Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Nikca7 napsala si to pěkně
jej tak já doufala, že to s prdíky skončí
, ale třeba se Natálka umoudři, i když pochybuji, byla jsem stejná
malý je krásný klučina ![]()
@Elkapelka nektere deti se strasne zmeni kdyz zacnou napriklad plazit, dostanou se kam chteji apod
Hllavne vis co? Na to knourani a vecne vztekani si pak tak zvyknes, ze uz ti nebudes uprimne ani moc vnimat
Tchyne ta z toho dela uplne kovbojku a u kazdeho zamruceni panikari, ja to kolikrat vubec neslysim ![]()
@Nikca7 to vis, ze neprestanu kojit, to ja si jen tak nahlas stezuju
maly me vyslyšel, dneska je uplne uzasny. V noci spinkal 5,5h v kuse, pak dalsi hodinku nacez mi zacal hulakat monitor dechu. Vse bylo v poradku. Byl v hlubokém spanku a dychal mělce jako kralicek, asi nejaky error. Nicmene po zbytek noci/rana uz zustal u me v posteli, aby mi funel primo do obliceje. Sice jsem uz neusnula, ale byla jsem klidnejsi. Dnesek zacal pekne. Rano jsem si stihla dokonce umyt vlasy a bez breku se nasnidat, vysat a poklidit. Pak prisla babi na hodinku, kdy jsem si zaridila rtg u zubare, koupila pecivo, vyzvedla balicky s mimi obleckami a s chuti si stihla snist obed a vytrit. Ted se jde zase papat, pujde s tetou na hodinkovou prochazku a mama si da nohy nahoru u filmu a bez vycitek!!! Vecer vari manzel, takze jsem uplne u vytržení a nadsena. Kez by byl kazdy den takovy fajn. Zitra to bude poprve v pracovnim modu, budu tri hodiny ucit (doma), tak snad nachvili zase vypnu od plinek
a presne jak rikas, kazde obdobi hodne rychle pomine. Jednou bude lip, podruhy hur, musim se s tim naucit pracovat…kazdopadne otazka sestry u pediatra v 6ti tydnech me dostala “uz mate zajety rezim”? Ehm, joooo, prebalit/nakrmit/vykoupat/pohrat si/pomazlit/vyvencit…ale nejaka organizace casu tedy faaaakt neni zatim mozna ![]()
@Nikca7
Tak pod Tebe bych se klidně podepsala 🙏🏻.
Já jsem holky strašně blbě nesla, že najednou nejsem a nemám vše “perfektní”, že nic nestíhám, že jsem úplně na 💩… umocnilo to samozřejmě třeba i to, že při jemném naznačení a “volání” o pomoc tchýni, která bydlí ob 3 baráky a je v důchodu, a očekávala jsem reakci, tak já Ti občas malou vezmu ven, nebo si s ni přijdu pohrát, ať si v klidu uvaris, nakoupis, uklidis, cokoliv… no odpověď byla, ze ona na to taky byla sama a musela zvládat… Tak jsem si jen tak matně vzpomnela, jak mi za ty roky, nejen ona, ale všichni z rodiny říkali, jak byla s klukama pořad u svých rodičů v domě, kde byl i její bratr, švagrová, jejich děti, starší od kluků a pořad někdo z rodiny, takže xy lidi, kdo mohl pohlidat, nemusela uklízet, nemusela vařit, nemusela téměř nic… “jen” mít děti a starat se o ne, a když kluci povyrostli, tak starší byl ve školce každy den od 3r a pak když měl on 5/6 a můj manžel 3, tak k němu přibyl i on… přesto, ze je cely život ženou v domácnosti, tak je oba “uklidila” do školky, aby měla klid na sebe, na úklid, na vaření, na nákupy a nakupaky, kaficka, chozeni po městě… nechápu a nedokážu si to představit, že bych se takto chovala, nase mami nás má 4 a nikoho nás nedavala do školky, učily jsme se jeden od druhého a od maminky a všechno jsme uměly… a propo ve školce jsem učila a nic jiného, než supl rodičů, co jsou v práci to opravdu není… Rodič s detmi taky muže tancovat, zpívat, cvičit, hrát hry, malovat, tvořit, spinkat po obědě 😂 atd.
No nicméně, tchyně mi za tech bez mala 5 měsíců vozila kočár 1× 45 min, kdy jsem potřebovala ke svému lékaři a malou jsem brát nechtěla dovnitř. Bohužel ten den nemohl mít manžel home off, jinak by se nekonalo ani to 🥺. Strašně mě to vůči malé bolí a trápí, až teď vlastně vidím, že jsou tchani celkem v tomto “chladni”, neprojevuji zájem a city o tak krásnou, šikovnou a hodnou vnučku, asi se ještě boji, že je tak malinka, manžel mě ujišťoval, že se to zlepší, že to je spis tím, jak je ještě miminko, ale miminko bude jen 1×… Sama vidím, co vše se za tech par měsíců změnilo a jak strašně rychle roste, že mě to prostě mrzí… moje maminka to k nám má 4h cesty a už malou v součtu viděla, chovala, vozila xykrat víc, než rodiče manžela, které máme de facto vedle. Když tu byla prvně, ještě než mi končilo šestinedělí, tak mi pomáhala, malou hlídala, abych si lehla, umyla se, atd, vozila, pomohla mi malé udělat a zavarit kopu domácích přesnidavek. Prostě, teď víc, než kdy jindy pociťuji a je mi lito, že ta blizkost rodičů není v našem případě obráceně… ![]()
Snad se to tedy zlepší, ale tohle mi moc nepřidává.
Sofinka je úžasná holčička, miluji ji nade všechno, kolikrát jen sedím a koukám na ni, jak spinka, jak si hraje, jak se směje a věřím, že je šťastné a spokojene děťátko, jen jak píše Niky, je to občas náročné a psycho… 🙈 😱 někdy jsou to prdiky, jindy zuby, pak zas spurt, nebo špatná nálada a vztek. Na prdiky…, za mě byl úplně super Baby calm, nejdřív jsem kupovala drahou Bio Gaiu, ale ta nám fakt pomáhala 00prd, alespoň na ty prdiky, ale jsou to probiotika, takže to k něčemu snad alespoň pomohlo
. Ono se to strašně zlepšilo, jak byla víc a víc akční, co prakticky jak sebou začala mrskat, tak už nepřestala a je čím dal větší tryskomyška, otáčí se všemožně sama, valí sudy, na bříško a z bříška se prakticky točí neustále, zkouší lozit, už strčí nozky/kolinka pod bříško a fakt se zvládá odšprtnout, odplazit, například se umi skvěle schovat pod prebalovak, abych litala po bytě a premyslela, kde jsem ji sakra nechala 😂 🙈, a pak se mi v podstatě vysměje, protože ji konečně po zvuku najdu
.
Bylo to těžký, po 3m se vše změnilo… a už jsem neměla nejhodnějši miminko na světě, přestala spinkat do 6/7, ale budila se ve 3/4, max v 5, co teď vstává klasicky už víc jak 14 dni, přes den nechtěla téměř vůbec, ale vůbec, od toho 3m, spinkat, byly tu i kamarádky s detmi 2r a víc, občas cely den a jejich děti spi daleko víc, než naše malá, byly z toho paf
. Sofinka dává přes den 2×30 min, max to bylo 1h, v noci od 21/22 vydržela do 3/4/5. A přes den opravdu neustále potřebovala mou přítomnost, vidět mě, byt u mě. Občas pomohlo houpatko v kuchyni, obcas jsem úklid, vaření absolvovala s nositkem, protože jednoduše beze mě plakala, obcas jsem vše chystala, dělala až večer spala, ALE nedoporučuji, to byl začarovaný kruh, šla jsem spát nejdřív ve 23, často okolo půlnoci a budicek byl mezi 3-5… Takze jsem po 14 dnech připomínala zombie… Problém byl, že od těch 3/4/5 prakticky nesla “vypnout”. Je jak pejsek na baterky, pořad v pohybu a u toho vydává zvuky a když se zastaví, stejne alespoň štěká
. Už je to s ni o moc lepší, ráno sice budicek 4-5, ale pak po kojení ještě usne třeba do 7/8, přes den se už zvládne na chvilku zabavit hračkami, hrou, plazenim, povidanim a když ne, tak se to proste beze mě doma taky nepo💩 a už se z toho nechci střílet ani já. Určitě vřele doporučuji všem perfekcionistkam dítě, mě to celkem úspěšně vyléčilo a to bych skutečně za 37 let teto “úchylky” opravdu nečekala
. Občas ještě mám “záchvat” a když mala usne, tak připomínám maniaka, protože přísahám, že se v tu chvíli stávam chobotnici na tripu a nevím jak, ale v jedné ruce mám vysavač, v druhé hadru, prachovku, ve třetí žehlicku, čtvrtou skládam prádlo a patou si s prominutím vytíram zadek, protože jsem mohla konecne a v klidu na wc 💩. Je to boj, ale holky, zvladame to nejlíp jak umíme a hlavně tak, abychom měly spokojene a šťastné miminka… ony fakt nebudou šťastnější, když se bude doma vše třpytit a lesknout, nebo se nezhrouti a neleknou, když se nahodou nestihneme namalovat, nebo když jen tak náhodou zjistíš, že na oběd, že ty domácí šaty… jsou ještě pořad noční košile
. Velké tajemství… miluji nás se všemi +|-, protože jsme jejich milované maminky, bohyně
a dáváme jim všechno, co můžeme a zvladame, pro ne bychom se rozkrajely… Takze i já uz kolikrát prdim na chobotnici na tripu a jen sedím a kocham se, co za zázrak se nám to podařilo… rostou tak rychle
. Moc všem držím palečky holky, hlavně klid a trochu te pohody
❤️️😘. Moc Vás se Sofinkou zdravime
.
@Elkapelka moc děkuji
Už máme dokrm 3krat denně, protože nepribirala, takže odstrikavam, ať vím, kolik toho vypije a prokladame to Sunarem a je spoko
mám málo mlika, takže tohle je pro nás vysvobození ![]()
Jojo, všude je něco, ta naše se sice budi jednou noci, ale hodinu ji trvá, než zabere ![]()
Opatrujte se ![]()
@Lucinta krásně napsane
. Taky je pro mě trochu šok, že najednou nemám tolik času pro sebe, i když je Natalka hodné novorozeně
. Ještě ke všemu musíme dokrmovat, jelikož moje mlíčko ji nestačí, takže s tím jsem se taky musela srovnat…plus na mě po porodu padl splyn, že 9 měsíců nosíme prvky v sobě a najednou je to mzikem pryč… No, milují nadevse, ale někdy je to náročné jak fyzicky, tak psychicky ![]()
Opatrujte se ![]()
@Majdasss
To je mi moc lito, ze mas trápení, no ono je to možná s tím UM potom tak trošku začarovaný kruh, možná jen bylo třeba Tě podpořit a motivovat pořádně rozjet laktaci, kojicim čajem, zkoušet mezi kojením odsavat/stimulovat, aby se tvořilo víc mlicka. Já musela občas dokrmit v porodnici, po císaři a komplikacich se mi pomaleji spoustela laktace, tak Sofince moje mlicko nestačilo a taky musela parkrat dostat UM, tak trosku tuším, jak Ti je, měla jsem velký strach, že nezvládnu kojit, budu mít málo mléka, nesla jsem to dost těžce, vše se upravilo doma 🙏🏻. Přála bych Ti, aby se to u Vás taky vše hezky upravilo a mohla jsi plně kojit. Často s tím UM je více potíží než při kojení… Hlavně at jste obě v pohodičce a spokojené ❤️️
.
@Lucinta moc děkuji za podporu
. Nám to v porodnici a ještě týden doma stačilo, ale pak malá málo přibrala a po mém mléku měla hned hlad, takže dokrmujeme UM a mezitím ji odstrikavam svoje, tu dávku co má vypít, protože podle mě to z prsu nevycucla no… a to docela funguje a konečně přibrala
.
Jojo, po císaři to je těžší, hlavně že už to máte v pořádku ![]()
Ahoj holky, jak pak se máte??
Nám už byl v neděli měsíce
hrozně to letí…Natalka už se směje a je moc šikovná ![]()
V noci spinká relativně dobře, ale když se jednou vzbudí, tak pak hodinu nechce zabrat
, to už mám někdy krizi
jak spi/ spaly dětičky vám?? Přišel nějaký zlom??
Nicméně už jsme na UM…moje mliko ji nestačilo no…ale je spokojena, příští týden jdeme na kontrolu po šestinedělí, tak jsem zvědavá ![]()
@Majdasss my dnes byli na 2 měsíční kontrole. Natálka přibývá krásně, už máme bez 20g 5 kg. Jinak naše noce jsou různé, většinou se odvíjí od toho jak spí přes den, když víc, tak v noci pak třeba nechce zabrat a usne až o půlnoci, ale zase třeba si drží první spánek 4 hodiny a pak po 3 hodinách a to už usíná hned po nakojeni. A někdy spí večer hned, ale zase pak po těch 4 hodinách nechce zabrat a pak třeba trvá 2 hodiny než zabere. Když byla přes den jednou dost akční tak vydržela spát i 6 hodin.
@Elkapelka to je panenka ![]()
Tak to máme dost podobně
snad se to časem nějak ustáli no…
My máme cca 3800 gramů, tak jsem zvědavá příští týden na kontrole ![]()
@Majdasss @Elkapelka Ahojda holky! My se mame krasne
kontrola v ti tydnech kvuli žloutence (a diky bohu je pryc), vazil 5.330g. Papa krásne a dokonce uz jsem zahodila kloboucky, uz to tolik neboli
odpoledne po 17h to mivame dost narocny, vetsinou rve jak tur az treba do 20, nekdy i dyl. Ted ma ale lepsi tyden a konecne me setri
nechci to zakriknout, ale noci mame naprosto perfektni temer od zacatku. Nejdriv se mi budil po 2-3h a ted? Vydrzi spat i 7h vkuse, jen sem tam knukne, ale vstavat nemusim
takze u nas vetsinou ted zabere kolem 21 a pak se budi bud ve 3, v 5 a v 7.30 nebo tu 3.h uplne vynechá a vydrzi az do te pul pate treba. Je to skvely, protoze jsem krasne vyspana 😇 pres den toho nestiham tolik; kolik bych chtela, ale s pomoci manzela tu mam hezky uklizeno, maly se ma jako v bavlnce a zvladam i doma par hodin ucit jako privydelek
uz se moc tesime na Vanoce, oblecky mame pripraveny
a na jaro take, planujeme si plavani ![]()
@Babybabe ahojky!! To je fesak ![]()
S tím spánkem to máme podobný
a odpoledne taky mívá krizi, než jdeme umyt
se ti prckove na nás asi domluvili ![]()
Je super, že stíháš i učit
. Domacnost je taky věcné téma, ale taky mám doma uklizeno, a dokonce i vánoční výzdobu a oblečky pro nás obě taky připravené ![]()
Holky krasne vam bobanci rostou..
U nas prisel zlom ve spani ve 4m kdyz zacaly rust zuby, jinak jsem to mela jak @Babybabe -maly zaspal kolem 9te a vzbudil se az ve 4-5,ach, to sk ted v 10,5m muzu nechat zdat 😂 😂 😂
Ja jinak nic nestiham, maly minuly tyden zacal pomalinku chodit aleje to jen par krucku vzdycky, kazdopsdne na 4 je rychly jak svist a musi se stale hlidat
Takze nemam ani adventni venec, ani vyzdobu, ani pernicly a ani nic
Aspon ze darky mam nakoupene. Jinak ma maly 10,5kg a skoro 80cm, je fakt velikan ![]()