Jak učíte své dětí základním lidským hodnotám?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
150064
18.10.15 10:49

@SIMONA1234 mluvíš mi z duše. A nejsem učitelka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
18.10.15 18:19
@terinka4444 píše:
Co je základní lidská hodnota? Etiketa a nešťourání se v nose?

No ne přímo „nešťourání se v nose“, ale to přece patří k té základní slušnosti. Malé děti to dělají a dělají to nezištně, dokud je někdo nenaučí nešťárat se v nose mezi lidma (a nestrkat to do pusy), chovat se slušně u stolu a zdravit (etiketa).

Mám radost, že v tom nejsem sama. Vídám hodně maminek, které na děti jenom „štěkají“ rozkazy. Asi není úpně nesnadné do toho spadnout, jak je z toho člověk otrávený. Ale jsem ráda, že existuje ještě veliká spousta rodičů, kterým tohle téma není lhostejné (i přes lhostejnost ostatních).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
18.10.15 18:32
@Kalla1412 píše:
@fedkvicka Tak především - děti nejsou pomalu chápající tvorečci. Jsou chápající velmi rychle (a to je ten problém :-D). Vlastním příkladem a každodenně. Hlavně nenásilně. Ve 2m dítěte na tohle myslet je velmi zodpovědné a šlechetné, ale dle mého zbytečně předčasné. Ted si studuj knížku „Něžná náruč rodičů“ o stprávné manipulaci s miminkem, o plavání, jak porozumnět dítěti, jak se dokonale poznat a sehrát a ne o tom, aby něj byl dobrý člověk, na to bude čas užř velmi brzo, ale ted ještě ne.Jinak k dotazu - vysvětluju. Pořád. Ptám se ho co si myslí on a případně ho opravuju, když nepúozná správně emoce, situaci atd. Sám už ve 3 letech ví, co je smutek, radost, zliobit se, být hodný, slušný-…není to tak nemožné, ale chce to s dítětem mluvit. hru užijete opravdu až tak v 6-8 letech nejdřív. :nevim:

To je mi samozřejmě jasný, že hru užijeme až mnohem později. :mrgreen: Ptala jsem se hlavně do éteru. Zajímá mě, jak k tomu v dnešní době přistupují ostatní rodiče. Sama mám pocit, že nějaký vztah k hodnotám tu upadá (třeba podle toho jaké lidi kolem sebe běžně potkávám - ignoranty, nezdravící rodiče v čekárnách u lékaře, sprosté a bezohledné lidi :zed: :zed: ). Tak jsem asi spíš potřebovala vzpruhu, že to s tím naším národem ještě není tak špatné. :lol: :lol: A taky mě zajímají zkušenosti ostatních maminek, přece jenom, dobrá rada a zkušenosti jsou taky nad zlato. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
18.10.15 18:40

Zatím to vypadá, že největší problém je úplně základní věc jako zdravení. To je maličko smutný… :? :? Tak to asi nemá smysl se ptát, jak se s dětmi bavíte o věcech jako je tolerance (tělesně postižení, lidi co „vypadají jinak'“, než je průměr, náboženství apod.). Ale to je asi schované pod tím, že se má jít v každé situaci dítěti příkladem.

Díky za fajn diskusi! :potlesk: :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
19.10.15 14:08

@fedkvicka hele, zdravení je takový první praktický :) u nás bylo teď chvíli téma posmívání a přikazování (bez „prosím“), asi klasika.
Jak se vyjádřil pastorek po půl dni pobytu s naší mladou - vývoj dítěte mezi 3 a 18 rokem se skládá z různých fází a typů puberty…

Ono těžko budu s čtyřleťačkou diskutovat na téma tolerance, když ji nenapadne, že něco je problém - zná se s dvěma autisty, s romskými holčičkami a neřeší, protože to neřeší nikdo kolem ní.
Asi největší debata na téma tolerance (o dvou větách) byla, když prohlásila, že holky mají dlouhé vlasy a kluci krátké. Tož byla upozorněna, že brácha má nejdelší vlasy v rodině a holka fakt není :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8594
19.10.15 14:15

My máme ve venici chráněné bydlení, jsou tu dospělí poostižení lidé, těžké autismy atd. Opravdu viditelně nemocné. Chodí normálně „mezi nás“ či jak to říct, v létě na hřiště na fotbal, na procházky, takže je potkáváme. Je to skvělé na to, žře se naučí ( a nejen děti teda :roll: ) nezírat, nebát se odlišnosti, děti sou s nima super, zvládají je naprosto perfektně. Vysvětlit, ukázat, a sami se moc nedivit. Vždycky zdravit, děkovat, prpostě jít příkladem. Nestydím se, když se syn diví, proč se někdo chová jinak než by měl, mu to normálně vysvětlit, někdy i nahlas. Slušnost není ostuda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18223
22.10.15 12:22

@SIMONA1234 u nás se zdravení řešilo ve školce na „třídních schůzkách“, kde to teda učitelky zaonačily hlavně na starší děti, ale jedna maminka se zvedla a vypíchla i rodiče, ať se naučí zdravit :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7346
22.10.15 17:23
@Nainuva píše:
@SIMONA1234 u nás se zdravení řešilo ve školce na „třídních schůzkách“, kde to teda učitelky zaonačily hlavně na starší děti, ale jedna maminka se zvedla a vypíchla i rodiče, ať se naučí zdravit :palec:

To chápu, mně osobně je taky trapný „poučovat“ rodiče o slušnosti…nemyslím si, že byli nevychovaní, spíš je to po ránu netrkne…ale těžko můžu chtít pozdrav od dítěte, když ho ráno přivede rodič a sám mlčí…Maminka je frajerka!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
22.10.15 17:34

Nečetla jsem diskusi, ale co mě opravdu fascinuje je skutečnost, že snad 80 % populace neumí chodit po chodníku. Po chodníku se chodí VPRAVO!! A i když potkáme školku, tak těch 20 dětí na chodníku zabere méně místa, než kdejaký jeden člověk, co se motá sem a tam, jako by tam snad byl sám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
22.10.15 17:37
@fedkvicka píše:
Zatím to vypadá, že největší problém je úplně základní věc jako zdravení. To je maličko smutný… :? :? Tak to asi nemá smysl se ptát, jak se s dětmi bavíte o věcech jako je tolerance (tělesně postižení, lidi co „vypadají jinak'“, než je průměr, náboženství apod.). Ale to je asi schované pod tím, že se má jít v každé situaci dítěti příkladem.Díky za fajn diskusi! :potlesk: :potlesk:

Jak se s dětmi bavíme - no jednoduše, tohle si děti vůbec neuvědomují až do doby, kdy začínají otázky A PROČ?? A pak už prostě jenom odpovídáš na desítky a stovky dětských otázek, sama žádné téma vymýšlet opravdu nemusíš a většinou na to ani po celém dni odpovídání naprosto nemáš energii :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7346
22.10.15 17:42
@kacz píše:
Nečetla jsem diskusi, ale co mě opravdu fascinuje je skutečnost, že snad 80 % populace neumí chodit po chodníku. Po chodníku se chodí VPRAVO!! A i když potkáme školku, tak těch 20 dětí na chodníku zabere méně místa, než kdejaký jeden člověk, co se motá sem a tam, jako by tam snad byl sám.

To máš eskalátory v metru…kapitola sama o sobě…vystupování a nastupování do dop. prostředků…vcházení a vycházení ze dveří…
Včera mě na ulici slušně a nahlas pozdravili dva mladí muži…(cizí) 8o 8o Byla jsem z toho normálně v šoku… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4346
26.10.15 07:53

Tak se holky taky připojím. Dneska jsem vedla své dítě do školky. Šla i matka s dcerou, můj syn pěkně pozdravil, ta matka napůl huby a dcera vůbec a to je předškolačka, tak jsem se už nas*ala a říkám, ty neumíš mluvit? Ne nějak drsně, ale tak, aby snad bylo jasné, že má pozdravit…tak mlčela, tak malému říkám:" Holčička neumí mluvit"…grrrrrrrrrr..ale můj muž říká, že když neumí matka odpovědět na pozdrav, co můžeme chtít po jejím dítěti, to bude stejné poleno jako rodič, ale v tu chvíli mi přijde mého chlapečka líto, protože ho učíme děkovat, prosit, zdravit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4346
26.10.15 08:03

Ještě uvažuju, jak příště kulantně odpovědět, třeba:" Holčičku nenaučila maminka slušně zdravit" nebo jak si rýpnout?:-/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
180
26.10.15 12:45

Jak se říká příklady táhnou, takže je nejlepší být sama příkladem :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí