Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tyranko. Jestli nejsi troll, tak doufám, že tě holky v 18 letech opustí a skončíš sama.
@Anonymní píše:
z mého z detství mužu rict, že díte nejde donutit, aby se ti vystrčilo na bití..
Děti lze k tomu donutit/zmanipulovat docela snadno. Tví rodiče tě zjevně neměli potřebu mít až v tak ponížené pozici, aby to v praxi dotáhli do konce. Což bohužel není případ @Lucie8484
. Strašně mi je takových dětí líto (z vlastní zkušenosti), zvláště pokud to jsou holky. Kluci se pak umí vzbouřit snadněji, holky si takovou potupnou výchovu pak kolikrát vyžírají celý život a odsírají to pak hodně ve vztazích (taky vlastní zkušenost). My se taky museli nastavovat a dostali jenom někdy (takže klídek, to je přeci těžká pohoda
) a nikdy nevěděli, kdy to přijde - psychoteror na
. Rodiče dodnes žijí v domění, jaká jsme úžasná rodina, hluší a slepí ke svým dětem - přesně tak, jak je to krásně demonstrováno v téhle diskuzi, myslí si, že máme super vztah a jak skvěle vychovali své hodné dcerušky.
Ani jim nepřijde divné, že své vnouče ode mě poprvé viděli v 8m (když už to nešlo oddálit) a i když už všechny vnoučata obou dcer mají pár let, tak je ještě nikdy nehlídali přes noc (a ani nikdy nebudou). Prostě rodinná pohoda a skvělé vztahy, jenom mají bohužel hooodně zaněprázdněné dcerušky, které k nim ani ve svých 30+ nejsou úpřímné a nejspíš nikdy nebudou. Takže @Lucie8484, hezky si ponižování svých dcerušek užij dokým můžeš, oni od tebe jednoho dne odejdou a ani si toho možná nevšimneš
.
A s tím lhaním, zamyslela bych se, proč lhala, proč se bála vám říct pravdu. Opravdu nebyla jiná cesta než dostat na zadek, jo? Já měla typickou autoritativní výchovu i s tím, že jsem dostavala na zadek, páskem, vařečkou. Později i za lhaní rodičům. No, naucilo mě to lhát ještě líp. A dodnes nemám s rodiči důvěrný vztah. Mám je ráda, ale jsou asi ti poslední, kterým volám, když se něco děje (ať dobrého nebo špatného).Jen, jestli chce rodič mít takovýhle vztah se svou dcerou…
Ale na jejich obranu, později jsme o tom mluvili a mamka mi třeba sama řekla, že jestli si něco vyčítá, tak to, že jsme tolikrát dostali. Nevyčítám jí to, dělala to, jak si myslela, že to bylo nejlepší a dle dostupných rad (takže od své rodiny, tak se dřív zkrátka vychovávalo), ale ty vztahy asi nikdy nebudou výborné.
@Anonymní píše:
a co bys teda delala kdyby bojkotovala?
Stačí říct, že dostane přidáno.
@stock píše:
Smarjanko, to je bohapusty zlomení člověka. Snad si fakt nemyslíš, že ty holciny se přes Tve koleno ohnou beze strachu. Jak je můžeš tak ponizit? A jeste promyšleně, na závěr diskuze s dítětem, které udělalo chybu, přinést varecku a majznout ho??? U nás nikdy nikdo nikoho, kam až paměť sahá, telesnymi tresty nevychovaval. Já doufám, fakt doufám, že jenom provokujes. Protože takovouhle "výchovu si žádné dítě nezaslouží!!!
Samozřejmě když vědí, že dostanou na zadek, tak se bojí. Také je to trest a né odměna. Ale jak jsem psala, dostávají opravdu výjimečně. Možná proto, že jste nikdy nedostala jako dítě na zadek, tak proti tomu brojíte. Joko dítě jsem občas dostala na zadek a rozhodně nic rodičům nevyčítám a moc je miluji. A na dětství vzpomínám moc krásně.
@Velo píše:
@Lucie8484 a vy se s partnerem taky navzájem doma mlátíte vařečkou?
Ne, my jsme už vychovaní a jsme spolu šťastní. Naše odpovědnost je připravit holky do života.
@Perandoreshe píše:
Ne, dětem nedávám na zadek. Dokonce na ně skoro nekřičím. A to starší měl šílené období vzdoru trvající od jeho roka do tří let vkuse. Používám pouze tresty příčina-následek a ani mevím, jestli to je vůbec nějaký trest. Např. vyliješ něco? Utřeš to. Staršímu bude šest a přijde mi „poslušnější“ (ale spíš bych použila slovo jako rozumnější, parťák) než stejně staré děti, které dostávají na zadek. Zahlídl po školce, jak kamarádovi máma jednu pleskla a večer v ten samý de mi povídá v posteli před spaním, že jsem ta nejlepší máma na světě, že se k němu chovám hezky.
Od holek jsem to slušela milionkrát, že jsem nejlepší maminka na světě. Ale přeji Vám ať jste spokojení a šťastný. Samozřejmě nemohu soudit vaše dítě. Neznám ho. Ale ani nechci soudit někoho. Já jsem pouze napsala svoji zkušenost.
@_.Emilyyy píše:
Detem se nedává nijak na zadek
Na zadek se dává od nepaměti. A myslím si, že ani v dnešní době nejsem jediná maminka která používá k výchově dát na zadek. A myslí si, že jsou rodiče i mnohem přísnější než já.
@Anonymní píše:
Děti lze k tomu donutit/zmanipulovat docela snadno. Tví rodiče tě zjevně neměli potřebu mít až v tak ponížené pozici, aby to v praxi dotáhli do konce. Což bohužel není případ @Lucie8484. Strašně mi je takových dětí líto (z vlastní zkušenosti), zvláště pokud to jsou holky. Kluci se pak umí vzbouřit snadněji, holky si takovou potupnou výchovu pak kolikrát vyžírají celý život a odsírají to pak hodně ve vztazích (taky vlastní zkušenost). My se taky museli nastavovat a dostali jenom někdy (takže klídek, to je přeci těžká pohoda
) a nikdy nevěděli, kdy to přijde - psychoteror na
. Rodiče dodnes žijí v domění, jaká jsme úžasná rodina, hluší a slepí ke svým dětem - přesně tak, jak je to krásně demonstrováno v téhle diskuzi, myslí si, že máme super vztah a jak skvěle vychovali své hodné dcerušky.
Ani jim nepřijde divné, že své vnouče ode mě poprvé viděli v 8m (když už to nešlo oddálit) a i když už všechny vnoučata obou dcer mají pár let, tak je ještě nikdy nehlídali přes noc (a ani nikdy nebudou). Prostě rodinná pohoda a skvělé vztahy, jenom mají bohužel hooodně zaněprázdněné dcerušky, které k nim ani ve svých 30+ nejsou úpřímné a nejspíš nikdy nebudou. Takže @Lucie8484, hezky si ponižování svých dcerušek užij dokým můžeš, oni od tebe jednoho dne odejdou a ani si toho možná nevšimneš
.
To je mi Vás líto a mrzi mě to. Naštěstí já i manžel máme skvělý vztah s rodiči. Před rodiči nemám žádné tajemství. Stýkame se pravidelně a holky nám hlídají dost často jak jedny tak druhý rodiče. Nevím jak mohli fungovat dřívější generace. To by podle Vás žil každý zvlášť. Protože dříve bylo mnohem přísnější výchova.
@Lucie8484 píše:
Stačí říct, že dostane přidáno.
a fakt by dostala přidáno? Bojkotovat trest je přirozený
@Anonymní píše:
a fakt by dostala přidáno? Bojkotovat trest je přirozený
Nevím jestli by dostala přidáno. Ale kdyby bylo potřeba, tak ano. Ale spíš bych jí nechala si to myslet, že dostala více i když by to nebylo pravda.
Pokud něco provedu, tak mi přijde normální nést odpovědnost a pikat za to. Jak v dětství, tak v dospělosti.
@Lucie8484 píše:
Samozřejmě když vědí, že dostanou na zadek, tak se bojí. Také je to trest a né odměna. Ale jak jsem psala, dostávají opravdu výjimečně. Možná proto, že jste nikdy nedostala jako dítě na zadek, tak proti tomu brojíte. Joko dítě jsem občas dostala na zadek a rozhodně nic rodičům nevyčítám a moc je miluji. A na dětství vzpomínám moc krásně.
Výchova založena na strachu není nic dobrého do života. Vůbec mi v životě nechybí, že jsem nebyla bita. Vůbec mi v životě nechybí, že jsem se nemusela bát vlastních rodičů. Vůbec mi v zivote nechybí, ze jsem nebyla vmanipulována do podřízené pozice-ohýbána přes koleno a ponižována vlastními rodiči. Pres všechny tyhle „nedostatky“ v me výchově si svých rodičů nesmírně vazim-rozuměj-mmj. právě proto!
A tohle všechno vůbec nechybí mým dětem a mym vnoucatum. Výchova bez tělesných trestu, nerku-li vareckou, je generacemi proverena/praktikovana, nejmladší vnouce čtyřleté, nejstarší vnouce čtyřiadvacetilete, takže to není módní záležitost! Nikomu z nas to, nedostatek Tvych výchovnych prostředků/vařecka, charakter nepokrivilo. A ne, ani já, ani me děti a ani vnoucata, nejsme „hodne deti“ ![]()
Je to zkratka vychova založena na vzájemném respektu a důvěře a úsilí se rovná výsledku!
@Lucie8484 píše:
Ne, my jsme už vychovaní a jsme spolu šťastní. Naše odpovědnost je připravit holky do života.
Teď ale jen obhajujete svojí neschopnost, být dobrým rodičem. Víte, že existují rodiče, kteří se svým dětem věnují a vychovávají bez toho, aniž by je museli mlátit? Vy vážně neumíte s dítětem pracovat tak, abyste ho nemusela neustále zastrašovat? A váš argument, že vám holky říkají, že jste nejlepší maminka na světě myslíte vážně?
už jste někdy slyšela o stockholmském syndromu?
@Velo píše:
Teď ale jen obhajujete svojí neschopnost, být dobrým rodičem. Víte, že existují rodiče, kteří se svým dětem věnují a vychovávají bez toho, aniž by je museli mlátit? Vy vážně neumíte s dítětem pracovat tak, abyste ho nemusela neustále zastrašovat? A váš argument, že vám holky říkají, že jste nejlepší maminka na světě myslíte vážně?už jste někdy slyšela o stockholmském syndromu?
Ne, jen si nemyslím, že když dostanou 1×- 2× za rok na zadek, tak si nemyslím že by byly neustále ve stresu a neustále zastrašované. Prostě dostanou na zadek, když provedou něco závažného. Ale jinak spolu komunikuje, děláme komromisy. A rozhodně jestli napíšu, že holky dostanou 1×- 2× na zadek, tak rozhodně nemůžete vědět jak spolu vycházíme. Jen mi je líto dřívější generace, kde dostávalo 80 procent děti. Nechápu, jak mohli žít a fungovat. Já si osobně starší generace vážím a myslím si, že byli a jsou to dobří lidé. Samozřejmě jako v každé době existují výjimky. Samozřejmě jsem to napsala trochu s nadsázkou. Protože, to říká 90procent dětí. Ale zároveň jsem přesvědčena, že to mysleli upřímně.