Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lucie8484 píše:
A teď je otázka co je lepší pro děti, které mají volnou výchovu a neznají žádné hodnoty. A nebo děti o které se někdo věnuje a stará se o ně a výjimečně dostanou na zadek. Bohužel spousta maminek zaměňují nevýchovu s volnou výchovu.
A to si myslis, ze kdyz nase deti nedostávali na zadek, tak nemají žádné hodnoty, maji volnou výchovu, nevenujem se jim a nestarame se o ne? ![]()
Tak jsem odborně vyhodnotila situaci a nezbývá, než dát ochutnat zakladatelce její vlastní medicínu. Vysvětlování už bylo dost a dlouhe, tak jestli má nekdo varecku, sem s ní.
Potom ještě někdo, kdo zvládne ohnout přes koleno a někdo, kdo dokaze majznout přes zadeček. Já se toho zrikam, protože jsem nikdy nikoho vareckou neprastila. Uvidíme, jestli to pomůže… ![]()
@Lucie8484 píše:
Ne nejsem blázen a opravdu mi přijde, že to jen zveličujete. Pokud se dětem věnujete a výjimečně jim dáte na zadek, tak nepřijdou o sebevědomí a ani nebudou poznamenané pro celý život. Dost dětí takto bylo vychováváno a žijí spokojený život.
Ty jsi bohužel zatím vůbec nepochopila, že není možná až tak velký problém, že dítě dostane, alejakna ten zadek dostane.
@Lucie8484 píše:
A teď je otázka co je lepší pro děti, které mají volnou výchovu a neznají žádné hodnoty. A nebo děti o které se někdo věnuje a stará se o ně a výjimečně dostanou na zadek. Bohužel spousta maminek zaměňují nevýchovu s volnou výchovu.
Neexistují jen dva extrémy, volná výchova a výchova s fyzickými tresty. Moje dítě nemá ani volnou výchovu, ani nesekáme na zadek a je vychováno skvěle.
Docela se tu rozjela diskuze, hodně lidí, zastánců absolutního zákazu jakýchkoll fyzických trestů, je dosti agresivních. Kdo v nějaké formě zastává názor, že tělesné tresty mají své místo, tak na něj by ti militantnější posílali sociálku ap. Já třeba respektuji, že někdo tělesné tresty zcela odmítá a myslím, že lze aspoň v určitých případech mít pak vychované děti. Opačný respekt tu ale moc není, spíš někteří zastánce fyzických trestů by kriminalizovali, nebo dávali na úroveň krkavčích matek ap. jak v kauze Kuřim. Ve skutečnost se mi založení tématu jeví jako provokace, která měla vyprovokovat lítou diskuzi. Asi se někdo baví. Já už nebudu psát nic věcně, proč si myslím, že tělesný trest v určité formě je nenahraditelný. Asi jsem vůbec neměl sem psát, člověk pak živí ty fanatické odpůrce. S jednou osobou se dalo věcně argumentovat, s většinou to je jen o nepřátelském napadání z jejich strany.
@Lucie8484 Většina tu považuje tělesné tresty za nesprávné, pokud něco považujeme za špatné, samozřejmě to jako horší bereme, když to člověk dělá vědomě než v afektu. V afektu se člověk neumí tak dobře ovládat, není to samozřejmě omluva, ale je to pochopitelné. I u vražd se to tak bere, afekt je polehčující okolnost, opakem je chladnokrevná vražda. Proto se tolik řeší, jestli dotyčný tu vraždu plánoval, a když ano, následuje větší trest. Možná by ses měla víc dívat na kriminálky. A plno zločinců se právě snaží to hodit na afekt nebo na psychickou poruchu, která jim zatemnila myšlení. Aby neměli tak přísný trest. Ano, plácnout dítě je méně závažné než někoho zabít, ale prostě musíš pochopit, že většina lidí je tu normální a bít druhé lidi považují za nenormální. Proto jim přijde horší to dělat promyšleně, plánovaně. Klasicky vytahujes ohranou taktiku, kdy se předkládá opačný extrém - výchova bez hranic, kdy rodič vše přetrpí a dítě smí vše. Asi stejné, jako když někdo řekne o ženě „víc by jí slušelo, kdyby se trochu malovala“ a někdo odpoví „snad nemusí být každá zmalovaná barbie, ne?“.
Ano, dítě má znát hranice. Ale sama tvrdíš, že je biješ tak jednou do roka, možná by to šlo bez bití úplně.
@stock nevím, jestli to pomůže. Jako dítě pravidelně praštěná byla a zjevně jí to už zůstalo. Hezký příklad, že násilí se k výchově dětí moc nehodí, zato jako nástroj na vymývání mozku poslouží skvěle…
@Capelucia píše:
@Náhodný host a nepřijde ti krapet mimo srovnávat represe a přímé násilí vůči zločincům s výchovou malých dětí, které se teprve učí poznávat svět a které potažmo miluješ?
Já už jsem se ani nepokoušela to dál vysvětlovat, zřejmě to nemá význam.
Zvláštní taky je, že i zastánci tělesných trestů souhlasí, že trestat fyzicky dospělé je potupné, nedůstojné. Už moc nechápou, proč by to mělo být špatné u dětí. Prostě si společnost zvykla, že někteří lidé jsou příliš mladí na to, aby si zasloužili důstojnost a přitom od nich očekávají, že se budou k ostatním chovat s respektem. Jen bych dodala, že ani policie nemůže mlátit delikventy hlava nehlava, jde spíš o situace, kdy se násilník vzpírá a ještě je třeba ozbrojený nebo nějak ohrožuje okolí. Pak je na místě použít násilí nebo spíš sílu. Přirovnat se to dá k tomu, kdyby dítě něco ničilo, někoho mlátilo atd., tak logicky je třeba zasáhnout fyzicky a ne to v tu chvíli nechat být.
Nefunguje to tak, že je člověk usvědčen z vraždy, krádeže a následně ho ohnou přes koleno a nařežou mu.
@Náhodný host protože tohle, co tvrdíš, je už dávno vyvrácený a zastaralý mýtus, který nefunguje a kterého škodlivé účinky jsou dávno prokázany x studiemi
. K nastavení hranic nič takové není zapotřebí, navíc takový přístup - nehledě na psychologické dopady - jenom zvyšuje pravděpodobnost negativního až agresivního chování. Pročti si o tom nějaké studie. Aktuálně je násilí na dětech nelegální asi ve 63 zemích - proč asi
.
Dám možná blbý jiný příklad - to je asi jako bys propagoval pití alkoholu v těhotenství, protože ve tvé generaci to rodiče běžně dělali a ty děti byli ok. To je podobný mýtus tradovaný dodnes - že nějaká sklenka nevadí, i když je dávno prokázaný, že to není pravda. Navíc alkohol je něco, co k životu fakt nepotřebuješ, tak jako dávat dětem na zadek, abys je vychoval.
Pořád se zastáváš potřebu fyzických trestů, ale taky píšeš, že si býval ve škole ve rvačkách - opravdu nevidíš souvislost? Běžné dobře vychované děti se rvaček nezúčastňují.
@Náhodný host píše:
Docela se tu rozjela diskuze, hodně lidí, zastánců absolutního zákazu jakýchkoll fyzických trestů, je dosti agresivních. Kdo v nějaké formě zastává názor, že tělesné tresty mají své místo, tak na něj by ti militantnější posílali sociálku ap. Já třeba respektuji, že někdo tělesné tresty zcela odmítá a myslím, že lze aspoň v určitých případech mít pak vychované děti. Opačný respekt tu ale moc není, spíš někteří zastánce fyzických trestů by kriminalizovali, nebo dávali na úroveň krkavčích matek ap. jak v kauze Kuřim. Ve skutečnost se mi založení tématu jeví jako provokace, která měla vyprovokovat lítou diskuzi. Asi se někdo baví. Já už nebudu psát nic věcně, proč si myslím, že tělesný trest v určité formě je nenahraditelný. Asi jsem vůbec neměl sem psát, člověk pak živí ty fanatické odpůrce. S jednou osobou se dalo věcně argumentovat, s většinou to je jen o nepřátelském napadání z jejich strany.
Ty se divis te agrese?
Vsak mlaceni deti je nechutné týrání. To uplne tu nebudu mile s úsměvem chápat, to fakt ne.
@whitemirror já to taky nechápu. Ale co je horší - jak oni to své dítě vůbec vidí. Ne jako nevinné dítko, které se teprve rozkoukáva a nechápe, kde je a je na nás, co ho naučíme. Kolik lidí vidí už miminka nebo batolata, jako zákeřné bytosti, které když si nesrovnáš a nezdominuješ, tak nebudou nejspíš mít nic na práci, jen zdominovat své rodiče, dělat jim naschvály a zkoušet, co jim ještě projde. Přijde mi to takový chorý strach před svým dítětem, který se skrývá za strach ze ztráty své autority a pak se řeší vyvolávaním ještě většího strachu u dítěte - který je nazýván autoritou (jako koncept). Já neříkám, že děti netestují hranice, ale ne s takovým záměrem, ani z takové pozice, prostě se potřebují ve světě zorientovat a hranici najdeš tak, že jdeš až do nějaké nenarazíš. Přitom budou své rodiče pořád autenticky milovat (nepíšu o dětech s nějakými poruchami).
@Capelucia píše:
@whitemirror já to taky nechápu. Ale co je horší - jak oni to své dítě vůbec vidí. Ne jako nevinné dítko, které se teprve rozkoukáva a nechápe, kde je a je na nás, co ho naučíme. Kolik lidí vidí už miminka nebo batolata, jako zákeřné bytosti, které když si nesrovnáš a nezdominuješ, tak nebudou nejspíš mít nic na práci, jen zdominovat své rodiče, dělat jim naschvály a zkoušet, co jim ještě projde. Přijde mi to takový chorý strach před svým dítětem, který se skrývá za strach ze ztráty své autority a pak se řeší vyvolávaním ještě většího strachu u dítěte - který je nazýván autoritou (jako koncept). Já neříkám, že děti netestují hranice, ale ne z takovým záměrem, ani z takové pozice, prostě se potřebují ve světě zorientovat a hranici najdeš tak, že jdeš až do nějaké nenarazíš. Přitom budou své rodiče pořád autenticky milovat (nepíšu o dětech s nějakými poruchami).
Přesně, u některých lidí mám pocit, že nevychovávají své milované dítě, ale bojují se zákeřným nepřítelem.
@Perandoreshe píše:
@Lucie8484 Obě varianty jsou extrémy - volná výchova i tělesné trestání. Ne, opravdu není optimální přemýšlet o tom, jestli by pro to dítě s volnou výchovou nebyly tělesné tresty lepší, proboha
To si právě nemyslím, když dítě dostane výjimečně na zadek, tak mu to neuškodí. A dítě které je vychováváno volnou výchovu, prostě bude nevychované a bude mít problém v budoucím životě, protože neví, že jsem nějaká pravidla a musejí se plnit.
@Lucie8484 píše:
To si právě nemyslím, když dítě dostane výjimečně na zadek, tak mu to neuškodí. A dítě které je vychováváno volnou výchovu, prostě bude nevychované a bude mít problém v budoucím životě, protože neví, že jsem nějaká pravidla a musejí se plnit.
Co je volna výchova?? Zvlast vareckou to neuškodí. Volný výběr trestajiciho náčiní má něco společného s volnou výchovou??
@stock píše:
Provokujes, nebo se vykrucujes, nebo lzes. To vše je zbytecne, co mne se tyce. Proč vysvetlovat, pokud dítě vědomě i pres strach z Tve reakce zalze, mu potom jeste dát na zadek? Myslím, co lhaní se tyce, nemusí Tve dítě chodit daleko. Ono, jak se do lesa volá…
A taky myslím, že mezi Tebou a mnou je tímto jasno, a nesmyslne odpovídat na me prispevky je k smichu. Ale třeba Ti hlava ještě spí a prsty fungují jenom automaticky. [/citace
Ani jedno. Že dítě někdy zalže je podle mě normální a každé dítě někdy zalže. A to, že lhala nebylo z toho důvodu, že se mě bojí, ale protože si myslela, že jí to nepovolím. A, že dítěti něco nepovolíme je podle mě absolutně normální. Poté by to byla volná výchova, kterou také hodně z vás kritizují.