Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Anonymní píše:mahdalka píše:No to je vtipný, ale něco jinýho je pomoct nezištně a něco jinýho, když to nevyžádaně dělá a pak všude vypravuje, jak se bez ní neobejdem…
Nechceš mi tchýni půjčit?Mě by se náramně hodila
Přesně tohle dělala moje babička našim a když jsme si založila svoji rodinu, dala našim pokoj a jezdila „otravovat“ me 15 km vlakem.
přesně nikdo bez ní nic neudělá, na vše je sama, nikdo se bez ní neobjede…
Měla neutuchající potřebu být k užitku, potřebná a nenahraditelná.
všem nám se ulevilo, když jsme se vrátili do města a babička se začala plně věnovat pravnučce - Kristýnce (mojí starší, už 14 leté dceři)
mahdalka píše:
Právě že tu pomoc odmítá,aby se pak mohla litovat,že jí nikdo nepomůže.Občas to taky dělám
Také to občas dělám-ale ne v takové míře.Takže také lamentuji,že jsem na všechno sama,vše musím zařídit-přitom potřebuji mít přehled a asi bych byla nervozní,kdyby to měl zařídit někdo jiný.To samé úklid,nikdo neuklidí tak jako já a nedokážu to skousnout.
Jsou prostě občas lidi na vesnici,co mají statek,hospodářství,pracují na poli,mezi zvířaty,lítají,mají toho hodně a chtějí od okolí slyšet,jak jsou nepostradatelní.Prostě tchyně nemá jiné koníčky,než práci,tak jí takto zvýrazňuje.
Přesně,jsem perfekcionalistka a nikdo tak pořádně nevyluxuje(nevytře,neutře prach…)jako já
Musím mít všechno pod kontrolou
To je jako moje tchyně, pořád smejčí, dennodenně už 30 let myje schody na chodbě a furt říká ,jak musí dělat to a tamto, že nestíhá a nic se bez ní neobejde, pak se nechá litovat. Teď si zlomila ruku v zápěstí a i přitom umývala schody, řekla jsem jí, že jí pomůžu, jestli chce, a ona ne, to musí dělat sama. Tak co chcete? Taky se pořád se vším vnucuje.
mahdalka píše:
Přesně,jsem perfekcionalistka a nikdo tak pořádně nevyluxuje(nevytře,neutře prach…)jako jáMusím mít všechno pod kontrolou
Taky se v tom poznávám..... ![]()
Moje mamka je to samé, selá trávu, ryje, na cirkulárce řeže dřevo, skládá uhlí, zatápí, ale dělá to fakt dobře, tatík akorát dřepí zavřený v pokoji u televize, tak jsme obě zvyklé zvládat všechno…
Ježiš, asi taková taky budu…
jé já bych ji taky chtěla půjčit
ta moje zas nedělá nic, neuklízí nevaří a zasázet si 5 keříčků jahod je problém ![]()
Moje tchýně je totálně líná, línejší ženskou jsem snad ani neviděla…pořád někde polehává,vysedává a čučí na tv.Švagr,co je sám ji prosil,aby mu v bytě umyla okna a ona odvětila, že by to nezvlááádla…
A tak je to se vším, když něco musí udělat - třeba uvařit sobotní oběd, má z toho (podle jejích slov) nervy, takovou tchýni, co má z banálních věcí „nervy“ si nepřejte.
Maaja16 píše:
jé já bych ji taky chtěla půjčitta moje zas nedělá nic, neuklízí nevaří a zasázet si 5 keříčků jahod je problém
Tak to máš asi podobnou tchýni jako já, ta je líná si dojít i do bankomatu pro peníze a pak i na nákup. Vždycky volá, at jí nakoupíme, že ven nepůjde ![]()
tatumi píše:
Moje tchýně je totálně líná, línejší ženskou jsem snad ani neviděla…pořád někde polehává,vysedává a čučí na tv.Švagr,co je sám ji prosil,aby mu v bytě umyla okna a ona odvětila, že by to nezvlááádla…A tak je to se vším, když něco musí udělat - třeba uvařit sobotní oběd, má z toho (podle jejích slov) nervy, takovou tchýni, co má z banálních věcí „nervy“ si nepřejte.
Tak to máš snad stejnou tchýni ![]()
Nám zase volala minulý víkend, že má hlad a že chce teplý jídlo a brečela do telefonu. Přítel jí řekl, at si něco uvaří, at není líná
Je v důchodu a nemá do čeho píchnout a nás otravuje s kravinama, jak nějaké malé dítě
![]()
Ta naše má naštěstí ještě tchána, takže chudák za ní musí vše dělat, no a už si „cvičí“ švagra, kdyby náhodou tchán nemohl… ![]()
tatumi píše:
Ta naše má naštěstí ještě tchána, takže chudák za ní musí vše dělat, no a už si „cvičí“ švagra, kdyby náhodou tchán nemohl…
Ta naše má taky tchána, on nakupuje, vaří, uklízí a ona se jenom válí a nic nedělá. A to mu ještě z jeho důchodu soud strhává 50% a posíla jí to na účet, i když má ona svůj důchod. On platí za byt + energie a ona nic. Předtím mu strhávali 50% platu, aby prý měli stejnou živ.úroven. Baba si válí šunky, má doma super servis a ještě jí chodí hromada peněz.
u nás to je stejné. Nevaří, tudíš nás nepozve ani nikdy na oběd, jednou měla teda nápad že na nedělní obědy bude chodit k nám. Má fajn sedavou práci v kanclu a doma si ani nesetře prach ![]()
MUFICE píše:tatumi píše:Ta naše má taky tchána, on nakupuje, vaří, uklízí a ona se jenom válí a nic nedělá. A to mu ještě z jeho důchodu soud strhává 50% a posíla jí to na účet, i když má ona svůj důchod. On platí za byt + energie a ona nic. Předtím mu strhávali 50% platu, aby prý měli stejnou živ.úroven. Baba si válí šunky, má doma super servis a ještě jí chodí hromada peněz.
Ta naše má naštěstí ještě tchána, takže chudák za ní musí vše dělat, no a už si „cvičí“ švagra, kdyby náhodou tchán nemohl…
Tak ta si to uměla zařídit
že některé ženské jsou takvé
Ta naše si to taky umí zařídit, tchána věčně vysílá po doktorech, aby byl čupr zdravý a mohl se kolem ní točit. No nevím, všeho moc škodí. Když přijedeme k nim na návštěvu a tchán se věnuje vnukům - má je opravdu rád a chybí mu, tak ho upozorňuje, že by se neměl tak honit a raději šetřil síly (je jasné, že pro její úkoly). Zkrátka tchýně-sobec. ![]()