Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@sobesin Je mi tvojí dcerky líto, no té naší doktor postupně hodiny odebíral, začínala na 20 hod., po roce a půl ho nemusela nosit do školy (až po čase se mi přiznala, že se jí někteří spolužáci smáli, že chodí jak tučňák). Kdysi jsme byli na kontrole a byla tam holčička odhadem 4 roky, měla korzet a ta páteř byla opravdu deformovaná, od té doby říkala, že když už ten korzet fakt nenávidí, vzpomene si na tu holčinku, která ho bude nosit ještě x let a kdoví s jakým výsledkem.
Je to těžké, no ta moje teď říkala, že je ráda, že to nosila, ani když má plavky, tak není poznat, že by byla nějak křivá, jak sama říkala pár roků to vydržet jde. K tomu má ještě brýle a rovnátka, taky někdy brblala, že zdědila kdejaké vady, ale je to takový věčný optimista a kluci se o ni „perou“.
Zdůrazňujte dcerce, že to není navždycky a jestli bude postup jako u naší, tak se doba nošení bude zkracovat. Navíc náš doktor třeba říkal, že když pojede v létě na tábor nebo na dovolenou, není problém nechat korzet doma, to samé u lyžáku nebo když půjde na hřiště. Prostě u něho byl každý pohyb vítaný a na tu dobu ten korzet mít nemusela, můžu říct, že byla víc venku jak doma
Zkuste se na to zeptat.
@sobesin Ber moje názory s rezervou, nejsem odborník ale podlě mě by to prostě nemělo tak moc tlačit ani bolet. To je prostě blbost. A to že nespí už pomalu 14 dní není normální. Jestli to tam má zarudlé tak by to měli na protetice zbrousit a opravit. Zkusila bych klidně jinou protetiku nebo jiného doktora.
Pořád je to jenom korekční pomůcka a důležité je cvičení. Jak už někdo psal, důležité je, jestli to skoliozu zastaví a nezhorší. Ono se to prostě samo nezlepší. Jo může se to vyrovnat ale časem se to stejně vrátí, důležité je se dostat přes období vývinu kostí bez dalších zhoršení.
Začínala jsem jako dítě na pár stupních, dotáhla jsem to na 32 stupňu, nasazen korzet, zlepšení až na 11 stupňu ale jen v korzetu. Následné pomalé vysazení a jsem zpět na 35 stupních. ALE důležité je, že už to nešlo dál.
Pro mojara: děkuji za příspěvek, mohu se zeptat, kam jste chodili k ortopedovi? Také dceři dovoluji když běhá venku na zahradě nebo na hřišti, aby ho na chvíli odložila, bojím se, aby jí neochably svaly a hlavně jí to zlepší psychiku…cvičí poctivě…na rhp říkali, že je vidět, že cvičí…příští týden jdeme pro tzv. druhý názor k jinému ortopedovi, tak uvidíme…
@sobesin Já jsem si korzet nesundávala nikdy, zvládala jsem v něm běhat, jezdit na kole, prostě fakt všechno. Ale já byla prostě takový typ. Mě to prostě nevadilo. ![]()
Holky třeba poradíte…už mi dochází síly…dcera v korzetu již dala tři noci za sebou, ale s nočním brekem, že ho nechce…nechám jí chvilku bez něj a v polospánku /jejím/ jí ho nandám…byli jsme na kontrole, korzet sedí dobře, již jí tolik netlačí, ona s tím bojuje sama…nechce ho…měsíc jsem se nevyspala…už nevím, jak jí motivovat…probrala jsem i s dětským psychologem…prostě to nechce…ale má skoliozu už více stupnů a prostě musí…pořád dokola vysvětluji…nic nepomáhá ![]()
@sobesin Co nějaké odstrašující příklady? Už taky nevím co bych poradila… já ho prostě přijala a hotovo. Jak se k tomu staví okolí a rodina? Neříkají jí třeba chudáčku ty v tom musíš spát a podobné? Jak se k tomu staví ve škole?
Právě, že jí všichni podporují, i její bratranec a sestřenice to přijali skvěle, ve škole děti super přístup, pomáhají jí…odstrašující případy jsem už taky zkoušela…právě, že ona to nepřijala…ač jí podporujeme jak můžeme…nechci, aby musela na operaci…už jsem z toho fakt zoufalá
@sobesin A ona sama na tu operaci chce? Viděla někdy ty jizvy potom? Já ano, a ne fakt nikdy bych na to nešla. Mám od kamarádky RTG kde má milion hřebů v zádech…
Pozitivní motivace taky nefunguje? Něco slíbeného? Lego? Výlet? Šminky? Nebo co u Vás frčí? Dovol jí korzet polepit si ho samolepkama jakýma chce
Operaci nechce…pozitivní motivace proběhla, za každou noc hračkářství…dcera je jinak moc hodná…ale tady si jako rodič už fakt nevím rady…včera jí lékař řekl, že musí zabojovat, že tam mají horší případy a uzdravili je…ani to nepomohlo…tím, jak skoro nespím, mi už dochází síly a i trpělivost… ![]()
@sobesin Tak pak jedině přes tu operaci, i když já jsem třeba zase nechtěla nosit rovnátka, furt mě to tlačilo, nedalo se s tím spát, šíleně mě bolely zuby. Korzet mi třeba vůbec nevadil…
Pak teda vytáhnout nějaký těžší kalibr?
Ten obrázek sešněrovaných zad je teda těžký kalibr i na mě…ale děkuju…třeba budu muset vytáhnout, aby to pochopila…rovnátka má taky a ty nosí bez problému…
@sobesin Na mě je zase těžký kalibr ten rtg s těma hřebama. To bych teda asi nedala. Představa že mám tohle po celých zádech. Mimochodem korzet může sundat a jít třeba dělat něco co se s korzetem nedá. Ty hřeby, to je doživotní omezení. Tam se nic sundat nemůže… třeba taky cesta jak jí přesvědčit…
Ať si polepí korzet třeba poníkama nebo mickeym nebo nevím co teď frčí, mám malou dcerku. Nebo třeba nějakou hudební skupinou, nebo sehnat podpis nějakého zpěváka nebo zkusit cokoliv ![]()
Asi zkusím ještě jednu známou psycholožku…třeba jí to dokáže nastínit z jiného úhlu pohledu a ona to pochopí…každopádně moc děkuji za tvé rady…vážím si jich
Taky bych řekla že odstrašující případ zabere.. ten obrázek těch asněrovaných zad je teda opravdu hodně..:o to by na mě zabralo, nebo jí říct i to, že když půjde na operaci tak se to nemusí povést a mohla by ochrnout (ano asi to už je moc, ale nevím co jineho) a hlavně podle mě by i po té operaci musela nosit korzet minimálně na nějaký čas.. Pokud si myslí, že ji třeba nebude mít rád nějaký kluk, tak ať se na to vykašle, je spousta kluků a i já měla kluka v době kdy jsem korzet nosila…co najít na internetu nějaké třeba extrémní příběhy o tomto tématu a dát jí je pak třeba přečíst?…
@sobesin Já bych třeba i navrhla jet do lázní, do takových kam se jezdí s korzetem a kde bude hodně dětí co to bude mít stejně. Já jezdila Luže - Košumberk. Tam nás bylo na patře 60 lidí a z toho mělo 50 dětí korzet takže tam to bylo uplně v pohodě. Třeba by tam přišla i na jiné myšlenky. A nebo zkusit zajistit nějaké lázně i s tebou pokud na to není ten typ. Třeba jen na 3 týdny. Možná by jí to pomohlo. Možná by i tam vidělat nějaké případy…
Já jsem v prvních lázních, které nebyly specializované jen na skoliozy ale byl to prostě rehabilitační ústav byla na pokoji s holkou po leukémii, s holkou co neměla nohu od kyčle dolů a s holkou co měla ochrnuté nohy takže můj korzet byl fakt jenom sranda oproti tomu ![]()
Ale určitě znáš svou holku co nejlépe. Pokud chodíte ještě do hračkářství, tak bude ještě asi menší tak fakt asi opatrně na to všechno. Kdysi běžel na čt1 takový seriál z dětského lékařského prostředí „kam slunce nechodí“ a tam byly takové různé příběhy. Vím že tam byla holka anorektička a ta podváděla pořád a nejedla až skončila v blázinci. Není to vůbec váš případ ale bylo to s píš poučné v tom, že prostě něco se pro zdraví udělat musí a doktoři se poslouchají, jinak to může dopadnout špatně.
Ale fakt bych zkusila třeba i ten podpis nějaké slavné osoby na korzet? Má nějakého oblíbeného spěváka?