Jak učíte své dětí základním lidským hodnotám?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14335
14.10.15 16:59

@Mar__tanka1983 já jsem si to nechtěla číst, abych nebyla za to tele.. :mrgreen: ale tak očkem pravidlo jedna něco že, přistoupím v klidu ke dveřim a zvolna zaklepám.. Pravidlo druhé zaklepám silně, ale ne rázně, zaklepám jednou a vyčkám, a pak tam byla poznámka něco, že nebudu do dveří tlouct a počkám na příchod sestřičky :mrgreen:
Ale byl to plakát ne jako její věty

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7346
14.10.15 17:01
@Mar__tanka1983 píše:
@SIMONA1234 u nás jsou učitelky ve školce „hotové“, že malýho učím klepat na dveře, než někam vleze.
Prý to (bohužel) už nějaký ten rok neviděly.
Zdravení je samozřejmostí (u něj i u mě, a hodně často na nás koukají jako na zjevení, že synek umí pozdravit když vleze do krámu nebo kamkoliv jinam).Taky nechápu, že mizí základy slušnosti :? Zdravení, děkování, požádání, pouštění sednout v tramvaji. Jak mají mít lidi k sobě navzájem nějakou úctu (v dalších vyšších sférách), když je nikdo ani nenaučí pustit starší ženskou ze dveří???

V Praze ve školce jsme často s dětmi jezdili tramvají…na výlety, na návštěvy atd…Děti jsme měli tak „vycepované“, že když nastupovaly do tramvaje, nahlas zdravily lidi v tramvaji…no to halooo v tramvaji, co způsobily svým pozdravem :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26335
14.10.15 17:04

Zdravím pěkně nahlas, aby mě bylo slyšet - v práci, v autobuse, v obchodě… mně to ústa neutrhne a je zajímavé pozorovat, kdo se zastydí :pankac:

obzvlášť v autobusech to bývá zajímavé - většina řidičů sebou trhne, protože na to nesjou zvyklí. Vytrhne je to ze stereotypu a aspoň se podívají, komu tu jízdenku prodávají. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7346
14.10.15 17:10
@neumisa píše:
Zdravím pěkně nahlas, aby mě bylo slyšet - v práci, v autobuse, v obchodě… mně to ústa neutrhne a je zajímavé pozorovat, kdo se zastydí :pankac:obzvlášť v autobusech to bývá zajímavé - většina řidičů sebou trhne, protože na to nesjou zvyklí. Vytrhne je to ze stereotypu a aspoň se podívají, komu tu jízdenku prodávají. :mrgreen:

Taky zdravím v autobusu…ale jen proto, že u nebydlím v Praze… :mrgreen: Jako nastoupit zadními dveřmi a řvát dopředu: „Dobrý déééén, pane řidičíííí!!!“ asi by mě odvezli rovnou do Bohnic…ale v PID je to jiný kafe…tam zdravím jako divá!!! :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26335
14.10.15 17:14

@SIMONA1234

no to je fakt, Praha je v tomto jiná. :mrgreen:

ale teď má třída zrušila průvodčího ve vlaku - dva roky je cepuju, takže při otevření dveří krásně sborově pozdravili (sbor jsme netrénovali, to tak nějak samo :lol: ) - a on to málem nerozdýchal. 3× se na ně přišel podívat a při vystupování nám zamával. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7346
14.10.15 17:20
@neumisa píše:
@SIMONA1234

no to je fakt, Praha je v tomto jiná. :mrgreen:

ale teď má třída zrušila průvodčího ve vlaku - dva roky je cepuju, takže při otevření dveří krásně sborově pozdravili (sbor jsme netrénovali, to tak nějak samo :lol: ) - a on to málem nerozdýchal. 3× se na ně přišel podívat a při vystupování nám zamával. :mrgreen:

Jo…je to „blbost“, ale jak to lidi potěší…nás se v tramvaji ptali, z které školky jsme? Bylo vidět, jak je to potěšilo, ty zdravící děti…
Blbost mám schválně v uvozovkách…je to slušnost, ale právě proto jak v posledních letech mizí, berou to lidi za „blbost“…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6569
14.10.15 17:22

Tak já jsem zblblá tak, že když se dostanu do Prahy, zdravím i v metru :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
791
14.10.15 17:35

@fedkvicka Za mě, rodič musí být hlavně vzorem. Ale není to jen o jeho chování k jiným dospělým, ale hlavně o chování k dítěti.
Pokud mi syn něco podá, udělá něco hezkého, poděkuju mu. Zároveň ho o něco žádám slovem „prosím“. Žádné dones, udělej (jasný, ne vždycky, ale snažím se). A syn teď ve 2 letech už taky začal říkat děkuju.
Taky zdravím, když někam přijdeme. A malej už to opakuje po mně. Doma nemluvíme sprostě.
Snažím se vysvětlovat proč se chováme tak či tak (třeba že si půjčujeme věci, nebijeme ostatní a pod..)

Účinek se ale projeví později snad :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7346
14.10.15 17:41
@Plomba píše:
@fedkvicka Za mě, rodič musí být hlavně vzorem. Ale není to jen o jeho chování k jiným dospělým, ale hlavně o chování k dítěti.
Pokud mi syn něco podá, udělá něco hezkého, poděkuju mu. Zároveň ho o něco žádám slovem „prosím“. Žádné dones, udělej (jasný, ne vždycky, ale snažím se). A syn teď ve 2 letech už taky začal říkat děkuju.
Taky zdravím, když někam přijdeme. A malej už to opakuje po mně. Doma nemluvíme sprostě.
Snažím se vysvětlovat proč se chováme tak či tak (třeba že si půjčujeme věci, nebijeme ostatní a pod..)Účinek se ale projeví později snad :)

Projeví…mám to tak s dcerou…v tomhle byla cepovaná…už je sice v pubertě, tedy 20 x denně na zabití, ale…poprosí, poděkuje a umí říct promiň…když jdeme spolu, automaticky zdraví…klidně dřív než já…jak to má, když nejsem s ná já, netuším…tajně doufám, že stejně :roll: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
791
14.10.15 17:48

@SIMONA1234 Doufám :D Ale my se sestrami byly taky takhle vedeny a zdravíme prosíme všechny. Jen to okolí to kazí u výchovy. Třeba když vejdem na poštu, pozdravím a ono ticho po pěšině… Ono se dneska slušný chování asi nenosí :nevim:

Edit: opravena hrubka

Příspěvek upraven 14.10.15 v 18:07

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7346
14.10.15 17:52
@Plomba píše:
@SIMONA1234 Doufám :D Ale my se sestrami byli taky takhle vedeny a zdravíme prosíme všechny. Jen to okolí to kazí u výchovy. Třeba když vejdem na poštu, pozdravím a ono ticho po pěšině… Ono se dneska slušný chování asi nenosí :nevim:

Netuším teda PROČ??? Ale mám pocit, že se hodně lidi stydí pozdravit, že je jim to trapný…nebo odpovědět na pozdrav (pošta, čekárna u lékaře, chodba školy atd…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35029
14.10.15 18:02

@SIMONA1234 tak tedy na poště taky nezdravím :nevim: v čekárně u lékaře samozřejmě ano, ve školce také, ale když vlezu do MHD nebo na poštu, tak ne :nevim: ani by mě to nenapadlo :nevim: pozdravím úřednici, se kterou pak mluvím, to je jako kdybych pozdravila, když vlezu do tesca :nevim: asi to záleží na velikosti a počtu lidí :think: v „komornějším“ prostředí je to automatika, ale někde ve větších prostranstvích s milionem lidí je to divné :think: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7346
14.10.15 18:17
@ixule píše:
@SIMONA1234 tak tedy na poště taky nezdravím :nevim: v čekárně u lékaře samozřejmě ano, ve školce také, ale když vlezu do MHD nebo na poštu, tak ne :nevim: ani by mě to nenapadlo :nevim: pozdravím úřednici, se kterou pak mluvím, to je jako kdybych pozdravila, když vlezu do tesca :nevim: asi to záleží na velikosti a počtu lidí :think: v „komornějším“ prostředí je to automatika, ale někde ve větších prostranstvích s milionem lidí je to divné :think: :nevim:

Tak my jezdíme PID…příměstský bus, nastupuješ u řidiče…pozdravím…logicky, kupuju si u něj lístek…stejně v Tescu/hypernově/Lidlu atd u pokladny…zdravím pokladní…ne davy lidí :mrgreen: ;)
Na poště zdravím i ty lidi, vstoupím a pokud tam je fronta, zdravím…pokud ne, zdravím až u okýnka poštovní pracovnici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140244
14.10.15 18:26

@SIMONA1234 přidám se k tomu zdravení. Jediné místo, kde se všichni navzájem pozdraví, je hřbitov. Nepamatuji se, že by to tak nebylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35029
14.10.15 18:27
@SIMONA1234 píše:
Tak my jezdíme PID…příměstský bus, nastupuješ u řidiče…pozdravím…logicky, kupuju si u něj lístek…stejně v Tescu/hypernově/Lidlu atd u pokladny…zdravím pokladní…ne davy lidí :mrgreen: ;)
Na poště zdravím i ty lidi, vstoupím a pokud tam je fronta, zdravím…pokud ne, zdravím až u okýnka poštovní pracovnici.

no jasně, řidiče, pokud si kupuji lístek tak ano, takhle jsem autobusem nikdy nejela :mrgreen: jasně, pokladny jsou automatika, s někým budu mluvit, nejdřív pozdravím, spíš mě zarazila ta pošta, ale asi to bude tím, že u nás je těch front 7, tak tam prostě nezdravím, až u okénka :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí