Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Wobludka: ja som do prveho IVF isla absolutne neinformovana…,ale presvedcena, ze si domov privezieme dvojcatka ![]()
Teraz sa zakazdym modlim, aby to zvladli vajicka, aby boli nejake embryja,..,aby prislo k transferu…a MS nezacala…
Tak s tym bojom sme na tom rovnako…urobime, co je v nasich silach…
A chodi uz do skolky???
Ahojky holky - mě čeká spíš až říjnu první IVF. Děti ještě nemám a pevně doufám, že to vyjde. Takže pro mě to bude uplně vše nové. ![]()
Ahoj MR,
Ked som nemala malu, tiez som nevedela pochopit zeny, ktore tuzili po druhom a nedarilo sa…ved jedno uz doma maju…teraz to uz chapem…
Mate peknu zasobu
Urcite je medzi nimi surodenec ![]()
Eveny: vela stastia ![]()
@Anavi já zase byla přesvědčená o tom, že až budu konečně těhotná, tak už bude všechno v pohodě
Do týdne mi pěkně sklaplo
Taky mi bylo trošičku líto, že se nechytly obě, jak jsem pak za to byla vděčná, když malej ve 27tt lezl na svět (naštěstí jsme ho přemluvili
) ![]()
chodí, chodil už loni
bydlíme na vesnici, takže to problém sice byl, ale podařilo se. Pro nás to bylo dost důležité v tom směru, že pokud otěhotním, do porodu neopustím postel, takže bych se o něj nemohla starat - a manžel samozřejmě nemůže přestat chodit do práce. Minule se o něj starala převážně sestra na mateřské (a babičky), jenže ta má teď další dítě.
@Eveny pro mě je spousta věcí taky absolutně nových, vývoj jde v tomhle směru hrozně dopředu, což je moc dobře… třeba některá naše embrya se rozpadla proto, že byla použita metoda, která se dneska už nepoužívá, takže ta šance je zase o něco vyšší ![]()
@Anavi A Tvojí malé je kolik? Náš kluk je teď na prázdninách a je to hrozné ticho, nechápu jak jsme mohli vydržet tak dlouho bez dětí… Kdo ještě dítě nemáte - a máte slušnou prognózu - zatněte zuby a vydržte, stojí to za to
Ikdyž jsou dny, kdy bych ho nejradši strčila do babyboxu ať je sebevíc vymodlený
![]()
@wobludka hele slušnou prognózu, to jsi mne trochu pobavila, my před 1IVf měli katastrofické snad všechno, já bez menzes, ovulaci moje vaječníky asi nikdy nepoznaly, měla jsem dle laparky malou a nevyvinutou dělohu, polycystické vaječníky, protilátky na embryo a spermie, manžel katastrofický spermiogram… a klaplo to na první pokus
, bohužel nyní, kdy se mi po porodu cyklus srovnal, dokonce jsem měla občas i tu ovulaci, manžovi se lehce spg zlepšil (i když pořád žádná sláva na přirozené otěhu) a už jsem měla dva kety plus 1IVF a nic
, takže u mě asi líp fungovalo, když jsem nefungovala
![]()
@Anavi děkuji moc a i tobě přeji to samé
@wobludka jinak souhlasím, ten boj opravdu stojí za to, dítě je největší štěstí co nás může potkat a pro nás, kt. podstupují IVF to platí stokrát víc, protože to štěstí si musíme vybojovat od začátku až do konce… A víte co mi tuhle řekl můj syn, kterému jsou dva roky a 4 měsíce? Ráno když chtěl, abych vstala a já se pořád nemohla tak nějak probrat, tak na mě volá, „mami, vstávej ty líná potvoro!“ ![]()
@wobludka můžu se zeptat co máš za problém, že budeš muset ležet celé těhu? Jinak koukám, že máš za sebou potrat 19tt
![]()
@MR Tak s tou hláškou je to fakt super. To ses musela zasmát a okamžitě se i probudit… ![]()
@MR no já jsem měla spíš na mysli, když se příčiny neplodnosti IVF příliš obejít nedají
Vám se toho sešlo opravdu hodně, ale i tak si myslím, že smysl to má. Ikdyž zase to ber, že napoprvé jste měli kliku - a každý transfer se nepovede ikdyž je embryo krásné a vše perfektně nachystané…
takže kdo do toho jde poprvé - tak u IVF je strašně moc věcí, které musí klapnout, ale nikdy to neprobíhá úplně naprosto ideálně, takže se nemusíte hroutit, když se někdy něco trochu nepovede - já jsem měla třeba na první kontrole hrozně málo folikulů, dr. nade mnou kroutil hlavou, že je to fakt bída, no a nakonec jich bylo nádherných 24. Včera mi dr. povídal, jak hrozně záleží na provedení transferu - a u mě se dr. zaboha nemohl dostat přes branku ačkoliv to nikdy předtím nebyl problém. A taky jsem měla tuším drobnou cystičku, snad poprvé v životě. A dobře to dopadlo ![]()
Kdyžtak je to v deníčkách, jsou 4, Případi I-IV
https://www.emimino.cz/…adi-i-10032/
https://www.emimino.cz/…di-ii-10068/
https://www.emimino.cz/…i-iii-10106/
https://www.emimino.cz/…di-iv-10154/
ve zkratce trpím na extrémní celotěhotenské nevolnosti (hyperemesis, umím zvracet i 20× denně celé týdny), ve 27tt mi povolil čípek, takže až do porodu (v termínu) na gynipralu (kdo neměl tu čest, tak k tomu se musí brát léky na srdce, nemůžete se pořádně trefit lžičkou do pusy…), u druhého i hematom a pak ten nešťastný velmi nebvyklý a neobjasněný potrat, jeden dr. se přiklání k syndromu náhlého úmrtí v prenatálním stádiu, druhý k nevysvětlitelnému selhání placenty. Prostě taky případ no
![]()
Jó hlášky, se kolikrát tlemíme celé hodiny ![]()
@wobludka pane jo, to jsi měla těhu tedy opravdu hodně náročný, to jsem si myslela sama, jaký to bylo peklo, ale proti tobě jsem si mohla pískat… Jen celý první trim. jsem krvácela a to festově, měla jsem hematom, lilo to ze mě fakt dost a nevěřila jsem, že se dítě může udržet.. a pak už to šlo, jen jsem měla obrovské břicho, malý mě kopal do močáku a furt jsem chodila čůrat, snad stokrát denně, ale i přes tu nevyvinutou dělohu jsem ho donosila… a s tím ET na tom něco bude, u tohohle IVF to byl horor, třikrát se mi tam nemohli dostat, bolelo to jak čert a taky to podle toho vypadalo, začla jsem špinit 5 den po et a 7 se rozjela ms, i můj dr kroutil hlavou, že to nebylo úplně standardní…
Jo a připomínám kdo ještě nevíte (je na to tu i diskuse), od 1. září výrazně podraží (o 7-8 tisíc) některé (bohužel ty moderní a nejpoužívanejší) stimulační léky, tak se poraďte ve svých CAR a zvažte případně zda nekoupit léky s předstihem ![]()
@wobludka jo to už někde psali holky, je to masakr, jak se ty „hrazené“ pokusy prodraží, jenže já už do stimulky nejdu, mam mrazáčky a pak už jedině nějakou minimálku… gonalu a podobné s prominutím sračky do mě nikdo nedostane, min. měsíc jsem píchala puregon min. dávky a měla jsem náběh na OHSS jak vyšitej a ta bolest po OPU byla horší jak po císaři
, ale každá reagujeme jinak
@MR no já budu mít gonal
záleží jak kdo reaguje no, mně se osvědčil, pořád patří k těm lepším, tak u něj zůstanu ![]()
@wobludka jo časem do toho možná půjdu znova, pokud mrazáčci neklapnou, ale máme jich 6 tak pevně doufám, že se nějaký chytne… ten puregon asi taky není špatný, ale prostě jsem měla tu reakci obrovskou, 37 folikulů a břicho jak v 5 měsíci
, vypadala jsem jak těhotná a bohužel nebyla…ale strašně mě sebralo to, jak brzy jsem začla krvácet, přišlo to strašně rychle… prostě týden od ET jsem věděla, že to nevyšlo a v době, kdy jsem měla testovat jsem měla už po menstruaci…
![]()