Hypotéka - šli byste do toho?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
10819
30.8.23 13:36
@Ahep píše:
Tak snad maji i vetsi fin. rezervu s takovym prijmem, nez pujdou do hypa, meli by byt schopni vic jk polovinu odkladat.

Podle mne daji rezervu do koupe
Pise domek 7.5m a hypo na 6.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13956
30.8.23 13:38
@Villanelle píše:
No, jen pozor na to plánování, jaké budeš mít dítě a jak se jistě budeš vracet po roce do práce. Já si taky tak podobně malovala, že přece můžu plně HO a vzdušný zámky. Realita byla taková, že první dítě bylo tak náročný, že ani ve 3 letech nebylo zralé na školku. Taky se ti může mateřství zalíbit a budeš chtít druhé dřív. Zkrátka bych počítala spíš s těmi méně finančně příjemnými scénáři.

Jojo nad tím přemýšlí málokdo. Když si vzpomenu, ze dcera do půli roka nespala a do dvou let se budilo “jen” 5× v noci, ještě teď je ze mě zombie :lol: :lol: :lol:
Zakladatelko, jak je to ve vašem oboru se zvyšováním mzdy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
479
30.8.23 13:41

Šla, ale s tím dítětem bych počkala, než budu mít zase větší finanční rezervu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8679
30.8.23 13:42

60 000,– Kč čistého? Dobrý plat. Ostatní nekomentuji, to je vaše věc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
30.8.23 13:48

Jo a určitě bych nepočítala, že budou v dohledné době levné peníze na trhu, tedy nízké úroky na úrovni 2%…pokud se trh dostane na 4% budeme rádi

• Citovat
  • Upravit
4072
30.8.23 13:54
@Pidulka1991 píše:
Jojo nad tím přemýšlí málokdo. Když si vzpomenu, ze dcera do půli roka nespala a do dvou let se budilo “jen” 5× v noci, ještě teď je ze mě zombie :lol: :lol: :lol:
Zakladatelko, jak je to ve vašem oboru se zvyšováním mzdy?

Nápodobně. V té spánkové deprivaci bych svou práci dělat nemohla, ani kdybych se nakrasno nakrájela na kostičky. To je loterie a nikdo neví, kam mu to kostky hodí. Znám i takové, které se první rok nudily, koneckonců druhé dítě jsem nakojila, dala na hnizdecka a ono tři hodiny spalo. Jsem se bála, co je s ním špatně :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
30.8.23 14:05
@Villanelle píše:
Nápodobně. V té spánkové deprivaci bych svou práci dělat nemohla, ani kdybych se nakrasno nakrájela na kostičky. To je loterie a nikdo neví, kam mu to kostky hodí. Znám i takové, které se první rok nudily, koneckonců druhé dítě jsem nakojila, dala na hnizdecka a ono tři hodiny spalo. Jsem se bála, co je s ním špatně :lol:

Přesně, i já měla jedno dítě takové, v podstatě 2 roky jsem nespala víc než půl hodiny v kuse a po pár měsících byla jako mrtvola. V tom stavu jsem byla ráda, že poklidím doma a uvařím, natož abych zvládla pracovat :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.8.23 14:09

Všem díky za komentáře, jsou to validní připomínky.

Mně se výše té hypotéky samotné příčí, proto váhám. Problém je, že tady v okolí se prostě levně nemovitost koupit nedá. I blbý byt 2+1 je minimálně na 5 milionu. A kupovat malý byt nemá moc smysl, to můžeme rovnou zůstat v nájmu, kde jsme teď.

Na dítě nijak extra nespěcháme, spíš s tím tak nějak do budoucna počítám, ale za mě to klidně může být za 3-5 let.

@Pidulka1991 - mzdy se u nás v oboru zvyšují pravidelně, každý rok to o něco poroste, minimálně se vykrývá inflace, ale většinou je tam i něco navíc. Plus teda je tam i dost velký prostor pro zvýšení v rámci odbornosti, zkušenější kolegové na mojí pozici mají 20k-30k víc, takže je kam se posunout.

K rezervě - určitě bych chtěla, aby nám zůstalo minimálně 300 000 po koupi, spíš k 500 000, abych byla alespoň relativně v klidu.

Samozřejmě je varianta ještě 2 roky počkat a našetřit víc. Tady se ale bojím, aby za ty dva roky zase nešly ceny nemovitostí nahoru. K čemu bude, že máme o 1.5 mil víc, pokud stejný dům bude stát o 3 mil víc v tu dobu :(… Tady toto zdražování nemovitostí je největší problém, člověk může šetřit do nekonečna a chybí mu víc a víc :D.. Hrozné.

Každopádně ještě jednou všem děkuji. Nijak extra s koupí nespěcháme, tak si to nechám všechno projít hlavou a uvidíme, jak se to vyvine.

Zakladatelka

• Citovat
  • Upravit
74219
30.8.23 14:18

Šla bych do toho. Ale už teď co nejvíc šetřit a odkládat bokem. Jak to vždy půjde, tak refinancovat a dávat si prachy bokem na dobu, kdy budeš s dítětem doma. Kdyby se nešlo vrátit rychle do práce, jak plánuješ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
30.8.23 14:21

Každá nemovitost potřebuje údržbu.
Ne s každým dítětem se dá pracovat a i s těmi méně náročnými to může být velmi náročné ( osobní zkušenost).
Hrozně moc záleží na daných okolnostech.

Já bych do toho nešla, pokud nemáte finanční polštář nebo další možné zajištění.
Příjmy jsou fajn, 40k splátka je masakr. Osobně už jsem na to stará;), chci mít klidné spaní.

Ne každou nemovitost prodáš hned.

• Citovat
  • Upravit
53190
30.8.23 14:23

Zakladatelko, když nespěcháte na to dítě, tak do toho jděte. Uvidíte sami, jak hodně se vydáte z rezerv a jak zvládnete splácení, a pak sami v klidu vyhodnotíte, jak vám do toho moc zasáhne založení rodiny. Než to bude, zase nějakou (i když už ne tak velkou) rezervu vytvoříte :palec: 7mio je sranda, tady v Praze za 7 mio nemáš ani 3kk v králíkárně a platy zase tak závratné nejsou, oproti těm vašim ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5683
30.8.23 14:39
@Tarena píše:
Podle mne daji rezervu do koupe
Pise domek 7.5m a hypo na 6.

1,5mega je jen minim. akontace, takze zadna slava.

Nekdo tu pise velmi spravne prede mnou, ze pri tech prijmech je vyjde ekonomicky mnohem lepe dosetrit na 50% akontaci=mnohem mendi splatky a nemusi o tolik nemovitost preplacet + no a plus ta rezerva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
30.8.23 14:39
@Anonymní píše:
Všem díky za komentáře, jsou to validní připomínky.

Mně se výše té hypotéky samotné příčí, proto váhám. Problém je, že tady v okolí se prostě levně nemovitost koupit nedá. I blbý byt 2+1 je minimálně na 5 milionu. A kupovat malý byt nemá moc smysl, to můžeme rovnou zůstat v nájmu, kde jsme teď.

Na dítě nijak extra nespěcháme, spíš s tím tak nějak do budoucna počítám, ale za mě to klidně může být za 3-5 let.

@Pidulka1991 - mzdy se u nás v oboru zvyšují pravidelně, každý rok to o něco poroste, minimálně se vykrývá inflace, ale většinou je tam i něco navíc. Plus teda je tam i dost velký prostor pro zvýšení v rámci odbornosti, zkušenější kolegové na mojí pozici mají 20k-30k víc, takže je kam se posunout.

K rezervě - určitě bych chtěla, aby nám zůstalo minimálně 300 000 po koupi, spíš k 500 000, abych byla alespoň relativně v klidu.

Samozřejmě je varianta ještě 2 roky počkat a našetřit víc. Tady se ale bojím, aby za ty dva roky zase nešly ceny nemovitostí nahoru. K čemu bude, že máme o 1.5 mil víc, pokud stejný dům bude stát o 3 mil víc v tu dobu :(… Tady toto zdražování nemovitostí je největší problém, člověk může šetřit do nekonečna a chybí mu víc a víc :D.. Hrozné.

Každopádně ještě jednou všem děkuji. Nijak extra s koupí nespěcháme, tak si to nechám všechno projít hlavou a uvidíme, jak se to vyvine.

Zakladatelka

Ty ceny nemovitostí tak rychle jako šly v minulosti nahoru nepůjdou, podívej se, jak dlouho inzeráty visí v nabídce. Ne každý dnes na tak drahou hypo má… Takže ten prodej rozhodně není tak rychlý jako dřív, kdy kupující pomalu nosili rezervační zálohu v kapse…to mě tu zas někdo chytne za slovo…
Prisetrit ty dva mil by pro vás nemel být problém a pak bych se začala dívat…
Koukněte na sporáky, tam vám to ta ty dva tři roky pár sto tisíc udělá a hlavně počítej i s tím, že ten barák bude chtít vybavit…
Já teda jsem zastánce pohodového života v bytě, co máme dítě, tak ten život nabral obrátky a jsem ráda, že mám na úklid 70 M2 a dítě ve třetí už po městě samoobslužné…ale to je na vás
My šli cestou bydlení ve městě a budování pasivních příjmů. Nechtěli jsme mít mega dům na hypo, splácet celý život, doplatit někdy v preduchodivem věku a co pak s barákem? Děti se stejně rozhodnou samy, kde budou žít a na stáří prodávat barák, který člověk celý život splácel a strkal do něj peníze, to se v ČR moc nevidí…ono i ty staré domy se hůř prodávají…brali jsme to opravdu hodně do budoucna. Takhle mane byt 65 M2, az dítě vyletí z hnízda, tak se buď přestěhuje e do jiného, nebo pokud ho bude chtít on, nebo pronájmem dál…

Příspěvek upraven 30.08.23 v 14:46

• Citovat
  • Upravit
5683
30.8.23 14:45
@unuděná píše:
Zakladatelko, když nespěcháte na to dítě, tak do toho jděte. Uvidíte sami, jak hodně se vydáte z rezerv a jak zvládnete splácení, a pak sami v klidu vyhodnotíte, jak vám do toho moc zasáhne založení rodiny. Než to bude, zase nějakou (i když už ne tak velkou) rezervu vytvoříte :palec: 7mio je sranda, tady v Praze za 7 mio nemáš ani 3kk v králíkárně a platy zase tak závratné nejsou, oproti těm vašim ;)

„7mio je sranda, tady v Praze za 7 mio nemáš ani 3kk“

• pokud se o teto sume jen teoreticky bavime, sranda to byt muze, ale pokud se jeden nenarodil se zlatou lzickou v puse, ale je to stale pouhy zamestnanec zavisly na prijmu, tak to splaceni je na chocholouska a vetsinou na cely produkt. zivot a to jeste tehdy, kdyz se dari - nesmi prijit zadna vazna nemoc, uraz a prace mudi byt stale ok. No nechtela bych byt takovymto novodobym otrokem :pankac:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
30.8.23 14:46

@Ahep No bodeť, ale horší než přijít o práci je přijít o humor ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí