Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojte chtěla jsem se zeptat, jak perete barevné oblečení. Konkrétně se mi jedná o ty světlé pastelové barvy třeba v kombinaci s bílou.
U nás se vždy třídilo na tmavé světlé a barevné (červené+ hnědé+ fialové) a když to šlo tak ještě zelené+ modré. Vše (kromě ručníku a ložního) jsme prali na 30-40°C. Tchýně má teorii, že když k bílé přidá zelenou, tak se ji ta bíla „vybělí“ a zbaví žlutého nádechu
Jak to máte vy?
Navíc teď nevím, co těmi dětskými věcičkami, které jsou většinou bíle se žlutým lemem nebo s modrýma pruhama atd…prát to s bílým? Nebo samostatně?
Navíc na dětské budu používat jiný prací prostředek než na naše oblečení a asi i jiný prací program. Když ale ty malé oblečky rozdělím podle barvy tak je to vždycky malá hromádka (rozhodně ne celá pračka)
Poraďte mi prosím, jak to nejlíp vyřešit
Děkuju
Netridim to.. Bileho mame strasne malo takze by nebyla ani z pulky pracka zaplnena. Detske peru s nasim normalnena 40 a druv jsen to prala v detskem pracim prasku.
@ayra.5 ja peru tedy detske i nase pradlo dohromady, nemyslim si, ze je nutne to nejak rozdelovat. Jinak peru zvlast rucniky, uterky, lozni a pak tridim na svetle a tmave a uplne zvlast cerne.
Ja netridim, peru vse dohromady. Maximalne tak treba detske + nase mensi kusy, pradlo, druha hromadka nase kalhoty, tricka, a treti rucniky a povleceni. Podle barev netridim, ale nekde jsem cetla ze pokud je tricko bile a ma treba maly barevny obrazek/lem apod. tak uz se ma prat s barevnym.
Třídím: tmavé-černé, bílé, růžovo-červené, barevné, ložní prádlo, ručníky, džíny. Každých cca 10 dní mám plnou pračku od každého.
@Dominika19 oni to nebudou dětské ale úplně miminkovské. To jsi teda taky dřív prala zvlášť? A pak tedy poloviční pračku nebo všechno pro mimi dohromady? ![]()
@ayra.5 nee ani miminkovske jsem neprala zvlast. Vse peru dohromady i ty detske (synové maji 3 a 1 rok). Ja jsem i nase prala v prasku pro miminka.. Zvlast peru jen povleceni a rucniky. Jo a rifle taky zvlast. Jinak vsechno dohromady..
Já jsem asi rebelka, normálně peru dětské od miminka s naším, na 40°.. jediné co peru zvlášť jsou montérky, pracovní trika atd. od manžela… a pak ložní prádlo, ručníky na vyšší stupeň
nemáme tolik bílého třeba abych zaplnila celou pračku
Netřídím žádné barvy, peru dohromady bílou s černou i červenou. Ani dětské neperu zvlášť. Jen ručníky a utěrky dávám na 90 stupňů, jinak peru vše na 40. Nikdy se mi nic neobarvilo ani nezničilo ![]()
Dětské peru normálně s naším prádlem a neperu ani ve speciálním prášku, holky nikdy na prášek nereagovaly. Peru v tom, co je zrovna v akci
Netřídím podle barev, zvlášť peru ložní, ručníky, utěrky a spodní prádlo, vše na 60, zbytek na 40. Pračku bílého prádla bych nenaplnila snad ani za měsíc, takže dohromady beru v podstatě tmavé a barevné.
@Terezxx píše:
Netřídím žádné barvy, peru dohromady bílou s černou i červenou. Ani dětské neperu zvlášť. Jen ručníky a utěrky dávám na 90 stupňů, jinak peru vše na 40. Nikdy se mi nic neobarvilo ani nezničilo
jak můžeš prát bílou s černou? Vždyť ta bílá musí být zašedlá ![]()
Tridim na dohromady bile a pastelove barvy, potom vse barevne krom cerne a zvlast peru cerne pradlo.
Tridim taky podle materialu, protoze volim jiny praci program a pak taky peru zvlast rucniky, uterky a lozni pradlo, to peru na 90.
@Terezxx píše:
Netřídím žádné barvy, peru dohromady bílou s černou i červenou. Ani dětské neperu zvlášť. Jen ručníky a utěrky dávám na 90 stupňů, jinak peru vše na 40. Nikdy se mi nic neobarvilo ani nezničilo
to musi vypadat teda, staci vyprat cerne veci treba se sedivymi a pak uz ta cena neni cerna, ale jsou na ni proste ta sediva vlakna videt, neni to pekne.
Peru zvlášť černé zvlášť barevné a zvlášť bílé, jednou omylem se mi dostaly bílé kalhotky k černému prádlu a už byly ošklivé zašedlé