Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Ahojte, tak jsem se konecne dostala k pc.
Abychom mohli neco konzultovat trosku „vedecky“, tak potrebuju vedet par veci o vas. Takze pisnu tady par otazek a pokud chcete, tak mi svoje odpovedi poslete na mail nebo i tady kdo chcete, ale mail bude asi prehlednejsi - neuk80@seznam.cz.
Takze otazky - 1. Aktualni vyska, vaha a vek, a pozor taky obvod v cm - aspon pas a boky, kdo chce muze pridat i nadlokti a stehna. 2. Vas bezny jidelnicek, ukazka - idealne dva, tri dny po sobe jdouci., 3. Pitny rezim - kolik, ceho a kdy vypijete (vc. pochutin - kava, caj, alkohol, apod.), 4. Pohybovy rezim - kolik toho za den napohybujete, napr. chuze - xx minut, atp., 5. V kolik rano vstavate a v kolik chodite spat (priblizne). 6. Ostatni info - jak dlouho jste po porodu, jestli jste kojici, jestli mate nejake zdravotni problemy, apod.. 7. V cem vidite svoje slabiny - napr. sladkosti, nepravidelny rezim, nechut do cviceni, apod..
Tak se budu tesit a rada se podelim o znalosti a zkusenosti, aspon nevyjdu ze cviku. ![]()
Diky vsem za zajem. ![]()
Myslim, ze to nebude problem. Libi se mi, ze netlacis na pilu. Rychle hubnuti je k nicemu, idealni je kolem kila za mesic. Cim pomaleji, tim trvalejsi efekt. Vlozila jsem na 20 stranku diskuze par otazecek, tak jestli chces, tak mi odpovedi posli na mail a proberem spolu, co by se dalo delat jinak. Ale myslim si, ze mas naslapnuto velice dobre a ta konecna vaha je plus minus realna. ![]()
Ahoj, no ono je to u kazdeho hodne individualni. Obecne by vecere mela byt postavena spis na bilkovinach (tzn. ze ani testoviny, ani kuskus nejsou uplne vhodne) a idealne by mela probehnout cca. 4 hodiny pred tim nez jdes spat. Tzn. v beznem dennim chodu nekdy mezi 18.00 az 19.00 hod. Tohle byva u spousty lidi problem. Je ale dobre si to osefovat, protoze kdyz jite pozdeji, tak to jde nejen na tlousku, ale taky na spoustu zdravotnich potizi. Je tam fyziologicky podklad, nevim jak moc se o tom tady rozepisovat. No kdyby to nekoho zajimalo, tak to poisu detailneji. ![]()
Takze priklad idealni vecere - losos, lusteniny, tvaroh, doplnit dusenou zeleninou nebo pickles, k piti sojove mleko, bila kava, bylinkove caje, ovocne caje.
K sladkostem - pokud vyjdes z doporuceni WHO, ze dospela zena muze za den zkonzumovat 6 lzicek cukru, aby to pro ni nepredstavovalo zdravotni riziko, tak sama vidis, ze na ne moc prostoru nezbyva.
Ale zas na druhou stranu, s chuti snezena trocha cokosky je pro zdravi lepsi nez s odporem snezeny cottage syr. ![]()
Moje jídlo je celkem stejné až na oběd, který se mění podle toho co uvařím.
Přemýšlela jsem, jak bych pozměnila večeři.
Dnes bych si dala: 1 volské oko, 4 plátky šunky, 2 rajčata a z krajíce chleba
jen půlku + čaj
Zítra 50 g uvařených těstovin, 3 kávové lžičky bílého jogurtu,1 rajče, plátek 20% sýru (nastrouhaný)+ čaj
Jinak jím v 17:00 a dojídám tak cca 17:25. Jím pomalu. ![]()
Chodím spát ve 22:40.
U Tebe jeste jedna vec - chybi uplne svaciny a to neni dobre. Kdyz chces, aby telo hublo, vubec se nesmis dostat do stavu, ze budes mit pred jidlem hlad. To je uplne spatne, snad jedine po ranu. Zase je tam fyziolka, kdyz tvuj mozek dostane signal, ze jsi pred jidlem mela hlad, tak automaticky vysle signal - vytvorit zasoby (tukove), aby telo priste nestradalo. Logicky, cim casteji se Ti to deje, tim hur. Ty zasoby se tvori tak, ze kdyz jdes jist hladova, snis toho mnohem vice nez kdybys pocit hladu nemela - kdo neveri, at si udela sam na sobe jednoduchy pokus, kdy si zhodnoti treba i jen odhadem kolik stejneho jidla snedl, kdyz a) jedl pravidelne a nepocitil pred jidlem hlad, b) jedl hladovy. Pokud se tak telu deje pravidelne, tak se prida jeste druha faze „uspor“ a to celkove zpomaleni metabolismu.
K veceri - misto volskeho oka bych si udelala omolety z dvou naslehanych bilku (jestli chces recept nekde vyhrabu), sunka ok, rajcata v tomhle rocnim obdobi omezit na minimum (neni to vhodna zelenina na zimu), zkus je nahradit treba zelnym salatem s krenem nebo i treba jen nejakou zavarenou zeleninou - cervena repa, berani rohy, cibulky. Chleba si myslim by uz k tem omoletam nebyl vubec treba a nahrad ho treba jeste klidne jeste kolem osme jablkem, hruskou nebo malym jogurtem podle pocitu hladu. Jinak je dobre se ridit pravidlem, ze hlad je prevlecena zizen. A zase neni nad to to vyzkouset, kdyz budete pravidelne pit, tak zjistite, ze taky nehladovite. Ta druha vecere mi prijde spatne postavena - testoviny bych nedavala na veceri vubec, bude po nich brzo hlad. Zkus si udelat treba steak z lososa z opecenymi fazolkami (takove ty zelene, mrazene) a zampiony - toho muzes snist kolik chces, abys proste nemela hlad a k tomu treba deci cerveneho vina. Uvidis, ze to bude mnamka. ![]()
@Kristl80 píše:
Abychom mohli neco konzultovat trosku „vedecky“, tak potrebuju vedet par veci o vas. Takze pisnu tady par otazek a pokud chcete, tak mi svoje odpovedi poslete na mail nebo i tady kdo chcete, ale mail bude asi prehlednejsi - neuk80@seznam.cz.
Takze otazky - 1. Aktualni vyska, vaha a vek, a pozor taky obvod v cm - aspon pas a boky, kdo chce muze pridat i nadlokti a stehna. 2. Vas bezny jidelnicek, ukazka - idealne dva, tri dny po sobe jdouci., 3. Pitny rezim - kolik, ceho a kdy vypijete (vc. pochutin - kava, caj, alkohol, apod.), 4. Pohybovy rezim - kolik toho za den napohybujete, napr. chuze - xx minut, atp., 5. V kolik rano vstavate a v kolik chodite spat (priblizne). 6. Ostatni info - jak dlouho jste po porodu, jestli jste kojici, jestli mate nejake zdravotni problemy, apod.. 7. V cem vidite svoje slabiny - napr. sladkosti, nepravidelny rezim, nechut do cviceni, apod..
Tak se budu tesit a rada se podelim o znalosti a zkusenosti, aspon nevyjdu ze cviku.
Diky vsem za zajem.
jééé a kolik za to? bych byla ráda, kdyby mi někdo poradil…
@Kristl80 píše:
Tak se budu tesit a rada se podelim o znalosti a zkusenosti, aspon nevyjdu ze cviku.
Diky vsem za zajem.
Ahoj, já bych taky byla moc vděčná za odbornou radu, už jsem si říkala že bych to s nějakým odborníkem měla řešit sama ve stravování trochu tápu protože nejen že jím asi úplně blbě ale mám hlavně Crohnovu chorobu a tím pádem omezené možnosti. Teď sice můžu jíst vcelku všecko ale celozrnným produktům a většímu množství zeleniny se už z pravidla vyhýbám. Budu teď potctivě 3 dny zapisovat a pak napíšu všechny body jestly můžu? ![]()
Bezva, snad budu zvladat, prece jen mam dve mala ditka, tak se nezlobte, kdybych nebyla pokazde uplne rychla s odpovedi. Ale budu se snazit. ![]()
@Kristl80 Jasně,myslím že tu budem všechny rády za cokoliv i se spožděním
![]()
Ahoj:-) tak chřipkauž je na ústupu,
tak bych chtěla od zítra začít. Teď teda marodi mladší dcera, ale snad už to dám. chtěla bych vynechat sladký, hlídat pití a zapisovat si co jsem snesla, chtěla bych jíst po 3hodinách no a tak zá týden najet na cvičení, aZ se úplně dolecim ještě pořád kašlu. Chtěla bych do prázdnin schodit 10kg, Mám plno letního oblečení nevejdou se do něj. Tak to je hlavní cíl.
@Hanule04 a co snášíš?
![]()
jj taky chci do léta ale tak 20kg
víc asi ne to by nebylo dobré ale tak uvidíme jak to půjde já se těším až si spíš nějáké hadry koupil nejlepe velikost 40 ale tak 42 se taky spokojím hlavně at už to není 48-50
![]()
@Kristl80 Tak zapisuju jak vsteklá, ještě zítra a pak asi písnu na ten meilik co jsem vypozorovala jestli můžu? Ještě sem se chtěla zeptat ty jsi výživový poradce a nebo je to jen tvé hobby a máš hodně načteno? ![]()