Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Majdasss a všichni ostatní ❤️️
Ahoj holky, tak se hlásíme taky… Sofinka hezky roste, na 5m prohlídce měla 6,20 kg a 63,5cm. Už je to takové “jiné” miminko. Naše madam přestala spinkat přes den už někde po 3m, to dávala max 2× po 30 min, venku občas vydrží i déle, výjimečně se po procházce hned doma nevzbudí a ještě chvilku vydrží. Holt nechce aby jí něco náhodou uniklo, vše potřebuje vidět, vědět, kde se co šustne, říkáme ji, že je malá surikata, nebo agentka
.
Ale nepřekáží mi to, ráno po nočním spánku se pěkně nakojí, přebalim ji a ještě si cucne a většinou ještě usne cca 6:30-8, max 8:30. Tak se vždy nasnidam, nachystam/predchystam si oběd, někdy si chystám pro ni vyvary, příkrmy, zamrazim, nebo dam do sklenic a do lednice, nebo zavařim a teď jsem třeba dělala výzdobu a balim dárky, využívám toho, že můžu 🙏🏻…
Dobře už za toho téměř půl roku vím, že to je každou chvíli jinak…
V noci mi spinká cca od 21:30/22:30 do 5, občas do 6. To tedy spinkám taky
. Když ji trápí zoubky, nebo jsme po očko, tak se v noci budí uplakaná a chce se přitulit a třeba cucnout, to si ji pak nechávám u sebe a drží si mě za ručičku, pusinka ❤️️.
Přes den záleží dost na náladě, jsou dny, kdy mě potřebuje víc, chce se tulit, hrát si, mazlit se, no a jsou dny, kdy vydrží i chvilku sama, v ohrádce, na dece a hraje si, otáčí se, plazi se, nebo si ji vezmu do jídelny/kuchyně a dam ji do houpatka a u toho vařím, peču, uklizim a povídám si s ní. Někdy jsou lepší dny, někdy horší… Tlačí se nám zoubky, dole, už nás to trápí pěkně dlouho, ale už jsou alespoň ty dole skoro venku, perfektně valí sudy, plazí se a chce hlavně sedět 🙈 a pusu přes den nezavře… povídá a povídá 😂 🙈… Už dáváme příkrmy, ale vždy ke kojení, a postupně jsem zvyšovala dávky, už papá mrkvičku, dýni, jablíčko, broskev, banán, mango, občas přidám nemléčnou rýžovou kaši k jablku, nebo banánu.
O příkrm si sama řekne, máme na to znak, používá cca týden 🙏🏻 😇, jsou dny, kdy chce i k obídku i k večeři, jsou dny, kdy ji stačí jen kojení a jsou dny, kdy chce spíš večer, někdy dopo+večer. Ale prospívá, není ani vyžlátko, ani buřtík, je to tryskomyška naše šikovná a usměvavá ❤️️👸🏼.
Moc Vás všechny zdravím a přeji krásný adventní čas ❤️️🎄
@Lucinta toto letí
malá je krásná a sluší Vám to. Ty jo v 5 měsících a už tak málo spí přes den. Já jsem teď skoro ve 3 měsících ráda, že ještě přes den spí a mám čas něco udělat, jinak si furt žádá mou pozornost. My máme 20.12. kontrolu přesně na Natálky 3 měsících a dostaneme hexavakcinu. Chuderka ji dostane den před svátkem. Teda doufám, že budeme zdravé. Mě teď škrábe v krku, tak snad to malá nechytne a bere si dostatek protilátek z mléka. Jinak my už také spíme večer dobře. Někdy usne už v 8, ale v deset se vzbudí na papu a pak většinou uspavam do 11 a to pak spí aspoň do 3,0 nakojim a spí hned ještě tak po 3 hodinách až do 9.
@Elkapelka
Děkujeme ❤️️😘. No ona takto přes den nespinká od 3tiho měsíce, holčička naše zvědavá 😀, ale jsem vděčná za tu noc, po tom dnu to celkem bodne… Holt každé ditko je jiné… Většinou spinká těch 7-8h v noci v kuse, pak se probudí na kojení a pak si ještě max na 2h schrupne, přes den usne venku v kočárku, to vydrží spinkat i 2-3h, ale v té zimě s ní už tak dlouho nechodím po venku, to už je právě o nemoc. Taky se u nás přehnala rymička a taťka nám ještě kašle, já taky rýma a škrábalo mě v krku, malou jsem prvně musela asi 2 dny odsávat, a mazat okolí nosánku olejíčkem na rýmu,… trochu soplík měla, ale spíš z venku právě, bývala jsem s ni venku právě i 2-3h, aby si pospala.
Sofí by měla mít 6m kontrolu 12.12., ale jsk říkáš, uvidíme jak nám bude. Pak máme termín v lednu 9.1.. Tak držím palce, ať je malá v pořádku, mě je Sofí po očko 2 dny taková přejetá a častěji pláče, bolí ji většinou místo vpichu, jinak horečky nemívá 🙏🏻 😇. U naší Dr. se s očko začíná celkem brzy, hexu 1 dostala v 9TT. Teď už je minuly měsíc po 2. dávce… ale záleží dost doktor od doktora a co vše dáváš naočkovat. My to máme takto, protože doktorka nedává 2 očkovací látky naráz = do obou stehýnek, pokud chceš i něco z nepovinneho. A kontrolu máme každý měsíc a ne podle průkazky, tak to hezky vychází… že je nějaký “oddych” od očkováni 🙏🏻.
@Lucinta taky máme kontrolu co měsíc, ale doktorka začíná právě až na 3 měsících s hexou, ale nepovinné nedá najednou ale s odstupem podle reakce na hexu. Tak si říkám, že je to taky celkem rozumné než vše najednou
my právě do teď taky zdravý, tak doufám, že to malá obstojí nebo se ještě stihneme vykuryrovat do 20. ![]()
@Lucinta to bych nezvladla. Maly zacal v 10’m chodit ale spi 3hodiny plus minus denne uz fakt dlouho. Mala je krasna ale jak jsi psala, ze neni vyzlatko, vzdyt je uplne hubena
A navic velmi popredu, jestli si v 5m ze ctyr sama sedne, sikulka ![]()
@Lucinta Ahojky
strašně to letí… pamatuji si, jak se Sofinka narodila a už ji je 6 měsícu ![]()
Ten spánek je koukáme všude věcné téma
. Naše Natálka bude mít 2 měsíce a přes den spí spíše taky po 30 minutách a v noci jak kdy… podobně jako Sofi, akorát má někdy stavy, že se vzbudí třeba ve 3 a nechce třeba hodinu zabrat
, ale jinak si taky nestezuji
. My jsme na šestinedělni kontrole měli 53 cm a 4 kila
. Kyčle máme taky v pořádku ![]()
@Nikca7
Děkujeme
, no neboj se, podbradek, tvářičky a faldičky má 😂, jen tedy mnohé děti mají větší 😂. My jsme s manželem taky nebyli žádní velikáni a jak jsem hezky za poslední roky na hormonech atd narostla
.
S tím sedem je to tak, že se do něj přitahuje = sama se chytne v košíku boku, nebo když se plazi/lozi, třeba u nás na chalupě na posteli, tak se chytne své postýlky a snaží se tak přitáhnout, u mě v náruči si sedá hned, že se přitáhne, to už hajat nechce
. Potřebuje vše vidět a vědět a zkoumat, no a z leže se ji to holt nelíbí. Ale když ji nechám, tak v sedu vydrží hezky sama, jen je to někdy komické, začala si zkoumat nohy 🙈, z lehu si je přitáhne a strka si palce od noh do pusy a když sedí, tak se někdy naopak položí až na nohy a zase se hlavou přitahuje k nohám a rukama je zkoumá, nejlepší jsou barevné ponožky 😂. No legrace ji pozorovat.
Ale jinak máš pravdu, je to tryskomyška… no můj brácha si stoupnul a začal chodit už v 7m a to nechtěl sedět a mami si říkala, jak mu vše trvá a já už taky “litala” v 9m, u manžela v rodině byli s tímto pohodlní a líní 😂, tak asi bude v tomto do naší strany
.
No já jsem odjakživa dost akční a aktivní, tak není divu, že je akční i Sofinka
❤️️. Alespoň s námi bude držet krok
. A ono se zvykne asi rychle na to jaké je dítko
. Ale pravda, taky bych to někdy brala klidnější
.
@Elkapelka
Tak přeji holky, ať jste zdravé ❤️️🙏🏻 🍀 a vše proběhne 20. v pohodě 😘.
@Majdasss
Ono si to pořád všechno sedá, mění se to u nich celkem rychle… A ano, i to strašně rychle letí 🙈 😱. Sofí když se probudí okolo té 5té, tak se nakojí, pak ji přebalim, během toho “pokecáme”, pak si ještě cucne a výjimečně usne hned, dnes vstala před 4 a znova usla až v 6, takže někdy je to rychlejší, někdy holt na dýl.
To je krásný, to má Natálka podobně jako měla Sofinka v 6tt, měla 4100g a 55cm. Tak ať dál krásně roste a dělá Vám jen samou radost ❤️️.
@Lucinta přesně, důležité je si to hlavně užívat ![]()
Naty právě taky někdy usne hned a někdy za dvě hodiny
koukám, že je to docela běžné u prcku ![]()
My ji ještě nedáváme do postýlky, ale máme takový košík, který je fajn a v něm spinká ![]()
Děkujeme, vám take ![]()
@Majdasss jeee mi máme taky košík právě a v tom spí nejvíc, právě že ji uspává to ježdění jako v kočárku. Obávám se, co bude až z něj vyroste ![]()
@Majdasss
My máme taky košík v obýváku 😇, sice je fajn, že se s nim dá přejet i do jídelny a kuchyně., jen ho teda moc nevyužíváme, Sofči nevyhovuje, že přes něj není vidět 😂 a hlavně už nám je téměř malý, sice to je rozměr 88cm, tak si člověk říkal, že to bude tak do roka určitě, ale to je vnější rozměr košíku, uvnitř to je tak maximálně 68/70, co jsme dnes měřili Sofinku, tak už má určitě 65cm. Vědět to, tak to člověk ani nepořizuje, kvůli půl roku 🙈 a byla v tom na nějaký delší čas jen párkrát…
Ale od prvního dne, co jsme si ji přivezli z porodnice spinká ve svém pokojíčku a ve své postýlce. Ví, že jsme hned vedle, vidím ji na chuvičce a slyším, protože je ode mě asi 5 kroků, občas se jdu i tak mrknout, no a ráno si princezna hezky hraje s kolotočem a povídá si a čeká až přijdu ❤️️😍 😇. Právě vím, jaký je většinou problém potom děti učit spinkat u sebe v pokojíčku a ve své postýlce, když jsou navyklé jinak… a tohle se x kamarádkám osvědčilo, tak snad to tedy bude u nás dál v pohodě, alespoň v noci 😇 🙏🏻.
Ono je vidět, jak je každé dítko jiné, co se jednomu líbí, tak druhému nemusí. Hlavní je, když se přijde na to, co mají rádi a co se jim líbí a jsou potom spokojená děťátka ❤️️🙏🏻 😇.
@Lucinta je to sranda jak je kazde dite jine no
Maly mel v 6m 72cm
Kazdopadne ja ho neposazovala dokud si nesedl do spravneho sedu pres 4,max na chvilinku na klin.. A jak si strkal palce do pusy to bylo vtipne
Kolikrat otevrel pusu jednou na lzicku a podruhe hned na nohu
Tal se s malou alespon nenudite, pro me to bylo peklo do 8m nez zacal lezt, to jsem si to teda neuzivala vubec, bohuzel. A ja bych byla rada kdyby jeste nechodil a jen lezl ale bohuzel. Cim driv zacne dite chodit tim hur - neni rozumne, nema tolik koordinovane pohyby apod. Kdyz vidim deti, co zacalY chodit az treba ve 14m tak je to velky rozdil oproti tem, co chodi pod rok alw tak co uz, nezastavim ho
A opravdu te obdivuji, ze spis bez male, ja si to nedovedu predstavit mela bych strasny strach a stale nejswm pripravena, chlap uz samozrejme ano
Jak je u Vas jinak? U nas je mraky snehu!