Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Elkapelka @Babybabe
Ahoj holky, dovolenou je třeba čerpat mezi mateřskou a rodičákem, oficiálně se o ni podává žádost zaměstnavateli, co se přikládá na účtárnu. Až po vyčerpání dovolené se čerpá rodičovský
. Jen pozor na to, počítat si mateřskou od kdy jste nastoupily a ne od porodu. Moje kolegyně na to třeba zapomněla, že nemůže počítat od porodu, ten zbytek, ale od kdy nastoupila, před předpokládaným TP, přenášela a lišilo se ji to o 14 dni, které teď nějak řeší… Naše super účtárna tohle za ni nekontrolovala
.
@Linusren
Moc gratuluji a držím palečky, mám velkou radost 🙏🏻 🍀 ❤️ 🫶🏻.
@Lucinta Jojo, je to jak rikas - podat zadost o cerpani dovolene zaměstnavateli. Mne ale ucetni rekla, ze to vyresime az koncem unora, coz uz musim mit davno podanou zadost o rodicak. Tak snad se to nejak spatne nepotka a neokradu se 🙈
@Babybabe snazim se snazim se setrit
vcera to ze me docela spadlo, po te kontrole
takze ted si to budu uz uzivat
![]()
@Linusren strach uz budes mit asi porad holka, ani po porodu to z tebe nespadne
nejdriv se bojis, abys otěhotněla, pak se koepes vsech screeningu, obecne, abys odnosila, aby byl proto bez komplikci a kdyz je venku, tak aby dobre paplo, kakalo, nebylo nemocne…porad neco ![]()
@Babybabe to mi je naprosto jasny, ze strach uz bude vlastne cely zivot
samozrejme, ze ted se budu bat tech vysledku u orvniho screeningu
ale ten pocatecni strach opadl a jsem rada
akorat mam uz teda prkne nafoukly bricho ![]()
@Babybabe
Tak na účetní bych v tomto případě opravdu vůbec nespoléhala, obzvlášť ne teď… nemůže vědět o každém zaměstnanci z hlavy všechno, ani to kdy co potřebuješ podat/čerpat atd, podle mě se Tě jen trochu chtěla zbavit a jen nechtěla řešit teď v lednu, nebo prosinci, kdy má většina účetních a daňařů nejhorší měsíce za rok
… na tohle si musí člověk myslet a řešit sám. K tomu úplně účetní nepotřebuješ 😘.
Přeci jen, je to Tvoje dovča a Tvůj rodičák, = Tvoje penízky, musí Ti vše hlavně navazovat. Na žádosti o rodičák píšeš datum od kdy budeš čerpat = datum po skončení čerpání dovči a žádost o dovolenou, respektive její čerpání bys taky měla správně poslat ofiko alespoň 14 dní předem zaměstnavateli, na netu jsou pěkné šablony.
Tam píšeš mimo celkem kopy info, i to kdy jsi porodila, podle toho tedy kdy Ti končí mateřská, od kdy do kdy tedy budeš čerpat řádnou dovču, a od kdy máš rodičák. Ale počet dní zbývající dovči bys měla vědět přesně z vyplatnice/lístku kolik máš zůstatek. Na tom účetní nic nezmění
.
To by Ti mělo chodit každý měsíc i s tou nulou od zaměstnavatele
… jsi jen na mateřské, neskončil Ti poměr, co tak vím, tak běžně všem chodí… Tak držím palce ať se vše vyřeší a stihne ❤️.
@Lucinta ono se koukám názory dost rozchází, v plno diskuzích jsem četla že rodičovský příspěvek lze čerpat i při čerpání dovolené, jen rodičovská dovolená navazuje na řádnou dovolenou
že to tak plno maminek udělalo a za ten měsíc jim přišel jak příspěvek tak peníze za dovolenou ![]()
@Nikca7
Tak Sofí je taky mazlik, pořád se s námi mazlí, dluchmá, lozí po nás, pusinkuje nás, nebo když si ji po té 5/6 beru k nám do postele, tak si chce chvilku povídat a blbnout a pak si zaleze ke mě a usne mi v náruči, to je teď asi největší novinka a pro mě doják ❤️ 🥹. V noci ji buď říkám pohádku, broukám, nebo pustím relax hudbu, co zná z bříška a usne mi v náruči, tak ji pak jen přenesu do postýlky. Nebo si rovnou sednu k postýlce a drží se mě za ručičku, druhou ji hladím a tak usne. Je fakt že občas v noci zakňourá, tak kouknu na chůvičku a případně jdu kouknout za ni, utěšit, pohladit, pochovat, když se probudí pláčem, že se ji něco zdálo. Někdy mám taky cukání, že bych ji chtěla mít u sebe… takže občas, když má špatnou noc, tak si ji nechávám taky u nás, přeci jen, člověk chce aby cítila jistotu a oporu v rodičích.
Ale jinak většinou spinká hezky. Na chalupě ji mám hned vedle sebe, taky kdykoliv na dovči, pobytech, na cestách…
Teď byla chudinka poprvé nemocná, chytla po svátcích ode mě 🥺. Přijeli jsme na chalupu zdraví, holt rodinná setkání jsou “radost”, nikdy nevíš, kdy Ti kdo co kromě darecku přinese
. No a když už jsem z toho lezla ven, tak lezu pomalu po stěně, protože mě začala trápit poslední 8ka… moje jediný trápení se zubama, za to to vždy teda stalo za to. Zítra jdu na trhání a fakt se těším, že se mi pak uleví, alespoň teda od te bolesti 🙏🏻. Jak je na nic mě, tak je malinká taky plačtivá a já bych brečela teda už taky
🙈. Bolí ji zuby, leze ji jich naráz už dohromady ani nevím kolik 🙈, do toho ta nemoc a samozřejmě, to by toho pořad bylo málo, takže ještě půlroční růstový spurt, prostě paráda
. Naštěstí je od včera odpo se mnou doma manžel, tak v případě nouze malou předávám jemu
. Tyhle 2 týdny bych si teda klidně odpustila… Strašně za poslední 2 měsíce vyrostla 🙈 😱, na konci listopadu nám ještě byly v pohodě dupky 62, co je nám na těle úplně krásně, tak alespoň bodyčka ještě odnosí, na délku 68ka byla fajn… no poslední týden ji už ze třetího pyžamka 68ky vylezly palečky 😂, takže na délku je nám kvůli dlouhatanským nohám krátká i 68ka 😱 😱 😱, no i v te ale vypadá komicky, má ji volnou, no a 74 by asi byla fajn na délku, ale jinak ji má jako stan. Holt je to tryskomyška, kojená + prikrmy, tak tolik nepřibira, ale do délky teda sranda. Na půlroční prohlídce měla 6,52 kg a 66cm. Takže jsem vděčná, že máme tolikatery šatičky, ty jsou ji pořad krásně i 3-6m a punčocháčky 74ky a na 9mesicu
. Strašně se vytahuje 😱 🥹. A co Vy? Jakpak se mate? Co Vánoce?
@Elkapelka
Tak pokud vím, tak to je přímo definováno i v zákoně kdy lze a za jakých podmínek čerpat rodičák. Ono je to výhodnější i časově = tou dovolenou si prodlužuješ čas doma s prckem, když mas třeba zbytek mesic. Hlavně když máš jiný příjem, tak na rodičák tehdy nárok nemáš. A za dovolenou je příjem ze zaměstnání, to není nic jiného… mám doma daňového poradce přímo z komory 😇… Tak by to měl byt správný postup = mateřská/dovolená/rodičák.
Jinak to je jasný, že Ti třeba za 1 měsíc přijde i mateřská i za dovču i za rodičák. Já měla týden ještě mateřské, přes 2 týdny dovči a zbytek par dni rodičák. Většinou Ti to ani nevyjde přesně od 1niho.
@Lucinta našla jsem tohle:
Souběh rodičovského příspěvku a čerpání dovolené (resp. pobírání náhrady mzdy za dovolenou) se nevylučuje.
Jen nesmí prostě najednou být dovolená a rodičovska dovolená ![]()
@Elkapelka píše:
@Lucinta našla jsem tohle:Souběh rodičovského příspěvku a čerpání dovolené (resp. pobírání náhrady mzdy za dovolenou) se nevylučuje.
Jen nesmí prostě najednou být dovolená a rodičovska dovolená
Ono na rodicaku stejně můžu být max do 3 let dítěte, když se nedohodnou v práci jinak, takže vlastně do 20.9. 2025
A rodičovský příspěvek chci vyčerpat co nejrychleji ![]()
@Elkapelka
Tak ono asi záleží jak se taky dohodneš v práci, doma můžeš byt i 4r. Ono víc než jestli Ti přijde současně za dovču a rodičák pak záleží jak to máš vše poskladané. Problém je, když má ženská třeba pár měsíců pěkný plat, pak max výši mateřské a ještě čerpá dovču, rodičák nehraje roli, ale ve finále pak muže mít z toho všeho vyšší příjmy, než zaplatila na daních a bude vracet daně. Vše kromě rodičaku se počítá do příjmu… Tvůj záměr peníze nechat dělat peníze je asi fajn; tak to máme i my s každou volnou kačkou, jen momentálně je na světové burze takový výplach, že pochybuji, že by to za téhle situace mohlo byt nějak výhodné. Sami máme penízky ve světových a tuzemských akciích, fondech atd… a je to poslední půl rok víc k pláči než k radosti 🙈, určitě bych si v tomto nechala velmi dobře poradit, mám manžela ekonoma/daňaře a v rodině další 2 ekonomy a jednoho vyloženě investičního makléře, takže naše sobotní obědy se hodně často točí okolo investic, akcii a fondů
, pro nás ženský velká “zábava”, ale za ty roky už tomu snad i rozumíme, za chvilku bude tátovi radit i malá. Nejlepší ochrana peněz momentálně jednoznačně nemovitost, třeba i garážové stání, malý byt, ale ani to garážové stání už asi za 300 nepořídíš… Taky teď člověk hodně přemýšlí kam a jestli vůbec přisypávat.
Určitě doporučuji si investiční příležitosti hledat raději sama/sami, než přes banky, bankovní poradce, atd… Ti se na tom rádi a pěkně napakují, švagr ředitel banky rád xkrat potvrdil 😂 a ani zhodnocení nebývá tak vysoké…
Každopádně mi pak dej prosím vědět, jestli Ti schválili zrychlené čerpání, mám za to, že po novu lze čerpat jen maximum Tvé denní vyměřovací částky x měsíc, cca to co Ti chodilo ako mateřská. Alespoň tak mi to přišlo i na rozhodnutí z pracaku. Proto jsem se po tom už nepídila
, když to mám černé na bílém, jinak bychom taky vrazili raději do domečku, musíme upravit terén na “zahradě”, ehm poli okolo domu.
@Lucinta jee hezky si to popsala, asi ani nepočítám že bych čerpala víc jak teď mateřskou, takže žádné velké investice, šlo by to čistě jen na spořicí účet, vždy ta částka navícod částky, ktera by mi chodila 3 roky půjde na spořicí, jde je teď úrok 6%.