Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já měla do svatby, taky skvělou tchýni. To se snažila prvně zasáhnout, ale to jsem překousla a vztahy se zlepšili. Hodně pomohlo i mé těhotenství, asi měsíc po svatbě.
Po porodu se naše vztahy velmi zhoršili. Prní vnouče, přestala jsem existovat. Bylo tam jen její vnouče. Když už mi něco říkala, tak proto, že to chtěla jinak. Druhým těhotenstvím se naše vztahy začali ještě více ochlazovat. Byla dotčená, že tchán to na mě poznal a ona ne. Tolik v kostce, nebudu rozebírat své bolístky. ![]()
U nás musel nastoupit manžel, její syn. A promluvit si o tom s ní. Nebylo to pro něj přirozené, ale když už se odhodlal, tak to pomohlo. Tchýně sice řekla, že ona žádný problém nemá, ale více se snaží. A mě to pomohlo začít od znova. Manžel taky musel převzít (když jsme u jeho rodičů na návštěvě) všechny body péče, kde byl problém. Když on řekne NE, rodiče to přestanou řešit. Když jsem to řekla já, byl to velký problém a promluvy do duše. Tak to pomohlo u nás.
Ještě jsem se naučila, nemluvit o věcech, o kterých vím, že by je řešila tak, že by mi to vadilo. Hodně sil a trpělivosti.
![]()
@Anonymní píše:
Tímhle tempem ji nebudu chtít nechat vozit, protože jí dám dítě a ona s ním bude dělat všechny věci, se kterými nesouhlasím, ale ona je považuje za správné…
Sama to vidíš naprosto přesně, kam to povede.
Za sebe bych byla pro rázný přístup a žádné diskuze. Tchýně chce, ale tchýně chtít může a tím to tak hasne. Jak jako prosím tě míní ONA zařídit, za jak dlouho po porodu prvního dítěte znovu otěhotníš? ![]()
Nauč se jí klidně odporovat, jasně říct, že máš jiný názor, že si to uděláš po svém. A pokud začne s tím nesmyslem, že „tě chce přesvědčit“, tak se optej, proč se teda nenechá přesvědčit ona.
Jak už tu někdo řekl, je potřeba stanovit hranice. Vaše i její. Pokud to uděláš a ona to zvládne bez urážení, dobře pro tebe, pokud ne, budete mít klid - taky dobře pro tebe. Neboj se stát si za svými názory, je to tvůj život a tvoje dítě. ![]()
Já bych nasadila chápavé přikyvování s dodatkem uvidíme a víc bych prostě nerozebírala. Začne-li znovu, kývat
![]()
A vy s ní bydlíte nebo co? Že tě nutí ty její „úkoly“ plnit? Nic bych jí neříkala, o zdrav. problémech, kontrolách, druhém dítěti atd. A nenechávala bych se zatahovat do jejích debat.
@Anonymní píše:
Dlouho jsem si myslela, že je tchýně dobrák od kosti, má nás ráda a jen je moc starostlivá. Časem se ale ukázalo, že má potřebu řídit nám životy. První větší diskuze byla kolem svatby, ale už před svatbou se objevovalo téma „dítě“ - kolik jich máme mít, jak daleko mají být od sebe, kolik let musím zůstat doma, jinak bude dítě trpět a vyroste z něho psychopat, ať si uvědomím, kolik mi je let (28)… Při každé návštěvě se ptala, jestli jsem už těhotná. Když teď těhotná jsem, tlak zesílil - nerespektuje, že některé věci nechceme dítěti pořizovat, a tak nám je buď pořád ukazuje na telefonu a nutí, případně rovnou pořizuje. Moje chování kritizuje od prvního dne, co ví, že jsem těhotná: nutí mě mluvit na miminko (což mi fakt ve druhém měsíci nedávalo smysl), řeší, kolik jsem přibrala, jaké mám zdravotní problémy… Když jí řeknu, že se mi nějaké chování nelíbí, řekne mi, že jen pokud jí vysvětlím, jaký pro to mám zdravoní důvod, tak dobře, ale bez vážného zdravotního důvodu, který jí nevysvětlím, tak ne. Například, mám „dovoleno“ nemít druhé dítě jen ze zdravotních důvodu.Hrabe mi z toho. Už jsem si zkoušela s ní narovinu promluvit a vše vyříkat. Na vše mi řekla, že je to samozřejmě moje věc, jak si to udělám, ona jen vyjadřuje můj názor a věci, co mi vadí, jsou chyba moje, manžela a širší rodiny, rozhodně ne její chyba. A od té doby se se mnou moc nebaví. Myslela jsem, že budeme mít nejhodnější hlídací babičku, ale takhle to vypadá, že vztahy budou studené. Buď si můžu nechat kecat do všeho na světě a cítit se u toho jako naprosto neschopná matka nebo se nebudem bavit vůbec. Škoda, že tam není nějaký kompromis… Byl jste někdo v podobné situaci? Jak jste to řešili?
vy s ni bydlite? Nejde se bavit o necem jinem a tyhle temata ignorovat?
@Krychle píše:
Je to tvůj problém, že s ní stále diskutuješ a podobně. Začni u sebe, vymez se, nevysvětluj. Odpovídej, že to bude pouze podle tebe a manžela. Odejdi pryč, když tě řeči nebaví. To, co se ti děje, je jen proto, že jí to dovoluješ.
Já nenesu zodpovědnost za její chování.
Právě tohle je krásná manipulace. Já se chci nauči vycházet, ne „buď vše nebo nic“.
@AnastazieB píše:
A vy s ní bydlíte nebo co? Že tě nutí ty její „úkoly“ plnit? Nic bych jí neříkala, o zdrav. problémech, kontrolách, druhém dítěti atd. A nenechávala bych se zatahovat do jejích debat.
Bydlíme téměř ve stejné ulici. Když nic neřeknu, že je to moje osobní věc, urazí se, nebo tlačí na manžela, aby řekl a dělá trable jemu.
@LAlezane píše:
Sama to vidíš naprosto přesně, kam to povede.
Za sebe bych byla pro rázný přístup a žádné diskuze. Tchýně chce, ale tchýně chtít může a tím to tak hasne. Jak jako prosím tě míní ONA zařídit, za jak dlouho po porodu prvního dítěte znovu otěhotníš?
Nauč se jí klidně odporovat, jasně říct, že máš jiný názor, že si to uděláš po svém. A pokud začne s tím nesmyslem, že „tě chce přesvědčit“, tak se optej, proč se teda nenechá přesvědčit ona.Jak už tu někdo řekl, je potřeba stanovit hranice. Vaše i její. Pokud to uděláš a ona to zvládne bez urážení, dobře pro tebe, pokud ne, budete mít klid - taky dobře pro tebe. Neboj se stát si za svými názory, je to tvůj život a tvoje dítě.
Díky moc za podporu! Pomohla! ![]()
@Anonymní píše:
Bydlíme téměř ve stejné ulici. Když nic neřeknu, že je to moje osobní věc, urazí se, nebo tlačí na manžela, aby řekl a dělá trable jemu.
No tak ať se klidně urazí, co má jako být? A na manžela taky ať klidně tlačí, to si musí vyřídit on. Jaký mu může dělat trable, proboha? Jste snad dospělí a svéprávní, ne? Řekla bych jí, já to chci takhle a tak to taky tak bude a hotovo. Vůbec bych s ní nediskutovala. Přece se nebudeš řídit tím, co che někdo jiný.
@Anonymní píše:
Ten aplikuje metodu „druhým uchem ven“. Dřív mi říkal, ať to dělám stejně a že musím tchýni chápat, že to myslí dobře. Teď už mě chápe a brání. Tchýně má tendenci se například zvát na všechny moje kontroly u gynekologa.
No a? Tak pokud nechce gynekologovi kibicovat pri vysetreni pres rameno, tak je to prece uplne fuk. ![]()
Delas z blbosti hroznou vedu. Mozna tchyne vidi jak jsi neprubojna/nesamostatna, tak proste ti radi. Uz to tu zaznelo x-krat, jeste jednou pro tebe. Lidi si dovoli k tobe, jen tolik kolik muzou. Rid se radama manzela a at to ona resi s nim, kdyz jemu to nevadi. Reseni je lehke jak facka. Jeji rady odkyvej ale nemusis je poslouchat. Urazi se, tak bude urazena, to ale neni tvoje starost.
@Chytrak píše:
No a? Tak pokud nechce gynekologovi kibicovat pri vysetreni pres rameno, tak je to prece uplne fuk.
Delas z blbosti hroznou vedu. Mozna tchyne vidi jak jsi neprubojna/nesamostatna, tak proste ti radi. Uz to tu zaznelo x-krat, jeste jednou pro tebe. Lidi si dovoli k tobe, jen tolik kolik muzou. Rid se radama manzela a at to ona resi s nim, kdyz jemu to nevadi. Reseni je lehke jak facka. Jeji rady odkyvej ale nemusis je poslouchat. Urazi se, tak bude urazena, to ale neni tvoje starost.
Tak až půjdeš na urologii nebo proktologii, vem s sebou tchána. Když nebude kibicovat do prohlídky, tak je to fuk.
@Monchichik Já se nechci rozhádat a nikdy nevídat. Hledám kompromis a smír, řešení situace a dobré vztahy. Jasně, vyprdnout se na ní můžu vždycky, na to radu na fóru nepotřebuju. ![]()
@Chytrak Průbojná a samostatná jsem dost, ale v rodině hledám řešení, jak spolu vycházet, kompromis a smír. Můžu na ní být drsná, udělat si zeď, nevídat se, být nepřístupná a nechat to na manželovi. Ale co se tím vyřeší? Budu s ní pak mít pěkný vztah, bude naše dítě mít babičku (druhou nemáme)? Těžko. Takže rada nad zlato. ![]()
@Anonymní píše:
@Chytrak Průbojná a samostatná jsem dost, ale v rodině hledám řešení, jak spolu vycházet, kompromis a smír. Můžu na ní být drsná, udělat si zeď, nevídat se, být nepřístupná a nechat to na manželovi. Ale co se tím vyřeší? Budu s ní pak mít pěkný vztah, bude naše dítě mít babičku (druhou nemáme)? Těžko. Takže rada nad zlato.
bud si to necháš líbit nebo se prosadíš..jiná cesta není
Já jsem tohle vyřešila tak, že se uprostřed tchýnina monologu zvedám a beze slova odcházím pryč
. Ať si plácá co chce. Celkem to funguje.
jinak bych se z toho už dávno zbláznila…