Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Holky, moc vsem dekuji za podporu!!! Uz jsem se vybrecela a zase mi je fajn
Uvidime co nam dal zivot pripravy:D
@Weki Ahoj, tak jak ti je, všechno už v pořádku? Kdy jdeš na další kontrolu? Já v úterý teprve na krev. Test trochu zesílil, už je to čárka a ne duch
Dva dny mi bylo dost nevolno, ale teď už druhý den dobré.
@elizcooper @dehors Holky a co u vás? Testujete dále nebo čekáte až na krev?
Chtěla jsem počkat ať na to nemyslím, ale to stejně nejde. Testuju teď každý den
jsem klidná jen když vidím že je čárka silnější a nemizí ![]()
@Hannah40 Díky za hezká slova. Je poteba tohle číst, nejen ty neúspěchy. ještě jednou díky a přeji vám všechno dobré.
@ibetula Ahoj! Já taky testuju každý den (ráno) - je to pro mě taky přijatelnější, než kdybych nevěděla. Došly mi Mamatesty, tak dneska jsem měla prvního Dr. Maxe. Vím, že to nejde úplně srovnávat, ale stejně mě zneklidňuje, že čárka není silnější. Taky mi ustaly ty „menstruační“ bolesti a občas mě tam spíš píchne nebo řízne. Asi plaším, ale mám v sobě sice morfologicky perfektní, hatchující blastocystu kvality AA, ale geneticky poškozenou (je po PDG). Lékař i genetik mi doporučili to zkusit, že poškození se třeba neprojeví a když ano, tak příroda si s tím poradí
. Takže o to větší nervy. Navíc je to můj poslední pokus (3. IVF a z něj jediné embryo, před tím 6 blastocyst v KETech a nic…). Dál už bych se na to vykašla, už mě nebaví, že se můj život posledních pár let točí jen kolem hormonů, vyšetření a embryí.
@dehors Já mám zase jen Dr.Maxe a nemám Mamatest, tak nevím jestli je v tom rozdíl, ale v ovulačních testech dost rozdíl byl, tak možná ano. Čárky mám stejně tmavé
taky jeden den jsem měla pocit že je snad slabší, pak zase jednoznačně silnější. Ono taky asi záleží kolik večer / v noci piješ, jestli děláš test každý den ve stejnou dobu. Já to tak přesně nedodržuju, jak se probudím tak dělám test. Bolesti mám úplně stejně, menstruační ne ale to píchnutí občas, u syna jsem měla v 1.trimestru taky, to bude normální
To je možné že se genetické poškození neprojeví??
Tak tomu už nerozumím, ale asi to není nějaká velká vada když ti to doporučili zkusit?
Mě zase říkala genetička že sice mi určí zdravé embryo, ale že stejně může ještě v děloze „zmutovat“ tak stejně byh měla jít na aminocentézu ještě v tehotenství
Nakonec jsme PGS nestihli tak jsme bez genetiky.
@ibetula Prý v různých testech je různé množství barviva… Ale to je jedno, Dr. Maxů mám teď dost, tak už budu testovat jen s nima
. A je jasné, že je to i pitím, pauzy od posledního čůrání atd. Ale stejně člověk zapochybuje… Jsem ráda, že máš taky to píchán v břiše
. Aspoň si můžu myslet, že je to fakt normální. Prý je běžné, že lidi mají různé genetické vady a vůbec o nich nevědí, nebo se projeví nějak malinko (např. srůst prstů), může to být taky tak, že poškozené jsou jen některé buňky v těle (třeba 30, 50 %). Je to jen vada na raménku chromozomu, žádná trisomie (jako např. Down syndrom) atp. Každopádně je jasné, že pokud se to bude dál vyvíjet, tak budu hodně geneticky sledovaná. Dítě s postižením bych nechtěla.
Jinak zítra ráno půjdu možná do synlabu na krevní testy. ve středu mám test v car, tak abych mohla porovnat růst.
@dehors Tak snad to nic nebude, když se tak hezky chytilo.. to máš asi pravdu že lidi mají ledacos a často o tom ani neví. Já jsem zvědavá jestli mi něco najdou
pořád čekám na výsledky svojí genetiky. Nemám ale představu, co tam z té krve zkoumají, všechno určitě ne, jen asi ty nejčastější dědičné nemoci, co bych mohla předat dítku.
@ibetula jj, myslím, že testují jen právě ty přenosné - tedy jestli vy jste přenašeči. Co se stane v břiše - jak už jsi psala - neovlivníš. Ono tedy to, jak embryo „vypadá“ (morfologicky) nemá s tím, jak je na tom geneticky moc společnýho. Třeba děti s Downem prý bývají morfologicky moc hezká embrya. Já jsem minule měla 3 krásné blastocysty a jedna z toho byla s Downem a jedna s Edwardsem…
@dehors Ach to jsem ani neměla číst
Pořád se uklidňuju že i ve věku 35+ je to přeci jen malá pravděpodobnost. No tentokrát mě amnio asi nemine. Svého času jsem ji odmítla při riziku Downa 1:17, ale bylo to jen z tripple testu, vše ostatní ok. Genetička když to slyšela, málem spadla ze židle
Teď už bych takovou odvahu neměla, když vím co to je postarat se o jedno zdravé.
Ale tak nevím proč se strašíme
Teď se musíme těšit na krev a pak na tlukoucí srdíčko ![]()
@Hloskyna mám z Tebe radost!!
![]()
@ibetula mě je pořád stejně, nového nic
Asi si nechám vzít v úterý krev, jen pro jistotu zda to stoupá..Štěstí přeje připraveným, v pátek máme ultrazvuk, tak ať tam pak neodpadnu.
@Weki A kam chodíš na krev, do nemocnice? Jako samoplátce jsem slyšela že se dá, ale nikdy jsem to nezkoušela. Já myslím že to je v pořádku, teď jsem někde viděla tabulku že nejvyšší hcg je asi 30-70 dní po oplodnění, takže tam ještě nejsi, to by sedělo tam mi bylo fakt špatně, pak to téměř zmizelo jak zase klesá v druhém trimestru.
@dehors V pohodě, to jsem myslela i na sebe
abychom nestrašily ostatní maminky. Ale nakonec každá informace dobrá myslím.
Tak taky posílám testíky, na fotce je to trochu méně vidět, ale ten dnešní už je krásný
Zítra krev.