Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Bílé, černé a hodně tmavé, šedivé-modré-zelené, červené-růžové-fialové. Vše na 40. Vše dávám do sušičky, kromě podprsenek tedy. Ty peru zvlášť na 30. Ložní prádlo většinou peru na 40, když si vzpomenu, tak na 60. Všechno jde do sušičky, kromě podprsenek a některých svetrů.
Rozlišuji na bílé a tmavé, to peru na 30 nebo 40 stupňů, řídím se visačkou na kolik prát, ložní povlečení peru na 40 stupňů, prostěradla na 60, ručníky na 40, utěrky na 60 nebo 90. A pak rozlišuji praní na jemné nebo na normální. Nic víc neřeším, dle mého není třeba.
@Eliška
Já právě sem tam omylem šoupla manželova trička na 60 (bílá - 100% bavlna) a má je po pupík a rukávy z dlouhých na tříčtvrteční ![]()
Ponožky máme právě většinou 100% bavlna, nebo hodně velký podíl bavlny a nesráží se - to je fakt, ale jsou takový sepraný no…ty gumičky okolo kotníků už nejsou co bývaly… ![]()
Prádlo třídím pouze na dvě kategorie. Spodní prádlo, ručníky, ložní, utěrky a látkové pleny peru na 60, zbytek netřídím nijak podle barev a peru na 40, dětské i dospělé dohromady. Následně to dávám do sušičky. Nikdy se mi nepodařilo nic obarvit. Pokud je nějaké nové oblečení výrazné barvy (žlutá, sytě růžová) vyperu buď zvlášť, nebo přihodím k něčemu tmavému. Až budou děti dvě, možná jim budu prát jejich prádlo zvlášť, aby se mi to pak lépe skládalo a uklízelo.
Všechno namáčím den předem, ráno dávám prát.
Třídím takhle: *černé na 40 (máme hodně černého)
*barevné a světlé na 40 (pokud je něco tmavě barevné a nové a bojím se, že to pustí, tak to hodím k černému)
*soft-shell a jiné citlivosti na 30 (na program na citlivé prádlo)
*vyvářka (kapesníky, utěrky) - 90
Toť vše ![]()
Mám pocit, že třídit to důkladněji, tak se mi celá pračka nikdy nenastřádá.
Rozlisuju bile( svetle), cervene a pod. barvy a cerne. Toto vse na 40. Rucniky, uterky a kapesniky na 90. Povleceni na 60. Funkcni na 30-40 ve spec. prasku. Bundy zvlast. Kdyz byly deti male, pouzivala jsem detsky prasek na vsechno pradlo.
Téma pro mě, sama jsem chtěla něco podobného už založit ![]()
Takže já:
@Freya10 Já teda na 60 peru jen ručníky, utěrky a kapesníky a vše ostatní na 40.
Ja peru vse na 40. Bile, barevne a tmave. Co se nevypere pak peru individualne.
Bile peru na 60, vse ostatni na 40 a tridim tmave, modre, zelene atd a pak ruzove a cervene zvlast. Takze 4 barvy. Lozni peru na 60 plus ho vetsinou susim
Tak já třídím podle barev;
Bílé, růžové+červené+vínové+fialové, žluté+oranžové, modré+zelené+hnědé, černé+šedé+tmavě modré a pod…, povlečení peru samostatně, ručníky+utěrky ap. samostatně, ponožky samostatně, podprsenky samostatně (na jemný cyklus), kalhotky a boxerky podle barev s ostatním, halenky a jiné jemné zvlášť na jemný cyklus, dětské neperu zvlášť od 2 let dětí. Pracovní oděvy zvlášť, stejně tak dětem kombinézy, bundy a pod… Hadry na vytírání, prach atd taky neperu s ostatním. Něco i v čistírně.
Bílé na 60-90st, barevné na 40st, černé na 40st, jemné prádlo na 30-40st, povlečení na 60st, ručníky+utěrky 90st.
Na černé a barevné ariel prášek, na bílé modrou lovelu (vypere a vybělí). Aviváže dedra. ![]()
Třídím na světlé, tmavé a barevné oblečení, včetně spodního prádla peru na 40. Ručníky, povlečení a utěrky peru na 60. Svetry a některé halenky na 30.
Spodní prádlo a dětské věci peru na 60, ostatní na 40 a dělím podle barev.
Já jsem teda podle cedulek na oblečení zjistila, že se má vše prát na 40 nebo 30, takže peru vše na 40 a třídím jen dle barev, jak to vychází. Plíny peru na 60, občas na 90. A novou věc házím do pračky s bílou, u které mi nevadí, že se obarví (třeba zrovna čistá plína), abych věděla, jestli pouští nebo ne.
Svoje spodni pradlo zvlast na 40, chlapovo spodni 40 s jeho trickama a vecma na doma, to jestedelim na svetly a tmavy, svoje veci peru zvlast a rifle taky zvlast na 40 nebo podle stitku. svetry atd peru podle stitku na kratkej program, rucniky zvlast na 60, povleceni zvlast na 60, uterky zvlast na 90. na 90 jeste peru samostatne hadriky na uklid. a zvlast peru chlapovo pracovni obleceni, to predtim namacim a peru na 60 s predpirkou a extra machanim. po tom poustim pracku na 90 na prazdno s Pullirapidem na cisteni pracek.to delam 2× do mesice. teploty 60+ davam vsechny na dlouhej program 2h.