Jak učíte své dětí základním lidským hodnotám?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5473
15.10.15 20:51

@SIMONA1234 Jojo, přitom pozdrav je zadarmo. Neřeknu, kdyby se přitom musela odevzdávat pětikoruna… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7346
15.10.15 21:04

@Samamama 8o Celá pětikačka???!!! už MLČIM… :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8594
17.10.15 06:50
@Svistice píše:
My s dědou jako děti na vyletech vždy zdravili a zdravime. Jen někteří jsou trubky otroubene, ani neodpoví s čumí jak puk. :nevim:

To zdravení mě taky točí, syn nádherně zdraví, a lidi mu prostě někdy ani neodpoví, a on je smutný a nechápe proč. Krásný příklad dětem. Zdraví se turisti, vodáci, motorkáři, skauti, na vesnici u nás se zdravíme všichni a je to hezký :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
17.10.15 14:20

@Kalla1412 naše vesnické dítě zdraví s vervou u ve městě (teď už teda ubírá). Jednou ji na pozdrav nějaká slečna neodpověděla a mladá obratem užasle hlásila: „Vona neumí mluvit!“ 8o
Kromě toho, když už zdraví ona, tak já taky, čímž asi vzbudím dojem, že nás ten pozdraveny nešťastník zná, a je mu blbé neodpovědět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49159
17.10.15 14:26
@Knihomyš píše:
@Kalla1412 naše vesnické dítě zdraví s vervou u ve městě (teď už teda ubírá). Jednou ji na pozdrav nějaká slečna neodpověděla a mladá obratem užasle hlásila: „Vona neumí mluvit!“ 8o
Kromě toho, když už zdraví ona, tak já taky, čímž asi vzbudím dojem, že nás ten pozdraveny nešťastník zná, a je mu blbé neodpovědět.
:mrgreen: náš mladej v podobné situaci - mami, pán není slušnej on mi neodpověděl.. chlap zrudnul a utekl.. dobře mu tak 8)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.10.15 15:03
@SIMONA1234 píše:
Jo…děti na to jdou logicky…kolikrát mě dcera uvedla do rozpaků, že třeba v tramvaji použila nějakou moji „poučku“ ohledně slušného chování na někoho cizího…„Ale maminko, vždyť si mi říkala, že se TO nedělá…tak proč to ten pán děláááá…???“ Já rudá až na prdeli…(Pán se rejpal v nose)

Ty rudá? Já bych na to dcerce řekla, to protože pána rodiče nenaučili, jak se má slušně chovat. ;)

Jinak ještě k tomu zdravení. Má tupá sousedka a její ještě tupější dcera mi nikdy neodpověděly na pozdrav. Jednou jsem sousedce napsala e-mail, ve kterém jsem jí slušně prosila, aby omezila ten marihuanový kouř linoucí se z jejich bytu. Na to mi přišla odpověď, že mě udá k soudu za křivé nařčení. To už byla poslední kapka. Napsala jsem jí, že se svým chováním, se u soudu leda tak ztrapní, protože ona ani její dcera nejsou schopné ani odpovědět na pozdrav. Neodepsala nic ale od té doby mě obě zdraví sice s kyselým obličejem, ale zdraví. :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
vladia
17.10.15 18:33
Mám pocit, že diskuze se tu trošku zvrtla jiným směrem, než byla původně zamýšlena. Zdravení jistě nepatří mezi základní lidské hodnoty, pod tím bych si představila spíše toleranci, solidaritu či lásku v obecném slova smyslu. Tedy vše, co dnes zažívá těžkou krizi.
Myslím si, že není potřeba vymýšlet metody, jak děti k hodnotám vést. Naprosto základní a nejdůležitější je to, co vidí kolem sebe, z čeho se učí. Děti jsou zrcadlem dospělých a společnosti jako celku. A samozřejmě to platí i pro to zdravení. Pokud se rodiče chovají tak, že dítě nutí zdravit a sami to nedělají, je to smutné. Bohužel vím, že často se takto chovají i učitelé ve školách. Děti jsou nuceny zdravit, pokud nezdraví, pak jsou kárány, ale leckterý učitel na pozdrav neodpoví. Sama se pamatuji, že jako dítě jsem odmítala zdravit ty, kteří mi na pozdrav neodpovídali.
@neumisa píše:
@SIMONA1234to víš, že jsem jim to řekla… a taky jsem jim natvrdo oznámila, že pokud mluvím já, tak jejich ratolesti budou mlčet a rozhodně jim nebudu tolerovat, když se ke mně otočí zády a budou si žvatlat se spolužákem (dnešní čerstvý zážitek). Ale připadala jsem si jak idiot, když jsem to vykládala dospělým svéprávným lidem. :roll:

Ta forma mě trochu zaráží. To i dětem jste to řekla tímto způsobem? Nemyslím si, že je takový problém dětem vysvětlit zásady, že si vzájemně neskáčeme do řeči, když jeden mluví, ostatní poslouchají. A platí to i pro učitele. Formulace „když já mluvím, tak vy budete mlčet“ říká něco poněkud jiného.

• Citovat
  • Upravit
26335
17.10.15 18:35

@vladia

po dvou letech každodenního trpělivého vysvětlování jsem přistoupila k direktivnímu „když já mluvím, děti mlčí“. myslím, že já jsem se snažila dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8996
17.10.15 18:43

@neumisa Souhlas. Hodina má 45 minut a není čas na to jí půlku zabít vysvětlováním toho, jak se mají chovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
461
17.10.15 18:43

Učíme děti základům slušného chování. Taky si čteme společně třeba v Bibli.
Nejlepší je samozřejmě osobní příklad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
vladia
17.10.15 18:54
@Lynette píše:
@neumisa Souhlas. Hodina má 45 minut a není čas na to jí půlku zabít vysvětlováním toho, jak se mají chovat.
@Lynette píše:

Pak je ale také otázka, jestli chceme děti učit vést dialog, diskutovat a nést zodpovědnost, nebo jen poslouchat a mlčet.

• Citovat
  • Upravit
8996
17.10.15 18:56

@vladia No tak nejdřív látku vysvětlím a to mají mlčet a poslouchat a pak mají prostor pro otázky procvičvání nebo diskuzi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
17.10.15 18:59

@vladia myslím, že se hodí obojí.
a poslouchat a mlčet je celkem důležitá schopnost. Bez ní nefunguje ani ta diskuze ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
vladia
17.10.15 19:11
@Knihomyš píše:
@vladia myslím, že se hodí obojí.
a poslouchat a mlčet je celkem důležitá schopnost. Bez ní nefunguje ani ta diskuze ;)

S tím v podstatě souhlasím :) Spíše jsem tím chtěla říct, že první bez druhého možné není, ovšem druhé bez prvního ano.

• Citovat
  • Upravit
7346
18.10.15 10:16
@vladia píše:
S tím v podstatě souhlasím :) Spíše jsem tím chtěla říct, že první bez druhého možné není, ovšem druhé bez prvního ano.

Vladia…učil/a jsi někdy? Zkusil/a jsi někdy stát před třídou, zjednat si klid, respekt (bez řvaní, bouchání do tabule apod.) a snažil/a se během 45 minut dostat určenou látku do hlavy 25 dětem, které to ale vůůůbec nezajímá…a to ani když si učitel připraví prezentaci formou hry, videa, interaktivní tabule atd…???
A proč je to nezajímá? Důvodů je spousta…může to být samozřejmě NUDNÝ výklad učitele… :roll: ale taky naprostá ignorace učitelů a jejich práce všeobecně ve společnosti. Učitel musí všechno a nesmí nic (vůči žákovi) Děcka jsou čím dál víc drzá, nevychovaná (k té zmiňované slušnosti, solidaritě a toleranci) a agresivní…rodiče to považují za rysy „OSOBNOSTI“ 8o 8o 8o :zed: :mrgreen:případně za zdravou dravost, asertivitu atd…
Neříkám, že jsou takové všechny děti, to ani omylem!!! Ale stačí jeden/jedna dvě takové děti ve třídě a celou třídu komplet ROZLOŽÍ…
Výchova není v rukou školy, ale v rukou rodičů…škola ji má upevňovat, směřovat…v rámci výuky, ale nemůže rodičovskou výchovu suplovat!
Ano, jsou i špatní učitelé…jsou.
Ano, učitelé si tuto práci sami vybrali…dobrovolně. Mohou odejít…
Ale to není důvod dávat do škol nevycválané spratky, že?
Jinak jsem TAKY učitelka 8) 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect