Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@glitterball píše:
Největší chyba si ale myslím je to, že od začátku co to začala dělat zakladatelka nezatrhla. Tchyně zjistila, že jí to prochází tak to dělá a časem přitvrdí a bude to čím dál horší. Chápu, je to manželova máma, babička dítěte tak třeba chtěla být slušná a nedělat doma zle, ale prostě tady to po dobrém nepůjde. Jenže ani ty nejlepší rodinné vztahy nestojí za to přijít o veškeré soukromí. Za mě by už byla koule na dveřích a cedule s návštěvními hodinami. Třeba já bych byla schopná tam vyvěsit i návštěvní řád
Hele já do tohodle spadla stejně rychle asi jako zakladatelka, jsem vychovaná k respektu vůči starším a k respektu vůči rodičům partnera ještě víc, byla jsem mladší a nezkušená a nechala jsem si vše líbit, i to pak viděl chlap a já jí stejně pořád omlouvala, měla jsem v sobě zabudovanou tu automatickou úctu a ono se strašně blbě oponuje, když to má takto člověk nastaven, každýho jinýho bych poslala někam, no vyhrotilo se to tak, že jsem jí na krásno poslala do zádele, ona se zhroutila
odstěhovali jsme se a je klid ![]()
@Lady Bee píše:
Hele já do tohodle spadla stejně rychle asi jako zakladatelka, jsem vychovaná k respektu vůči starším a k respektu vůči rodičům partnera ještě víc, byla jsem mladší a nezkušená a nechala jsem si vše líbit, i to pak viděl chlap a já jí stejně pořád omlouvala, měla jsem v sobě zabudovanou tu automatickou úctu a ono se strašně blbě oponuje, když to má takto člověk nastaven, každýho jinýho bych poslala někam, no vyhrotilo se to tak, že jsem jí na krásno poslala do zádele, ona se zhroutilaodstěhovali jsme se a je klid
Tak jasný, úcta ke starším by měla být automatická, ale automatické by mělo být i respektování soukromí druhých i když jde o syna a snachu. My jsme s tchýni bydleli jak jsme s manželem spolu začali tři měsíce necelé a utekli jsme, bylo to peklo. Taky měla pohnutky se tu pak k nám do nového nakvartýrovat v 8 ráno a že muž spí po noční a já dospavám probdělou noc s tříměsíčním mimčem nezájem nebo tu pro změnu sedět do jedné rána a drbat když my už mlátili hlavou o stůl nebo tchán tu přišel nálitej jak zákon káže a ještě si přinesl sebou a dorážel se tu a to vše před naší dcerou. Ten smrad z chlastu byl cítit až na chodbu a dceři nalitej zmáčkl bříško tak, že se poblinkala. Rychle jsme jim vysvětlili, že takto teda ne. Naštěstí se s ní ale už nestýkáme, protože se mi doneslo jak nechutně mě pomlouvá a špiní a z manžela dělá chudáčka, kterého týrám a štvu proti rodině tak jsem jí řekla, že většího idiota než je ona jsem v životě nepotkala a mám od baby klid. Objevit se mi u dveří bere schody po třech.
@Anonymní píše:
Ahoj, zajímalo by mne jaká jste si nastavily pravidla při bydlení s tchánovci? My žijeme ve společném domě oni dole, my nahoře, máme společný vchod. Od té doby co máme dcerku (20měsíců), je to k nevydržení, tchýně je u nás cca 3× do hodiny, skoro nikdy nejsme sami jen s přítelem a s malou, když přijde přítel z práce, v ten moment je nahoře i tchýně,… neklepe, že ráno vleze do ložnice jestli ještě spíme je na denním pořádku. Při pokusu o nastavení nějakých pravidel se hned naštve, měsíc s námi nepromluví, na malou se ani nepodívá a pak znovu, dokud jí zase něco neřeknu a tak je to pořád dokola. Tchán je zlatej, obden k nám chodí na koupání, když se domluvíme tak si bere malou ven,… tchýně přijde, řekne že si vezme dcerku dolu, vezme ji a jde aniž by se zeptala zda nemáme třeba nějaké plány,… už takhle dál fakt nemůžu. Jak jste na tom vy?
myslim, ze zakladni otazka zni „ci je to dum?“
@Anonymní píše:
Ahoj, zajímalo by mne jaká jste si nastavily pravidla při bydlení s tchánovci? My žijeme ve společném domě oni dole, my nahoře, máme společný vchod. Od té doby co máme dcerku (20měsíců), je to k nevydržení, tchýně je u nás cca 3× do hodiny, skoro nikdy nejsme sami jen s přítelem a s malou, když přijde přítel z práce, v ten moment je nahoře i tchýně,… neklepe, že ráno vleze do ložnice jestli ještě spíme je na denním pořádku. Při pokusu o nastavení nějakých pravidel se hned naštve, měsíc s námi nepromluví, na malou se ani nepodívá a pak znovu, dokud jí zase něco neřeknu a tak je to pořád dokola. Tchán je zlatej, obden k nám chodí na koupání, když se domluvíme tak si bere malou ven,… tchýně přijde, řekne že si vezme dcerku dolu, vezme ji a jde aniž by se zeptala zda nemáme třeba nějaké plány,… už takhle dál fakt nemůžu. Jak jste na tom vy?
Odstěhovala bych se ![]()
Ne, každý je vhodný „materiál“ na dvougenerační bydlení a tvoje tchyně prostě není. Nemusí to být špatný člověk, ale na bydlení se nehodí ![]()
@Pudloslava píše:
Přítele zakladatelky, je přepsán na něj.
@Pudloslava píše:
Myslím, že to vůbec není „základní otázka“.
I kdyby byl dům přepsaný, rodina to vždycky vnímá jako formální akt. Proč to lidi dělají, nevím. Ten dům postavili rodiče, on tam bude vždycky v pozici „dítěte“. Nějaký podpis na tom nic nezmění.
Co jí také v noci přijít navštívit do ložnice, mrknout se, co má v lednici, rozvalit se u ní na gauči, když se chystá pryč a podobně?
@Lady Bee píše:
Na to musí být 2pokud s vciťuje jen jeden a snaží se v klidu dohodnout jen jeden, tak to nestačí
… na vzájemné lidské vztahy, myslím tím ty dobré, jsou vždy 2 a vícero lidí. Když je jen jeden, tak se může třeba servat a výsledek je nulový.
Někdo rozumný musí rozumně začít.
Ale když se odevšad slyší to nepřátelské, co i tady zní, tak v tom není ani rozum, ani láska.
Ono to vypadá a je jednodušší, druhého člověk odhodit, než se ho naučit mít rád. Jenže pak to všude, kam se podívám, vypadá ne moc radostně, lidé jsou naštvaní, v depkách svých a obecně nespokojení. Ovšem, každý má na výběr. Buď se bude učit pěstovat hezké vztahy, nebo nebude. A jisté je, že každá dnes mladá maminka bude jednou stará žena.
@Bábrdl píše:
Myslím, že to vůbec není „základní otázka“.
I kdyby byl dům přepsaný, rodina to vždycky vnímá jako formální akt. Proč to lidi dělají, nevím. Ten dům postavili rodiče, on tam bude vždycky v pozici „dítěte“. Nějaký podpis na tom nic nezmění.
No tak pokud se dům jen přepsal a ne odkoupil v plne hodnote, tak to vlastne formalita je. Pokud chteli mladi manzele soukromi, meli se zkusit formalne to dohodnout hned ze zacatku a pokud by byly znamky neochoty, tak do toho nemeli vubec jit. Protoze tohle se da ocekavat.
Podle me se da daleko spise ocekavat, ze tchyne bude ve svem baraku chodit, kam chce, nez ze manzel zacne chlastat a najde si milenku. Proste se na to ma myslet.
A pokud je bydleni s rodici motivovano usetrenim, ktere je nemale, tak si musi mladi manzele pripominat pri kazdem takovem vpadu, kolik jim vlastne tchyne jakoby kazdy mesic dava. protoze plati nebo neplatit mesicne 10000 za hypoteku, to je docela velky rozdil v zivotnim standardu.
@poučená píše:
Někdo rozumný musí rozumně začít.Ale když se odevšad slyší to nepřátelské, co i tady zní, tak v tom není ani rozum, ani láska.
Ono to vypadá a je jednodušší, druhého člověk odhodit, než se ho naučit mít rád. Jenže pak to všude, kam se podívám, vypadá ne moc radostně, lidé jsou naštvaní, v depkách svých a obecně nespokojení. Ovšem, každý má na výběr. Buď se bude učit pěstovat hezké vztahy, nebo nebude. A jisté je, že každá dnes mladá maminka bude jednou stará žena.
Někdo rozumný může začít jak chce, ale pokud je na tom sám, těžko něco zmůže
to je základ mezilidských vztahů, pokud toto nechápeš, pak se nemáme o čem bavit ![]()
Na hrubý pytel hrubá záplata
Nebydlím v jednom domě, ale 500m od sebe. Když jsem měla po návratu z dovolené prohrabané věci, vyměnila jsem zámek. A když začala chodit na neohlášené návštěvy, vypla jsem zvonek. Nabídla jsem, že může vnučku vidět kdykoliv, jen ať dopředu zavolá. Naštěstí se urazila a máme klid ![]()
V porodnici otravovala přes 3 hodiny, já po císaři… a to ještě čekala, že ji budu zvát domů a skákat kolem ní a její rodiny celý den…
@Pudloslava píše:
No tak pokud se dům jen přepsal a ne odkoupil v plne hodnote, tak to vlastne formalita je. Pokud chteli mladi manzele soukromi, meli se zkusit formalne to dohodnout hned ze zacatku a pokud by byly znamky neochoty, tak do toho nemeli vubec jit. Protoze tohle se da ocekavat.
Podle me se da daleko spise ocekavat, ze tchyne bude ve svem baraku chodit, kam chce, nez ze manzel zacne chlastat a najde si milenku. Proste se na to ma myslet.
A pokud je bydleni s rodici motivovano usetrenim, ktere je nemale, tak si musi mladi manzele pripominat pri kazdem takovem vpadu, kolik jim vlastne tchyne jakoby kazdy mesic dava. protoze plati nebo neplatit mesicne 10000 za hypoteku, to je docela velky rozdil v zivotnim standardu.
To je ovšem dobrá připomínka. Vzpomenout si, při každém vpádu tchyně „to je ta paní, co nám dává deset hadrů měsíčně“ ![]()
Ale stejně si myslím, že někdo holt je materiál na dvougenerační bydlení (mladí i staří) a někdo ne.
Já bydlím ve vilové čtvrti v Praze a když se zamyslím, tak z domů, kde žijí Češi a nejsou ta firmy (a těch je většina), bude víc než 50% dvou i třígenerační. A nějak to fungovat musí. I když jsou tu třeba sousedi, kteří se spolu nebaví, jsou to bratři, jedna rodina bydlí v přízemí, druhá v patře, ale je to rohová zahrada, takže mají vstup každý z jiné ulice a nebaví se spolu přes třicet let. Takže ani jejich dospělé děti s partnery, které tam taky žijí, se spolu prý nebaví ![]()
Byli jsme na tom s manželem stejně jako vy. Jejich barák, tchánovci bydleli dole, my nahoře, společný vchod…a návštěva tchýně 40× za den…no hrůza. A neustále nám do všeho kecala. Měla bys možná řešení nechat na manželovi. Můj chlap jí vždycky řekl, že si poradíme sami i bez jejích rad..Jenže tchýně byla případ pro psychiatra, užila jsem si s ní víc než dost. Po nějaké době nám to její lození začalo moc vadit, tak že jsme se v bytě prostě zamkli- doporučuji tedy zamykat a nebo tam dát skutečně kouli. Když se bude rozčilovat, že je zamčené, tak jí slušně řekněte, ať se nezlobí, ale že chcete mít vlastní soukromí a že jedna návštěva za den stačí..Přeji hodně trpělivosti. U nás to sice částečně zabralo, ale zase vznikaly jiné problémy, tak že jsme se vlastně kvůli tchýni rozvedli…nejlepší je vlastní bydlení- vřele doporučuju..ono se to totiž bude tak stupňovat, že na tchýni budete mít takovou alergii, že ji začnete nenávidět- i to se může stát…
Anonym zakladatelka: podivej vedeli jste do ceho jdete, tak co brecis. Bydlite za lacino takze vyuzivate jejich dobroty anebo jste byli lini si poridit vlastni bydleni, tak ted holt budes muset byt rada za to co mate. Jednoduche jak facka: dum tchyne jeji pravidla, tvuj dum tva pravidla. Prestehujte se a mas po problemu, ale necekej ze tchyne se ti prizpusobovat, taky neni duvod ty jsi a budes tam privandrovalec a ze mas s jejich synem dite na tom nic nemeni ![]()