Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@JannneM Ještě jsem zapomněla odpovědět, to ti opravdu nikdo neřekne, jestli IUI má, nebo nemá cenu. Všeobecně čím horší spermiogram, tím menší šance. Běžně je inseminace procentuálně asi takto:
„dle posledních výsledků evropských studií byla úspěšnost IUI 12% u žen před 40. rokem života a 9% u žen po čtyřicítce. Vyšší věk ženy je asociován s deplecí folikulů, klesající kvalitou oocytů a menší odpovědí na hormonální stimulaci během terapie. Faktorem, který významně zvyšuje pravděpodobnost těhotenství, je kvalita spermií. Signifikantním ukazatelem se stala především jejich motilita. Množství pohyblivých spermií dostupných pro IUI a jejich 24hodinové přežití bylo předpokladem pro úspěch inseminace. Pravděpodobnost početí se navíc zvyšuje s rostoucím počtem cyklů IUI. Po prvním cyklu je úspěšnost 10%, po druhém již 20%, po třetím cyklu 28% a po čtvrtém dokonce 37%.“
Nicméně, je třeba samozřejmě přičíst ten spermiogram, věk, atd. Doktoři by museli mít věšteckou kouli… Plus se občas dějí zázraky, přirozeně počne i pár, který má být zcela neplodný, a naopak - nepodaří se ani x-tý pokus IUI u zdravého plodného páru.
Pokud jsi už tedy samoplátce, asi bych brala IVF jako poslední pokus, přece jen vás to vyjde finačně docela draho, bez pojišťovny. Dala bych si nějaký strop, kolik inseminací vydržím zkoušet, zlepšila bych životní styl, stravu, zkusila mužovi pořídit nějaké doplňky - u nás se opravdu spermiogram zlepšil skoro o polovinu. A hlavně zkusit polevit s tom psychickém tlaku - třeba nový koníček, pes ![]()
@Nicky B prave uz davno vytaminujem a tak…na testovani brzo…tak treba to vyjde…
@if666 Jo jo - To by byl název filmu! Vražedná děloha! Nebo Profuk trube, buldoček! Prostě v tomhle našem období kdy nic nejde musíme být trochu šílené a bláznivé ![]()
Sama víš a já taky vím. Bude to ještě na dlouho, ale pevně věřím… doufám v zázrak. a budeme držet to našše miminko v náručí
![]()
@Nicky B Já zkoušela vitamíny, čajíčky a kdo ví co… jsme prakticky zdraví a přitom nejsme. tedy aspoň já. Ono když to nejde a ani doktoří nevědí, nebo prostě… asi osud, ale pořád je ve mě naděje, že to vše nějak dopadne.
@Nicky B jen jeste nechapu proc pravdepodobnost poceti roste s poctem iui…kvuli hormonum?
To určitě ne, na IUI se hormony nepoužívají. Je to spíše statisticky, oplodnění se nedaří třeba i kvůli tomu, že ne každé vajíčko ženy je dobré a schopné oplodnění - a čím je žena starší, tím je to horší, zdravá jsou třeba jen 2 vajíčka z 10… Proto některý cyklus nemůže vyjít, ani kdyby se doktoři stavěli na hlavu, prostě se zrovna uvolnilo to špatné vajíčko. Analogicky i na straně partnera, zrovna se těm mrškám třeba nechce
A samozřejmě s počtem pokusů inseminace stoupá i pravděpodobnost, že se zadaří a zrovna to klapne - to správné vajíčko a ta správná spermie ![]()
@Nicky B No do mě píchali tolik hormonů a stimulací při poslední IUI že jsem málem v práci umřela… a tenhle cyklus jsem bez léků. Už dva týdny mě neskutečně pálili bradavky, a ode dnečka totálně bolavá celá prsa a já nevím co se děje. Beru jen kyselinu listovou, sem tam kafe nebo fofolu, žádné jiné léky. Jen jsme měli předtím chřípku ale to jsem měla jen paralen a hodně čaje. Ale je to šílené. nesnesu na sobě žádné tričko a zvládat to v práci
Dnes bolesti jako by mělo začít ms ale na to mám ještě 11 dní čas…
ale fakt jsem tenhle měsíc nestimulovala. A moje tělo se chová divně… další cyklus tedy až ten na konci prosince máme jít na ivf a všechny ty hormony bude masakr.
Já mynulí měla tamoxifen, pak nějaké dvě injekce na dorůst folykulů a ovitrrle. On se totík clostík už přestal vyrábět ![]()
@Salazaret jasně, ale ty jsi právě bez ovulace - to máš stejnou zátěž, jako kdybys podstupovala neustále IVF
Je dobře, že si tenhle cyklus odpočineš. A v tvém případě bych volila IVF rovnou, protože pro tebe IUI tedy rozhodně není šetrná metoda ![]()
@Nicky B no právě. Asi jsme do toho měli jít hned. Ale víte jak to chodí… chtěli jsme tu šetrnější metodu.
Ale moc šetrná asi není. Nejhorší je že moje folykuly na stimulaci moc nereagují. vždy tak jeden folikul a sem tam druhý maličký.
ale vajec podle testů mám hodně. Tak uvidíme
Přesně, člověk nikdy neví… Snad je jediné pozitivum, že mohli nasbírat zkušenosti, jak reaguješ na hormony a vyladí IVF co nejvíce na míru. S hormony věřím, mě stačí i ta hloupá malá injekce ovitrelle
Ale utrogestan vaginálně zvládám, bála jsem se více, při těch špatných referencích. Původně jsem ho po IUI ani brát nechtěla, ale pak jsem si řekla, že to raději zkusím, stoprocentně ho budu mít předepsán po ET a kdybych měla s ním nějaký problém, ať to raději vyzkouším předem.
@Nicky B ono na iui se pouzivaji uplne jiny hormony (tedy na to same ale podstatni nizsi davky) nez na ivf. Ja pri iui brala clostyl a pak utrogestan, a ted pri ivf jsem si pichala denne injekce Gonalu a pak Menopur, a pak par dni zaroven Cetrotid (gonal a menopur je na rust folikulu,cetrotid zase zabranuje aby predcasne praskli). Nekdy mi to denne vyslo i na 4 pichnuti,proste lahudka
a hned po odberu mi nasadili Crinone na rust sliznice, v podstate podobne jako utrogestan, ale je to gel, co se zavadi a ten ted davam porad a budu asi ted 14 dni do (snad) potvrzeni tehotenstvi
@Pedrrita Téda, to jsi si užila ! Jaké jsi měla dávky toho Gonalu?
Já právě předpokládám, že Salazaret na podporu ovulace při IUI, pokud vůbec neovulovala, dostávala také gonadotropiny, psala o injekcích a velkých dávkách hormonu (a už jsem o tom četla, že někoho IUI připravovali malými dávkami Gonalu), takže jsem to na clostylbegyt netipovala, ale samozřejmě vařím z vody ![]()
Držím palečky, ať se zadaří - tohle čekání nakonec je asi úplně nejhorší, co? A jak ti dopadla stimulace, kolik bylo vajíček, kolik zůstalo embryí? Jak staré jste zaváděli?
@Nicky B no ja s gonalem zacinala na 300 dva dn,pak 250 dva dny, na klntrole rekli ze to nestaci,takze pak jsem jela 350 az do 2 dne pred odberem, to jsem jeste pichla ovitrelle, pak jsem jeden den nepichala a pak odber. Odebrali se 4 zraly, oplodnili je metodou isci a i po prodlouzene kultivaci vsechny 4 zustali a prej krasny
vcera jedno zavedli a 3 jsou na mrazaku ![]()
@Nicky B @Pedrrita Já měla fostimon. Takový hodně zvláštní lék a aplikace taky… než jsem to namíchala. Ale od doby první injekce jsem měla neskutečné bolesti. Předtím jsem 5-9 den brala Tamoxifen. Je to jiný lék ale prakticky to samé jako Clostil. A pak Ovitrell
@Salazaret michani jsem si taky uzila s Menopurem a tim Cetrotidem. Ja mam teda stesti, ze mi po zadnych hormonech nikdy nic nebylo