Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Náhodný host píše:
To není argumentační faul. Pokud někdo myslí, že tělesný trest je veliké zlo, tak je na místě zmínit, že dítě je vystaveno X vlivům, myslím negativním nebo které mohou být negativní. A je divné, když někdo vehementně bojuje proti jedné věci a X ostatních věcí, horších, mu nevadí. Navíc to je běžná situace, u obou špatných reakcí má jedna podobu rychlé facky nebo výprasku (ve vzteku, např). Někdo je jinak založený, dítě neztříská, ale třeba mu vyčítá, mluví o svých nemocech a říká dítěti, že mu je způsobuje (což může do jisté míry být i pravda). Dítě nesmí být fackovací panák (takto správný fyzický trest fungovat nesmí), ale nějaké vyčítání a hra na city, manipulace, to je daleko horší. Př.. 14letá dcera natočí hambaté video, pošle kamarádovi, ten to zveřejní, řeší se ve škole. Jedna matka holku zfackuje, jiná jí vyčítá, může dostat nervový záchvat, fakticky horší jak ty facky. Já bych spíše holce normálně domluvil, snažil se ji vysvětlit, že určité věci ne, v tomto věku bych ji ani nebil. Pokud jinde mají agresivního synka podobného věku, ten bude šikanovat jiné děti, tj. mlátit pro zábavu, tady bych viděl jako tělesný test jako velmi dobře myslitelný. Ne možná v každém případě, ale obecně bych ho vůbec nevylučoval. A opět lepší než hysterický záchvat, nebo manipulativní vyčítání nebo ponižování. U starších dětí jsem pro fyzické tresty opravdu velmi výjimečně.
Nemusíš na to obsáhle reagovat, nechci tě zatěžovat, pokud nemáš čas. Také na tebe reaguji právě proto, že mi tvé příspěvky přijdou smysluplné, i když s konečným závěrem mnohdy nesouhlasím. Jak vidíš, na Lucii už nereaguju, nejspíš je to trol, když ani neví, jestli je její dcera Natálka nebo Nikolka. Nebo píše nějaký článek a dělá si průzkum, jaký názor mají na emiminu na tělesné tresty.
Bohužel jsi asi pořád úplně nepochopil mojí myšlenku. A ano, je argumentační faul do toho tahat něco jiného - když se řeší tělesné tresty, nikdo tím neříká, že je to jediný negativní vliv na děti. Další vlivy jsou šikana okolí nebo nějaké posměšky ze strany rodičů, špatné chování učitelů a plno dalších věcí. Ale neřeší se v dané diskuzi. Netvrdím, že ostatní vlivy se nesmí v diskuzi zmínit, ale není to žádná omluva, jakože některé věci jsou ještě horší než tělesné tresty, a proto tělesné tresty jsou vlastně ještě v pohodě. Zmiňovala se tu xkrát nevýchova, což je spíš jen nešikovné pojmenování respektující výchovy. Zrovna sleduju nějaký kurz zdarma s tam se hodně kritizuje právě manipulace, to je hodně špatná. Ale troufám si říct, že skoro každý se jí někdy dopustit, klidně nevědomky. Už jen takové ty věty „měl bys to sníst, jinak maminka bude smutná“ jsou z hlediska nevýchovy nepřípustné, jenže někdy se rodič může přetrhnout a dítě prostě je mlsné a kromě hranolek nic jíst nechce, takže podobné věci chápu. Opět si to můžeš vztáhnout na dospělé lidi - je horší, když nějaký manžel svou ženu ponižuje slovy, manipuluje s ní, jakože když se neudělá tohle, tak to znamená, že ho nemiluje, nebo když jí dá facku? Ani jedno není správné, ale stejně by asi většina za větší prohřešek považovala tu facku.
Narazil jsi taky na zajímavou myšlenku, že bití ti vlastně nijak extra nevadilo, horší byly ty ostatní věci jako ponižování atd. Neměl by ale trest způsobit nějakou újmu? Jaký smysl má dát dítěti na zadek, když to dítě si z toho nic neodnese? Věřím, že pro většinu děti je horší trest zákaz nějaké věci (mobil, PC) na několik dní než pár ran na zadek. Není ale v tomhle smysl trestů? Nějak odčinit, co člověk udělal?
@Lucie8484 píše:
Od holek jsem to slušela milionkrát, že jsem nejlepší maminka na světě. Ale přeji Vám ať jste spokojení a šťastný. Samozřejmě nemohu soudit vaše dítě. Neznám ho. Ale ani nechci soudit někoho. Já jsem pouze napsala svoji zkušenost.
Setkávám se s týranými a bitými dětmi a ano, stále mají své rodiče, tyrany, feťáky a alkoholiky nejraději na světě a stále čekají na jejich lásku…Takže to vlastně vůbec nic nevypovídá o tom, jaký jste rodič ![]()
@Lucie8484 píše:
Od holek jsem to slušela milionkrát, že jsem nejlepší maminka na světě. Ale přeji Vám ať jste spokojení a šťastný. Samozřejmě nemohu soudit vaše dítě. Neznám ho. Ale ani nechci soudit někoho. Já jsem pouze napsala svoji zkušenost.
Vyjádřila jsem se špatně, to, že řekl, že jsem nej maminka na světě není to nejpodstatnější, můj syn mi v podstatě děkoval, že na něj nekřičím a nemlátím ho, ale že se k němu chovám jako k člověku. I mému ani ne šestiletému synovi přišlo nenormální, když viděl takové jednání u rodiny svého kamaráda. Ale je jasné, že tomu kamarádovi to normální nejspíš přijde, protože nic jiného nezná.
@stock píše:
Výchova založena na strachu není nic dobrého do života. Vůbec mi v životě nechybí, že jsem nebyla bita. Vůbec mi v životě nechybí, že jsem se nemusela bát vlastních rodičů. Vůbec mi v zivote nechybí, ze jsem nebyla vmanipulována do podřízené pozice-ohýbána přes koleno a ponižována vlastními rodiči. Pres všechny tyhle „nedostatky“ v me výchově si svých rodičů nesmírně vazim-rozuměj-mmj. právě proto!
A tohle všechno vůbec nechybí mým dětem a mym vnoucatum. Výchova bez tělesných trestu, nerku-li vareckou, je generacemi proverena/praktikovana, nejmladší vnouce čtyřleté, nejstarší vnouce čtyřiadvacetilete, takže to není módní záležitost! Nikomu z nas to, nedostatek Tvych výchovnych prostředků/vařecka, charakter nepokrivilo. A ne, ani já, ani me děti a ani vnoucata, nejsme „hodne deti“
Je to zkratka vychova založena na vzájemném respektu a důvěře a úsilí se rovná výsledku!
Každopádně když jsem napsala, že holky dostanou třeba jednou za rok na zadeček, tak to neznamená, že žijou ve strachu. Mohu posoudit podle sebe, také jsem občas dostala a z rodičů jsem strach neměla. A moc je miluji. Přijde mi, že se to tady zbytečně zveličuje. Nemyslím si, že jsem taková rarita
.
@Keyllah píše:
Setkávám se s týranými a bitými dětmi a ano, stále mají své rodiče, tyrany, feťáky a alkoholiky nejraději na světě a stále čekají na jejich lásku…Takže to vlastně vůbec nic nevypovídá o tom, jaký jste rodič
Také proto jsem psala, že to říká 90 procent dětí.
@Perandoreshe píše:
Vyjádřila jsem se špatně, to, že řekl, že jsem nej maminka na světě není to nejpodstatnější, můj syn mi v podstatě děkoval, že na něj nekřičím a nemlátím ho, ale že se k němu chovám jako k člověku. I mému ani ne šestiletému synovi přišlo nenormální, když viděl takové jednání u rodiny svého kamaráda. Ale je jasné, že tomu kamarádovi to normální nejspíš přijde, protože nic jiného nezná.
V podstatě s Vámi souhlasím. Samozřejmě vaše děti tak reagují, protože jsou tak od vás tak naučený. Ale zároveň to neznamená, že to druhé dítě které bylo plácnuté není šťastné a spokojené.
@Lucie8484 píše:
Každopádně když jsem napsala, že holky dostanou třeba jednou za rok na zadeček, tak to neznamená, že žijou ve strachu. Mohu posoudit podle sebe, také jsem občas dostala a z rodičů jsem strach neměla. A moc je miluji. Přijde mi, že se to tady zbytečně zveličuje. Nemyslím si, že jsem taková rarita.
Ty pořád nedokážeš pochopit, že ono ani tak nevadí, že občas holky dostanou, ale způsob, jakým to děláš? To ponižování, ta nucená exekuxe…. Dlouho jsem tu nepotkala někoho takhle narušenýho, s tak pokřiveným pohledem na výchovu.
Vychováváš budoucí oběti domácího násilí.
@Lucie8484 píše:
Každopádně když jsem napsala, že holky dostanou třeba jednou za rok na zadeček, tak to neznamená, že žijou ve strachu. Mohu posoudit podle sebe, také jsem občas dostala a z rodičů jsem strach neměla. A moc je miluji. Přijde mi, že se to tady zbytečně zveličuje. Nemyslím si, že jsem taková rarita.
Jojo náhle zadeček
. Tajně doufám, že rarita jsi ![]()
@Janli píše:
Ty pořád nedokážeš pochopit, že ono ani tak nevadí, že občas holky dostanou, ale způsob, jakým to děláš? To ponižování, ta nucená exekuxe…. Dlouho jsem tu nepotkala někoho takhle narušenýho, s tak pokřiveným pohledem na výchovu.
Vychováváš budoucí oběti domácího násilí.
To mi chcete říct, že kompletní dřívější generace které byli takto vychovávané a ještě mnohem přísněji, tak byli obětí domácího násilí? To nemyslíte vážně
. Opravdu nevidím na tom nic špatného, že nejdříve probereme co provedla a jaké to má následky. Neřekla bych kdybych je bila na holou, nebo nevím třeba je přivazovala a potom je brutálně zmlatila. To bych vás chápala. Ale, že probereme a dostane na zadeček, to mi opravdu nepřijde nic hrozného a ani extrémního.
@Lucie8484 píše:
To mi chcete říct, že kompletní dřívější generace které byli takto vychovávané a ještě mnohem přísněji, tak byli obětí domácího násilí? To nemyslíte vážně. Opravdu nevidím na tom nic špatného, že nejdříve probereme co provedla a jaké to má následky. Neřekla bych kdybych je bila na holou, nebo nevím třeba je přivazovala a potom je brutálně zmlatila. To bych vás chápala. Ale, že probereme a dostane na zadeček, to mi opravdu nepřijde nic hrozného a ani extrémního.
To, že to nechápeš, to už víme. Bohužel. A jo, spousta žen je oběťmi domácího násilí, protože si z dětství odnesly, že tělesný tresty jsou normální. Končím s tebou debatu, páč se mi z tebe chce blejt. Ne kvůli tělesným trestům, ale kvůli tvýmu přístupu k výkonu trestu. Držím holkám palce, ať pochopí, jak moc je to špatně a jednou ti to i s úrokama vrátí. Držím jim palce, ať z nich nevyrostou stejně pokřivený bytosti jako je jejich matka.
@Lucie8484 píše:
V podstatě s Vámi souhlasím. Samozřejmě vaše děti tak reagují, protože jsou tak od vás tak naučený. Ale zároveň to neznamená, že to druhé dítě které bylo plácnuté není šťastné a spokojené.
Tvoje děti jsou s tebou statné protože jim nic jiného nezbývá, jinou mámu nemají, neví že to může být jinak. Moje dcera jednou ze školy přišla s tím, že spolužák hrozně lže, vypráví že mu máma dala facku a to by přeci žádná maminka neudělala. Musela jsem dceři vysvětlí, že spolužák nejspíš nelze, bylo to pro ni docela překvapení, že někteří rodiče dětí bijou. Se divila a ptala mě, to se může?
@Alušáček píše:
Tvoje děti jsou s tebou statné protože jim nic jiného nezbývá, jinou mámu nemají, neví že to může být jinak. Moje dcera jednou ze školy přišla s tím, že spolužák hrozně lže, vypráví že mu máma dala facku a to by přeci žádná maminka neudělala. Musela jsem dceři vysvětlí, že spolužák nejspíš nelze, bylo to pro ni docela překvapení, že někteří rodiče dětí bijou. Se divila a ptala mě, to se může?
Podstatné je, že jsou šťastné. Nepochopím, že dítě dostane na zadek a vy to tak hrozně odsuzujete. Dříve to nikomu nevadilo. A využívalo se to i ve škole. A lidi byli také šťastný a spokojený. Mě spíš vadí rodiče které se dětem nevěnují a nestarají se…
@Lucie8484 píše:
Podstatné je, že jsou šťastné. Nepochopím, že dítě dostane na zadek a vy to tak hrozně odsuzujete. Dříve to nikomu nevadilo. A využívalo se to i ve škole. A lidi byli také šťastný a spokojený. Mě spíš vadí rodiče které se dětem nevěnují a nestarají se…
Tak přemýšlím, jestli to děláš nebo vážně nedokážeš pochopit
x lidí ti tu napsalo, že nejde o to samotné naplácání, jako o to, jak to probíhá -) napřed pohovor, kdy holčinu už vědí, co přijde, mají strach a ty je ještě deptáš řečmi, potom se musí ohnout a dostanou. Nechceš po nich, aby si i donesli varečku? nebo sundali kalhoty?
vážně nejsi schopna pochopit, že to špatné na tom je, ten čas, kdy už ví, co přijde, ale ty je dál psychicky deptáš a ony tím trpí? ![]()
@Lucie8484 píše:
někteří by asi nesouhlasili a je otázkou, co si o tom budou myslet holky v dospělosti, až jim to dojde…
@Keyllah píše:
Tak přemýšlím, jestli to děláš nebo vážně nedokážeš pochopitx lidí ti tu napsalo, že nejde o to samotné naplácání, jako o to, jak to probíhá -) napřed pohovor, kdy holčinu už vědí, co přijde, mají strach a ty je ještě deptáš řečmi, potom se musí ohnout a dostanou. Nechceš po nich, aby si i donesli varečku? nebo sundali kalhoty?
vážně nejsi schopna pochopit, že to špatné na tom je, ten čas, kdy už ví, co přijde, ale ty je dál psychicky deptáš a ony tím trpí?
Opravdu nic nedělám. Nikdy jsem neřekla, že jim oznámím výprask a poté si povídáme. Psala jsem, že nejprve probereme co provedly a poté jsem jim oznámila trest. Poté když jsem jim řekla, že dostanou na zadek, tak buď přinesu vařečku, přehnou se přes koleno a dostanou na zadek rukou a nebo vařečkou. Né nijak brutálně. A samozřejmě jsem několikrát i psala, že nikdy nedostaly na holou! A ani kalhoty si sundávat nemusely. A hlavně jak jsem psala potrestání výpraskem beru, aby byl opravu jen výjimečně.
Tak opravdu nevím, čím je psychicky deptám. Třeba rok nedostanou na zadek. Nemyslím si, že by je to traumatizovalo. Podle mě některé maminky, když slyší, že dítě dostalo na zadek, tak vidí rudě.