu na psychoterapeutickem otevřeném oddeleni.
Cekacka na delší dobu. Mají poradnik.
Najdu odkaz.

Případně i jinde najdete DBT, ale není to moc rozšířené.

Kdyby Vás známý chtěl, je také možnost lázní má psychiku přes pojišťovnu. Pobyt v lázních je měsíční s variantou týdenního prodloužení na vlastní přání. Jezdí se tam jako alternativa hospitalizace anebo po hospitalizaci. Lazne jsou na Jesenicku (Lázně Jeseník, Karlova Studánka, Lipova).

Na Kroměříž už se taky hrozně čeká… Kamarádka tam volala v únoru a dali jí termín na srpen. Nakonec tam nešla.

Pak je DBT program v Brně, ale tam se čeká už cca rok a půl.

A v Praze Kaleidoskop, na stacík čekačka taky cca rok a víc, do komunity nevím přesně.

A pro klienty do 30ti let je stacík v Bohnicích, taky DBT, nebo i ÚVN zavedla 3 týdenní DBT program za hospitalizace, ale taky do 30ti let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2402
15.10.23 13:03

@Lollitka věděla bys, zda v Brně je stacik nebo hospitalizacni pobyt s tím dbt?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9305
15.10.23 13:04
@jejjej píše:
@Lollitka věděla bys, zda v Brně je stacik nebo hospitalizacni pobyt s tím dbt?

Hospitalizace, teď přesně nevím, na kolik týdnů, ale na stránkách píší, že čekací doba už je rok a půl cca.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2402
15.10.23 13:24

@Lollitka měla bys odkaz? V Brně vím pouze o stacionáři toto https://www.fnbrno.cz/…erapie/t6781

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9305
15.10.23 13:39
@jejjej píše:
@Lollitka měla bys odkaz? V Brně vím pouze o stacionáři toto https://www.fnbrno.cz/…erapie/t6781

Aha, tak to asi změnili, teď čtu, že je to jen ambulantně… Ale měla jsem dojem, že na začátku to bylo za hospitalizace, už je to tam delší dobu, ta DBT. Nebo možná se úplně pletu, ale nějak se mi vrylo do paměti, že to bylo za hospitalizace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
phdr.jelen
15.10.23 13:51
@Tosidelassrandu píše:
Já myslim, že s hraničářem se prostě žít nedá. Uteč. Fakt.

Není to u každého stejné, jde o intenzitu.

Zakladatelce neporadím, neznám, nemám, ale internet je toho plný.

• Citovat
  • Upravit
2402
15.10.23 13:51
@Lollitka píše:
Aha, tak to asi změnili, teď čtu, že je to jen ambulantně… Ale měla jsem dojem, že na začátku to bylo za hospitalizace, už je to tam delší dobu, ta DBT. Nebo možná se úplně pletu, ale nějak se mi vrylo do paměti, že to bylo za hospitalizace.

Docela málo toho je, když clovek nemuze dojíždět.  :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2402
15.10.23 13:54

Ještě mě napadá 32C oddeleni FN Olomouc, kde taky pracuji s hranicari a emocne-nestabilnimi. Kombinují kbt+schematerapii a mozna i neco s dbt prvků specificky pro osobnostní poruchy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí