Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@bimbama píše:
Když jsem byla v sedmé třídě, tak nám tam přišla nějaká ta kontrola. A naší nejoblíbenější učitelce vytkli, že často používá „takže“. Že tak začíná hodinu a i dále to hodně užívá. „Takže“ ale i já říkám často.
Za to nám furt nadávali ve škole - když měl někdo referát nebo byl zkoušený, tak typicky začal: „Takže…“ ![]()
Jsem díky týhle diskuzi zapla včera zprávy na Nově a slyším reportérku: Dobrý večer, tak já jsem na koncertě Kabátů, druhá byla tak zase jinde.
![]()
@bimbama píše:
Když jsem byla v sedmé třídě, tak nám tam přišla nějaká ta kontrola. A naší nejoblíbenější učitelce vytkli, že často používá „takže“. Že tak začíná hodinu a i dále to hodně užívá. „Takže“ ale i já říkám často.
A všimni si, kolik reportérů takhle začíná přímý přenos reportáže do zpráv. Používají to místo „dobrý večer“.
Já když jsem mluvila před lidma, tak mi vůbec nešlo začít jinak než pomocí tak nebo takže. Nechtěla jsem to používat, ale nešlo tomu zabránit..
@Bekyn píše:
A nebo: „To je v CAJKU“![]()
to je taky velká parádička
To teď slýchám hodně. Ve smyslu „dobrý“. Cááájk. ![]()
Jak to tu tak ctu, clovek aby se pomalu bal neco rict
On je rozdil, pokud se neco pouziva jako vycpavka a tim to leze na nervy, a mezi tim, kdyz se neco proste a jednoduse rekne, protoze to zrovna sedi (vsimnete si myho „proste“! )
Cestina je proto tak uzasna, ze se da tvarovat a co nam dneska pripada jako neco neslucitelny se zivotem, za par let se usadi ![]()
Mmch. „do kelu“ je uplne v poradku
Je to stary, co ja si pamatuju a nejspis dyl, takze dejme tomu pul stoleti? ![]()
@Bersaba píše:
To teď slýchám hodně. Ve smyslu „dobrý“. Cááájk.
Fakt? To uz skoro vymrelo
V cajku se pouzivalo hodne v 80. letech ![]()
@asha píše:
Fakt? To uz skoro vymreloV cajku se pouzivalo hodne v 80. letech
Soudě podle puberťáků v mém okolí zažívá cajk třeskutou renesanci. Nebo možná máme v okolí nějakou blbou vodu.
![]()
@Bersaba píše:
Soudě podle puberťáků v mém okolí zažívá cajk třeskutou renesanci. Nebo možná máme v okolí nějakou blbou vodu.![]()
Tak buď jsme ze stejného kraje, nebo to bude jaksi „globální“ problém
![]()
@Bersaba píše:
Soudě podle puberťáků v mém okolí zažívá cajk třeskutou renesanci. Nebo možná máme v okolí nějakou blbou vodu.![]()
To je v cajku! ![]()
@asha píše:
To je v cajku!
Ale jak o tom tak přemýšlím (nemajíc při neděli co lepšího na práci
) tak možná došlo trochu k posunu ve významu - dřív se to používalo, jak píšeš, tj. „to je v cajku“ = to je v pořádku, nic se neděje, nevadí… Teď spíš slýchám právě „cajk!“ nebo „to je cajk“ ve smyslu to je dobrý, myšleno jako fakt dobrý, hustý, nářez atd.