Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Budu se opakovat, ale nevím, jak na manžela, aby mi víc pomáhal. Veškerá starost o dům i o zahrádku je v podstatě jen na mně. Jsem 32.tt, chodím do práce a víkendy trávím prací kolem baráku a domácnosti. Včera jsem si komplet vymalovala ložnici, dnes prádlo, úklid, několik oken, převléct postele. Manžel kromě pár drobností většinu času před TV. Nevadilo by mi, že si o pomoc musím říct, bordel sám nevidí, ale on nepomůže, ani když poprosím. Vždycky slyším jen teď se mi nechce nebo zítra. Když teď po hádce konečně aspoň vyluxoval, musela jsem vysavač vytáhnout znova, protože rohožky jen objel, místo aby je zvedl a vyluxoval i pod nimi apod. V podstatě pomoc na nanic. Když ho prosím, řekne mi, že on mě přece nenutí to dělat a že to dělat nemusím. Když chci aby vymaloval, řekne mi, že si vymýšlím blbosti a že zbytečná věci dělat nebude. Já jsem vyšťavená, makám tady s břichem celý dny a jemu není blbý ležet rozvalenej před televizí. Máme barák skoro 200 m a sama to prostě nestíhám, i když dělám opravdu jen to základní. Fakt už nevím, jak na něj.
Jak na něj neporadím, snad se to zlepší po porodu, i když podle popisu docela pochybuju. Takže jen čekat, jak se zapojí do péče o dítě, když je to takovej pracant už teď.
Obávám se, že s tím nic neuděláš
Teda můžeš ho přinutit, to jistě, ale tyhle věci jsou prostě z výchovy a představě některých chlapů, že tyhle věci jsou na ženě (většinou tak smýšlejí právě ti, který matinka obskakovala do 20 let a stejně tak jejich otec doma nic nedělal). prostě jim to přijde normální a pokud pomáhají, tak čekají medaili za manžela roku ![]()
Zavčas sednou s manželem a říct, že to tak dál nejde. Nechci strašit, ale abys nedopadlo jako moje maminka, fyzicky náročná práce, starost o tři děti, stavbu a pak velký barák komplet sama. Malování, opravy, zahrada, vaření, uklízení, péče o děti atd. A budeš to pak dělat 28 let a ono se to už nikdy nezmění:( Pak si můžeš stěžovat jak chceš, ale nepomůže to. Je třeba nastavit pravidla zavčas. My máme povinnosti s manželem rozdělené. Když je jeden z nás nemocný, nebo někam jede, tak se zastoupíme (kromě žehlení teda, to je jen na mě, ale nedělám to často
) Jako dítě jsem z toho byla dost vykulená, že máma venku dře na zahradě (většinou jsme museli makat i my děti) a táta si válí šunky u tv nebo v hospodě, ještě že nejsme po něm…
Přestat varit, prát zehlit, mít nádobí, snad mu to docvakne až mu dojde čisté prádlo a nebude si mít do čeho dát jídlo ![]()
Jo a ještě jsem chtěla říct, že ze zkušenosti…jak už něco doma pomůže, tak nikdy nekritizovat!!! I když to neudělá pořádně, tak to prostě přejdi, pod tou rohožkou to pár dnů vydrží. Oni jsou v tom chlapi strašně urážliví!!! ![]()
Ať zaplatí paní na úklid, když nechce nic dělat
Můj chlap taky pomalu nic sám od sebe neuklidí, musím mu to několikrát důrazně přidělit, jinak to jde jedním uchem dovnitř a druhým ven ![]()
Manžel je pracovitej, ale jen mimo domov. Doma je to taky pecivál. A já si všechno udělám nakonec sama, abych nemusela dlouho čekat. taky jsem se jednou (v 12tt) rozhodla vymalovat chodbu, ale je pravda, že jakmile to zjistil, tak to dodělal. Ale sám od sebe aby něco udělal, to moc nehrozí
.Ani chválení je u nás víceméně bez odezvy. ![]()
Ale kdyby mě opravdu nas.al, tak mu nevyperu nebo cokoli, a ať si to udělá sám, že nestíhám. ![]()
@Mandarinka01 jojo, syndrom hnízdění je sviňa
Pokud si to můžete finančně dovolit, tak si sežeň paní na úklid a hoď si nohy nahoru
Pokud ne, tak zvolni a nauč se oddělovat priority a věci co počkají, protože za pár týdnů už se nehneš, nemluvě o tom, jaký to bude pak s prtětem.
Manžel, no že to chlap neudělá sm od sebe, to mi přijde normálka, ale že když ho požádáš, tak to neudělá a vymlouvá se jak puberťák, to je od něj hnusný, obzvlášť když jsi v pokročilé fázi těhotenství.
Můžeš klidně utnout veškerý servis, když on tě nenutí to dělat, tak fajn, nedělej, já si pamatuju, jak jsem před neschopenkou pracovala, z práce s vyplazeným jazykem na nákup, honem domů a doma hačal mužiček, který to přesně ve 4 zapíchnul v práci, sednul si do auta a jel domů, já jezdila mhd, táhla nákup. A ještě jen co jsem vlezla do dveří, tak že tu není nic k jídlu… Byla jsem mladá a blbá, teď by dostal takovou sodu, že by to vydejchával týden ![]()
@napresdrzku přesně, počkat až dorostou děti, těm můžu poručit nebo jim zakázat PC, manželovi ne ![]()
@Mandarinka01 hele konkrétně to malování, to je zbytečnost u všech chlapů, vždyť je to ještě dobrý
jinak neporadím, já mám muže hodného, ale taky líného, mám výhodu že mě práce nevadí, asi jsem hyperaktivní, ale miluju když jsem vytížená, takže vařím, háčkuju a u toho si klidně smontuju nábytek nebo přivrtám poličku
Ale je fakt když mu řeknu tak udělá
myslím tím věci co jsou potřeba udělat teď hned, ale třeba satelit se dostal z krabice na balkon až po půl roce, a sokl pod linku jsem si po roce přidělala sama ![]()
Pokud jsi z toho smutná a nešťastná, tak s ním zkus promluvit, aby ti trošku pomohl, i když si myslím že s ním nehneš
nevařit, neprat, neuklízet je podle mě k ničemu. buď mu to bude jedno a ty budeš na nervy že máš doma bordel, nebo se budete hádat ![]()
Teď se na to vykašli!!! Nebo si ublížíš…dělej jen nejnutnější…k přežití…klavně klid…seřvi ho až po porodu…
![]()
Normálně bych sepsala seznam věcí, které po něm chci…a datum/čas splnění (ať si třeba určí sám)s tím, že to fakt nemůžu všechno dělat já…pokud se bude vymlouvat/nesplní všechno jeho špinavý prádlo k němu do postele…špinavý talíře kolem postele na zem rozložit…nežehlit…nevařit…nic…
A pokud nutně musíš uklízet, uklízej…ale pomalu, v klidu…po troškách…(ale jestli jsi uklízecí magor jako já a při jediném drobku letmo zahlédnutém levým okem taháš lux a vysaješ celý barák…tak ti nic nepomůže…jedině v běhu nakopnout manžela dobře mířeným kopem pravačkou…)
@Jasněnkaa píše:
Tohle má můj muž na FB na zdi![]()
kopíruju na svůj FB…s dovolením… ![]()
Střet dvou civilizací, tak to vidím já a taky vidím, že ty jsi blázínek - tolik věcí bych já nedělala, nesnáším zahrádku a barák není můj sen. Jak dlouho jste spolu, on mi přijde jako vyloženě jiný typ.
@Mandarinka01 píše:
Budu se opakovat, ale nevím, jak na manžela, aby mi víc pomáhal. Veškerá starost o dům i o zahrádku je v podstatě jen na mně. Jsem 32.tt, chodím do práce a víkendy trávím prací kolem baráku a domácnosti. Včera jsem si komplet vymalovala ložnici, dnes prádlo, úklid, několik oken, převléct postele. Manžel kromě pár drobností většinu času před TV. Nevadilo by mi, že si o pomoc musím říct, bordel sám nevidí, ale on nepomůže, ani když poprosím. Vždycky slyším jen teď se mi nechce nebo zítra. Když teď po hádce konečně aspoň vyluxoval, musela jsem vysavač vytáhnout znova, protože rohožky jen objel, místo aby je zvedl a vyluxoval i pod nimi apod. V podstatě pomoc na nanic. Když ho prosím, řekne mi, že on mě přece nenutí to dělat a že to dělat nemusím. Když chci aby vymaloval, řekne mi, že si vymýšlím blbosti a že zbytečná věci dělat nebude. Já jsem vyšťavená, makám tady s břichem celý dny a jemu není blbý ležet rozvalenej před televizí. Máme barák skoro 200 m a sama to prostě nestíhám, i když dělám opravdu jen to základní. Fakt už nevím, jak na něj.