Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Máte zkušenost s Malvern Výchova bez poražených?
Přidejte zkušenost s Malvern Výchova b...@AdaAda píše:
@terkamo
ahoj, nevím kolik je tvému synovi, ale řeknu příklad o mně: pořád jsme se s mamkou dohadovaly o mém neuklizeném pokoji, že to je hrozné, pořád mi to předhazovala, jaký mám svinčík, ať si uklidím atd.
Jenže si to vybavuju, že jsem měla moc věcí a já nevěděla „jak se uklízí“ - prostě to na mě bylo moc, jak to vysvětlit.., prostě najednou byl v pokojíčku šílený binec a povel - ukliď to! byl pro mě sci-fi (zpětně - bylo to náročné fyzicky i „psychicky“ dát tomu nepořádku řád).
Začala jsem si sama ze své vlastní iniciativy uklízet, když mi bylo asi 12-13 roků. Začalo mě to bavit. Pak o prázdninách a na VŠ jsem uklízela v hotelu, kanceláře apod. A teď - doma mám fakt pořádek (ale i málo věcí) a když teď přijdu k našim - zdá se mi, že mamka nemá naklizeno a má nepořádek a občas jí to předhodím, ale snažím se krotit![]()
To byl jen příklad, že prostě děti z toho „vyrostou“.
A co zkusit něco jako - pojď broučku, vyčistíme si zuby a ty by sis šla taky ty zuby vyčistit (aneb ve dvou se to lépe táhne), to samé s úklidem apod. Prostě je ještě malý, musí se to opakovat, opakovat, opakovat (nejlépe dělat tu činnost spolu), ovoce to přinese, jen je potřeba se připravit na to, že až třeba za 10 let
A zuby - podobné - naši mě museli nutit a různě jsem se tomu vyhýbala a mnohdy úspěšně a teď - používám mezizubní kartáčky, nit, elmex, vody, chodím na kontroly atd..
Synovi je skoro 2,5… Ja po nej nechci zadnou vedu. Ma rozhazene na koberci auticka a vedle je zelena krabice do ktere je ma dat. Tak mu reknu, uklid auticka do zelene krabice. Barvy umi
Ve skolce, kam chodi par hodin v tydnu je pry strasne poradkumilovny, uklizi I po jinych detech, apod. Delaji se ze me srandu, jak to moje dite musi doma drit, ze je tak vytrenovany
![]()
Jinak teda neposloucha jen mamu a tatu, u ostatnich slape jak hodinky. Nas ma proste na haku ![]()
@katalyzator píše:
@Paradise O přecházení na červenou se taky nediskutuje.
Jasné to je pro mě jedna z těch důležitých věcí, ve kterých prostě musí poslechnout i kdyby se na hlavu stavěl. Ale jestli si vezme modré nebo červené triko je mi celkem šumák, mě to nestojí nic víc než to modré složit zpět do skříně a vytáhnout to červené. ![]()
@terkamo tak pokud se jedná o takového prťouska, tak to je jiná-já beru dítě kolem pěti let.
S takto malým je opravdu potřeba vše dělat hrou. Příklad na tebou zmíněných autíčkách. Dáme si závody, kdo uklidí víc autíček-samozřejmě uklízím pomalu.Nebo si sednu a jmenuju barvy a dítě mi auta dle barev podává a společně je uklízíme do krabice.Moje dítě je schopno si samo uklidit cca od čtyř let a to ne moc velký bordel. Také je důležitý nácvik dohrál jsi si s kamionem? Tak ho uložíme, aby si odpočinul a měl sílu na další hraní a pak si můžeš vzít letadlo-to teď tankuje (bude pak míň uklízení).Takovýhle prcek může být vážně frustrovaný i deseti autíčky, které má sám uklidit.
Školka je vždy něco jiného, jsou tam děti, které kopíruje a paní učitelka je v podstatě cizí autorita, která se vždy poslouchá víc jak ta domácí.
@Paradise určitě. až bude větší, rozhodne si i jestli tričko nebo košili. a až bude ještě větší, třeba i na tu červenou přeběhne… ale to už bude jeho/její volba
@katalyzator píše:
@Paradise určitě. až bude větší, rozhodne si i jestli tričko nebo košili. a až bude ještě větší, třeba i na tu červenou přeběhne… ale to už bude jeho/její volba
No tak jasné. To už to potom moc neovlivním i když se třeba budu snažit ![]()
@Paradise Jasně, viz debilní kecy rodičů ny youtube
ale zatím jsou snad ještě zmáknutelné
;
jinak důslednost je důležitá, a je asi jedno jaká: znám rodiče, co důsledně požadují uklid před spaním; znám jiné rodiče, co jej požadují důsledně ne před spaním, ale třeba i ráno, ale rozhodně před další hrou; a znám ještě další, kteří je požadují důsledně ihned po hraní…
a už tu máme další věc: důslednost, a je jedno jakou, je dobré mít v souhlasu s druhým rodičem…
@katalyzator píše:
@Paradise Jasně, viz debilní kecy rodičů ny youtubeale zatím jsou snad ještě zmáknutelné
;
jinak důslednost je důležitá, a je asi jedno jaká: znám rodiče, co důsledně požadují uklid před spaním; znám jiné rodiče, co jej požadují důsledně ne před spaním, ale třeba i ráno, ale rozhodně před další hrou; a znám ještě další, kteří je požadují důsledně ihned po hraní…
a už tu máme další věc: důslednost, a je jedno jakou, je dobré mít v souhlasu s druhým rodičem…
Tak bez toho, že by oba rodiče táhly za jeden provaz to ani nejde, protože pak je to dítě tak zmatené, že neví, co má a co nemá dělat. A je jasné, že každý má ty priority ohledně důslednosti jinde, přesně.
A mimo jiné, je mi jasné, že používám spoustu z oněch „debilních keců“ (manžel mi to nedávno pouštěl a dobře jsme se zasmáli)
a v budoucnu používat budu, hlavně v pubertě ![]()
@Paradise Takže Jak se definitvně nezbláznit: důslednost, s partnerem za jeden provaz,…
Já bych to definovala takto: společně si stanovit priority, v čem chceme, aby dítě bylo zvyklé uposlechnout „bez keců“ a to důsledně dodržovat. Pak dítětě naučit nějaké rutinní činosti:př. ránní vstávání a příprava do školky/školy, večerní rituály, úklid oblečení po příchodu domů, úklid nádobí po jídle, apod. a zbytek je na domluvě s dítětem. Př. mlaďochovi se nechtělo o víkendu ven-nabídla jsem mu, že půjdem na brusle, na kolo nebo na hřiště-nechtěl-fajn, tak budem doma (mě se kolikrát taky chce celý den jen lenošit. Konkrétní příklady si každý stanoví dle svých zvyklostí.
A hlavně trpělivost, nic se dítě nenaučí přes noc. ![]()
@valkil Jo jo, můžem tady otevřít poradnu, cizím se vždycky dobře radí
co ale na to Zakladatelka?
@valkil díky,ale bez vlastních zkušeností a vlastních kyksů ve výchově bych to nedokázala napsat. A hlavně i já byla kolikrát na dně a prosila tu o radu něž jsme si s manželem nastavili to o čem tu píšu. Já si dělám srandu v tom, že starší syn je pokusný králík na kterém to vše ozkouším, zjistím, co a jak a mladší už bude procházka růžovým sadem.
Ovšem jen do té doby než mě z toho mladší nevyléčí ![]()
Zakladatelko, proč řešíš a obviňuješ sebe? Z takového tyrana bude hrabat každému. Dnes z Tebe má srandu, až mu bude sedmnáct, budeš poslouchat Ty jeho.Na co čekáš? Až vyčerpáním padneš na zem?
@katalyzator píše:
@valkil Jo jo, můžem tady otevřít poradnu, cizím se vždycky dobře radíco ale na to Zakladatelka?
Zakladatelka na to, že důslednost i jeden provaz dáme s chlapem dohromady, ale ještě musím zapracovat na těch mých výlevech. To mě momentálně štve nejvíc. Že to nejde v klidu z mé strany ![]()