Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@Lasislava1 Já jsem normálně celá vyklepaná. Už to prostě nedávám. Úplně mě vyplašila. Zatím mám všechno ok. Ale mám ti takovej dojem, že jako u nás takhle posílaj všechny v tomhle věku. A já si ten krevní test, raději zaplatím, prostě abych měla klid. Jsem nervově už na tom dost špatně.
Pořád jen ležím a ven, už ani nejdu. ![]()
@Martina225 Já Ti rozumím, já se té plodovky taky hrozně bála a včera jsem celá napjatá čekala, co mi zavolají. Oni v tom testu právě zohledňují i věk v den porodu a to já jsem jen o rok mladší než ty a testy vyšly dobře, takže bych spíš volila tento typ testu a pokud by vyšel dobře, neřešila bych to..
@ta Mišel Na prebalovani doma budu mit bambinomio latkove pleny svrchni kalhotky muzou byt jakekoliv a na vylety a tak budu mit jednorazovky. Pampers coton.No a tak nuu.Jako Kdyz jsem to rikala holkam, v okoli, tak to bylo hned aniz by o tom neco vedeli, jezis vyvarovani, zehleni blablabla…O jenze ty novoobe se perou na 40-90stupu, kdyz mame sisicku jsou hned suche kdyz ne tak schnou tak den dva, zehlit se dle materialu tez nemusi. Prebaluje se stejne a pere 1-2× za tyden.
Nuu… skladani, vkladani prebalovani uplne stejne jako u jednorazovych.
![]()
@ta Mišel píše:
A kdyz jsme u tech anket. Cim mazete brisko a dalsi partie? Necim specialnim pro tehotne, nebo beznymi kremy? Podruhe tehotna kamaradka tvrdi, ze je jedno cim. Taky se k ni zatim priklanim.
ja mazu Garnierem cervenym, pred tim jsem mela Niveu s Q10 a pred tim elastic-Q pro tehotne a vsechno maze stejne, jen na bricho too davam vic.
@Lasislava1 Já už jsem na screeningu byla…
ale úplně mi dali brouka do hlavy
![]()
@Martina225 Me tez nasel ve 12tt jeste zbytek zloutkoveho vacku. Podle me asi normalni.
Pri stimulaci a po ni tam byla endom. cysta na pryve strane dole asi tam zutala jelikoz me to presne tam kde byla boli z asi tysen. A pora.
![]()
@Martina225 Já vím, že na utz ano, ale myslela jsem tu krev, kde vyhodnocují vývojové vady ![]()
@Martina225 amiocentezu mit nemusis, ale muzes.Me navrhli nu screamingove UZ a odbery krve, nebo odber krve za 15000,nebo amioncentezu.Ja si zvolila screaning a UZ a stacilo to.:-)
@Tinkka píše:
Devcata, mam dalsi dotazy do ankety1.jake vibracni lehatko ci nejaky ten kos na mimi mate (od jake firmy) 2.kde budete koupat mimi vanicka/kyblik/nebo lehatko do velke vany? 3.pleny jednorazove nebo budete latkovat? 4.v cem bude Vase dite spat zavinovacka/spaci pytel/jina varianta? 5.koupite dopredu odsavacku mleka nebo az prip.po porodu dle situace a jakou?(me se zamlouva Medela Swing) 6.doporuceni na eshopy, ktere jste vyuzily? 7.tehu foceni ano/ne a v jakem tt? Holky, diky za reakce
Vibrační lehátko nemam, mam obyč lehátko s hrazdičkou. Koš na mimino máme waldin s kulatou boudičkou. Koupat budeme zatím v dětské vaničce, koupíme v ikee. Stejně se tam dlouho nevejde, ale čeká nás rekonstrukce koupelny, tak pro začátek alespoň takto. Pak bude v klasický vaně. Pleny pojedu jednorázovky, chci zkusit pamp. premium care, kamarádky si je dost chválí. Na spaní mam pro čerstvoně kokonek, pak mam zavinku a pro starší pytel. Odsávačku kupovat budu, ta položka nás už nezruinuje. Mam vyhlídnutou každopádně elektrickou, sensi babyono 051. Fotit v těhu se chci, ale ještě jsem nevolala fotografce, tak snad bude mít termín. Dle doporučení fotografů to chce tak měsíc před termínem porodu, takže kolem 8mého. měs.
@Martina225 píše:
Všechny zdravím. Minulý týden jsem byla na screeningu. Z větší části byl věnován mě samotné. Jsem stále ještě nastimulovaná, jako slon. Cysty v děloze i na vaječnících. A minulý týden jsem od úterý do pátku špinila s bolestma, že jsem ráda, že dojdu na záchod. Riziko potratu mám prý větší![]()
Mrňousek vypadal dobře, ale našel se ještě ve dvanáctém týdnu žloutkový váček
Dnešní kontrola ukázala, že žloutkový váček zřejmě zmizel. Protože, ať doktorka hledala, jak hledala, nenašla. Říkám si fajn, tak snad to bude už lepší. Pak se ptám, jestli krev, kterou mi brali 29.12 byla i s vyšetřením na downa. Doktorka řekla, že mi to teď podle utz vypočítá sestra. Sestra mi řekla, že se to vypočítává, až v únoru
. A pak mi řekla, že pojedu na vyšetření do Ústí. Tak se jí ptám, kvůli čemu? A je to tady… prý kvůli věku ( je mi 34 let) musím na amniocentézu. Tak jsem se hrozně vyděsila a řekla, že raději zvolím krevní test. Sestra mi na to řekla, že to je teda možný, že to můžu i odmítnout. A že tam se domluvím. Do toho mi asistovali dvě ženský, co se na mě koukali, jak na blba a já tam zase stála, jako to pako vyděšená. Na plodovku jít nechci. Vzhledem k tomu, jak se doteď cítím a stále ležím v posteli, nehodlám do sebe nechat píchat nějaký jehly a ohrožovat mrňouse. Nevím, kam se mám s tím krevním testem obrátit? Na oddělení, kde odebírají plodovku?
Tam asi ne. Dělají ty krevní testy, jenom v Praze? Vůbec nevím. Každopádně chci bejt připravená, ať něco nezanedbám…
Ach jo, já přístup některých dr nechápu.
Přesně nevím, o jakých odběrech krve mluvíš, ale jestli jde o ty, které jsou součástí NT screeningu, měly by se dělat do konce 11.týdne (to je podle evropských standardů). Někde vím, že je dělají i déle, společně s ultrazvukem. Ty jsi, jestli dobře koukám, 13.týden, možná by to ještě šlo
Jestli to prošvihli s tím, že půjdeš na plodovku, jsou to idioti. Mě se dr ptal, jestli na plodovku jít chci (jinak indikace z důvodu věku je od 37 let, posunuli to z 35 let), že kdybych chtěla, pak odběry nemají smysl. Když ne (šla bych samozřejmě, kdyby tam bylo nějaké (jakékoliv) podezření, nemám psychicky na to, nechat si dítě s postižením, když bych to mohla vědět předem a rozhodnout se), nabrali krev v 10+2 a ve 13.týdnu jsem pak byla na ultrazvuku. Rychle bych na Tvém místě zavolala do jiného centra, které je akreditováno na NT screening (seznam je třeba na stránkách VZP) a zeptala se tam, co se s tím dá dělat. Jinak je možné nechat si nabrat krev přímo na chromozomální vyšetření (je to přesné, ale proti plodovce jen na omezené spektrum vad, ty hlavní a nejčastější to ale pokryje spolehlivě). Podívej se na stránky http://www.harmony-test.cz nebo http://www.prenascan.eu/centra/ . Já to tak řešila, byla jsem na Harmony testu. Negativum je cena, nehradí to pojišťovny. Ono nestačí, jaké problémy máš pořád po stimulaci, ale ještě ti je přidělají tímto. Drž se
![]()
@Lasislava1 Nu protoze indikace pro amioncentezu je vek 35v dobe porodu a nebo nad, geneticky problemy v rodine a pri IVF spatne geneticke test, nekdy i IVF.
@Martina225 Marti, ja se v tom nejak nevyznam. To Ti delali screening bez odberu krve? Kde jsi na tom byla? Jana genetice v krajskem meste a rovnou i vzali krev. Bez krve to neni uplne. Pokud screening vyjde blbe, tak posilaj bud na plodovku, nebojde udelat presny krevni test, vyhodnocuje se na dvou mistech na svete, ale stoji cca 15000, co jsem slysela. Rikali mi o tom i na ty genetice. Nech si dodelat tu krev a at to vyhodnoti dohromady, pakbych se rozhodla, codal. Drzim pesti, bude to dobre, ver tomu!
![]()
@Martina225 Nemusis ho platit ten drahej nech si udela jednoduse tenhle. http://www.gennet.cz/…tehotenstvi/
@Martina225 píše:
Tak mám zařízeno, zjistila jsem, kde u nás v kraji, provádí plodovku. Volala jsem tam a provádí i ty krevní testy. Musím být připravená, ať mi potom neřeknou, že je pozdě. Za týden se jdu zase ukázat OG a tam se zeptám na kdy mě hodlá poslat na vyšetření. Začíná se u mě projevovat jakási hysterie… přiznávám bez mučení. A dneska byla malá holčička s maminkou v čekárně. Když vstoupila mamina do ordinace, tak ta holčička, začala brečet, že mamince budou píchat injekci a že má o ní strach, že čeká miminko. A já tam začala normálně řvát taky!!! Bylo mi tý holčiny líto. Žádná slza v koutku oka, řvala jsem jak ta malá, až jsem utekla dvakrát na záchod, abych se uklidnila.
![]()
![]()
Tak už koukám, že můj předchozí román byl zbytečný, že už jsi to zvládla ![]()
@Martina225 A krev mi brali 13+1, tak byste to jeste meli stihnout. To ji po Tobe pri tom utz screeningu nechteli? Ja to nechapu. ![]()
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat