Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Gladys no, jsem psala, že se svatbou tohle půjde těžko
i když by to byla docela prča
Ale tak s všednějšíma věcma.
@jitka42 píše:
Třeba má jen jiný způsob mluvy a uvažování. Ty šaty bych rozhodně neprodávala. Po té co jsi odhlásila termín svatby by to pro něj bylo potvrzení že ji nechceš.Můj chlap taky neumí říkat promiň, párkrát jsme o tom debatovali a při mu to přijde ponižující, když to musí říkat tak prostě místo toho řekne jen že ho to mrzí nebo že to neuděl schválně. No vlk se nažral a koza zůstala celá.
Zkus po něm při diskuzích nic nechtít nikam netlačit. Ptát se dokola jestli tě má rád a kdy si tě vezme nemá smysl. Spíš se sem tam když je ve filmu svatba zeptat jakou by si představoval on, nebo jestli se mu tahle líbila. No a když řešíte vztah tak zároveň debatovat ještě o něčem o čem vám mluvení jde bez problému a nevyčítat mu, když mu odpověď bude trvat dlouho a nebo nebude žádná.
Radí se hrozně moc lehce. Sama to zkouším a pomalu se to posouvá, sice opravdu pomalu ale je to čím dál lepší. Pokud v tom chceš pomoct zajdi/zajdete k psychologovy, a nebo taky ne, dá se to zvládnou i bez něj. Rozhodně to chce neskutečnou dávku trpělivosti.
Držím palce
A pardon, kolik ti je, že musíš tak pomalu?
@Anonymní píše:
@Gladys už nekojím, takže si klidně dát můžu, mě stačí málo, aspoň nebudu tak nas*anáje fakt, že když je hodně napitej, tak mluví víc, i s těmi partnerskými projevy je to lepší ale zas mám obavu, aby si to druhý den pamatoval a choval se dle rozhovoru…za zkoušku nic nedám, za 14 dní máme výročí, tak něco vymyslím…
ale tak vytáhnout z něj, proč se zachoval, jak se zachoval, to si ani pak pamatovat nemusí, hlavně abys ty přišla tomu na kloub a zařídila se podle toho. Třeba se nechce ženit vůbec, třeba jen nesnáší přípravy na nějaký slávy, třeba nechce klasický obřad, ale jen minisvatbu se svědky
Chtěla bych vědět proč, abych si podle toho mohla srovnat všechno kolem.
@jitka42 šaty bych prodala tak jako tak, něco jsem teď zhubla, takže mi stejně nesedí ale to je jedno. Kdyby mi chlap řekl, že ho něco mrzí, že to tak nemyslel, skákala bych radostí, on opravdu nepoužívá nic tomu podobného, nikdy. A nechci, aby to vyznělo, že mu denně chodím za zadkem a ptám se, kdy si mě vezme, já o tom nemluvím, teď už ne. Když je ve filmu nějaká svatební scéna, občas jsem něco pronesla ale on mlčí nebo má ironické poznámky, nebo nejlíp, odejde pryč. Prostě nezájem a to mě ubíjí víc než jakákoliv blbá svatba…
@Gladys jojo, to je pravda…jako já vím, že on nemá rád „šaškování“ mezi lidmi, nemá rád velkou společnost lidí ale svatba měla být jen s rodiči a nejbližší rodinou, oslava u nás doma s rodinou a kamarády…ale to všechno mi mohl říct, neřekl nic. Každopádně něco musím zkusit, jinak se zblázním, nejde jen o svatbu, s ním nejde řešit nic, buď je dotčenej, uraženej nebo se mnou pro jistotu ani nemluví. Ostatně když nad tím tak přemýšlím, tak jeho otec se chová ke své ženě úplně stejně, možná je problém tam…
Páni, jako bys mluvila o mě. Taky jsem dřív taková byla. Přítel chtěl něco řešit a já nic. Naučil mě to celkem hnusně. Křičel na mě, že s takovým přístupem náš vztah nedopadne atd. Trvalo to možná půl roku, ani nevim kdy se to prolomilo. Prostě jsem si uvědomila, že přítele miluju a rozhodně o něj nechci přijít. Klidně si zakřič, třeba to pomůže. Podle mě je, ale tvůj přítel sobecký hulvát.
@martina0310 píše:
A pardon, kolik ti je, že musíš tak pomalu?
mě 22 jemu 30. Je skvělý rozumíme si (jen ve vztahových věcech mluví strašně pomalu nebo nemluví), máme stejné koníčky, politické názory, věnuje mi moře času, nehoní se penězmi, dělá co ho baví a peníze přichází sami v sexu jsem strašně vybíravá a on je kompatibilní, můžu s ním jet na měsíc do hor a vím že když se něco pokazí tak to zvládne. Vlastně mě už několikrát zachraňoval ze spousty situací.
On je prostě drsný a schopný chlap, jakého jsem chtěla vždycky no a takový chlapy nejsou tak dobří v mluvení o vztahu. Beru to jako vlastnost a ne vadu a jdu na něj pomalu. Když nastane problém vím že se vyřeší nemůžu čekat že hned a pořád to připomínat ale musím pár měsíců počkat.
Připomíná mi mého tátu..Také se nikdy neomluví, nepřizná chybu..pokud jde o něco citového, začně být ironický, šaškovat a shazovat..pokud jde úplně do tuhého, dělá že neslyší a je chladný..už vím, že je nevyzrálý a naprosto nedokáže pracovat s nějakými emocemi a empatií..jako on to ví, že to třeba mamku mrzí, je neštastná atd..ale nedokáže reagovat.
U tvého přítele mi přijde, že si tě ani nikdy vzít nechtěl..to ty máš pořád nějaké požadavky - nejdřív příjemní, pak se to vzrhlo ve svatbu - ani s jedním nepřišel on - on nemá potřebu to řešit..říkáš, že nekomunikuje, že se neprojevuje ohledně vás dvou - citíš alespon, že tě má rád a chce být s tebou?
@Lizbeth co se týče citových projevů, ty neznám. Sám od sebe mi nedá pusu, natož polibek, neobjímá, nehladí a to ani při sexu. Neříká mi, že mě má rád, že mě miluje a když už, tak jen ve srandě a ironicky. Občas se stane, že mi koupí něco, co mám ráda ale jinak žádné extra projevy náklonnosti nepozoruji, výročí si nepamatuje, narozeniny řeší na poslední chvíli a absolutně se neobtěžuje s nějakým extra dárkem, běží v den narozenin rychle koupit pár čokolád a tím to hasne. Abych to shrnula, připadám si doma spíš jako skvělá matka a hospodyně ale ne jako žena a partnerka…
@Anonymní píše:
@jitka42 šaty bych prodala tak jako tak, něco jsem teď zhubla, takže mi stejně nesedí ale to je jedno. Kdyby mi chlap řekl, že ho něco mrzí, že to tak nemyslel, skákala bych radostí, on opravdu nepoužívá nic tomu podobného, nikdy. A nechci, aby to vyznělo, že mu denně chodím za zadkem a ptám se, kdy si mě vezme, já o tom nemluvím, teď už ne. Když je ve filmu nějaká svatební scéna, občas jsem něco pronesla ale on mlčí nebo má ironické poznámky, nebo nejlíp, odejde pryč. Prostě nezájem a to mě ubíjí víc než jakákoliv blbá svatba…
Mě to „že to tak nemyslel“ neříkal odjakživa, to že mi to říká teď je jeden z mých největších úspěchů. Když zhrnu několik krátkých debat v několika večer do jedné věty tak jsem mu řekla „když tuhle frázi neřekneš, tak si mé podvědomí - má blbá Jitka bude myslet že jsi to udělal schválně, já vím že jsi to neudělal aby jsi mi ublížil, ale já to té blbé Jitce neumím vysvětlit, zkus jí to říct ty“
Ať už mu to říkáš jakkoli dělej to tak aby jsi ho neshazovala, aby při tom bylo
vidět jak ho máš ráda a jak si ho vážíš a když při tom uděláš sebe o trošku hloupější než si tak to tolik nevadí ![]()
S tou svatbou se mi blbě radí. Možná zkus si z toho taky dělat ironii. Po té kolik nepříjemných debat jsme spolu vedli na téma svatba tak jen když to slovo
vyslovím tak se mu zhorší nálada.
Udělala jsem malý posun, obecně nemáme rádi úředníky a nejsme věřící, kdysi dávno jsme se bavili o občanském zákoníku že může oddávat i ‚kapitán lodi plující pod českou vlajkou‘ no a v novém zákoně jsem to nenašla. Tak jsem mu o tom řekla a on to i v tom novém našel a zjistil že může i pilot letadla a hned přemýšlel kdo ze známých má patřičné zkoušky. Do svatby je stále nekonečné daleko, ale on má oprávěný pocit že zachránil situaci a já radost, že pro něj slovo svatba už není tak strašně negativní jako dřív.
@jitka42 na to, že je ti 22, tak zníš že to máš v hlavě fakt srovnaný ![]()
Anonymní, nepřemýšlela jsi o manželské poradně, třeba nejdřív jen ty sama, aby tě někdo naučil s tímhle „materiálem“ pracovat?
Mě to v něčem připomíná mého muže, to nemluvení, neochota cokoliv řešit, minimum fyzického kontaktu…Během let se to změnilo, ale bohužel on ve své proměně pokračoval dál a dál, až najednou byl jiný člověk a potřeboval úplně jinou ženu ![]()
Nicméně stále mi to zní jako člověk, který neumí moc komunikovat, nerad říká ne a ironické poznámky a pokus o zlehčování je jen jeho způsob, jak neztratit tvář, nemusí to znamenat, že tě nemá rád
Je to jako u nas, a to mame tri deti. Slovo svatba o ktere mlel pred mamou a kamarady to bylo jen, aby byl pokoj, bud se vymluvi na penize (svatba o 10 lidech) nebo ze nevi, ze deti jsou male apod. kecy. Vzdala jsem to, doktorky se mnou mluvi jako bych byla vdana a ve skolce to nikdo neresi. A kdyz nekdo rejpa tak rikam, ze placou na spatnem miste a at jdou za chlapem. Opravdu se neboj a zmenit prijmeni male, to by musel souhlasit.
A ted neco veseleho - ten nadpis je krasny
chtela jsem odepsat: mala tmava mistnost a dobra lampa
![]()
Jinak pokud je problemjen ve svatbe tak byvh neodchazela, ale pokud je to jeho pristup skoro ke vsemu mel by sbaleno ![]()
Rozumím ti proč chceš svatbu. Ono nejde jenom o příjmení, ale třeba a právě o to, jestli to s tebou partner myslí vážně. A z toho jak se chová to, bohužel, nijak nevyplývá.
Demonstrativně neodcházej, tím se problémy s neochotou cokoli řešit prohloubí. Může mít navíc pocit tlaku a takové teatrální gesto by ho ještě více odradilo.
Dej na svoji intuici a čiň jen konečná řešení.
Napřímo? Tak, jeví se mi to, že chlap je hulvát a ty jsi mu dost volná. ![]()
Znám dost chlapů i holek, kteří se zapřísahali, že svatba nikdy, ale toho současného partnera milujou, jen nemají rádi úředníky/nechtějí formality atd. A pak potkali „toho pravého“ a byla veselka do roka.
@Gladys už nekojím, takže si klidně dát můžu, mě stačí málo, aspoň nebudu tak nas*aná
je fakt, že když je hodně napitej, tak mluví víc, i s těmi partnerskými projevy je to lepší ale zas mám obavu, aby si to druhý den pamatoval a choval se dle rozhovoru…za zkoušku nic nedám, za 14 dní máme výročí, tak něco vymyslím…