Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
Taky si pečeme chleba a nejvíc nám chutná z žitné mouky a pečený v troubě ![]()
Holky, to vás obdivuji - to bych musela být žena v domácnosti, abych si stihla ještě všechno vyrobit…
V létě dělám marmelády, med a zavařím nějaké ovoce, ale to je tak všechno, co stihnu…
Přes týden v práci a o víkendu kolotoč kolem domácnosti… ach jo, potřebovala bych, aby měl den 35 hodin ![]()
Jak se říká všeho z mírou. Ono zase není terno vše striktně dodržovat. Hlavně co se týče potravin, nevařit z polotovarů. Můj známý )odborník na tuto problematiku)říká, že nejvíc problémů zdr. je z domácích porážek, slepic, prasat atd. Bohužel to není tak ošetřené. co se týče doma pěstování, stejný problém. Bez hnojiv, či postřiků NIC nevypěstuješ. Většinou drobní pěstitelé, kteří prodávají své produkty to mají s chemií ještě horší než v obchodě, protože míra postřiků je někdy v miligramech a oni nejsou schopni toto odměřit. Co se týče třeba pitné vody. Studnu máme svou, ale bohužel rozbor byl na hranici. Naše městská voda je i pro kojence. Takže když to shrnu, přemýšlet, co kupuji, z čeho vařím, hodně sportovat, pohybovat se, poznávat a těšit se ze života.
Holky podpaží, holím a mažu si jej kokosákem a nepotím se vůbec!!! Plet - meruňkový olej, sprchové oleje od Karla Hádka, šampon mají prej také v oleji, chci zkusit. A dnes objednávám bio bedýnky ![]()
@jenika1 A to je nesmysl, že se bez hnojiv a postřiků nic nevypěstuje. Nestříkáme nic, ani stromy ne, hnojivo normální hnůj zarýt na jaře a jak všechno roste. Nemám ani foliák a rajčat vždycky plno. Jahody, drobné ovoce, není s ničím problém. A zdravotní problémy z domácích porážek - no nevím jaké. Leda snad žlučníkový záchvat o zabijačce? Co může být závadného, když doma buchnu zdravého králíka na pekáč?
Dá se taky zdravěji uklízet - na běžné mytí stačí soda a ocet, na praní obyčejné mýdlo a soda a na aviváž ocet. Ocet je vůbec vynález, dobře se v něm i umyje nádobí.
Ještě k jedné věci. Hodně se tady píše o zavařování ovoce, marmelády a pod. Protože mám diabetika, sleduji všude cukr. Takže v podstatě tyto produkty jsou tak přeslazené, že bych se neodvážila dítěti ani dát. Vyrábím taky marmeládu, a většina těch, co nepřidávají nějaké zahušťovadla vaří 1kg ovoce s 1kg cukru. To je masakr. Já dávám třetinu. Jenže, když tam ten cukr není je z toho voda. Takže taková miska zavařeného ovoce je horší než jedna př. tatranka (co se týče cukru)
Jinak ženy, abyste si nemyslely…dáme si i tu domácí slaninku a špekáček. Jde mi jen o to, jak změnit život z dlouhodobého hlediska. Jakože - méně solit, cukr kokosový ted používáme, nebo hroznový, pečivo domácí, málo uzenin, ale pozor - panáčka dobré moravské slivovičky denně - tot rada mé 94 leté pra pra tetičky.
Jak píšete, všeho s mírou, jen prostě mě a muže trápí, jak výrobci lidem ZÁMĚRNĚ nutí humusy, aby životnosti lidí klesala a nerostla. Co si budeme nalhávat, důchodce není produktivní pro společnost. Tak proč mu pomáhat…rakovina - léky jsou, ale ne pro nás
- viz dávky vit C, marihuana…atd.
Prostě - chceme změnit to, co lze. Nepřehánět, ale dát dceři dobré základy.
Na co sprchové gely plné parabenů? Na co kondicionér? ![]()
@inkakřivák ocet používám i na WC, na vše. @jenika1 u nás jsme nemilovníci sladkého, takže já marmeládu v životě nejedla…a má dcerka vypadá že bude stejná.
@jenika1 také nehnojím, NIC krom muškátů. A rajčat máme hafo. Dokonce jsem letos vyhazovala…
Já pořád nechápu, v čem je palmový olej tak špatný a hlavně nemám dojem, že bych ho konzumovala…?
U nás zdravě znamená domácí pečivo (nutnost kvůli bezlepkové dietě syna), hodně ovoce a zeleniny. Necháváme si přivážet i farmářské bedýnky se zeleninou a ovocem. Sladkosti jen výjimečně a když, tak kvalitní - domácí nebo z hodně dobré cukrárny. Žádné ztužené tuky a podobné humusy
Jinak nejíme zásadně margaríny, mně nikdy nechutnaly. A pravidelně se hýbeme.
Pokud nepočítám výjimečné příležitosti jako jsou narozeniny, kdy zhřešíme, tak sladím pouze ovocem. Dětem a muži i datlovým sirupem nebo třeba medem.
Vejce a maso máme převážně domácí od příbuzných.
Inkakřivák: máme zahradu2700m2, Máme většinou ozdobnou, protože po desetileté snaze něco vypěstovat jsem to už zabalila. Máme ovocné stromy, švestky jsou červivé a padají, broskve chytnou kadeřavku a dneska jejich úroda je na bodu mrazu, třešně taky červivé, jablka mají strupovitost, maličká a provrtaná červem, či čím, angrešt chytne plíseň, jedině rybíz přežije. Co pěstuju a taky nic nestříkám je hrášek, jahody, a rajčata, i když ty taky chytnou plíseň. Z mrkve je prožraná červama, kedlubny ani nevyrostou, parika snad jenom palivá. Brambory samá mandelinka. Snad bylinky, ty to zvládnou. Pokud má někdo staré stromy, tam snad ještě ta odolnost je, ale u nově vsazených stromů jde všechno do háje. Měli jsme 10 stromů broskví, merunky, vše už po těch letech vzalo za své a davají se nové. A to prosím stříkáme minimálně. Ale bez tohoto nejde. Stejně i vinná réva. Když mě donese sousedka papriky, které mají skoro půl metru, tak je házím hned po poděkování do koše, protože nic nedělá jiného, než ji vidím s postřikem. Tak to raději nechci ani jíst.
@3Lu My máme také novostavbu v zástavbě
.. A ničemu to nebaví, přece kvuli sousedum nebudu kupovat vajíčka kdo ví jakého puvodu ne?…Paštiky děláme z jater nebo z masa na internetu najdeš spouuuustu receptů, chleba peču tento http://recepty.vareni.cz/…bez-hneteni/…
Řeči, že bez chemie nic nevypěstuju nechápu???.. Stačí na podzim nahnojit zeminu, my napříkald hnojíme slepičincema a žádné postřiky nepoužíváme
a rajčat máme, že je nestačíme otrhávat..
@protection píše:
@3Lu My máme také novostavbu v zástavbě.. A ničemu to nebaví, přece kvuli sousedum nebudu kupovat vajíčka kdo ví jakého puvodu ne?…Paštiky děláme z jater nebo z masa na internetu najdeš spouuuustu receptů, chleba peču tento http://recepty.vareni.cz/…bez-hneteni/…Řeči, že bez chemie nic nevypěstuju nechápu???.. Stačí na podzim nahnojit zeminu, my napříkald hnojíme slepičincema a žádné postřiky nepoužíváme
a rajčat máme, že je nestačíme otrhávat..
Presne..dekuji za napad. A rajcat mame take mraky. Klkazdy rok na jinem miste l. I jahody.
A moje hnojeni? Skorapky a odvary z bylinek
.
@jenika1 no…nam stromy takr nejdou. Meli jsme tri jablka a jednu merunku. Svestka nic. Za to hrozen super. Rajcata take a kerikove ovoce takr fajn uroda. Nevim…hnojit presto nechceme.