Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Moise píše:
A já srabácky vždycky uklidím děti babičce, když se má dělat větší nákupNemám na to nerva, půlku věc zapomenu.
To se to nakupuje když máš funkční babičky.
![]()
@Fofrník píše:
To se to nakupuje když máš funkční babičky.![]()
![]()
Jenom jednu
Nee, samozřejmě na menší nákupy chodí děti normálně s námi, jak tu někdo psal, prostě se musí naučit, jak se v určitých situacích chovat, ale když toho mám hodně, tak je to prostě nebaví a dřív nebo později se začnou pošťuchovat a prudit.
Navíc 15m je tak blbej věk, pokud je to dítě hodně živé, tak neuděláš nic. Měla jsem takové první dítě, byl v tom věku jak neřízená střela, kam vletěl, tak byl jak uragán a mohli jsme mu vštěpovat co jsme chtěli a bylo to prd platné ![]()
@Svistice No ja mela nejzivejsi to prvni, to bylo peklo. Kde nebyla moznost jit do kramu s kocarem, tam jsem ani nechodila. To byl podes. Dodnes (je mu sedm) je strasne neklidny. Kdyz je napnuty, poskakuje, kdyz ho neco zaujme, chodi. Proste potrebuje se porad hybat. Druha byla klidna, ale narodila se v dobe, kdy byl prave prvorozeny nejvetsi sidlo (neco pres rok a pul). Ja tenkrat taky byla zasadova a nic, co nebylo zaplaceno, jsem do ruky nedala. Kazdy nakup byl peklo, ale proste nakoupit jsem musela. Pak jednou jakasi prodavacka - je vzdyt jim ten rohlicek klidne dejte. Potrebovala jsem fakt poradne nakoupit, tak si rikam, jednou vymeknu a najednou - klid. Zavrela jsem mu pusu a on zvejkal a vydrzel byt chvili hodnej. No a pak z toho vyrostl, takze si zpetne rikam, ze u takovychto deti, je to proste jednodussi. U treti jsem uz nepochybovala. Ona proste vi, ze az se nakoupi zelenina, pujde se pro rohlik. Kdyz pak prijdem k pokladnam, automaticky ho cpe na pas, pripadne ukazuje
Takze je to vpodstate taky vychovne
![]()
@Svistice Démoně bylo ochotný se vyvléct z popruhů a zmizet směrem, kde se mu to zalíbilo. Kdyby jenom nabíralo věci a házelo je lidem do košíků, tak bych si asi pískala. Párkrát jsem ho naháněla hypersuper, když jsem nebyla dost pozorná třeba u jogurtů, a modlila jsem se, aby tam někde vůbec bylo. A taková hra na schovku, ta je tam fakt cool. A to stačí taková úplně obyčejná malá Billa. Bylo to období, kdy jsem měla permanentně orosenou pr..l. A to je podle psycholožky jen mírná forma ADHD.
Syn byl zlatý, s ním žádný problém nikdy nebyl, ale dcerka, to byl strašný čert, právě okolo 1,5 roku. Tou dobou už byla bez kočáru, do obchodu jsme chodili pěšky, takže se vždy prošla až až. Ale v obchodě jsem jí vždy dala do vozíku. 2× z toho měla amok, potřetí už si zvykla. ![]()
Jednou jsem jí vyndala z vozíku, když jsme nakupovali s manželem, a vyndavali jsme věci na pás. Do pár vteřin se nám ztratila. Znáte to, když si oba myslíte, že hlídá ten druhý. A ty nervy, než jsme jí našli.
Nejméně půl roku potom jsem jí už nevyndala z vozíku.
Teď má 2,5 a už je docela rozumná, ale pro jistotu jezdí pořád ve vozíku, nakupuju bez stresu, ale svižněji, než když jdu sama.
A hlavně, snažím se chodit nakupovat hned v 9h ráno, neboť v našem velkém hypermarketu je pak na mě moc lidí, dlouhé fronty…
Když je málo lidí, a klid, a potřebuji méně věcí, může si vozit svůj vozíček.
Za mě je vyndavání z kočáru/vozíku těchto neřízených střel v roce a půl zbytečně brzy a cesta do pekel. ![]()
Kamarádka to dělala taky, a jednou musela uklízet celý spodní regál, protože než nabrala rohlíky, její syn to všechno vyházel na zem. Hanbou bych se propadla.
![]()
@Moise píše:
Jenom jednuNee, samozřejmě na menší nákupy chodí děti normálně s námi, jak tu někdo psal, prostě se musí naučit, jak se v určitých situacích chovat, ale když toho mám hodně, tak je to prostě nebaví a dřív nebo později se začnou pošťuchovat a prudit.
Navíc 15m je tak blbej věk, pokud je to dítě hodně živé, tak neuděláš nic. Měla jsem takové první dítě, byl v tom věku jak neřízená střela, kam vletěl, tak byl jak uragán a mohli jsme mu vštěpovat co jsme chtěli a bylo to prd platné
No u nás byl velký nákup docela prča. Do jednoho vozíku jedny dvojčata, do druhého druhé dvojčata (jsou dva roky od sebe) a třetí vozík na nákup. O tom, že bychom někde projeli kočárem nemohla být ani řeč.
![]()
@Fofrník píše:
No u nás byl velký nákup docela prča. Do jednoho vozíku jedny dvojčata, do druhého druhé dvojčata (jsou dva roky od sebe) a třetí vozík na nákup. O tom, že bychom někde projeli kočárem nemohla být ani řeč.![]()
Ještě řekni, že s nima jdeš sám.
Ale šlo by to, ne že ne. Tuhle jsem pozorovala jednoho Vietnamčíka, jak strategicky nakupuje s 5 vozíky asi tucet bas piv. ![]()
@Fofrník to jste odvážní
![]()
Oni ti děti s pozdějším adhd jsou fakt o něčem jiném. Vidím to teď zpětně, od té diagnozy, že byl jiný než ostatní děti už od toho batolecího věku. Když jsem ho posadila do košíku, tak tam prostě neseděl. U nás nemají žádné popruhy, tak jsem posadila a ještě nedosedl a už šteloval ty nohy ven. Během vteřiny na tom sedátku stál
Musela bych ho max. oběma rukama násilím tam držet
Což bych pak nemohla nakupovat, že jo.
Chvilku vydržel, než rozžmoulal rohlík a pak vylízal. Jednou nám málem sletěl na hlavu. Na to jsem fakt neměla nervy ![]()
Na druhou stranu s mladším dítětem klidně nakoupím, té řeknu, že teď prostě sedět musí a sedí
![]()
@WaIl píše:
Ještě řekni, že s nima jdeš sám.Ale šlo by to, ne že ne. Tuhle jsem pozorovala jednoho Vietnamčíka, jak strategicky nakupuje s 5 vozíky asi tucet bas piv.
No když bylo potřeba tak i sám.
Ale to jsem to dával jen s dvěma vozíkama. ![]()
Kdybychom tu meli moznost internetového Tesca, využila bych, bohuzel nemáme.
Nechapu, co zakladatelka resi, když je s dítětem sama, prostě koupím par veci, jdu a zaplatím
Otazka deseti minut i v Kauflandu nebo Lidlu, pokud tam jdu ve vhodnou dobu, ne v patek odpoledne nebo sobotu dopoledne, kdy každý nakupuje na víkend, krize je taky první den kdy platí novy leták. A samozřejmě si nelibuju v pročítání etiket, s dětmi trávím ráda čas jinak než prolezanim supermarketu.
Když už tam musim, sedmnactimesicni dcerka dostane kus pečiva a je klid.
Moje starší děti byly jako male v supermarketu minimálně, dnes ve školním věku mi bez problémů nakupují samy, podle seznamu, taky otázka maximálně deseti minut.
Malej má rok, zatím v obchodě nebyl problém, ale i tak jsem teď třikrát využila na velký nákup Tesco dovoz a dobrý. Určitě dál budu využívat. Ušetřím čas, záda, ruce a můžeme jít místo toho ven.
No moje díté lidlu ťape u kočárku, tak budem spolu chodit jen tam, v ostatních občas pomáha rohlik, ale i tak to omezime…
@pufik20 mně děti seděly ve vozíku hezky a jídlo a pití tedy nedostávaly… Asi bych jezdila nakupovat o víkendu a malého nechala doma nebo si objednala dodávku potravin domů, pokud tu možnost máš ![]()
Ale časem by to mělo být lepší ![]()
@pufik20 Nakupuju přes internet, možná to nešetří peníze, ale moje nervy rozhodně ano. Mám dvě malé děti, když občas vyrazím na nákup, tak se z toho pak pár dní vzpamatovávám. S nákupem potravin přes internet mám dobré zkušenosti, maso, ovoce a zeleninu mi vozí hezčí, než když to vybírá manžel ![]()