Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Heivka Taky bych ráda věděla, co ji je, třeba by ji člověk i více chápal a dokázal víc brát s rezervou, ale už několikrát jsme se ji ptali a řekla nám že nám do toho nic není, že navštěvuje psychiatra, tak jako prý (podle ní) 90% naší populace - tak jsem se ji snažila vysvětlit rozdíl psycholog/psychiatr a i nadále tvrdí, že navštěvuje psychiatra. A když chci vědět víc (což mi ona tvrdí, že na to právo nemám - já si zas myslím, že to právo právě mám) tak se začne dohadovat, otočí náš hovor o 180° a ve finále z toho nic nevíme…
@mado nám tvrdí, že když má „papíry na hlavu“ tak nemusí chodit k reviznímu lékaři už nikdy…já tomuhle nerozumím, tak nevím.
To je hloupost, i papíry na hlavu se musí posuzovat znovu.
A radím skutečně - nemusíš na ni křičet nebo být hrubá. Stačí naprosto klidně odpovědět, že u vás doma se takto netitulujete, a at toho nechá. A pokud začne zase, tak zase hezky klidně - nezlobte se na mne, maminko, ale ted jsem vás o něco požádala a znovu říkám nechte toho. A když začne zase tak říci tohle nebudu poslouchat a sebrat se a odejít. Vyhazovat ji, to by fakt nadělalo těžkosti s partnerem a je to zbytečné. Takže udělej to, co moudřejší dělají - ustup. Odejdi, a hotovo. A při odjezdu se rozluč s tím, že přijedete třeba tehdy a tehdy, ale pokud bude s tebou takto mluvit, že prostě odejdeš zase. Pevně na tom trvej, ona to pochopí, že prostě přes to nepojede vlak. A pokud bude ještě horší a bude používat i větší hrubosti, vysvětli to manželovi, že ba tohle si zvykat prostě nebudeš, at se nezlobí a bud jí domluví, anebo se s ní ty nebudeš stýkat. Všechno pěkně v klidu a ve vší slušnosti.
@inkakřivák mas pravdu-moudrejsi ustoupi, pokusim se…stejne mi nic jinyho nezbyde, ja nejsem hruba, ja ji neumim rict do oci ze je pi…,ale musim ji ukazat, ve vsi slusnosti, ze se ji nebojim, a ze u nas budou fungovat nase pravidla, ze mi neni 15,a moje mama neni.Uz ted se desim dalsi navstevy ![]()
Diky moc za rady
To je správné, že tak nemlvíš, takhle se přece dospělí lidé nevyjadřují alespon já si to neumím vážně představit. I když jo, vlastně jsem to taky zažila, naštěstí jen mezi dvěma mně ne moc blízkými lidmi. Takže klidně, slušně a pevně, bez jakýchkoliv narážek. Prostě ukaž jí, že jsi jiná. A jak si to představuješ a ono se to poddá. A kdyby tu svou vulgaritu zdůvodnovala chorobou, tak bych se jí klidně optala, co je to za podivnou nemoc, že jí umožní být vulgární ve chvíli, kdy se s přítelem vezmete.
Jo a ještě jsem si vzpomněla - peníze neřeš. A dárky neočekávej, aspon nebudeš zklamaná. Ono je fakt i dost lidí, kteří na malé děti nejsou a dárky nekupují. Asi tak.
A na rady ohledně dítěte - klidně jí kývni a vysvětli, že to se dělalo dřív, ale ty to ted děláš takto. A hotovo, odejdi, dál nediskutuj. Tím jí vezmeš vítr z plachet, třeba se jenom ráda hádá, kdo ví.
@89Luca Tak na seznámení s její diagnózou opravdu právo nemáte, nepatříte mezi příbuzné, ale mate právo omezit styk svého dítěte s osobou, která ho dle vašeho mínění může ohrozit.
@89Luca připomínáš mě samotnou cca před 4 či 5 letech. Tchýně i tchán jsou také dobří manipulátoři, ale na druhou stranu pro vnoučata by se rozkrájeli, alespoň tchýně. Já se díky nim dostala na terapie, kde jsem řešila jak se naučit jednat s manipulátory. Přečetla jsem také dvě knihy o manipulaci. Výsledek je ten, že dvěma roky (koukám jak to letí, mám pocit, že to bylo před chvíli) došlo k výměně názorů mezi mnou a tchánovci a sice se mi dostalo neskutečných „přirovnání“, ale já jsem zachovala chladnou hlavu a odpovídala jsem jim tak nějak, jako by mi to bylo jedno a v současné době společně vycházíme „rozumně“. Oni mě vzali na vědomí a nejsou tak jedovatí, jak byli.
Podobný způsob - jako by mi to bylo jedno, jsem kdysi odpovídala šéfovi, když se snažil získávat soukromé informace o nás (byl šílená drbna). Na mě pak po chvíli přestal.
Takže moje rada je, nezabředávat do rozhovorů, neobhajovat se (dělám to proto a proto a proto a proto), nenechat se rozhodit, naštvat se - pak na sebe „vyklopíme“ i to co nechceme a uděláme i to co nechceme. Manipulátorovi jde především o informace, které by mohl použít dál nebo když on potřebuje. Je potřeba jim ty informace nedat.
Každopádně drž se. Je možné, aby jsi nějaký čas ke tchýni nejezdila? Nebo jela každou druhou až třetí návštěvu? Já tak posílám manžela s dětmi. Jedu tam tak dvakrát či třikrát do roka.
@Pennya píše:
Já myslím že lepší než ju poslat do háje a být na ni hnusná by možná spíš pomohlo si sní sednou u kafe a promluvit si sní naopak hezky. Jakože máš syna ráda máš i ji ráda - nebos aspon měla ráda, ale že poslední dobou to vypadá že ji něco vadí,,kdyžtak bych jí řekla nemusíš mě mít ráda ale skus mě aspon tolerovat/ respektovat. Máš tady vnouče, a já mu nechci brát babičku. Možná by se mohla zastydět když se k ní i po takových výstupech zachováš hezky.
Když ani to nepomuže, tak bych setla vztahy. domluvit se s mužem at si za ní klidně jezdí, je to přece jen jeho matka, ale at tebe nenutí. U nás v rodině to tak jedna známá měla. Tchyně si prostě nedala říct. Do výchovy dětí nějak extra nemluvila, ale byla vysazená na tu partnerku jeho syna.
Setkala jsi se někdy s opravdu velkým manipulátorem? On se nikdy nazastydí, není to jeho styl.
@elen-ka to mas pravdu, tak si ted uvedomuju ze tohle presne dela. Rekneme ji neco a ona z te vety vybere jen tolik, kolik se ji hodi a prevrati cely vyznam.Ja uz se naucila ji o sobe nic nevykladat, i partnerovi jsem rekla ze si nepreju aby o me nic nevykladal a respektuje to. Ja styky omezemim na minimum, on s malym at si tam jezdi jak casto chteji, to jim nechci zakazovat. Dokonce jsme si uz s partnerem promluvili a on sam mi rekl ze v ni nevidi moc spolehlivyho cloveka na to aby sama hlidala nase dite
@Heivka píše:
@89Luca Tak na seznámení s její diagnózou opravdu právo nemáte, nepatříte mezi příbuzné, ale mate právo omezit styk svého dítěte s osobou, která ho dle vašeho mínění může ohrozit.
Myslim si, ze bych mela znat zdravotni problemy cloveka, kterymu sveruji sve dite.Ale stejne tak si myslim ze partner by mel znat vsechny problemy sve mamky. Clovek nikdy nevi co se s nim muze stat a kdy a kdyz pak doktori shanej anamnezu po pribuznejch kteri nevi, zbytecne to zdrzuje-a tohle u nas uz taky nastalo…a pak jsme se jen divili kolik ruznych antidepresiv uzivala buhvi jak je kombinovala…