Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
ale my spolu tyhle věci řešíme, občas se namalovat smí. tím, že tančí, používá opravdu divoké líčení, takže to si to decentní užívá. malovátka mi kupuje ona. k svátku mi dala laky na nehty, protože jsem jí prosila ať mi půjčí svůj jemný lak. ale s mírou, prostě ne ve školní rok a jak tu někdo psal, jooo, pokud budou úkoly hotové, tak jo… o no tak i je. teď jsme byly na svatbě a byla nalíčená a měla nalakované nehty. fakt nejsem žádná nacistka
Pak to popisuješ úplně zcestně. Na začátku píšeš úplně něco jiného ![]()
Hodně přehnané a nechtěla bych být na místě té holky. K čemu konkrétně mají ta pravidla vést? Vyroste z ní lepší člověk, když si nebude moci nalakovat nehty? Nebo to je jen způsob, jak si udržet nadvládu nad dítětem?
@Nimie já reagovala na to, že tví vrstevníci mnohdy chodili po půlnoci domů. nějak se to neuložilo nebo jsem to špatně označila. a v tomto ohledu má prostě ještě čas.
Ve školní rok se mi musí telefonem hlásit, že je ve škole. Nedovolím jí lakovat nehty a malovat se. Nedovolím jí melír, barevné laky na vlasy, podpatky.. toto jsem označila kurzívou, není přeci napsáno, že jí to nedovolím vůbec, nikdy nebo po dalších 15 let
nepletu páté přes deváté, ale už spěchám, něco mám
@Nimie ve školní rok je toto tabu, teď taky nepíše úkoly. zatím jsem jí dovolila jen velmi málo. nelze nasat v kostce vše do úvodního příspěvku. každý se orientuje jinak, mi jsou ty věci známé a spoustu tam toho chybělo. ale třeba, že občas se nalíčit může tam je a PŘESTO jsem krutomatka, neb nedovolím své dceři byť decentní líčení…
Tak nevim no, prijde mi, zakladatelko, ze ani moc diskutovat nechces. Ptala ses na nazor, dostala jsi jich spoustu a furt si obhajujes, co a proc a jak delas, podle me moc naklonena nazorum jinych nejsi, jestli takhle probihalo i to spolecne stanovovani pravidel s tvou dcerou, tak se moc nedivim, ze je neprijala za svoje, ale jen za tvoje. Vychovavej, jak uznas za vhodne, ale prijde mi, ze chces spis potvrdit, ze delas vse spravne, jinak teda nevim, k cemu jsi diskusi zakladala.
Zakladatelko, ted uz chapu, proc je vlastne rada za to, ze ti muze nechat mobil. Tim ji totiz odpada starost, protoze vi, ze by se neuhlidala. To je nahodou docela znak dospelosti. A jinak. Tomu, cim trpi, se rika prokrastinace. Taky s tim bojuju od malinka a popravde kolikrat jsem sve mamince rikala, ze bych byvala v detsvi potrebovala, aby si vic dupla. Ona razila nazor, ze se ucime pro sebe a ze je jen na nas, jak s tim nalozime. Mela pravdu, ale prave diky sve detske/mladicke nerozvaznosti jsem to docenila az jako dospela, kdy jsem se nadrela jak kun, abych se aspon trosku naucila ucit. No stejne jsem nakonec jela takovym zpusobem, ze je mi z nej spatne doted a jsem rada, ze mam skolu za sebou (nakonec uz jsem si na zkousku nechavala maximalne dva dny, protoze jsem vedela, ze se stejne driv k uceni nedonutim, takhle mi horela koudel za zadkem a nebylo zbyti). S prokrastinaci bojuji dodnes. Taky vse na posledni chvili. Je to peklo, ale sama moc nezmuzu, jak jsem rada, ze mam deti, protoze u nich clovek proste musi fungovat. To me naucilo nejvic.
Takze me napada jeste jeden zpusob, jak ji pomoct - o prokrastinaci se toho docela dost ted pise a mluvi, tak ji zkus sehnat nejakou literaturu a treba ji to pomuze se sebou neco udelat. Protoze evidentne ona chce, ale je to nad jeji sily. Drzim palce vam obema.
@Anonymní píše:
ale my spolu tyhle věci řešíme, občas se namalovat smí. tím, že tančí, používá opravdu divoké líčení, takže to si to decentní užívá. malovátka mi kupuje ona. k svátku mi dala laky na nehty, protože jsem jí prosila ať mi půjčí svůj jemný lak. ale s mírou, prostě ne ve školní rok a jak tu někdo psal, jooo, pokud budou úkoly hotové, tak jo… o no tak i je. teď jsme byly na svatbě a byla nalíčená a měla nalakované nehty. fakt nejsem žádná nacistka
Víš co, já měla možnost letos se seznámit z učitelkou u nas na základce a od loňska znám jeji dceru. Trošku rebelka pubertacka, vlasy ombre, nalíčené pravidelně, pod nejtenší bílé tričko výrazná oranžová podprsenka, kratasy, že snad vše lezlo ven prostě kočka divoka, ale spolužaci a snad celá obec ji miluje za to, jak je bezprostřední, to samé mamka taková svezi povaha. Ta mlada chodila pomáhat cvičit malé decka do gymnastiky, tak i moje dcera se do mladé zamilovala, že furt doma poslouchám jak o ni mluví.
Jsem říkala to snad není možné, že ty si učitelka a že ty si dcera učitelky
.
To se úplně vymyká predstavam. Taková pohodová mamina, jak je ta její to je sen.
Nedovedu si představit co by řešila. Tam platí pohoda, jezz, tabacek, nic není problem.
Jsem si obě vzala za vzor, až něco decka udělají hlavně v klidu z úsměvem to řešit.
Oproti ní jsem i já buzeracni matka.
Příspěvek upraven 21.07.16 v 15:50
@Anonymní píše:
@Nimie já reagovala na to, že tví vrstevníci mnohdy chodili po půlnoci domů. nějak se to neuložilo nebo jsem to špatně označila. a v tomto ohledu má prostě ještě čas.Ve školní rok se mi musí telefonem hlásit, že je ve škole. Nedovolím jí lakovat nehty a malovat se. Nedovolím jí melír, barevné laky na vlasy, podpatky.. toto jsem označila kurzívou, není přeci napsáno, že jí to nedovolím vůbec, nikdy nebo po dalších 15 let
nepletu páté přes deváté, ale už spěchám, něco mám
Příspěvek jsi si zjevně nepřečetla. Takže už toho asi nech, protože to co mi tu podsouváš, skutečně nikde netvrdím. Pokud by sis ho přečetla, pak víš, že jsem reagovala na to, že TO DCEŘI CHCEŠ DOVOLIT NAPŘÍKLAD V 15 a popisovala jsem, v čem je ten problém. Na otázky jsi mi neodpověděla, odpovědi by i tobě samotné pomohly si utřídit myšlenky, takže pokud máš zájem, příspěvek dočti, pokud ne, už se k tomu nevracej.
Pokud máš pocit, že je ještě brzo na pouštění jí přes noc, není problém, koneckonců ty za ní máš odpovědnost, chtěla jsem tím jenom naznačit, že člověk ve 14 už není malé dítě a že jsem to tak neměla jenom já. A můj názor je takový, že snažit se zoufale oddálit dospělost u dětí vede akorát k tomu, co mě tak irituje v poslední době - hromada lidí, kteří jsou papírově dospělí, ale sami nic moc nezvládnou a neumí fungovat. Ne, ve 14 nemůže mít dospělácký režim a koneckonců ty víš, jak vypadá, takže chápeš, že je to asi i relativně dost nesmysl. Nicméně může mít režim, který je tomu velmi podobný, aby se tomu postupně začala přibližovat, protože za pár let už jí nikdo za ručičku vodit nebude (kromě tebe potenciálně) a tam tvrdě narazí.
Nicméně tohle je hypotetická situace vzhledem k tomu, co jsi psala posledně. Už moc nerozumím tomu, jak tedy ta pravidla máš nastavená, když nejprve píšeš, že to je tabu a následně napíšeš, že jí nezakazuješ nic úplně, že třeba na akcích jí tyto věci běžně povoluješ, jen ti příjde přehnané chodit na vysokém podpatku a s červeně lakovanýma nehtama do školy, což je pochopitelné a rozumné, nicméně protiřečí si to s tím předchozím no ![]()
@robínek píše:
Tak nevim no, prijde mi, zakladatelko, ze ani moc diskutovat nechces. Ptala ses na nazor, dostala jsi jich spoustu a furt si obhajujes, co a proc a jak delas, podle me moc naklonena nazorum jinych nejsi, jestli takhle probihalo i to spolecne stanovovani pravidel s tvou dcerou, tak se moc nedivim, ze je neprijala za svoje, ale jen za tvoje. Vychovavej, jak uznas za vhodne, ale prijde mi, ze chces spis potvrdit, ze delas vse spravne, jinak teda nevim, k cemu jsi diskusi zakladala.
@Anonymní píše:
@Nimie ve školní rok je toto tabu, teď taky nepíše úkoly. zatím jsem jí dovolila jen velmi málo. nelze nasat v kostce vše do úvodního příspěvku. každý se orientuje jinak, mi jsou ty věci známé a spoustu tam toho chybělo. ale třeba, že občas se nalíčit může tam je a PŘESTO jsem krutomatka, neb nedovolím své dceři byť decentní líčení…
Mě by ještě tak zajímalo, jak to tedy máte například se sexem? Mluvily jste o tom? Ví, že v tobě má podporu?
Zakladatelko, podle mě přísná nejsi. Zvláště v tomto blbém věku děti potřebují dát trochu pravidla. Můj syn studuje na průmyslovce a jeho třídní učitelka dělá 37 let výchovnou poradkyni mládeže. A ta vždy také říká, že v tomto věku se mají nastavit pravidla a mantinely. Říkala, pokud není rodič spokojený, jak dítě koná, třeba matka řekne, dnes si uklidíš v pokoji a dítě to neudělá, nebo nenosí dobré známky na učení kašle, nebo chodí domů později, než byla dohoda, tak musí následovat nějaký v uvozovkách trest.Dva dny máš zakázaný počítač, nebo dnes mi odevzdáš mobil, nebo dva dny máš zakázanou televizi. A také říkala, že každý z rodičů by měl večer říci, polož mi mobil na kuchyňskou linku zlatíčko a běž spát. Protože ono to opravdu funguje tak, že naše zlatíčka zapadnou do postelí, ale ještě další tři hodky si chatují v postely.
@kotýsek píše:
Zakladatelko, podle mě přísná nejsi. Zvláště v tomto blbém věku děti potřebují dát trochu pravidla. Můj syn studuje na průmyslovce a jeho třídní učitelka dělá 37 let výchovnou poradkyni mládeže. A ta vždy také říká, že v tomto věku se mají nastavit pravidla a mantinely. Říkala, pokud není rodič spokojený, jak dítě koná, třeba matka řekne, dnes si uklidíš v pokoji a dítě to neudělá, nebo nenosí dobré známky na učení kašle, nebo chodí domů později, než byla dohoda, tak musí následovat nějaký v uvozovkách trest.Dva dny máš zakázaný počítač, nebo dnes mi odevzdáš mobil, nebo dva dny máš zakázanou televizi. A také říkala, že každý z rodičů by měl večer říci, polož mi mobil na kuchyňskou linku zlatíčko a běž spát. Protože ono to opravdu funguje tak, že naše zlatíčka zapadnou do postelí, ale ještě další tři hodky si chatují v postely.
Tohle je jedna z největších blbostí. Možná by to fungovalo ve škole, ač ani tam to není záruka, ale rozhodně ne v domácím prostředí. Dítě pokud bude hodně chtít, cestu si najde, pokud ne, pak je možnost to řešit jinak. Jako jo, mantinely jsou důležité, ale je taky fajn brát v úvahu, že spoustu z toho děti poruší naprosto vědomě a cíleně a výchovný efekt to bude mít pouze na oko, aby měl rodič pocit, že něco dělá.
@Nimie
tak jasně, že děcka zkoušejí ty pravidla obejít. My jako děcka jsme to zkoušely také, ale od toho jsme my rodiče, aby jsme to usměrňovaly a držely to v nějakých mezích a hranicích.
Mě se třeba rady od paní učitelky, co dělá celý život výchovnou poradkyni líbí a snažím se je aplikovat i ve své rodině. Už moje motivace je vtom, že paní učitelka má svoje tři dospívající kluky a jednu holku a všichni jsou moc hezky vychovaní a slušní mladí lidé.:-)