Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Peru bile+miminkovske+rucniky+uterky, barevne+povleceni, cerne
Co 2 tydny naplnim pracku bileho, cerne zvlast, modre s sedym zvlast a cervene hnede apod zvlast. Zlute a pastelove ktereho mam malo dam jen na 20 min program.
Peru barevné, a černé. Dřív když byli miminka i bílé ted už bílé nemáme skoro nic ![]()
Ja peru zvlast jen bile (a svetlounke zlute, ruzove, sedive), barevne pak i s cernou zvlast. Vetsinou na 60.Kdyz byly deti malinke, prala jsem zvlast svetle s latk. plenami (na utirani, ne pocurane) a rucniky.
@Lentilkaa2 píše:
@Terezxx Nechapu, jak cerna nemuze obarvit svetlejsi obleceniZkusila jsi prilozit bile triko, co peres nekolik mesicu dohromady s tmavym, k novemu bilemu tricku? Fakt tam neni rozdil? Pokud ne, pak by to byla revoluce v prani a dost by to vsem ulehcilo zivot a snizilo naklady
@Lentilkaa2 píše:
@Terezxx Nechapu, jak cerna nemuze obarvit svetlejsi obleceniZkusila jsi prilozit bile triko, co peres nekolik mesicu dohromady s tmavym, k novemu bilemu tricku? Fakt tam neni rozdil? Pokud ne, pak by to byla revoluce v prani a dost by to vsem ulehcilo zivot a snizilo naklady
První tričko prané x-krát. Syn ho už hodně nosil minulý rok, letos také pořád. Druhé nové. Trošku možná tmavší je, ale ne o tolik, abych třídila ![]()
@Terezxx Diky za srovnani. Na fotce jde videt, ze prave neni snehove bila. Takova ja treba peru pouze s podobnymi kousky a davam ten protiobarvovaci ubrousek. Ale jak pises, nekomu to stoji za trideni, nekomu ne.
@Lentilkaa2 píše:
@Terezxx Diky za srovnani. Na fotce jde videt, ze prave neni snehove bila. Takova ja treba peru pouze s podobnymi kousky a davam ten protiobarvovaci ubrousek. Ale jak pises, nekomu to stoji za trideni, nekomu ne.
Úplně sněhové není no. Ale na těle vypadá, že je krásně bílé. Šedé vyloženě není. Já peru ob den. Kdybych měla čekat, než se mi náplní pračka jednou barvou, nevyprala bych vůbec a to máme prádla opravdu hodně. Jen kluci nosí jen to své oblíbené pořád dokola.
navíc mám stejně všechno dětské bílé flekaté, takže vyloženě na sněhově bílé netrvám ![]()
Já třídím na bílé (to ale peru jako poloviční pračku-na 60), barevné (na 40, přidávám protiobarvovací ubrousky), tmavé (na 40 s pracím gelem na černé), ručníky+utěrky (na 90, někdy s předpírkou), ložní, bezavivážové (látkové odlič. tampony a vložky).
Já beru tmavé, barevné, bíle+ pastelové. Většinou vše na 60 ku. Kluci jsou cunata.Na 40bych z toho tu špínu nedostala. ![]()
@Terezxx Tak to dobre znam
Kluk taky toci dokola sve oblibene kousky a to mame opravdu hoodne obleceni.
My to dělí pouze na světlé, tmavé a věci na vyvářku (peřiny a pod.) ![]()
Bílé na 60, bílé na 40, barevné na 60, barevné na 40 anebo světlejší barevné a tmavé barevné, aby se naplnila pračka. Ložní a ručníky na 60. Miminkovské tak 3 měsíce zvlášť, pak už s ostatním. Po roce i v normálním prášku s macháním navíc. Pokud jsou fleky, tak na dlouhý program a s předpírkou, používám hořkou sůl a ubrousky proti obarvení. Máme tvrdou vodu, bez calgonu a praní na 60 by bylo všechno bílé za chvíli šedé.
Dětské jsem prala zvlášť do dvou let. Třídím bílé, bílé s vzorem+pastelové+žluté, červené+růžové+oranžové+hnědé, modré+zelené, černé+hodně tmavé. Zvlášť peru ručníky+utěrky atp, zvlášť monterky, ponožky+kalhotky+trenýrky, zvlášť povlečení. Bílé na 90st, ostatní na 60st, vyjímečně některé věci na 40/30st pokud se na víc nemůžou. Dětem do dvou let Lovela. Nyní na bílé Lovela, na ostatní Ariel, občas persil. Aviváž na povlečení a ručníky, na ostatní jak kdy. Podotýkám že my máme hodně oblečení, takže to spolehlivě naplním. Bílé prádlo; plním pračku spíš méně, tj cca do poloviny, ostatní klasicky 2/3. Aby se to vypralo. Jednou týdně do pračky lahev octa na prázdno, aby se vyčistila od nánosů, plísní, kamene apod. Ale peru hodně, každý den.
@Borůvka1990 díky ta tip s tim octem. Máme tuhle ptacku asi 3 měsíce ale jeste jsem ji necistila. To normálně. Ale jea ten over do bubnu a zapnes běžný program nebo mate nějaký cistici program na prácce aby pak dalsi várky nesmrdely octem?