Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Mar__tanka1983 já jsem si to nechtěla číst, abych nebyla za to tele..
ale tak očkem pravidlo jedna něco že, přistoupím v klidu ke dveřim a zvolna zaklepám.. Pravidlo druhé zaklepám silně, ale ne rázně, zaklepám jednou a vyčkám, a pak tam byla poznámka něco, že nebudu do dveří tlouct a počkám na příchod sestřičky ![]()
Ale byl to plakát ne jako její věty
@Mar__tanka1983 píše:
@SIMONA1234 u nás jsou učitelky ve školce „hotové“, že malýho učím klepat na dveře, než někam vleze.
Prý to (bohužel) už nějaký ten rok neviděly.
Zdravení je samozřejmostí (u něj i u mě, a hodně často na nás koukají jako na zjevení, že synek umí pozdravit když vleze do krámu nebo kamkoliv jinam).Taky nechápu, že mizí základy slušnostiZdravení, děkování, požádání, pouštění sednout v tramvaji. Jak mají mít lidi k sobě navzájem nějakou úctu (v dalších vyšších sférách), když je nikdo ani nenaučí pustit starší ženskou ze dveří???
V Praze ve školce jsme často s dětmi jezdili tramvají…na výlety, na návštěvy atd…Děti jsme měli tak „vycepované“, že když nastupovaly do tramvaje, nahlas zdravily lidi v tramvaji…no to halooo v tramvaji, co způsobily svým pozdravem ![]()
Zdravím pěkně nahlas, aby mě bylo slyšet - v práci, v autobuse, v obchodě… mně to ústa neutrhne a je zajímavé pozorovat, kdo se zastydí ![]()
obzvlášť v autobusech to bývá zajímavé - většina řidičů sebou trhne, protože na to nesjou zvyklí. Vytrhne je to ze stereotypu a aspoň se podívají, komu tu jízdenku prodávají. ![]()
@neumisa píše:
Zdravím pěkně nahlas, aby mě bylo slyšet - v práci, v autobuse, v obchodě… mně to ústa neutrhne a je zajímavé pozorovat, kdo se zastydíobzvlášť v autobusech to bývá zajímavé - většina řidičů sebou trhne, protože na to nesjou zvyklí. Vytrhne je to ze stereotypu a aspoň se podívají, komu tu jízdenku prodávají.
Taky zdravím v autobusu…ale jen proto, že u nebydlím v Praze…
Jako nastoupit zadními dveřmi a řvát dopředu: „Dobrý déééén, pane řidičíííí!!!“ asi by mě odvezli rovnou do Bohnic…ale v PID je to jiný kafe…tam zdravím jako divá!!!
![]()
no to je fakt, Praha je v tomto jiná. ![]()
ale teď má třída zrušila průvodčího ve vlaku - dva roky je cepuju, takže při otevření dveří krásně sborově pozdravili (sbor jsme netrénovali, to tak nějak samo
) - a on to málem nerozdýchal. 3× se na ně přišel podívat a při vystupování nám zamával. ![]()
@neumisa píše:
@SIMONA1234no to je fakt, Praha je v tomto jiná.
ale teď má třída zrušila průvodčího ve vlaku - dva roky je cepuju, takže při otevření dveří krásně sborově pozdravili (sbor jsme netrénovali, to tak nějak samo) - a on to málem nerozdýchal. 3× se na ně přišel podívat a při vystupování nám zamával.
Jo…je to „blbost“, ale jak to lidi potěší…nás se v tramvaji ptali, z které školky jsme? Bylo vidět, jak je to potěšilo, ty zdravící děti…
Blbost mám schválně v uvozovkách…je to slušnost, ale právě proto jak v posledních letech mizí, berou to lidi za „blbost“…
Tak já jsem zblblá tak, že když se dostanu do Prahy, zdravím i v metru ![]()
@fedkvicka Za mě, rodič musí být hlavně vzorem. Ale není to jen o jeho chování k jiným dospělým, ale hlavně o chování k dítěti.
Pokud mi syn něco podá, udělá něco hezkého, poděkuju mu. Zároveň ho o něco žádám slovem „prosím“. Žádné dones, udělej (jasný, ne vždycky, ale snažím se). A syn teď ve 2 letech už taky začal říkat děkuju.
Taky zdravím, když někam přijdeme. A malej už to opakuje po mně. Doma nemluvíme sprostě.
Snažím se vysvětlovat proč se chováme tak či tak (třeba že si půjčujeme věci, nebijeme ostatní a pod..)
Účinek se ale projeví později snad ![]()
@Plomba píše:
@fedkvicka Za mě, rodič musí být hlavně vzorem. Ale není to jen o jeho chování k jiným dospělým, ale hlavně o chování k dítěti.
Pokud mi syn něco podá, udělá něco hezkého, poděkuju mu. Zároveň ho o něco žádám slovem „prosím“. Žádné dones, udělej (jasný, ne vždycky, ale snažím se). A syn teď ve 2 letech už taky začal říkat děkuju.
Taky zdravím, když někam přijdeme. A malej už to opakuje po mně. Doma nemluvíme sprostě.
Snažím se vysvětlovat proč se chováme tak či tak (třeba že si půjčujeme věci, nebijeme ostatní a pod..)Účinek se ale projeví později snad
Projeví…mám to tak s dcerou…v tomhle byla cepovaná…už je sice v pubertě, tedy 20 x denně na zabití, ale…poprosí, poděkuje a umí říct promiň…když jdeme spolu, automaticky zdraví…klidně dřív než já…jak to má, když nejsem s ná já, netuším…tajně doufám, že stejně
![]()
@SIMONA1234 Doufám
Ale my se sestrami byly taky takhle vedeny a zdravíme prosíme všechny. Jen to okolí to kazí u výchovy. Třeba když vejdem na poštu, pozdravím a ono ticho po pěšině… Ono se dneska slušný chování asi nenosí ![]()
Edit: opravena hrubka
Příspěvek upraven 14.10.15 v 18:07
@Plomba píše:
@SIMONA1234 DoufámAle my se sestrami byli taky takhle vedeny a zdravíme prosíme všechny. Jen to okolí to kazí u výchovy. Třeba když vejdem na poštu, pozdravím a ono ticho po pěšině… Ono se dneska slušný chování asi nenosí
Netuším teda PROČ??? Ale mám pocit, že se hodně lidi stydí pozdravit, že je jim to trapný…nebo odpovědět na pozdrav (pošta, čekárna u lékaře, chodba školy atd…)
@SIMONA1234 tak tedy na poště taky nezdravím
v čekárně u lékaře samozřejmě ano, ve školce také, ale když vlezu do MHD nebo na poštu, tak ne
ani by mě to nenapadlo
pozdravím úřednici, se kterou pak mluvím, to je jako kdybych pozdravila, když vlezu do tesca
asi to záleží na velikosti a počtu lidí
v „komornějším“ prostředí je to automatika, ale někde ve větších prostranstvích s milionem lidí je to divné
![]()
@ixule píše:
@SIMONA1234 tak tedy na poště taky nezdravímv čekárně u lékaře samozřejmě ano, ve školce také, ale když vlezu do MHD nebo na poštu, tak ne
ani by mě to nenapadlo
pozdravím úřednici, se kterou pak mluvím, to je jako kdybych pozdravila, když vlezu do tesca
asi to záleží na velikosti a počtu lidí
v „komornějším“ prostředí je to automatika, ale někde ve větších prostranstvích s milionem lidí je to divné
![]()
Tak my jezdíme PID…příměstský bus, nastupuješ u řidiče…pozdravím…logicky, kupuju si u něj lístek…stejně v Tescu/hypernově/Lidlu atd u pokladny…zdravím pokladní…ne davy lidí
![]()
Na poště zdravím i ty lidi, vstoupím a pokud tam je fronta, zdravím…pokud ne, zdravím až u okýnka poštovní pracovnici.
@SIMONA1234 přidám se k tomu zdravení. Jediné místo, kde se všichni navzájem pozdraví, je hřbitov. Nepamatuji se, že by to tak nebylo.
@SIMONA1234 píše:
Tak my jezdíme PID…příměstský bus, nastupuješ u řidiče…pozdravím…logicky, kupuju si u něj lístek…stejně v Tescu/hypernově/Lidlu atd u pokladny…zdravím pokladní…ne davy lidí![]()
Na poště zdravím i ty lidi, vstoupím a pokud tam je fronta, zdravím…pokud ne, zdravím až u okýnka poštovní pracovnici.
no jasně, řidiče, pokud si kupuji lístek tak ano, takhle jsem autobusem nikdy nejela
jasně, pokladny jsou automatika, s někým budu mluvit, nejdřív pozdravím, spíš mě zarazila ta pošta, ale asi to bude tím, že u nás je těch front 7, tak tam prostě nezdravím, až u okénka ![]()