Jak učíte své dětí základním lidským hodnotám?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
35029
14.10.15 18:28
@mojmira píše:
@SIMONA1234 přidám se k tomu zdravení. Jediné místo, kde se všichni navzájem pozdraví, je hřbitov. Nepamatuji se, že by to tak nebylo.

vidíš, to jsem nikdy nezažila, že by mě pozdravil někdo na hřbitově :nevim: zase to bude ale asi velikostí :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35029
14.10.15 18:29

Spíš koukám, jak se poslední dobou zdraví turisti, v německu je to normální, začínají už i čeští :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5696
14.10.15 18:32
@fedkvicka píše:
Milé diskutérky,

jako novopečená matka (teprve dvouměsíčního prcka :pankac: :pankac: ) začínám pomalu uvažovat nad tím, jak toho pomalu chápajícího tvořečka učit hodnoty. Všichni řešíme hlavně takové ty praktické věci - jak naučit prcka na nočník :cert:, jak to uděat aby hezky jedl a spal, ale moc se nemluví o hodnotách jako tolerance, respekt, zásady slušného chování, bezpečnost, odpovědnost (za sebe a své věci, za planetu Zemi) a další důležitá témata. Čím jsem starší, tím víc vnímám, že tu za ty léta totality trochu povymíralo takové to prvorepublikové gentemanství. :zed: Lidi se na sebe málo usmívají, všichni jenom spěchají na svůj píseček a pomlouvají se navzájem.
Ze zkušenosti v rodině vím, že děti se učí hlavně nápodobou, takže s těmi zásadními hodnotami jim musíme pomoci předevím tak, že je budeme sami ctít, ale přeci musí existovat i na toto nějaká škola hrou. :zed: :zed: Zkoušela jsem hledat třeba nějaké hry apod, ale moc úspěšná jsem nebyla. Našla jsem, že třbea pan Špaček, má knihu o etiketě pro děti Dědečku, vyprávěj. A potom jsem našla hru, která se jmenuje Neš'tourej se v nose.

Znáte to někdo? Máte s zkušenosti ať už s hrou nebo s tou knihou? Je to užitečné? :nevim: :nevim:

Díky předem za odpovědi.

Jedině a pouze příkladem, pokud to máš v sobě Ty, budou to mít i Tvoje děti, protože to uvidí dnes a denně. Jinak o hlubších tématech se bavíme s dětmi dle věku a situace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140244
14.10.15 18:34
@ixule píše:
vidíš, to jsem nikdy nezažila, že by mě pozdravil někdo na hřbitově :nevim: zase to bude ale asi velikostí :)

mě vždycky, jsou to lidé, které neznám. Asi si se ctí nějaká ta pieta. Nevím. Je to hřbitov v 15tis. městě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7346
14.10.15 18:43
@ixule píše:
no jasně, řidiče, pokud si kupuji lístek tak ano, takhle jsem autobusem nikdy nejela :mrgreen: jasně, pokladny jsou automatika, s někým budu mluvit, nejdřív pozdravím, spíš mě zarazila ta pošta, ale asi to bude tím, že u nás je těch front 7, tak tam prostě nezdravím, až u okénka :)

My máme malou poštu…jedna fronta, max dvě…taková „rodinná pošta“ :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35029
14.10.15 18:44
@mojmira píše:
mě vždycky, jsou to lidé, které neznám. Asi si se ctí nějaká ta pieta. Nevím. Je to hřbitov v 15tis. městě.

já chodím na hřbitov ve dvou velkých městech a v jednom malém a nestalo se mi to :think: jako na malém městě bych to asi i chápala, tam se znají všichni :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7346
14.10.15 18:45
@ixule píše:
Spíš koukám, jak se poslední dobou zdraví turisti, v německu je to normální, začínají už i čeští :)

Holky…víte kdo NEJVÍC zdraví…??? MOTORKÁŘI…!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: My na mašinách se zdravíme všichni… :pankac: motorkář-motorkáře… :jazyk: :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7346
14.10.15 18:46
@mojmira píše:
@SIMONA1234 přidám se k tomu zdravení. Jediné místo, kde se všichni navzájem pozdraví, je hřbitov. Nepamatuji se, že by to tak nebylo.

Já věděla, že si to zdravení někde užiju…!!! :mrgreen: :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8594
14.10.15 19:05

@fedkvicka Tak především - děti nejsou pomalu chápající tvorečci. Jsou chápající velmi rychle (a to je ten problém :-D). Vlastním příkladem a každodenně. Hlavně nenásilně. Ve 2m dítěte na tohle myslet je velmi zodpovědné a šlechetné, ale dle mého zbytečně předčasné. Ted si studuj knížku „Něžná náruč rodičů“ o stprávné manipulaci s miminkem, o plavání, jak porozumnět dítěti, jak se dokonale poznat a sehrát a ne o tom, aby něj byl dobrý člověk, na to bude čas užř velmi brzo, ale ted ještě ne.

Jinak k dotazu - vysvětluju. Pořád. Ptám se ho co si myslí on a případně ho opravuju, když nepúozná správně emoce, situaci atd. Sám už ve 3 letech ví, co je smutek, radost, zliobit se, být hodný, slušný-…není to tak nemožné, ale chce to s dítětem mluvit. hru užijete opravdu až tak v 6-8 letech nejdřív. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
14.10.15 19:06
@ixule píše:
Spíš koukám, jak se poslední dobou zdraví turisti, v německu je to normální, začínají už i čeští :)

My s dědou jako děti na vyletech vždy zdravili a zdravime. Jen někteří jsou trubky otroubene, ani neodpoví s čumí jak puk. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35029
14.10.15 19:25
@SIMONA1234 píše:
Holky…víte kdo NEJVÍC zdraví…??? MOTORKÁŘI…!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: My na mašinách se zdravíme všichni… :pankac: motorkář-motorkáře… :jazyk: :jazyk:

vím, jezdila jsem 8 let ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35029
14.10.15 19:26
@SIMONA1234 píše:
Já věděla, že si to zdravení někde užiju…!!! :mrgreen: :dance:
:mrgreen: :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35029
14.10.15 19:29
@Kalla1412 píše:Jinak k dotazu - vysvětluju. Pořád. Ptám se ho co si myslí on a případně ho opravuju, když nepúozná správně emoce, situaci atd. Sám už ve 3 letech ví, co je smutek, radost, zliobit se, být hodný, slušný-…není to tak nemožné, ale chce to s dítětem mluvit. hru užijete opravdu až tak v 6-8 letech nejdřív. :nevim:

Tohle ti závidím, mému je 3,5 a jsem ráda, že řekne pár slov a ukáže si a že už mi vůbec rozumí alespoň základní pokyny :roll: už jsem z toho na nervy někdy :zed: tak ráda bych si s ním už popovídala :( on mi vypráví třeba, co bylo ve školce a já mu nerozumím ani slovo :( ale tedy pozdravit už umí :mrgreen: překvapil mě v létě, sám od sebe pozdravil sousedku a žádné ahoj, ale dobrý den :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20514
14.10.15 19:40
@SIMONA1234 píše:
Holky…víte kdo NEJVÍC zdraví…??? MOTORKÁŘI…!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: My na mašinách se zdravíme všichni… :pankac: motorkář-motorkáře… :jazyk: :jazyk:

a mezi vodákama se taky pěkně zdravíme :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3909
14.10.15 19:53
@Tunrida píše:
@Blanka89 @Bibi239 My jsme jedno v práci př schůzi dostali natvrdo přednášku o tom, že jako slušní a vychovaní lidi se mezi sebou máme zdravit :mrgreen:

Tak doufám, že se zdravite :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect