Jakoby, prostě...?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
50725
13.9.14 22:32
@bimbama píše:
Když jsem byla v sedmé třídě, tak nám tam přišla nějaká ta kontrola. A naší nejoblíbenější učitelce vytkli, že často používá „takže“. Že tak začíná hodinu a i dále to hodně užívá. „Takže“ ale i já říkám často.

Za to nám furt nadávali ve škole - když měl někdo referát nebo byl zkoušený, tak typicky začal: „Takže…“ :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8469
14.9.14 09:06

Jsem díky týhle diskuzi zapla včera zprávy na Nově a slyším reportérku: Dobrý večer, tak já jsem na koncertě Kabátů, druhá byla tak zase jinde. :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7661
14.9.14 09:13
@bimbama píše:
Když jsem byla v sedmé třídě, tak nám tam přišla nějaká ta kontrola. A naší nejoblíbenější učitelce vytkli, že často používá „takže“. Že tak začíná hodinu a i dále to hodně užívá. „Takže“ ale i já říkám často.

A všimni si, kolik reportérů takhle začíná přímý přenos reportáže do zpráv. Používají to místo „dobrý večer“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
316
14.9.14 09:15

Já když jsem mluvila před lidma, tak mi vůbec nešlo začít jinak než pomocí tak nebo takže. Nechtěla jsem to používat, ale nešlo tomu zabránit..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7661
14.9.14 09:15
@Bekyn píše:
A nebo: „To je v CAJKU“ 8o :roll: to je taky velká parádička :cert:

To teď slýchám hodně. Ve smyslu „dobrý“. Cááájk. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
14.9.14 16:19

Jak to tu tak ctu, clovek aby se pomalu bal neco rict :lol: On je rozdil, pokud se neco pouziva jako vycpavka a tim to leze na nervy, a mezi tim, kdyz se neco proste a jednoduse rekne, protoze to zrovna sedi (vsimnete si myho „proste“! ) :lol: Cestina je proto tak uzasna, ze se da tvarovat a co nam dneska pripada jako neco neslucitelny se zivotem, za par let se usadi 8)
Mmch. „do kelu“ je uplne v poradku :mrgreen: Je to stary, co ja si pamatuju a nejspis dyl, takze dejme tomu pul stoleti? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
14.9.14 16:20
@Bersaba píše:
To teď slýchám hodně. Ve smyslu „dobrý“. Cááájk. :lol:

Fakt? To uz skoro vymrelo :lol: V cajku se pouzivalo hodne v 80. letech :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7661
14.9.14 17:04
@asha píše:
Fakt? To uz skoro vymrelo :lol: V cajku se pouzivalo hodne v 80. letech :lol:

Soudě podle puberťáků v mém okolí zažívá cajk třeskutou renesanci. Nebo možná máme v okolí nějakou blbou vodu. :think: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3993
14.9.14 17:06
@Bersaba píše:
Soudě podle puberťáků v mém okolí zažívá cajk třeskutou renesanci. Nebo možná máme v okolí nějakou blbou vodu. :think: :lol:

Tak buď jsme ze stejného kraje, nebo to bude jaksi „globální“ problém :mavam: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
14.9.14 17:16
@Bersaba píše:
Soudě podle puberťáků v mém okolí zažívá cajk třeskutou renesanci. Nebo možná máme v okolí nějakou blbou vodu. :think: :lol:

To je v cajku! :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7661
14.9.14 17:42
@asha píše:
To je v cajku! :hug:
:mrgreen:

Ale jak o tom tak přemýšlím (nemajíc při neděli co lepšího na práci ;) ) tak možná došlo trochu k posunu ve významu - dřív se to používalo, jak píšeš, tj. „to je v cajku“ = to je v pořádku, nic se neděje, nevadí… Teď spíš slýchám právě „cajk!“ nebo „to je cajk“ ve smyslu to je dobrý, myšleno jako fakt dobrý, hustý, nářez atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová