Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Jeste by me zajímalo- kdyz některé z vas perou ponožky a spodní prádlo zvlášť na hodně stupňů ( což mi přijde super kvůli desinfekci) ale přece spodní prádlo ma taky různé barvy…u toho to neřešíte a peřeje vše dohromady?
@ayra.5 píše:
@Borůvka1990 díky ta tip s tim octem. Máme tuhle ptacku asi 3 měsíce ale jeste jsem ji necistila. To normálně. Ale jea ten over do bubnu a zapnes běžný program nebo mate nějaký cistici program na prácce aby pak dalsi várky nesmrdely octem?
Né, nesmrdí to octem. Pračka se vymáchá (vypláchne) a další praní je už prádlo s práškem. Čištění octem probíhá tak, že pustíš program s vyšší teplotou, ideálně na 90st. Délka programu nehraje roli, teplota ano. Čím vyšší, tím líp. Někdo přidává trochu octa místo aviváže k běžnému praní, pomáhá to hlavně lidem kožními problémy. V tom případě prádlo mírně zavání octem, ale kdo suší prádlo venku, tak to vyvětrá a cítit není.
@ayra.5 píše:
Jeste by me zajímalo- kdyz některé z vas perou ponožky a spodní prádlo zvlášť na hodně stupňů ( což mi přijde super kvůli desinfekci) ale přece spodní prádlo ma taky různé barvy…u toho to neřešíte a peřeje vše dohromady?
Barevné se nedoporučuje prát na 90st aby nevyšisovalo. Ale na 60st stačí aby se vydezinfikovalo.
V DM se prodavaji ubrousky proti zapirani barev, s temi tridim uz jen na cerne, uplne bile a pak zbytek. Ubrousky barvu nasaji a pradlo zustane bile, i kdyz tam jsou napriklad cervene prouzky a podobne.
Já třídím na světlé, černé a barevné.. když se mi sejde víc růžových a červených věcí tak je peru zvlášť. Všechno na 40 stupnů. Jen povlečení, ručníky a prostěradla na 60 stupnů. Většinou se snažím mít aspon půlku pračky, když to nevychází tak tam přihodím něco co „neutrálního“ ![]()
Taky téma pro mě
takže spodní prádlo a ponožky na 60, ručníky+utěrky+ložní na 60, synovo oblečení zvlášť na 40, a moje a manželovo dělím na tmavé a světlé - na 40. Manželův fotbal a hokej na 40. A taky přemýšlím, jestli není lepší systém????
Můžu se zeptat, kolik kousků spodního prádla a ponožek máte vy, co to perete zvlášť? ![]()
Ja mam doma teda minimum pradla, co by sneslo v pracce 60
. Skoro na vsem je 30, max 40. Rucniky, ktere byly drahe a mely napsano 60, jsem si na 60 znicila… Takze peru podle doporuceni, vetsinu na 30, lozni, rucniky a miminu na 40. Latkove pleny na vyvarku. Kapesniky na vyvarku. Zbytek delim tak nejak na bile, ruzovo-cerveno-oranzove a ostatni. ![]()
@Hobitka no tak na 30 nevyperes asi zadnou spinu, natoz bakterie, je to skoro studena voda
rucniky kupuju zasadne 100% bavlna, aby se daly pripadne i vyvarit, to same povleceni a uterky. Miminkovske veci mi vydrzely vse na 60-ku, natiz s hovinky obcas…
Všechno jedu na 60, protože máme doma prehistorickou pračku a v ní nemám důvěru, že dokáže vyprat prádlo na 40 ![]()
prádlo rozděluji podle barev, tedy na bílé, černé, barevné a šedohnědobéžové věci. Záleží, jaké prádlo zrovna ve špíně mám. Někdy vyperu ručníky a utěrky samostatně, někdy ten jeden ručník přihodím ke zbytku prádla. Mužovi pracovní věci se taky snažím prát zvlášť, ale na zaplnění pračky je to málo, když přinese kalhoty a dvoje trika. Tak tam přihodím nějaké černé prádlo a taky se svět nezbořil.
Peru v práškách pro citlivou kůži a nebo Persil. Ariel mě hrozně smrdí. aviváže střídám s octem a nebo dezinfekčním přípravkem. Beru to podle nálady.
jak peru všechno na 60, tak se mi ještě nestalo, že by mi něco pračka vytáhla nebo srazila.
@Tamtama píše:
Můžu se zeptat, kolik kousků spodního prádla a ponožek máte vy, co to perete zvlášť?
Nu já peru tedy spodní prádlo (kalhotky, trenky, ponožky) na 60 zvlášť a vychází mi to
tak, že tohle prádlo peru jednou týdně - jsme doma dva dospělí a 3leté dítě (= 2×7 kusů kalhotek, 7ks trenek a 3×7 párů ponožek + pokud je k tomu třeba nějakej tmavej ručník). Bílé spodní prádlo skoro nevedem - to má jen dcera a to frknu buď na 40 k ostatnímu bílému, nebo na 60 k ručníkům, povlečení apod…
Ale je fakt, že kalhotky a trenky to praní na 60 docela ničí - máme skoro samé černé a všechno hrozně rychle zašedne…já už jsem si říkala, že na to prdím a budu to prát normálně na 40 s ostatním, ale pak mi to vždycky nedá a přijde mi to fujky…protože bakterie z… no… konce trávicího traktu se při 40 stupních a vlhku akorát tak krásně rozmnoží a namatlají na ostatní prádlo, které běžně s konečníkem do styku nepřichází (teda - myslím si já) a bohužel si to i krásně představuju
. Takže mi to prostě nedá. Ale fakt bych se ráda přemohla, protože takhle bych místo třídění na 6 typů prádla (tmavé na 60, světlé na 60, tmavé na 40, světlé na 40, barevné na 40 a sportovní) třídila jen na 3 a to by se alespoň furt neprala poloprázdná pračka… ![]()
@blumen No, zas bakterie neznicis v beznych programech ani na 40.
A asi nemame moc spinave pradlo, protoze i na 30 z pracky vyndavam ciste. Akorat nesmim poustet rychloprogram na 30 minut, ten teda nevypere nic.
@Freya10 No, ja spodni pradlo dukladne zehlim. Dokud jsem ho nezehlila, mela jsem porad nejake gynekologicke potize, co zehlim, zmizely. Tak zehlim vsem. Ja bych zas nedala dohromady spodary s ponozkama, to se mi nejak ekluje
.
@Hobitka To je dobrý, jak to má každej jinak (obzvláště vnímání fujek
)…jéé-tak to já bych pak musela žehlit častějc než jednou za měsíc a to fakt nééé ![]()
@Freya10 u nás jsme právě jeden dospělý a dvě děti (jeden počůránek), což znamená za mě a malého 2×7 a za většího tak 5×7, což ani za týden nedá plnou pračku.. a prát jen tu trošku, to je dost neekologické
navíc já tolik prádla ani nemám ![]()
@Freya10 Kdyby to nemel kazdy jinak, uz bychom jako druh davno vyhyhuli
.