Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@masima píše:
Já ti napíši asi něco kontroverzního. Mám děti se stejným rozestupem akorát jim je o rok víc. Péče o tak malé tři děti byla fakt náročná a jsem doslova sedřená jak kůň a teď, když i ten nejmenší už pobírá rozum, si chci z toho všeho doma prostě ten rok odpočinout než se vrátím do práce. Pořád to samozřejmě nebude žádný odpočinek, že bych byla sama doma a nic nedělala, ale i tak. Navíc chlap, když je hlídá, tak se sice super postará o děti, ale už nezvládne u toho dělat absolutně žádné domácí práce. Naopak z domu je kůlnička na dříví. Já mám permanentně vypráno, vyžehleno, vytřeno, vysáto, uklizeno, ustláno. Náš tatínek by s dětma nechtěl být doma ani za zlaté prase, moc dobře ví, co to obnáší.
Vtipné, jak prezentuješ že máš vyžehleno a ustláno, jako by to byla nějaká hodnota
přitom jediné, co to říká, je nemám žádné koníčky a nic lepšího na práci ![]()
@fera21 píše:
Tímhle bych moc neargumentoval. Já docela solidně pozoruju, že ženský i u nás přestávají vařit, spíš jedou dovážky do domu. A ta doba, co jsou s dětma zůstává stejná.
A proč ne? Kolem mě zensky vari. stale. strašný, miminu je rok a klovete do ní. Ona se stará o 3 děti.
@zoidberg píše:
Ale o to přece nejde, jako rodiče jsou si naprosto rovni, mají stejná práva, co jí opravňuje k tomu, aby chlapa nutila jen pracovat a neumožnila mu být doma s dětmi? Pořád máte plnou pusu rovnoprávnosti a rovných příležitostí, rovných platů a rovných důchodů, ale něco pro to udělat, to už ne. Ty tři děti přece nezavede do lesa, bud se o ně starat otec, když je to taková strašná dřina doma, tak ať si to zkusí a ona ať si jde odpočinout do práce.
Ale ona nechce.tak až ji donutí, to bude atmosféra. Proč nejde on zkrácením úvazku na 70% a můžou být doma oba. Určitě by to šlo zkombinovat. Ale hnát ženskou na sílu, když nechce, je hovadina. Já chtěla, tak jsem si to zařídila, ale ona nechce. A s Bc,:). No, to bude tak akorát na kafe a vodu.
@jkra píše:
A proč ne? Kolem mě zensky vari. stale. strašný, miminu je rok a klovete do ní. Ona se stará o 3 děti.
No protože když argumentuješ vařením v souvislosti s délkou péče o dítě, tak logicky ženský, který nevaří by musely být na mateřské kratší dobu.
@zoidberg píše:
Ale o to přece nejde, jako rodiče jsou si naprosto rovni, mají stejná práva, co jí opravňuje k tomu, aby chlapa nutila jen pracovat a neumožnila mu být doma s dětmi? Pořád máte plnou pusu rovnoprávnosti a rovných příležitostí, rovných platů a rovných důchodů, ale něco pro to udělat, to už ne. Ty tři děti přece nezavede do lesa, bud se o ně starat otec, když je to taková strašná dřina doma, tak ať si to zkusí a ona ať si jde odpočinout do práce.
Tak až bude rovné mzdové ohodnocení, tak OK😂
U nás jsou sousedi, on dělá pro Amiky, začíná ve dvě idpo, jede do noci. Ona dopo má 2 hoďky solich v charitě, ráno má děti na starosti on. A oba jsou uhnani, ale nějak to dávají. 5 děti mají.
@fera21 píše:
No protože když argumentuješ vařením v souvislosti s délkou péče o dítě, tak logicky ženský, který nevaří by musely být na mateřské kratší dobu.
Blbost…píšeš kraviny. Ty argumentujes západem a v realitě tam ty zensky mají dost. Několikrát jsem v Miami vyzvedávala dítě s kolegyní v daycare, 6 měsíční. Ona jela, jak už je velký, já viděla mimino. Musela přestat kojit, dítě bylo ubuleny, nic moc.
@zoidberg myslim, ze prave maly chlapecci by tu matku potrebovali mit blizko pobliz mnohem dyl nez 3 roky, jak vas tak na emiminu pozoruju. Evidentne to zanechava stopy na psychice ![]()
@Ernais píše:
@white_stallion Ja to treba mam nastavene tak, ze uz od narozeni ditete je pro me samozrejme si nechat alespon pidi uvazek na HO, ktery se bude postupne zvysovat a peci o dite sdilet s manzelem, ktery take pracuje doma. Ale zjistila hsem, ze mam dost raritni uvazovani a zeny okolo me pro to nemaji absolutne zadne pochopeni. V praci na me vsichni koukali jako na zjevení, ze tam za celych 30 let nikdy zadnou pracujici matku nemeli, takze vlastne ani nevi, jak to maji papirove resit, kazdopadne mi to radi umoznili, protoze za me stejne nemaji nahradu. Kazdopadne od zen v praci jsem si vyslechla vety typu „A proc uz nejdes na materskou a pracujes az do porodu, to si nechces odpocinout?“, „Proc chces probuh pracovat, uzij si deti, vzdyt jsou male jen jednou“, atd. Ani mezi svymi kamadkami jsem se nesetkala s zadnym pochopenim, vsechny zeny v mem okoli jsou nastavene tak, ze si chteji deti maximalne uzit, kariera je nezajima a pracovat budou prece uz po zbytek zivota, tak je pro ne rodicovska ocividne vitanou zmenou. Pokud to ma takto nastavene i tvoje zena, myslim, ze ji do prace nenazenes
Tak ono se casto mluvi o kariere, nebo aby zenska nevypadla z pracovniho procesu na delsi dobu, ale ne kazda ma zamestnani, kde ji o karieru jde. Az to podle diskuzi vypada, ze ma „karieru“ v podstate kazda. Co prodavacky, servirky apod.,co je to za karieru? Tady nejde delat HO a „realizovat se“. A ano, po letech sicht, kdy jsem stala 12ky na nohou a delala kratky/dlouhy, je pro me naprosto super, dovolit si ten luxus, ktery tu v CR mame, a svoje vlastni dite si vypiplat, venovat se mu, a nemuset myslet na praci, ktera mi opravdu neutece.
Ne kazda honi karieru a ne kazda je na matersky nadrzena, aby uz mohla zase do ty prace bezet. Chapu, ze nekdo svuj job natolik miluje, ze nevydrzi doma dele jak rok, ale chci rict, ze to tak nemaji vsechny.
@white_stallion píše:
No je to provokace tak napůl, mně je jasné že v ČR s tímhle píchnu do vosího hnízda, ale zároveň je to věc která mě reálné zajímá a štve. O roli matky u dítěte vůbec nepochybuji. Ale standartně 3 roky doma? Vždyť to nikde jinde na světě nemají. To tam matky neplní svojí roli?
Já tě chápu. Mám kolem sebe chlapy ( můj muž a muž kolegyně, kámoš v Německu), co na částěčný úvazek doma byli a je to podle nich super. Ale problém asi je, že mě práce baví a šla jsem na částečný úvazek už po 6 m. A podobných případů mám kolem sebe docela dost (hlídají prarodiče či chůva). Pokud tvoje žena do práce nechce, protože ji práce tolik nebaví, tak je jasné, že argument financemi bude neprůstřelný. Z tvého příspěvku je ale taky cítit, že ti vadí, že žena obecně nepracuje, přijde ti asi trochu líná. Je to trochu problém vašeho vtahu bych řekla. Ty vyděláš dost, aby ona necítila potřebu aspoň symbolicky přispět, a je spokojená.
Problém je i v tom, že pokud bys šel teď na rodičovskou na rok, kdy je dítěti rok, tak bude žena rok pracovat a co ten poslední rok? dětská skupina? může se vrátit do původní práce, nebo práci hledat?
@jkra píše:
@fera21Blbost…píšeš kraviny. Ty argumentujes západem a v realitě tam ty zensky mají dost. Několikrát jsem v Miami vyzvedávala dítě s kolegyní v daycare, 6 měsíční. Ona jela, jak už je velký, já viděla mimino. Musela přestat kojit, dítě bylo ubuleny, nic moc.
Můžeš si přečíst moje příspěvky v téhle diskusi a slovo západ tam nenajdeš. Maximálně to, že pro ČR je tenhle systém dlouhodobě neudržitelný a že s ním proto úplně nesouhlasím. A děti brečí, co je na tom?
@jkra píše:
Ale ona nechce.tak až ji donutí, to bude atmosféra. Proč nejde on zkrácením úvazku na 70% a můžou být doma oba. Určitě by to šlo zkombinovat. Ale hnát ženskou na sílu, když nechce, je hovadina. Já chtěla, tak jsem si to zařídila, ale ona nechce. A s Bc,:). No, to bude tak akorát na kafe a vodu.
Ale chlap musí…
A pak že máme rovnoprávnost…
Díky ![]()
@zoidberg píše:
Oni si to můžou dovolit jen díky němu, je načase, aby se taky trochu posnažila paninka.
stará se o 3 děti, vaří, uklízí atd., kdyby to pán měl platit jako zaměstnance, tak by mu nestačil ten jeho „nadstandardní plat“, práce v domácnosti je taky práce
@NicknackEK píše:
Tak až bude rovné mzdové ohodnocení, tak OK😂
Jak může být rovné mzdové ohodnocení, když ženy nechtějí pracovat?
@fera21 proc si teda porizovat dite? Pokud mi vyhovuje, ze od 6m je hlidan nekym jinym, nevidim duvod ho vubec mit.