Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@mojmira píše:
@SIMONA1234 přidám se k tomu zdravení. Jediné místo, kde se všichni navzájem pozdraví, je hřbitov. Nepamatuji se, že by to tak nebylo.
vidíš, to jsem nikdy nezažila, že by mě pozdravil někdo na hřbitově
zase to bude ale asi velikostí ![]()
Spíš koukám, jak se poslední dobou zdraví turisti, v německu je to normální, začínají už i čeští ![]()
@fedkvicka píše:
Milé diskutérky,jako novopečená matka (teprve dvouměsíčního prcka
![]()
) začínám pomalu uvažovat nad tím, jak toho pomalu chápajícího tvořečka učit hodnoty. Všichni řešíme hlavně takové ty praktické věci - jak naučit prcka na nočník
, jak to uděat aby hezky jedl a spal, ale moc se nemluví o hodnotách jako tolerance, respekt, zásady slušného chování, bezpečnost, odpovědnost (za sebe a své věci, za planetu Zemi) a další důležitá témata. Čím jsem starší, tím víc vnímám, že tu za ty léta totality trochu povymíralo takové to prvorepublikové gentemanství.
Lidi se na sebe málo usmívají, všichni jenom spěchají na svůj píseček a pomlouvají se navzájem.
Ze zkušenosti v rodině vím, že děti se učí hlavně nápodobou, takže s těmi zásadními hodnotami jim musíme pomoci předevím tak, že je budeme sami ctít, ale přeci musí existovat i na toto nějaká škola hrou.![]()
Zkoušela jsem hledat třeba nějaké hry apod, ale moc úspěšná jsem nebyla. Našla jsem, že třbea pan Špaček, má knihu o etiketě pro děti Dědečku, vyprávěj. A potom jsem našla hru, která se jmenuje Neš'tourej se v nose.
Znáte to někdo? Máte s zkušenosti ať už s hrou nebo s tou knihou? Je to užitečné?
Díky předem za odpovědi.![]()
Jedině a pouze příkladem, pokud to máš v sobě Ty, budou to mít i Tvoje děti, protože to uvidí dnes a denně. Jinak o hlubších tématech se bavíme s dětmi dle věku a situace.
@ixule píše:
vidíš, to jsem nikdy nezažila, že by mě pozdravil někdo na hřbitovězase to bude ale asi velikostí
mě vždycky, jsou to lidé, které neznám. Asi si se ctí nějaká ta pieta. Nevím. Je to hřbitov v 15tis. městě.
@ixule píše:
no jasně, řidiče, pokud si kupuji lístek tak ano, takhle jsem autobusem nikdy nejelajasně, pokladny jsou automatika, s někým budu mluvit, nejdřív pozdravím, spíš mě zarazila ta pošta, ale asi to bude tím, že u nás je těch front 7, tak tam prostě nezdravím, až u okénka
My máme malou poštu…jedna fronta, max dvě…taková „rodinná pošta“ ![]()
@mojmira píše:
mě vždycky, jsou to lidé, které neznám. Asi si se ctí nějaká ta pieta. Nevím. Je to hřbitov v 15tis. městě.
já chodím na hřbitov ve dvou velkých městech a v jednom malém a nestalo se mi to
jako na malém městě bych to asi i chápala, tam se znají všichni ![]()
@ixule píše:
Spíš koukám, jak se poslední dobou zdraví turisti, v německu je to normální, začínají už i čeští
Holky…víte kdo NEJVÍC zdraví…??? MOTORKÁŘI…!!!
My na mašinách se zdravíme všichni…
motorkář-motorkáře…
![]()
@mojmira píše:
@SIMONA1234 přidám se k tomu zdravení. Jediné místo, kde se všichni navzájem pozdraví, je hřbitov. Nepamatuji se, že by to tak nebylo.
Já věděla, že si to zdravení někde užiju…!!!
![]()
@fedkvicka Tak především - děti nejsou pomalu chápající tvorečci. Jsou chápající velmi rychle (a to je ten problém
). Vlastním příkladem a každodenně. Hlavně nenásilně. Ve 2m dítěte na tohle myslet je velmi zodpovědné a šlechetné, ale dle mého zbytečně předčasné. Ted si studuj knížku „Něžná náruč rodičů“ o stprávné manipulaci s miminkem, o plavání, jak porozumnět dítěti, jak se dokonale poznat a sehrát a ne o tom, aby něj byl dobrý člověk, na to bude čas užř velmi brzo, ale ted ještě ne.
Jinak k dotazu - vysvětluju. Pořád. Ptám se ho co si myslí on a případně ho opravuju, když nepúozná správně emoce, situaci atd. Sám už ve 3 letech ví, co je smutek, radost, zliobit se, být hodný, slušný-…není to tak nemožné, ale chce to s dítětem mluvit. hru užijete opravdu až tak v 6-8 letech nejdřív. ![]()
@ixule píše:
Spíš koukám, jak se poslední dobou zdraví turisti, v německu je to normální, začínají už i čeští
My s dědou jako děti na vyletech vždy zdravili a zdravime. Jen někteří jsou trubky otroubene, ani neodpoví s čumí jak puk. ![]()
@SIMONA1234 píše:
Holky…víte kdo NEJVÍC zdraví…??? MOTORKÁŘI…!!!![]()
![]()
motorkář-motorkáře…
![]()
vím, jezdila jsem 8 let ![]()
@Kalla1412 píše:Jinak k dotazu - vysvětluju. Pořád. Ptám se ho co si myslí on a případně ho opravuju, když nepúozná správně emoce, situaci atd. Sám už ve 3 letech ví, co je smutek, radost, zliobit se, být hodný, slušný-…není to tak nemožné, ale chce to s dítětem mluvit. hru užijete opravdu až tak v 6-8 letech nejdřív.
Tohle ti závidím, mému je 3,5 a jsem ráda, že řekne pár slov a ukáže si a že už mi vůbec rozumí alespoň základní pokyny
už jsem z toho na nervy někdy
tak ráda bych si s ním už popovídala
on mi vypráví třeba, co bylo ve školce a já mu nerozumím ani slovo
ale tedy pozdravit už umí
překvapil mě v létě, sám od sebe pozdravil sousedku a žádné ahoj, ale dobrý den ![]()
@SIMONA1234 píše:
Holky…víte kdo NEJVÍC zdraví…??? MOTORKÁŘI…!!!![]()
![]()
motorkář-motorkáře…
![]()
a mezi vodákama se taky pěkně zdravíme ![]()
@Tunrida píše:
@Blanka89 @Bibi239 My jsme jedno v práci př schůzi dostali natvrdo přednášku o tom, že jako slušní a vychovaní lidi se mezi sebou máme zdravit
Tak doufám, že se zdravite ![]()